Løkkes flyveture, talkrigens tåge og en dag med historisk schwung

Dagens overblik: Ekstra Bladet har igen V-formand Lars Løkke på forsiden, debatten om kontanthjælpsloftet rumler videre, og så spadserer Uffe Elbæk i dag den korte, men traditionsrige tur, så Alternativet kan komme på stemmesedlen. Få overblikket over dagen i dansk politik her.

Foto: Keld Navntoft

Venstre og partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, præger det meste af mediebilledet her til morgen.

Her følger en snap gennemgang.

Genkomst på forsiden
Ekstra Bladet har Løkke på forsiden med en historie om, hvor store mængder alkohol der blev konsumeret, når V-formanden rejste med Forsvarets Challenger-fly som statsminister.

Avisen fokuserer i dag på to rejser, hvor Løkke og hans stab var ombord.

1) En tur til et møde med bl.a. Barack Obama i den italienske by L'Aquila i 2009. Mindst seks mand fløj ud og hjem. Fem flasker vin og seks øl blev drukket. Altså 36 genstande. Rejsen varede ca. 2,5 timer.

2) En rejse til et møde med Vladimir Putin i Moska i 2009. Seks mand var med på flyet. Tre flasker vin og 15 øl blev åbnet. Altså 33 genstande. Også denne tur tog omkring 2,5 timer hver vej.

Udgifterne til drikkevarerne på Challenger-turene med Løkke ligger ifølge Ekstra Bladet på nogenlunde samme niveau, som når Helle Thorning-Schmidt (S) rejser. Hendes bilag er dog ikke detaljerede og udspecificerede ned til den enkelte dåseøl, sådan som de var i begyndelsen af Løkkes statsministertid.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Løkke. Han tyede i stedet til tasterne i aftes.

En af journalisterne bag dagens historie skriver på Twitter, at Ekstra Bladet i de kommende dage vil behandle flere flyture enkeltvist.

Ingen svar inden valget
Da Politiken i 2013 spurgte skatteordfører Torsten Shack (V) om skattelettelser og kontanthjælpsloft, ville avisen gerne vide, hvornår danskerne kan regne med at få klarhed over, hvad partiet konkret vil gøre.

»Vi skal nok sørge for, at danskerne ved, præcis hvad vi går til valg på, når vi nærmer os,« svarede han.

Men når det kommer til kontanthjælpsloftet, så skal vælgerne ikke forvente at se et præcist, fikst og færdigt forslag fra Venstre, før de sætter deres kryds. Det skriver Jyllands-Postens politiske redaktør, Christine Cordsen, i en analyse i dag.

»Svarene har Løkke ingen planer om at komme med på denne side af valget,« konstaterer hun. Årsagen er, at Løkke har brug for embedsapparatet til at udfærdige en konkret model, ligesom han vil gardere sig mod løftebrudskritik.

Talkrigens tåge
Løgn, misinformation, vildledning og spin. Alle anklager alle for at manipulere med tal og fakta om kontanthjælp, efter Venstre mandag søsatte en kampagne med ét tal i fokus: 454.215 kr.

Politiko.dk levererer en læs-og-forstå til debatten, der vil brage løs frem mod valget.

I artiklen udtaler politisk ordfører Inger Støjberg (V) bl.a., at »der er omkring 18.000 mennesker, for hvem det koster penge at gå på arbejde i forhold til, hvad de kunne få i sociale ydelser«.

Politiken sætter i dagens avis spot på netop det tal. Ifølge et notat fra Beskæftigelsesministeriet dækker  det over, at kun 600 kontanthjælpsmodtagere er ramt af det problem, som Støjberg fremfører. Langt de fleste er dagpengemodtagere. Selvom Venstre altså bruger argumentet i en kampagne mod kontanthjælpen.

Nyt om kommissioner
Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance kræver løfte fra Løkke om at lukke omstridt krigskommission, hvis budget allerede er løbet løbsk. Men sådan en forsikring får de ikke. Læs mere her.

Dagens tal: 35.000
Antallet af nye job i Danmark i 2015 ifølge en ny prognose fra Nykredit. Set i Berlingske Business.

Det sker i dag
Kl. 14.30: Uffe Elbæks parti, Alternativet, går den traditionsrige gang fra Christiansborg til Økonomi- og Indenrigsministeriet for formelt at aflevere de nødvendige 20.260 vælgererklæringer, der skal gøre partiet opstillingsberettiget til folketingsvalget. Det er en tur med historisk schwung, som billederne herunder viser.

Mogens Glistrup afleverer 17.113 underskrifter i Indenrigsministeriet for at gøre Fremskridtspartiet opstillingsberettiget inden valget i 1973. Fold sammen
Læs mere
Foto: Willy Lund.

Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl afleverer omkring 20.000 underskrifter på Christiansborg i 1996. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED.

Mimi Jakobsen og Peter Duetoft sikrede i 2002, at Centrumdemokraterne kunne stille op til valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP.

Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne afleverer underskrifter til Indenrigsministeriet i 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted.

Trekløveret bag Ny Alliance - Gitte Seeberg, Anders Samuelsen og Naser Khader - skaffede hurtigt de nødvendige underskrifter i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk.