»Løkke har ofret sig selv på Samuelsens alter. Alternativet var at gå af«

Dagens overblik: Anders Samuelsen er under kraftig beskydning i dagens analyser, DF vil ikke støtte regeringens forslag om kvoteflygtninge, og så bliver ingen stillet til ansvar for milliardskandale i SKAT.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt i går aftes pressemøde i spejlsalen.  (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske morgenpost dagen efter en dramatisk dag på Christiansborg.

Nogle gange kan en dag i dansk politik føles som et deja-vu. Hvor man går rundt og tænker: Har vi ikke været her før?

Sådan en dag var det på Christiansborg tirsdag. Da der efter to rabalderuger pludselig var stilhed weekenden over og mandagen med, begyndte rygterne om en afklaring tirsdag aften langsomt at løbe på Borgens gange.

Klokken 18.30 indtraf deja-vuet så, da Liberal Alliancens leder, Anders Samuelsen, på et pressemøde afmonterede sin trussel om ikke at stemme for regeringens egen finanslov, der ultimativt kunne have væltet regeringen. Godt en måned før på samme tid sidste år var det som bekendt truslen om at vælte Løkkes V-regering, der blev taget af bordet, da Samuelsen kunne veksle truslen til Liberal Alliances indtræden i regering.

På pressemødet sagde Samuelsen, at han godt var klar over, at han havde en del af skylden for det »cirkus«, der havde været den seneste tid. Men at andre også måtte bære sin del af ansvaret.

Her pegede Samuelsen implicit på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han gjorde det klart, at LA klart var blevet stillet i udsigt, at en ny skatte- og udlændingeaftale ville være klar inden jul. Og som Samuelsen efterfølgende havde lovet var en done deal, da han på Facebook garanterede »de største skattelettelser i historien«.

»Da vi indgik finanslovsaftalen, blev jeg og Simon Emil Ammitzbøll-Bille bibragt den forståelse, at vi kunne få alle aftalerne på plads inden tredjebehandlingen af finansloven,« lød det fra Anders Samuelsen i går.

Forhandlingerne er med Samuelsens retræte nu udskudt til det nye år. LA-lederen lod forstå, at han nu var færdig med ultimative trusler, fordi han var blevet bibragt den opfattelse, at hvis han lader være med det, er der en velvillighed til at lave en aftale om skat og udlændinge. Så det er nu hans forventning, at han ad den vej kan nå igennem med sit store projekt om at lette skatten i Danmark.

»Jeg tror, at jeg nu vil prøve at lade den omvendte proces gøre sig gældende fremover. Altså den, som ikke inkluderer deadlines og ikke inkluderer ultimative krav og så videre, og så se, om det er rigtigt, at det er den vej, der fører til resultater. Det vigtigste er jo, at der kommer et resultat.«

Vil du fortsat love dine vælgere og danskerne historisk store skattelettelser?, blev Anders Samuelsen spurgt på pressemødet.

»Når jeg har holdt den her tale, så har jeg også sagt, at nu prøver vi en anden proces. Det eneste, jeg lover fra nu af, er at arbejde i døgndrift for at skabe et godt resultat,« lød Samuelsens svar.

Du kan læse mere hos Berlingske om Samuelsens pressemøde.

Kort efter var det statsministerens tur, da han i Spejlsalen i Statsministeriet indledte med at ridse regeringens resultater op, så man en kort overgang fik endnu et deja-vu – denne gang til statsministerens nytårstale.

Men alvoren i situationen lagde han nu ikke skjul på.

»Derfor står det borgerlige-liberale Danmark ved en skillevej, som kan komme til at trække spor mange år frem i tiden. Vi kan lade det hele falde på gulvet, eller vi kan rykke sammen og arbejde os videre. Regeringen ønsker – og regeringen har valgt – det sidste. Derfor stemmes finanslovsaftalen igennem på fredag, og naturligvis med opbakning fra alle tre regeringspartier,« sagde Løkke Rasmussen.

Han ville ikke kommentere, hvorvidt LAs opfattelse af en garanti for en samlet aftale inden jul kom fra ham.

Løkke sagde dog, at der var en fælles forståelse af, at aftalerne ville lande inden jul:

»Jeg har selv lagt afgørende vægt på, at vi blev færdige inden jul. Det har jeg egentlig også haft tillid til, også fordi vi forrige fredag forud for selve finanslovsaftalen, faktisk opbyggede en fælles forståelse for, at vi kunne lave aftaler om skat og udlændinge og forsvar inden jul.«

Han kom samtidig med en sjælden stikpille til Dansk Folkeparti og partiformand Kristian Thulesen Dahls krav om kun at ville indgå i en skatteaftale, hvis der kommer et paradigmeskifte i udlændingepolitikken den anden vej.

»Jeg skal da heller ikke lægge skjul på, at jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan gøre gevinsten lidt større for lavtlønnede, uden partout at skulle stramme udlændingepolitikken samtidig,« sagde Løkke.

Læs mere om Løkkes pressemøde her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Analytikere saver Samuelsen midt over

Juledramaets forløsning har kastet en bunke af interessante analyser af sig. Her følger et overblik fra de forskellige medier:

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, skriver, at »LA skubber Løkke med ud på vippen«:

»Også for statsministeren vil der være en pris for nu at have tilsluttet sig LAs retorik. Venstre-toppen ved udmærket, at Kristian Thulesen Dahl ikke lader sig kyse. Derfor havde Løkke også indledningsvist en mere føjelig tilgang til DF, end Samuelsen havde. Men som eneste udvej har Løkke ofret sig selv på Samuelsens alter. Alternativet var at gå af. Endnu et regeringsfald er afværget.«

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver under overskriften »Samuelsens klatretur ned fra træet – og en ny chance for Løkke«:

»Det vil kræve en enorm diplomatisk indsats for Løkke at genetablere harmonien, og den seneste tid har med al tydelighed demonstreret, at tingene lynhurtigt kan gå galt i blå blok. Men evner Lars Løkke Rasmussen, Søren Pape Poulsen, Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl at skubbe magtkampene i baggrunden, og formår de at forhandle seriøst, bør de kunne lande de aftaler om skat, udlændingepolitik og forsvar, som under normale omstændigheder burde være borgerlige mærkesager.«

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver, at »Samuelsens tilbagetog udstiller hele den blå regerings afmagt«:

»Handlingslammelsen er total, mens regeringens varmeste tilhængere i og uden for ministerholdet i dag forsøger at overbevise sig selv om, at det er en sejr, at hele regeringen nu stemmer for sin egen finanslov. Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af ministrene vender tilbage fra juleferie, er der intet, der tyder på, at krisen i blå blok vil være løst. Danmark har for tiden en statsminister med en usædvanlig begrænset manøvredygtighed, og ganske lidt tyder på, at det vil ændre sig, bare fordi det bliver januar.«

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, skriver, at »det liberale blålys er slukket«:

»Samuelsen valgte efter tre dage i Løkkes torturkammer den første lidet heroiske løsning – knæfaldet. Ledsaget af en masse tomme fraser om, at skattelettelserne skal komme næste år. Og at han nu havde forpligtet hele regeringen på det krav (som i forvejen står i regeringsgrundlaget). Det lød mere som besværgelser for at komme gennem aftenen end realpolitik. LAs problem er nemlig, at disse løfter er nøjagtig lige så dækningsløse som de tidligere. Samuelsen kan da godt forpligte sin regering, men ikke Dansk Folkeparti, som er helt ligeglade med hans krav. De seneste ugers forløb har i den grad overbevist DF om, at regeringen falder om, hvis bare de står stejlt nok. For Løkke vil være statsminister for enhver pris.«

BTs politiske redaktør, Andreas Karker, skriver, at Samuelsen har lavet et »knæfald«:

»Efter at Løkke, Thulesen og Samuelsen har stået og stirret på hinanden den sidste uge i en kamp om, hvem der blinkede først, er det et klart knæfald. Samuelsen har også tabt meget respekt i resten af regeringen og hos dens parlamentariske grundlag. De kan simpelthen ikke klare LAs facon, der går stik imod normale politiske spilleregler. LA stiller ultimative krav og kommer med forhandlingsudspil i medierne, alt sammen noget, der normalt er no-go.«

Kristian Thulesen Dahl har endnu ikke udtalt sig om gårsdagens udvikling.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, stillede sig til gengæld til rådighed for pressen på Christiansborg i går aftes. Du kan læse hendes dom her, som – knap så overraskende – ikke er i den milde ende.

Kulturminister for Liberal Alliance og storesøster til Anders Samuelsen Mette Bock har skrevet en kommentar til sagen på Facebook:

»Godmorgen!
Er det en sjov morgen at læse aviser og sociale medier? Nej, det er det ikke.
Har det været er kønt forløb? Nej, det har det ikke.
Men ved I hvad? Ind imellem er livet hårdt.«

Vi beklager over for kulturministeren, at morgenposten nok ikke er morsom læsning i dag.

Og så forlader vi regeringskrisen i denne morgenpost.

DF vil ikke stemme for lov om kvoteflygtninge

I dag skal Folketinget stemme om den omdiskuterede nye lov om kvoteflygtninge. Den skal åbne for, at den til enhver tid siddende udlændingeminister kan bestemme fra år til år, om Danmark skal tage imod FNs kvoteflygtninge.

Danmark har siden 1989 hvert år taget imod 500 af de særligt sårbare flygtninge, men sidste år aflyste udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) årets resterende 491 kvoteflygtninge. I september sagde hun også stop for de 500 kvoteflygtninge i år, samtidig med at hun lancerede lovændringen.

»Med det her forslag rydder vi bordet for både 2016 og 2017. Derudover etablerer vi en mere moderne model for modtagelse af kvoteflygtninge, så vi fremover selv kan fastsætte antallet i forhold til, hvor mange asylansøgere der selv er søgt hertil, og hvor godt det går med integrationen,« sagde Støjberg til Berlingske.

I dag ser loven ud til at blive vedtaget, men det bliver ikke med støtte fra Dansk Folkeparti, skriver Jyllands-Posten.

»Vi bryder os ikke om, at den til enhver tid siddende minister uden om Folketinget kan beslutte at tage imod et ukendt antal kvoteflygtninge på et enkelt år. Det holder ikke, og jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor den mulighed skal være der,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF), der hæfter sig ved, at der i loven er en »kattelem«, der kan gøre, at Danmark ved en »helt særlig situation« efter aftale med eksempelvis EU kan komme til at tage en større andel end 500 kvoteflygtninge.

Du kan læse mere om den historie her.

Politiken og DR skrev i går, at Socialdemokratiet vil stemme for loven, men at fire medlemmer af folketingsgruppen ikke vil møde op til afstemningen, fordi de er modstandere af stoppet for kvoteflygtninge.

Det kan du læse om hos Politiken her og hos DR her.

Ingen stilles til ansvar for milliardskandale i SKAT

I går afleverede advokatfirmaet Bech-Bruun sin undersøgelse af sagen om SKATs manglende kontrol med udbetalingen af udbytteskat, hvor kriminelle svindlere har tiltusket sig 12,3 milliarder kroner af danskernes penge.

Konklusionen er, at en direktør og en underdirektør skal til tjenstlig samtale, men at ingen embedsmænd eller politikere stilles til ansvar i sagen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) var i går tilfreds med rapporten, men tøver med at drage konklusioner, skriver Politiken.

»Alt, hvad der blev foretaget, er i sidste ende den siddende ministers ansvar. Hvorvidt der er et ministeransvar i denne her sag, det er noget, som advokatundersøgelsen ikke har kunnet undersøge. Det vil en eventuel undersøgelseskommission kunne se nærmere på,« siger han.

Utilfredshed er der til gengæld hos Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen.

»Vi er ikke kommet til bunds i denne sag«, siger han.

Du kan læse mere om det her.

Hos Politiken kan du også læse en baggrund om sagen, og at »12 minutter før Skat stoppede hullet, røg der 105 millioner af sted til svindlerne«.

Fejl fra Udlændingestyrelsen rejser tvivl om hjemsendelse af somaliere

Information er dykket ned i en sag fra Udlændingestyrelsen om hjemsendelsen af somaliske flygtninge.

Ifølge styrelsen er forholdene blevet bedre i Somalia, men i den konkrete sag kommer Udlændingestyrelsen ifølge eksperter med en fejlagtig udlægning af en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Styrelsen udstrækker nemlig sikkerhedsvurderingen af Mogadishu til resten af landet, og det kan man ikke, lyder det fra lektor og ph.d. Jesper Lindholm fra Aalborg Universitet.

»Hvis Udlændingestyrelsen mener, at man kan anvende dommen på forholdene i Qoryooley (en by i Somalia, red.), fordi de er sammenlignelige med Mogadishu, skal de jo påvise, at det er tilfældet gennem inddragelse af alle relevante og senest opdaterede baggrundsrapporter om området,« understreger han.

Læs den historie her.

To hurtige nyheder, du også skal have med denne onsdag

1) Med et stop for FNs kvoteflygtninge er Danmarks flygtningepolitik endnu mere restriktiv end det udskældte Australiens. Det fastslår flere eksperter i Berlingske.

»Danmark har kopieret Australiens måde at brande sig på som et land, hvor spontane flygtninge ikke er velkommen. Men der er også forskelle: Australiens strammerpolitik er bundet op på, at landet netop vil hjælpe de svagest stillede – FNs kvoteflygtninge – og det er altså dem, som Danmark nu afskriver,« siger professor og forskningschef Thomas Gammeltoft-Hansen.

Læs mere om det her.

2) Danske politikere kan blive mål for skræddersyede russiske angreb. Det skriver Jyllands-Posten, efter at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i går fremlagde sin årlige trusselsrapport.

»Danmark vil med intet eller meget kort varsel kunne blive ramt af russiske påvirkningsforsøg. Det er meget sandsynligt, at Rusland vil målrette og tilpasse påvirkningskampagner mod Danmark,« siger chefen for FE, Lars Findsen.

Mere her.

Altinget har også lavet syv nedslag i FEs rapport. Dem kan du læse her.

Det sker i dag

9.00: Møde i folketingssalen. Blandt andet med føromtalte afstemning om en ny lov om kvoteflygtninge. Du kan se hele programmet her.

Ukendt tidspunkt: Diverse politikere slikker sårene efter en højspændt tid.

Vi er tilbage med en ny politisk morgenpost i morgen tidlig. Hav en god dag.