Løkkes guldgrube, en mystisk flagtælling og et opråb fra V-baglandet

Dagens overblik: Løkke har muligvis fundet nye milliarder til skattelettelser - men han bliver presset af både Samuelsen og Thulesen Dahl. Hele overblikket over skattedramet samt en flagstangstælling i dagens morgenpost.

Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til denne uges tredje morgenpost.

Du får hele dit politiske overblik lige her.

I dag begynder vi i udlandet. Den amerikanske præsident, Barack Obama, holdt i nat dansk tid sin sidste State of The Union-tale. Og det var med lanceringen af noget af et politisk projekt.

Obama vil have, at USA bliver det første land i verden til at kunne kurere kræft.

»For de kære, vi har mistet; for de familier, vi stadig kan redde - lad os gøre USA til det land, som kurerer kræft én gang for alle,« sagde Obama i sin tale til Kongressen og høstede store bifald.

I spidsen for mission control, som Obama kalder det, fordi han sammenligner den nye nationale indsats mod kræft med den amerikanske indsats for at komme til Månen, er vicepræsident Joe Biden. Han mistede for nylig en søn til kræft.

Løkkes skattelettelser

Herhjem igen og straks videre til Kragerup Gods, hvor statsministeren i går afsluttede et to dages-regeringsseminar med et pressemøde.

På dagsordenen var naturligvis de seneste dages to store dagsordener: Regeringens såkaldte smykkeforslag og Anders Samuelsens raslen med sablen på grund af de udskudte skatteforhandlinger.

Vi tillader os her at låne indledningen fra dagens beretning fra regeringsseminariet i Berlingske for lige at komme lidt i stemning:

»I et vejr så opgivende, at det end ikke orkede at gøre regn til sne, selv om temperaturen ellers var til det, spankede kragen om med skaden i den halvmørke middagsstund på Kragerup Gods. Tyst var der i det vestsjællandske her tre uger fra kyndelmisse. Men kun fordi det ikke blæste.«

Sådan. Så er vi i stemning. Og så skal vi ellers videre til indholdet. For på pressemødet i går var der handling fra statsministeren i sagen om de udskudte skatteforhandlinger, som har fået Liberal Alliance op i det røde felt og gjort, at Samuelsen har trukket den permanente støtte til regeringen. Det kommer vi tilbage til.

Efter regeringsseminariet lovede Løkke nemlig, at regeringen til gengæld for de udskudte skattelettelser i foråret inden sommerferien udarbejder en økonomisk plan, der rækker helt frem til 2025. Det skal bruges til at skyde gang i efterårsforhandlinger om skattelettelser til folk.

Og hvad så, tænker nogle måske. Men ifølge flere økonomiske eksperter kan det være lidt af en genistreg fra Løkke. Her er tre reaktioner:

1: »Her ligger nemlig mange milliarder, regeringen vil kunne prioritere til skattelettelser,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten.

2: »Løkke har åbnet en guldgrube af et skattepolitisk råderum, fordi der i årene mellem 2020 og 2025 teknisk er regnet med en meget høj stigning i det offentlige forbrug om året. Med de penge vil Løkke kunne sænke marginalskatten markant. Topskatten ville Løkke uden problemer kunne fjerne,« siger Cepos' cheføkonomi, Mads Lundby Hansen. Også til Jyllands-Posten.

3: »Fra 2020 kan man vælge at finansiere sine skatteinitiativer ved at have en vækst i det offentlige forbrug på for eksempel 0,5 pct. i stedet for 1 pct. Hvis det er det, regeringen vil, frigiver det en halv procent i det offentlige forbrug hvert år til skattelettelser. Det er mindst 2,5 mia. kr.,« siger overvismand Michael Svarer i Børsen.

Men hvordan kan det gå til...?

...Det kan det, fordi Finansministeriet regner med en forbrugsvækst i den offentlige sektor på 1,2 pct. om året fra 2021 til 2025.

Og hvis regeringen så regner med en lavere vækst, vil det råderum, det medfører, kunne bruges på at lette skatten.

Det seneste svar fra Finansministeriet viser, at det koster 7,8 mia. kr. at afskaffe topskatten. Du kan læse mere om, hvor mange penge manøvren kan frigive ved forskellige eksempler hos Jyllands-Posten eller hos Børsen.

Hvordan er udsigterne til en skatteaftale så?

Tja. Det må tiden jo vise. Men spørger man Dansk Folkeparti - sådan som Politiken har gjort - er de ikke gode:

»Det at få et overblik over økonomien efter 2020, det er klogt, men på forhånd at disponere et råderum til f.eks. skattelettelser, det vil være yderst problematisk, for så anerkender man ikke de usikkerheder, der ligger ved sådan en fremskrivning«, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

Så den her øvelse kan ikke levere et råderum, som man kan bruge til skattelettelser her til efteråret?, spørger Politikens journalist DF-formanden.

»Den kan levere et tænkt råderum under nogle givne forudsætninger. Men man skal være varsom med at træffe beslutninger om, hvordan det råderum anvendes, før man når tættere på og har en idé om, at det råderum faktisk er til stede,« lyder svaret.

Og på forsiden af Jyllands-Posten giver avisens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, da også et mellemoptimistisk bud på, hvor gode chancerne er for, at Løkke kan hive en skattelettelse hjem med sin 2025-manøvre:

»Øvelsen bliver ikke desto mindre dybt kompliceret at lave i en rundkreds, hvor både minusvæksttilhængerne i Liberal Alliance og velfærdskræverne i Dansk Folkeparti skal være glade. Og hvor regeringen noget ad vejen også gerne vil have De Radikale og måske Socialdemokraterne med.« Hele analysen her.

Hvad betyder Samuelsens trusler egentlig?

Både mandag og tirsdag har Liberal Alliance fået en hel del opmærksomhed på at sige, at partiets garanti for at holde hånden under regeringen og sikre dens overlevelse er væk, efter at regeringen har sløjfet forårets skattelettelser og udskudt dem.

Skattelettelserne var LAs grund til at holde regeringen ved magten, har Anders Samuelsen sagt. Både mandag og tirsdag.

I dagens Jyllands-Posten har han så indvilget i et interview, der fortæller lidt mere om, hvad den trussel egentlig betyder. Og om LA vil vælte regeringen. Lad os se lidt på det her.

Samuelsen starter interviewet med at afvise at forholde sig til spørgsmålet om, hvad LA stemmer, hvis der bliver fremlagt et mistillidsvotum mod regeringen. Den »galej« hopper han ikke med på, lader han forstå. Men de konkrete politiske forhandlinger »bliver vanskeligere, fordi vi indtil nu har arbejdet ud fra, at vi ville have en betaling bagefter,« siger han.

LA er ikke længere et »automatisk støtteparti«, siger han, og bedyrer, at det var partiet før denne uge. Og de vil nu være »anderledes kritiske« i fremtidige forhandlinger. Eksempelvis ville de ikke have ladet regeringens smykkeforslag »glide igennem« så let, siger Samuelsen og afviser at LA ender som Enhedslisten, der under Thorning-regeringen truede med, at regeringen kunne vælte sig selv:

»Vi kommer til at adskille os meget markant. For eksempel får vi faktisk politiske resultater. Det gjorde Enhedslisten ikke.«

Allerede i dag skal regeringens asylstramninger behandles i folketingssalen. Måske ser vi det nye Liberal Alliance der?

En speget sag om flangstangstælling

Vi lægger skattedramaet og det nye 2025-fokus væk for en stund og iler videre til noget helt andet.

Vi skal nemlig nå omkring en speget sag i den danske centraladministration. Hvorfor har Finansministeriet beordret alt fra uddannelsesinstitutioner, til forsvaret og tusindvis af kirker til at tælle deres flagstænger? Det spørger Berlingske i dagens avis sig selv, læserne og en hel del forskellige kilder om.

Men Finansministeriet vil ikke fortælle det. Dansk Folkeparti har ikke bedt om det, siger partiets pressechef, og selv kulturhistoriker Inge Adriansen, forfatter til »Nationale symboler i det danske rige«, er på bar bund, når det gælder den dybere mening bag dekretet.

»Det lyder absurd for mig. Dansk flagning fungerer udmærket uden en flaglov. Jeg tror, man har andre væsentlige ting at beskæftige sig med. Det lyder som en DJØF-idé,« siger hun til Berlingske.

Sagen har, om ikke andet, ført til det, vi kårer som dagens citat i denne morgenpost. Et citat, der i øvrigt forudser, at flagstangstællingen vil være en endog meget seriøs kandidat til at vinde prisen som årets »mest åndssvage stykke bureaukrati«.

Det er Liberal Alliances Henrik Dahl, der måske har fået et nyt hverv som flagstangstællingsordfører, der står bag citatet:

»Det er det mest åndssvage jeg har hørt i år. Men nu er året jo heller ikke så gammelt. Men jeg tror, at når vi kommer til den 31. december, så er det stadig en kandidat til det mest åndssvage stykke bureaukrati.«.

Læs mere på dr.dk.

3 af de kortere

1: Ti politikere fra »Venstres stille bagland«, lokalformænd, byrådsmedlemmer og et tidligere folketingsmedlem, kritiserer i samlet flok flere af de skridt, som regeringen har taget under flygtningekrisen. Udlændingepolitikken er en svær balancegang, erkender Venstre-toppen. Læs historien her. Og deres indlæg her.

2: Servicevirksomheden ISS ser meget gerne, at man i de kommende trepartsforhandlinger ser på den såkaldte indslusningsløn. Nej, siger LO-formand Lizette Risgaard. Læs Politikens historie her.

3: ...Og læs S-formand Mette Frederiksen, der sammen med Dansk Metal-formand, Claus Jensen, også siger nej til indslusningsløn, her. Forslaget om indslusningsløn til flygtninge og indvandrere udfordrer hele grundlaget for den måde, vi har indrettet vores arbejdsmarked på, mener de to. Men tanken om en model, hvor lønnen stiger i takt med tilegnelse af danskkundskaber og anden nødvendig opkvalificering, er grundlæggende logisk og rigtig, skriver de også.

Dagens væddemål

Vi var rundt om det i går. Og også i dag skal vi lige forbi en Twitter-dialog mellem LA-formand Anders Samuelsen og tidligere politisk redaktør på TV2, Henrik Qvortrup.

De to har indgået væddemål om at æde hatte, hvis forudsigelserne ikke holder stik, før. Og de vil gerne igen - siger de i hvert fald. Eller rettere; den ene vil hjertens gerne.

Og det er nok derfor, der endnu ikke er indgået noget egentlig væddemål. Spørgsmålet er, om forhandlingerne fortsætter. Læs med i morgen - indtil da, får du lige det sidste døgns udvikling:

Fold sammen
Læs mere

Dagens citat II

Vi kårede jo egentlig allerede dagens citat tidligere. Så vi tager lige en part to:

»Det er rigtigt, at der er mundkurv i Dansk Folkeparti. Der er ting, man ikke må sige. Der er ting, vi ikke accepterer. Man skal tale ordentligt om andre mennesker.«

- DF-næstformand Søren Espersen til Ritzau om partiets nu tidligere lokalformand, Jens Hald, der har meldt sig ud af partiet. Mere om den historie her.

De voksne politikere siger nej til de unge

Smæk bare pengekassen i. Sådan lyder budskabet i dag i BT fra flere af Folketingets partier. Sagen handler om fordelingen af de såkaldte tipsmidler, som Dansk Ungdoms Fællesråd står for at fordele.

Det handler om millioner af kroner, og i mandags blev et udkast til en ny fordeling omtalt i BT. Det anbefaler at skære i støtten til velgørende ungdomsorganisationer som Ungdommens Røde Kors og Red Barnet Ungdom til gengæld for at give de politiske ungdomspartier mere i støtte.

Men lad endelig være med det, siger både DF og EL i dag i BT.

»Jeg så hellere, at DUF prioriterer små foreninger som Dansk Skoleskak, der gør en fantastisk indsats ude i skolerne,« siger DFs kulturordfører, Alex Ahrendtsen i avisen i dag.

Det sker i dag

Kl. 09:00 Åbent samråd om kontrolindsatsen ved den dansk-tyske grænse
I dag er der åbent samråd med justitsminister Søren Pind om kontrolindsatsen ved den dansk-tyske grænse.

Kl. 13:00 Møde i folketingssalen og behandling af blandt andet den omstridte ændring af udlændingelovgivningen
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet vil være spørgetid med ministrene. Desuden skal lovforslaget om blandt andet udskydelse af retten til familiesammenføring (til tre år) og en skærpelse af reglerne for opholdstilladelse 1. behandles i dag.

Kl. 14:00 Åbent samråd om Fødevareministeriets håndtering og indsats mod husdyrs-MRSA
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er blevet kaldt i samråd angående Rigsrevisionens kritik af Fødevareministeriets håndtering og indsats mod husdyrs-MRSA.

Derudover har Alternativet, de Radikale, SF, de Konservative og Venstre gruppemøder på Christiansborg i dag.