Løkke og Pape smiler, men i andet geled raser folk over aldersracisme og ubetalt gæld

Dagens overblik: Statsministeren har med regeringsrokaden vist, at han ikke længere føler, han skylder noget for hjælpen i formandsopgøret, skriver avis. Bertel Haarder anklager Løkke for aldersracisme, og en konservativ klapsalve blev iscenesat, selvom utilfredsheden ulmer. Hele dit politiske overblik her.

Nyt regeringsgrundlag præsenteres på Marienborg. Lars Løkke Rasmussen, Søren Pape Poulsen og Anders Samuelsen på vej til pressemøde i søndags. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste politiske overblik.

Det har været en ganske begivenhedsrig uge med ny regering og en række nye ministre. Og netop det spøger stadig og kommer også til at spille hovedrollen i dagens morgenpost.

For selvom der er glæde (og sikkert også lettelse) i både Venstre og de Konservative, så ulmer uroen og utilfredsheden også.

Og i dagens aviser kommer den til udtryk adskillige gange.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Kold kælderaftale og magtens ansigt har skabt bitterhed i V...

Vi begynder i Weekendavisen, der kan fortælle om vrede og sårede politikere i både Venstre og de Konservative, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen ifølge avisen har »haft behov for at vise sine støtter, at nu skylder han ikke mere for hjælpen i formandsopgøret«.

Og efter at Søren Pape Poulsen har »vist magtens ansigt«.

Weekendavisen skriver, ligesom det i øvrigt er blevet bemærket i flere andre aviser, at Kristian Jensens ryk fra Udenrigsministeriet til Finansministeriet er en fuldbyrdelse af den aftale, der blev indgået den nat i kælderen under Odense Congress Center, hvor Kristian Jensen afstod fra at fuldende angrebet på formandsposten i Venstre, så Løkke kunne fortsætte - med Kristian Jensen som næstformand.

I weekenden blev den gæld indfriet. Løkke ville i gårsdagens Berlingske ikke selv kommentere spekulationerne omkring Kristian Jensen.

Men problemet for statsministeren er, at flere af hans gamle venner ikke deler hans opfattelse af, at han har saneret sin gæld, skriver Weekendavisen og kan fortælle om en situation fra Hotel Bella Sky på Amager i mandags, hvor V-folketingsgruppen var samlet, mens regeringen var på Marienborg.

»Jeg skal hilse fra ministeren for nordisk samarbejde og...noget andet ligegyldigt,« sagde politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, hvis søster, Karen Ellemann, søndag var indenrigs- og socialminister, men som mandag var blevet ligestillingsminister og minister for nordisk samarbejde.

Ifølge Weekendavisen pønser de forsmåede V-folk på at opstille en modkandidat til Kristian Jensens næstformandspost om et år. Simpelthen for at udstille en begrænset opbakning til Venstres nummer to.

...Også hos de Konservative er der problemer

Journalisterne på Christiansborg har berettet om højlydte klapsalver bag de lukkede døre ved det konservatives gruppemøde, hvor partileder Søren Pape Poulsen orienterede folketingsgruppen om de konservative »fodaftryk« i regeringsgrundlaget.

Og klapsalver var der. Men ifølge Weekendavisen ikke helt af den grund, man skulle tro.

For selvom flere medlemmer forventede en decideret gennemgang af udkastet til regeringsgrundlaget, ridsede Pape fire hovedpunkter op. Og så var det, skriver Weekendavisen, at partisekretær Søren Vandsø, foreslog en klapsalve til ære for journalisterne på den anden side af døren.

Angiveligt mindede Naser Khader i øvrigt på et gruppemøde tirsdag om, at blå blok kun skal miste et folketingsmedlem, før flertallet er i fare.

Weekendavisens artikel findes ikke online.

Bertel anklager Løkke for aldersracisme

Ugen igennem har flere forskellige medier bragt anonyme citater fra vrede Venstre-folk, der har ytret holdninger i samme boldgade som de, der bliver gengivet i Weekendavisen i dag.

I dag i BT siger den kommende generalkonsul i Flensborg, Bertel Haarder, der mandag mistede sin post som kultur- og kirkeminister til citat, at han føler sig snydt af statsministeren.

»Jeg kunne jo være blevet valgt til Folketingets formand, men så løste jeg konflikten med Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti ved, at jeg selv foreslog at blive kultur- og kirkeminister i stedet. Men det havde jeg ikke gjort, hvis jeg havde vidst, at det kun var for 17 måneder,« siger Haarder, der har talt med BT til repremieren af »Nøddeknækkeren« i Tivoli i går aftes.

Bertel Haarder mener direkte, at statsministeren med sin ministerkabale er skyldig i aldersracisme:

»Jeg synes ikke, man skal lyve, så jeg vil ikke skjule, at jeg gerne ville have fortsat - jeg syntes, jeg var godt i gang. Der skulle jo fire ud, så han (Løkke, red.) tager de fire ældste - det er aldersracistisk,« er Bertel Haarder citeret for at have sagt i BT.

De fire fyrede ministre; Bertel Haarder, Jørn Neergaard Larsen, Hans Christian Schmidt og Peter Christensen er hhv. 72, 67, 63 år og 41 år gammel.

Claus Hjort Frederiksen, der blev forsvarsminister, bliver 70 år næste år.

»Som kvinde og indvandrer ville jeg nok have haft bedre chancer«

På debatsiderne i BT skriver de Konservatives Naser Khader om, hvordan det er at opleve en ministerrokade, når man selv er en politiker, der har ambitioner om at blive minister.

Han skriver, at han nok ville have haft større chance for at få en ministerpost, hvis han havde været kvinde og indvandrer:

»Forleden aften var jeg selv en af dem, der sad og ventede på en opringning. Jeg var sammen med nogle kolleger fra andre blå partier, som ligeledes ventede ved deres telefoner, og jeg blev vidne til både glæde og tårer. Det er brutalt, for ingen kan føle sig sikre på, om de er udvalgt, fyret eller skrottet. Uanset kvalifikationer og hvor godt man har klaret sig, er der en kabale, der skal gå op. Her er der ingen retfærdighed. Der skal tages hensyn til den politiske konstellation, til kønskvotienten, til magtbalancen i partierne og partiernes mærkesager,« skriver Naser Khader og fortsætter:

»Der blev ikke en ministerpost til mig i denne omgang. Alle partier skulle levere kvinder og såkaldt 'bløde ministerier'. Et kort øjeblik overvejede jeg, hvordan jeg ville se ud i højhælede sko og tænkte, at navnet Natascha Khader egentlig passer meget godt til mig. For som kvinde og indvandrer ville jeg nok have haft bedre chancer.«

Læs hele Khaders indlæg her.

Pape om manglende kvinder i regeringens inderkreds: Vi har ikke brugt et sekund på det

Men køn har spillet absolut ingen rolle i diskussionerne om fordelingen af pladser i regeringens centrale udvalg, hvor der er nul kvinder, sagde den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, i går til Berlingskes Politiko.

»Det har vi slet ikke drøftet på den måde. Det er slet ikke vores tilgang, at politik handler om køn. På nogen måde. Jeg har ikke i et sekund diskuteret, om der skulle være den ene eller den anden eller den tredje kvinde der. Jeg synes, man skal se på regeringens sammensætning, og der kan man se, at der både er mænd og kvinder.«

Er en dansk Europol-aftale på trapperne?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indkaldt Folketingets øvrige partiledere til møde 8. december. Emnet for mødet: Europol.

Det sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale til Folketinget torsdag.

Regeringen har igennem længere tid arbejdet for at få en aftale, som kan sikre fortsat deltagelse i det fælles europæiske politisamarbejde. Og mødeindkaldelsen kunne indikere, at en aftale er lige rundt om hjørnet.

»Vi skal arbejde tæt sammen om at bekæmpe kriminalitet og terrorisme på tværs af grænserne. Det kræver et stærkt europæisk politisamarbejde. Derfor arbejder regeringen på at få en særaftale, hvor dansk politi kan fastholde en tæt tilknytning til Europol, når Danmark må forlade samarbejdet til maj næste år, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ved folkeafstemningen 3. december sidste år stemte danskerne nej til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Med mindre der findes en løsning på det danske problem, står Danmark derfor til at ryge ud af Europol fra 1. maj næste år, hvor samarbejdet skifter karakter til et såkaldt overstatsligt samarbejde.

Tag testen: Kan du blive dansk statsborger?

3.359 personer tog i går indfødsretsprøven, som potentielt kan gøre dem til danske statsborgere.

Der er 40 spørgsmål om dansk kultur, samfund og historie - du har tre kvarter til at svare.

Tag prøven her og se, om du selv er klog nok til at blive »dansker« her.

Opgivende socialdemokrat: »Hvad skal jeg dog svare?«

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, overtager jobbet som statsrevisor fra årsskiftet og afløser dermed sin partifælle Lennart Damsbo-Andersen.

Det sker, netop som hans eftervederlag fra tiden som erhvervsminister udløber, skriver Ekstra Bladet i dag.

Posten som statsrevisorer giver 319.000 kroner om året. Og Lennart Damsbo-Andersen siger til Ekstra Bladet, at hans frivillige opgivelse af den post skal ses i en større sammenhæng:

»I princippet har jeg ret til at have den, indtil den udløber. Men altså, det ved du også, det her indgår i den generelle forhandling omkring konstituering. Der kan jeg vælge, om jeg vil være statsrevisor og ikke noget andet. Eller arbejde med de ting, jeg gør, nemlig transport og beskæftigelse osv. Så jeg kigger på hele billedet. Det er ganske udmærket.«

Dagens citat I

»Hvis man har helbredet, så er det da godt, at man kan arbejde mere.«

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, afviste ikke i går, at partiet vil være med til at hæve pensionsalderen for visse danskere. Hun tilføjer over for Ritzau, at Socialdemokraterne ikke har noget »ønske om« generelt at hæve pensionsalderen, fordi man tror, det kommer til at ramme socialt skævt. Læs mere her.

I Enhedslisten er de allerede kritiske:

De Konservative jubler over grønne sejre, der i virkeligheden er gammel V-politik

»Glæd dig til en ny regering med KONSERVATIVE resultater.«

Det er skriften, der møder de danskere, der går ind på de Konservatives hjemmeside. Nedenunder kan man klikke sig ind til listen over K-sejre. En ordentlig klamamse. Men i dag kan Jyllands-Posten vise, at en række af de grønne sejre i virkeligheden blot er en fortsættelse af linjen fra V-regeringen eller noget, der gjaldt allerede inden Søren Pape Poulsen og co. gik i regering.

Et eksempel er, at Danmark ifølge regeringsgrundlaget skal være et såkaldt lav-emissionssamfund, der er uafhængigt af fossile brændsler i 2050. Det første mål har stået i klimaloven siden 2014, ligesom V-regeringen også skrev i sit grundlag, at »vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050«.

»Listen handler om, hvad vi generelt har kæmpet for på det grønne område. Vi har også kæmpet for det grønne, før der skulle laves et regeringsgrundlag, og har heldigvis vundet mange kampe,« siger de Konservatives politisk ordfører Mette Abildgaard til Jyllands-Posten.

Du kan se flere eksempler og læse et større interview med Abildgaard her (artiklen kræver abonnement på Jyllands-Posten).

I øvrigt...

Som følge af partiets indtræden i regeringen tiltræder Liberal Alliance nu 57 politiske forlig, man ellers havde valgt at stå uden for.

Også Venstre og de Konservative træder ind i forlig, dog i noget mindre antal. For de to partier drejer det sig om hhv seks og syv forlig. Det skriver Information i dag.

Quiz: Har du styr på Løkkes nye ministre?

Hvilken ministerpost fik Sophie Løhde?

Er Bertel Haarder stadig minister?

Var det Joachim B. Olsen eller Ole Birk Olesen, der blev transportminister?

Der er mange nye ansigter på Lars Løkkes nye ministerhold. Kan du kæde dem sammen med det rigtige ministerium? Berlingskes Politiko har lavet en quiz, så du kan se, om du har helt styr på Løkkes hold eller lige mangler et par poster.

Dagens analyse: Løkke er statsminister, men det er Thulesen, der sidder for bordenden

Lars Løkke Rasmussen benyttede i går sin taletid i folketingssalen til at takke DF-formand Kristian Thulesen Dahl for hans støtte til den nye VLAK-regering. Og med god grund, skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i dag.

Læs analysen her.

Hvis ikke Løkke formår at udvikle et tæt samarbejde med DF på de mest afgørende politiske områder, kom­mer regeringen ikke langt, skriver Thomas Larsen.

»Løkke ved, at DF historisk har hjulpet borgerlige regeringer med at få vigtige reformer igennem. Men han er også klar over, at Thulesen kan være en ekstrem hård modpart, som kan lægge planer i graven. Og Løkke ved om nogen, at han kun med DF's hjælp når de magiske 90 mandater. Naturligvis vil Socialdemokratiet og de Radikale også kunne gøre forretninger med trekløveret, men Mette Frederiksen vil konstant være opmærksom på, hvor DF støtter Løkke, og hvor DF siger stop. I nogle situationer vil hun prøve at presse DF til at spærre vejen for regeringen,« lyder vurderingen fra Thomas Larsen.

Dagens citat II

»Jeg vil ikke forholde mig til, hvad man takker for i et enkelt program i en Cirkeline-film, og jeg vil heller ikke forholde mig til, om man eksempelvis kan takke jyder i en film.«

- Kulturminister Mette Bock (LA) var i går i samråd, efter at Dansk Folkeparti havde krævet en forklaring og spurgt, om DR er partisk eller bryder reglerne ved at vise en Cirkeline-film med slutteksten »tak til alle flygtninge og indvandrere, fordi de har beriget det danske samfund.«

Læs mere her.

Fik du læst om statsministerens nye bekendte og den halve pattegris?

Lars Løkke Rasmussen har fået en ny bekendt.
Han hedder Jørgen, er 63 år gammel og mødte Lars Løkke Rasmussen en dag sidste år ved Hovedbanegården i København.
Her blev statsministeren nemlig passet op af Jørgen, fortalte Løkke i dag i sin tale i folketingssalen.
»Jeg er 63 år. Kan det virkelig passe, at jeg skal bo på gaden?,« spurgte Jørgen statsministeren.

Berlingskes Politiko lyttede i går med, da Lars Løkke Rasmussen holdt i går det, man kan kalde åbningstale II. Den skal debatteres i det, man kan kalde åbningsdebat II på mandag fra klokken 10. Alt sammen på grund af regeringsudvidelsen fra i mandags.

Du kan læse mere om det Danmark, Løkke og VLAK-regeringen drømmer om og kæmper for herunder. Vi kan afsløre, at statsministeren har lovet Jørgen at komme forbi med en halv pattegris, når Jørgen holder housewarming i sin nye lejlighed i Hvidovre.

Dagens debat: Søren Pind om de hyppige ministerskift

Danmarks nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, havde i går dette debatindlæg på Berlingske:

»Når kloge mennesker i denne tid kritiserer de hyppige ministerskift, må man blot konstatere, at det de egentlig kritiserer, er befolkningens valg. Havde Venstre f.eks. haft 35 pct af stemmerne, havde meget set anderledes ud. Men sådan er de faktiske forhold i jernindustrien altså ikke,« skriver han og fortsætter:

»Så derfor starter jeg, som en happy warrior, atter på en ny spændende gerning Jeg sidder formodentlig en tid lang – lad mig gætte på 1 1/2 år. Og vil så have høstet enorme mængder viden på et område, der i høj grad definerer fremtiden og hvad vi skal leve af, ja være. Omgivet af kloge mennesker – og hvor jeg vil gøre mit til, at den ødelæggende kløft mellem klogskab og folkelighed, viden og tro, elite og folk forhåbentlig kan mindskes. Som vi ved fra luthersk teologi er vi alle hinandens skyldnere – og sammen kan vi meget mere end hver for sig.«

I øvrigt...

Mener kun ét af de nuværende partier bag forsvarsforliget, at der fortsat skal spares på forsvaret.

Det er de Radikale, skriver Information i dag. Partiets forsvarsordfører, den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, mener, at politikerne i en årrække »har villet for meget for for få penge«.

Derfor skal forsvarets opgaver fremover prioriteres, så de kan løses til den nuværende pris på 20 milliarder kroner årligt.

Årets julemand

Det sker i dag

09:00 Åbent samråd om den europæiske søjle for sociale rettigheder
I dag er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kaldt i åbent samråd vedrørende den europæiske søjle for sociale rettigheder.

10:00 Møde i salen
Folketinget mødes i dag til lovbehandling på Christiansborg.

10:00 Møde i Udenrigspolitisk Nævn - om bl.a.Trump
Det Udenrigspolitiske Nævn mødes i dag på Christiansborg. Fra regeringen deltager udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort (V). Dagsordenen er: 1) Syrien/Irak, 2) Internationale operationer, og 3) ny amerikansk præsident - betydning for dansk udenrigspolitik.

15:45 Udenrigsministeren møder lederen af Syriens Hvide Hjelme
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mødes i dag med lederen af de syriske civile beredskabshold, de såkaldte ”White Helmets”, Raed Al-Saleh. Der er efter mødet doorstep med de to ved Udenrigsministeriet klokken 15.45. The White Helmets var i år indstillet til Nobels Fredspris for deres arbejde med at redde døde og sårede ud af bombede bygninger i Syrien.

Derudover er der følgende gruppemøder:

09.00 - 10.00 De Radikale
09.00 - 10.00 Venstre

...og følgende udvalgsmøder:

09.00 Møde i Europaudvalget
09.30 Møde i Finansudvalget