Løkkes »high level«-kaffemøde med LA-milliardær og Venstres »angst for vælgerne«

Dagens overblik: Politisk morgenpost kommer til at handle meget om topskattelettelser i dag. Vi skal blandt andet forbi et interessant kaffemøde fra sidste uge. Og så kan du læse om statsministerens østrigske forbindelse, Pinds quickfix og Troels Lund Poulsens »vattede vendinger«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne uges midterste morgenpost.

Der er gang i den i dag i dansk politik. Derfor kan du se frem til historier om Pinds quickfix, Lars Løkkes østrigske forbindelse, Troels Lunds »vattede vendinger« om topskattelettelser og Venstres »angst for vælgerne«.

Og så er der orme- og larvebilleder fra gårsdagens menu på Christiansborg.

Men vi starter med et interessant »high level«-kaffemøde mellem to af tidens mest aktive personer i den politiske debat: Lars Løkke Rasmussen og Lars Seier Christensen.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Lars Seiers »high level-snak« med Løkke

Lad det være sagt med det samme: Vi ved ikke, hvad de snakkede om. Og måske var kaffemødet blot en belejlig anledning til at slå noget ventetid ihjel.

Men den tidligere LA-storsponsor, Saxo Bank-grundlæggeren Lars Seier Christensen, der stadig har tætte bånd til LA-toppen og på det sidste har været særdeles aktiv - og Løkke-kritisk - i debatten om topskattelettelser, mødtes for knap en uge siden med statsminister Lars Løkke Rasmussen og »talte lidt frem og tilbage om den politiske situation«.

Det bekræfter Lars Seier Christensen i dagens Ekstra Bladet. Selv betegner han i en mail til avisen kaffesnakken med statsministeren som en »high level-snak om det hele«, men afviser, at de to magtfulde mænd diskuterede noget bestemt.

Ifølge den tidligere bankboss havde han samme dag mødtes med statsministeren og sponsorer og rådgivere for Løkkefonden, statsministerens projekt.

»Bagefter tog statsministeren og jeg en hyggelig kop kaffe, fordi vi begge havde en halv times tid at slå ihjel før vores næste møder,« skriver Seier Christensen ifølge Ekstra Bladet i en mail.

Lars Seier Christensen har gjort sig særdeles bemærket i den politiske debat med hårde udfald mod regeringen og Lars Løkke Rasmussen og stærke holdninger til vigtigheden af Liberal Alliances ultimative topskattelettelseskrav.

Og for nylig stillede han sit hus i Schweiz til rådighed for de blå partiledere, hvis de ville bruge det til at nå til 2025-enighed.

Statsministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at Lars Løkke Rasmussen ikke har nogen kommentarer til kaffesnakken.

Politisk morgenpost fortsætter under Facebook-indlejringen

Uacceptable stammekrige og en uskik, der skal stoppes

Ifølge DR bliver 14 dansk-tyrkiske friskoler i øjeblikket udråbt som tilhængere af Gülen-bevægelsen, der af Tyrkiets regering beskyldes for at stå bag kupforsøget mod præsident Recep Tayyip Erdoğan i juli.

Skolerne fremgår af en liste, der deles på sociale medier og opfordrer forældre til at tage ansvar for fædrelandet og redde børn fra »Fethullah Gülens terrorskoler!«, som det formuleres. En liste, der har fået forældre til i alt 505 børn til at hive deres børn ud af skolerne, fremgår det af en rundringning, DR har foretaget til skolelederne på de 14 skoler.

»Det er simpelthen en uskik uden lige, at man importerer sit tidligere hjemlands konflikter til Danmark. Det er Danmark, det her – færdig, slut. Det er ikke Tyrkiet,« siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til Berlingske.

»Jeg er ikke i tvivl om, at mange af de ting, der foregår, er statsdirigeret fra Tyrkiet, og så sidder der dansk-tyrkere og tager imod ordrer. Det er uacceptabelt, at nogle skal styres udefra, og vi skal bruge tid og kræfter på det. Hvorfor skal vi have deres stammekrige herop? Lille Danmark er ved at blive en slagmark for en masse forskellige opgør, der ligger flere tusinde kilometer væk,« lyder det fra Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen.

S-retsordfører Trine Bramsen kræver nu, at både justits- og integrationsministeren tager affære.

Løkkes østrigske forbindelse

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes i morgen med det, Berlingskes Bruxelles-korrespondent i dagens avis kalder »den pæne klasses frække dreng«.

Løkke besøger nemlig Østrigs kansler, Christian Kern, forud for fredagens topmøde om fremtidens EU efter det britiske Brexit-resultat. Formålet er at få en alliancepartner i spørgsmål om migration.

Østrig har udfordret såvel konventioner som EU-Kommissionen med en beslutning om et asylloft og et stop for asylansøgere, hvis loftet rammes. Og selv om Lars Løkke Rasmussen hidtil ikke er gået så langt som Østrig, har statsministeren ved lere lejligheder vist forståelse for, at Østrig har været tvunget til at gå nye veje, fordi der ikke var enighed i EU om vejen frem, skriver Berlingske i dag.

»Både i Østrig og i Danmark er vi optaget af, at EU lægger sig i selen for at dæmpe migrationspresset og sikrer, at lere afviste asylansøgere efektivt sendes hjem,« siger Lars Løkke Rasmussen i dag i en officiel udtalelse forud for mødet.

Helle Ib: Troels Lunds »vattede vendinger« dækker over Venstres angst for vælgerne

Venstres angst for at tabe magten på grund af topskattelettelser er mindst ti år gammel. Det skriver Børsens politiske kommentator, Helle Ib, i dag.

Og den mangeårige »angst for vælgerne« var også grunden til, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen for nylig leverede nogle »vattede vendinger«, da han blev bedt om at lægge alle hensyn til DF og Liberal Alliance til side, glemme mandatfordelingen i Folketinget og blot svare på én enkelt ting: Om han personligt i hjertet drømte om helt at afskaffe topskatten, hvis det var muligt, skriver Ib i Børsen.

Der kom nemlig kun hovedsageligt uldne svar fra Troels Lund Poulsen af typen »nu lever jeg i den verden, der er parlamentarisk«, og »den plan, vi har lagt frem, står jeg fuldt og helt ved«, skriver hun om Lund Poulsens optræden hos Clement Kjersgaard på DR2.

»Hvor Venstre før var bekymret for at tabe magten, hvis partiet leverede topskattelettelser, er risikoen nu også til stede, hvis Venstre ikke gør,« skriver Ib om Venstres 10 år lange topskattestrid.

Pinds quickfix

»Samtidig kan vi ikke udelukke, at de øvrige volds- og trusselsepisoder også er banderelaterede. Derfor er der ingen grund til at gøre sig illusioner om, at der er et quickfix, der kan løse dette problem. Er de banderelaterede, skal der statueres nogle klare kontante eksempler, for det er uacceptabelt. Relationsarbejde i fængslerne er ikke nok.«

Sådan sagde justitsminister Søren Pind (V) ifølge Politiken i går på et samråd. Her gjorde han rede for regeringens planer for at stoppe vold, trusler og chikane mod fængselsbetjente. Fængselsforbundet har peget på, at langt de fleste af omkring 40 volds- og chikaneepisoder mod fængselsbetjente og andre ansatte i landets fængsler hen over sommeren bunder i en konflikt inden for murene med indvandrerbanden Loyal to Familia.

Kort nyt: Budgetfolig, indrejseforbud & Dong

Vi tager lige en kort overflyvning over nogle af dagens andre nyheder.

  • Hjemvendte syrienkrigere og andre terrordømte skal ikke i fremtiden kunne blive ansat som pædagoger eller frivillige ledere i ungdomsforeninger. Sådan lyder et forslag fra Justitsminister Søren Pind. Læs mere her.
  • Justitsministeriet oplyste i øvrigt i går i en pressemeddelelse, at det fra 30. september 2016 bliver ulovligt at opholde sig i udvalgte konfliktområder i Syrien og Irak, medmindre man har fået tilladelse af politiet. Det er en udmøntning af regeringens aftale med et flertal i Folketinget fra juni. Læs mere - og se hvilke områder, der er tale om, her.
  • Onsdag sender skatteminister Karsten Lauritzen (V) en stævning til it-leverandøren KMD, som er blandt dem, der står bag udviklingen af det kuldsejlede inddrivelsessystem EFI. Skatteministeriets krav er på lige over 692 mio. kr. Det skriver Børsen i dag.
  • Sent i går eftermiddag blev der indgået et forlig om næste års budget i hovedstaden mellem samtlige partier - fra Liberal Alliance til Enhedslisten. Politikerne afsætter blandt andet knap en milliard kroner til over de næste fire år skal renovere 10 nedlsidte folkeskoler i København. Læs mere her.
  • Finansministeriet negligerede interne beregninger, som viste, at Dong Energy kunne øge sin værdi med 50 milliarder kroner ved at satse på havvindmølleparker. Det viser lækkede dokumenter fra salget af dele af Dong Energy ifølge netmediet Føljeton.

Dagens citat

»Jeg smækker med døren, og jeg er rasende. Det kan ikke være sådan, at vi skal topstyres så meget, at vi ikke kan udtale os lidt frisk og sarkastisk.«

Afsenderen på citatet er den nu forhenværende LA-lokalformand, Frank Dahlgaard, der i går meldte sig ud af Liberal Alliance i protest mod topstyring og fordi, han havde fået forbud mod at stille op til valg.

Læs mere om Frank Dahlgaard, der i 1999 blev ekskluderet af de Konservative, fordi han stemte på Dansk Folkepartis Mogens Camre ved valget til Europa-Parlamentet, her.

Historien om et kinesisk pres på Danmark

Udenrigsministeriets departementschef gik direkte til politiet efter pres fra Kina, kort før politiet fjernede og tilbageholdt fredelige demonstranter med tibetanske flag under Kinas statsbesøg i 2012.

Men hvor langt oppe fra kom ordren? Vidste ministeren besked? Politiko.dk giver dig hele historien om Tibet-sagen efter de seneste dages Radio24syv-afsløringer.

Læs den lige her.

Kort nyt: Katastrofemåling for K

I en ny måling, som Norstat har lavet for Altinget.dk får de røde partier tilsammen 90 mandater, mens blå blok får 85. De konservative får 2,1 procent (den statistiske usikkerhed for Pape og co. er 0,9 procent.

Liberal Alliance og Alternativet får også begge dårlige målinger og tilbagegang - henholdsvis 5,8 og 5,0 procent. Socialdemokraterne får 27,3 procent.

Dagens menu I

Lad det være sagt med det samme. Nedenfor kommer et billede af larver og orme. Det var nemlig, hvad Folketingets restaurant, Snapstinget, trakterede Borgens ansatte og folkevalgte med i går.

Socialdemokraternes Christine Antorini var fan:

Dagens menu II

Imens et andet sted i kongeriget, var Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, også i frokostdelingshumør. Han fik ikke just orme og larver:

Løkkes nedslående EU-melding

Briterne har endnu ikke aktiveret artikel 50, der formelt påbegynder landets udmelding af EU efter Brexit før sommerferien.

Og derfor er EU ikke kommet så forfærdelig langt i processen omkring briternes Brexit. Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i går på et møde i Folketingets Europaudvalg forud for et EU-topmøde på fredag:

»Situationen er uden at overdrive totalt uafklaret. Jeg forudser ikke, at topmødet munder ud i skriftlige konklusioner. Det er snarere starten på en proces: Hvor skal EU hen, hvad skal EU bruge sine kræfter på.«

Det sker i dag

Fem åbne samråd, en høring og et enkelt præsidentbesøg i Statsministeriet. Det er dagens menu i det officielle politiske program:

09:30 Høring om nationale tests
Børne- og Undervisningsudvalget holder i dag høring om nationale tests. Høringens formål er at sætte fokus på udviklingen af nationale tests, deres målsikkerhed og testene i folkeskolen.

11:30 Litauens præsident besøger Danmark
Litauens præsident, Dalia Grybauskaitė, besøger i dag Danmark, hvor hun blandt andet mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Statsministeriet.

13:00 Åbent samråd om ligheder mellem plejehjem og hoteller
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er i dag kaldt i åbent samråd om, hvilke ligheder ministeren ser mellem de danske plejehjem og hoteller. Ministeren skal redegøre for sine udtalelser tidligere på året, som netop drog denne sammenligning.

14:00 Åbent samråd om selvskade blandt børn og unge
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er i dag kaldt i åbent samråd om selvskade blandt børn og unge. Ministeren er blandt andet blevet bedt om at redegøre for omfanget og udviklingen inden for selvskade blandt børn og unge i Danmark.

14:00 Åbent samråd om vandhaners påvirkning på kvaliteten af drikkevandet
Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) er i dag kaldt i samråd om, hvordan den nye bekendtgørelse om godkendelse af vandhaner vil påvirke kvaliteten af det danske drikkevand. Ministeren skal blandt andet redegøre for indholdet af kemikalier som formaldehyd og fenol.

14:00 Åbent samråd om nedskæringer i SUen
Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) er i dag kaldt i samråd om nedskæringer i Statens Uddannelsesstøtte.

14:45 Åbent samråd om ny nitratplan og kvægundtagelse
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er i dag kaldt i samråd om godkendelse af ny nitratplan og forlængelse af den danske kvægundtagelse.

Du kan læse alt om forhistorien her.