Løkke er vågnet op til en »dødbringende analyse«, som er »rystende læsning for mange Venstre-folk«

Dagens overblik: Lars Løkke Rasmussens person kan have kostet Venstre helt op til 180.000 stemmer ved folketingsvalget i 2015. Naser Khader giver regeringen en opsang, og så er to Venstre-topfolk taget på dobbelt fisketur i Vestjylland.

Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen og velkommen til ugens midtvejspost.

Gennem flere uger har der floreret rygter på Christiansborg om en bog, der kunne være gift for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Sent i går aftes kunne både Ekstra Bladet og Politiken så løfte sløret for et kapitel i bogen, der er skrevet af de to valgforskere Kasper Møller Hansen og Rune Stubager.

Og bogen indeholder dårligt nyt for Løkke. Ifølge de to forskere kostede Løkkes dårlige image og troværdighedsproblemer i befolkningen Venstre mellem 50.000 og helt op til 180.000 stemmer ved folketingsvalget i juni 2015.

Han var dermed tæt på at koste Venstre valgsejren, lyder det, og ifølge Stubager og Møller Hansen skyldes det især Ekstra Bladets afsløringer om luksusrejser i forbindelse med klimaorganisationen GGGI og sagerne om, at Venstre havde betalt sko og tøj for 152.000 kroner for Løkke.

»Den relativt lave sympati for Lars Løkke Rasmussen spillede en hidtil uset stor rolle for valgresultatet i 2015 - især for Venstre, men formentlig også for hele den blå blok,« står der ifølge Ekstra Bladet i bogen.

Politiken har talt med Rune Stubager, der siger, at de ikke kan sige noget om, hvorvidt den manglende tillid til Løkke også ville komme til udtryk, hvis der var valg i dag.

Og hvor gik alle Løkkes vælgere så hen, spørger Politiken.

»Der har været lavet vælgervandringsanalyser, der viser, at DF og Liberal Alliance har taget de fleste vælgere. DF tog flere end fire procentpoint fra Venstre. Hvor meget der direkte var Løkkes skyld i den sammenhæng, kan vi ikke sige noget konkret om«, siger Rune Stubager.

Lars Løkke Rasmussen har ikke selv ønsket at kommentere bogens resultater.

Det har i stedet partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen:

»Det lyder som nogle trælse tal, hvis Venstre kunne få flere stemmer, det havde vi gerne haft. Men nu har vi heldigvis den regering, som vi har, fordi det gik alligevel,« siger Jakob Ellemann til Ekstra Bladet.

Du kan læse historien i Ekstra Bladet her og i Politiken her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Engell: Løkke nærmest uden venner i dansk politik

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, har skrevet en analyse om bogen med overskriften: »Derfor flygter de fra Løkke«.

Og det kan ikke være helt rar læsning, hvis man er Lars Løkke eller Løkke-sympatisør.

Bogens indhold er en »dødbringende analyse«, som er »rystende læsning for mange Venstre-folk«, skriver Engell.

Løkke har, »bortset fra en lille, stærkt indskrumpet inderkreds«, hverken »mange beundrere eller folk, der virkelig holder af ham på Christiansborg«, lyder det:

»En del er direkte bange for ham. Andre ser en taktisk og personlig interesse i at pleje omgang med ham. Men det er meget, meget få politikere og embedsmænd, der taler med varme om Løkke. Løkke er på mange måder er ret ensom figur i det store Statsministerium. Embedsmænd kan berette om hans hidsighed og udskældninger. Vrissen og gnaven. Men også en festabe og underholdende,« skriver Engell, der fortæller om en episode, hvor han sad i Venstre-land og havde holdt oplæg for nogle jyske banker.

Engell havde rost Lars Løkke, men til middagen sagde en af gæsterne bagefter:

»Ja, Hans Engell, det kan godt være, du synes, at Lars Løkke er en dygtig politiker, men her i området er der ikke en eneste Venstre-vælger, der har samme opfattelse.«

Analysen er endnu ikke online.

Naser Khader giver regeringen opsang

Videre til Jyllands-Posten, der skriver, at den konservative Naser Khader synes, det går for langsomt med at indfri løfterne i regeringsgrundlaget og finansloven om at hjemsende kriminelle udlændinge.

Han er »indigneret og forarget« over, at Danmark stadig har folk dømt for terror, pædofili og andre alvorlige forbrydelser siddende i fængsler, uden de bliver sendt hjem.

Khaders utilfredshed kommer, efter at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i søndagens Jyllands-Posten fortalte, at han har haft et møde med Marokkos justitsminister for at undersøge, om den terrordømte dansk-marokkaner Said Mansour, også kaldet ”Boghandleren fra Brønshøj”, kan blive udleveret.

»Jeg vil gerne have, at vi speeder op for den proces, som vi satte gang i både med finanslovsaftalen sidste år og med regeringsgrundlaget, hvor vi netop fik skrevet ind, at vi skulle gøre noget ved det,« siger Khader.

Også DF og S vil have regeringen til at sætte fart på udvisningerne.

Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), har ikke ønsket at kommentere historien, som du kan læse her (kræver abonnement).

18.000 på kontanthjælp skal i job

Videre til Berlingske, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fortæller, at mindst 18.000 kontanthjælpsmodtagere skal i arbejde, og at kommunerne skal sørge for, at det sker inden for tre år.

»Jeg har den klare opfattelse, at vi over de næste tre år som minimum skal have halveret antallet af folk, der er jobparate kontanthjælpsmodtagere, fra 36.000 i dag,« siger Troels Lund Poulsen:

»Det vil give op mod fire milliarder kroner i varig gevinst hvert år.«

Troels Lund Poulsen lægger ikke skjul på, at især langt flere indvandrere fra ikke-vestlige lande skal i arbejde. Antallet af ikke-vestlige indvandrere i kontanthjælpssystemet er siden 2010 steget fra godt 29.000 til godt 53.000, og de udgør i dag knap 35 pct. af alle kontanthjælpsmodtagere.

»Det er ikke for at gå efter den gruppe, men vi kan ikke acceptere, at de ikke i højere grad bliver en del af det samfund, vi lever i,« siger han.

Du kan læse den historie her.

Her kan du læse om Aabenraa Kommune, der er lykkedes med netop at få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde og har sparet millioner af kroner.

Her kan du læse om en forsker, der mener, at det er realistisk at få 18.000 mennesker i job.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, har skrevet en analyse oven på Troels Lunds målsætning:

»Om ministerens mission vil lykkes, ved ingen. Men langt om længe synes der at være enighed om, at der må ske et skifte. Derudover får ministeren hjælp af, at Danmark måned for måned ruller ind i et stadigt mere markant opsving. Rundt om i landet er virksomhederne begyndt at mangle arbejdskraft, og det betyder, at åbningerne til jobbene ser bedre ud end længe,« skriver han.

Den analyse kan du læse her (kræver abonnement).

På fisketur med Venstre-topfolk i Jylland

Og så tager vi på fisketur.

BT er nemlig taget på fisketur med Venstres lystfiskere Esben Lunde Larsen og Jakob Ellemann-Jensen, der prøver lykken i regn og blæst. Indledningen lyder således:

»Regner du med at fange noget?«

»Ja, gør du ikke det?«

To mænd står med deres waders solidt nedsunket i den mudrede vandkant ved Skjern Å og svinger med deres fiskestænger.

Det er to af Venstres topfolk, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der er på jagt efter gedder, aborrer og skaller i silende regn og middelsvær blæst..

De vil gerne fortælle, at det er vigtigt at tiltrække lystfiskerturister fra Tyskland, for de kan lægge mange penge i området. Men de er nok også på stemmefiskeri.

Historien handler om, at Venstre gik tilbage fra 34,3 til 27,4 procent af stemmerne i Venstres kerneland i Vestjylland ved valget i 2015. Og hvis Venstre skal have de stemmer tilbage, er det ikke nok at kaste et blink ud i åen, så skal de i gang med et bundtrawl, som BT skriver.

Du kan læse hele reportagen her.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann Jensen og miljøminister Esben Lunde Larsen gi'r den som lystfiskere ved Skjern Å. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Syv hurtige nyheder, du bliver glad for at få med

1) Da et bredt flertal i Folketinget i 2013 aftalte en reform af sygedagpengesystemet, regnede man med en besparelse på 7 mio. kr, og at færre skulle være på sygedagpenge. Men i stedet er flere kommet til efter sygedagpengereformen, og det udløser en ekstraregning, der gør, at regeringen nu overvejer at genåbne reformen.

Det skriver Jyllands-Posten på sin forside, og det kan du læse om her.

2) Samtlige danske ungdomspartier skriver i dag under på et »politikerløfte«. Det er der brug for, fordi »det politiske system mister tillid, og fordi politikerne ikke længere er i øjenhøjde med befolkningen«, som det lyder.

Det skriver Jyllands-Posten.

3) Erhvervsminister Brian Mikkelsen kom med stærkt tvivlsomme oplysninger, da han skulle sikre sig Folketingets opbakning til at modarbejde dele af EU-Kommissionens forslag om strammere regler for eksport af overvågningsteknologi. Det viser et faktatjek, som Information har lavet. Ministeren medgiver, at hans eksempel »måske« er »højst usandsynligt«.

Læs om det her.

4) Den danske finansminister, Kristian Jensen (V), vil ikke betale én krone mere til EU-budgettet, når briterne forlader EU, og derfor må især landbrugsstøtte og strukturfondene skæres voldsomt ned, hvis den danske regering får sin vilje.

Der venter nu voldsomme forhandlinger, skriver Berlingske.

5) Som du kunne læse i går i morgenposten, vil 'Mørkemanden' stille op for Socialdemokratiet til næste folketingsvalg.

I Berlingske kan du læse et interview med manden, der også hedder Verner Sand Kirk.

6) En middag for Lars Løkke Rasmussens regering på Amalienborg har givet anledning til spekulationer om, at noget opsigtsvækkende kunne være på vej. Nu forklarer Dronningens kabinetssekretær, hvorfor den særlige statsrådsmiddag afholdes.

Det kan du læse i Berlingske og lige her.

7) Straffen for at medvirke til hvidvask og skatteunddragelse skal skærpes. Sådan lyder den politiske konklusion, efter Berlingske mandag kunne fortælle, at godt syv mia. kr. fra 2011 til 2014 er ført gennem Danske Bank og Nordea fra Moldova og Letland til skattely i Seychellerne og Panama.

Det kan du læse om i Berlingske her.

Enhedslistens politikere frasiger sig 166.000 kroner årligt

Enhedslisten vil stemme for et forslag fra Socialdemokratiet om, at politikere frivilligt skal kunne takke nej til særlig politikerpension.

Dermed er der flertal for forslaget, fordi Dansk Folkeparti også vil stemme for. Og dermed frasiger Enhedslistens politikere sig hver 166.000 kroner årligt.

»Jeg tror egentlig, at Henrik Sass Larsen har stillet forslaget, fordi han troede, at han ville kunne afsløre, at Enhedslisten, når det kom til stykket, ikke var parat til at opgive vores pensions-privilegier,« siger finansordfører Pelle Dragsted (EL) til Ritzau.

Det kan du læse om her.

Dansk Folkeparti advarer Søren Pape mod at sløjfe aftale om kriminel lavalder

Før valget i 2015 gik V, DF, K og LA sammen og lovede, at de ville sænke den kriminelle lavalder fra 15 til 12 år, hvis de kom til magten.

Men nu er justitsminister Søren Pape Poulsen tavs om den kriminelle lavalder, og det får Dansk Folkeparti til at frygte, at regeringen er ved at bakke ud, skriver DR.

»Hvis ikke man gennemfører det, man selv er gået til valg på, så står man som regering i en meget vanskelig situation set med mine øjne,« siger Peter Skaarup.

Du kan læse den historie her.

Dagens analyse

Finder vi i Berlingske, hvor avisens politiske redaktør, Kasper Kildegaard, har skrevet en analyse om Inger Støjbergs nok så berømte kage, og hvad den betyder internt for Støjberg i Venstre.

Og internt i regeringen og i regeringstoppen er det ikke alle steder, man er lige begejstret:

»Flere kilder taler om en »ubegavet«, »utiltalende« og sågar »uanstændig« manøvre, som passerer den grænse, som for nogle Venstre-folk er så vigtig; det kan godt være, at partiet går ind for en stram udlændingepolitik, men man gør det af nødvendighed og samtidig med blik for de tragiske menneskeskæbner, som er bagtæppet for hele flygtningedebatten,« skriver Kildegaard.

Læs den analyse her.

Dagens analyse to

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, har skrevet en læseværdig analyse om balancen mellem at tage afstand fra arven fra tidligere partiformænd, uden at man selv bliver ramt.

»S kan ikke frasige sig Thorning, mere end V kan frasige sig Fogh. Det samme kommer en dag til at gælde for Frederiksen og Løkke. Og deres respektive efterfølgere. De træffer alle både kloge og dumme valg, men hvis man glemmer i hvilken sammenhæng og under hvilke vilkår, de forvaltede deres embeder, så skaber man store problemer for sig selv.«

Læs den analyse her.

Dagens interview

Christiansborg er frosset ned. Selv om debatten om udlændinge fylder alt, handler det ikke om forslag og løsninger, mener den radikale Sofie Carsten Nielsen, som appellerer til partierne om at forhandle frem for at råbe på de sociale medier.

»Når jeg kigger ud over Christiansborg, ser jeg ikke noget sted, hvor vi drøfter de virkelige problemer. Der er tørke i politik, og alt er positionering, polarisering og klik på Facebook,« siger Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

Læs interview med de Radikales to'er lige her.

Det sker i dag

11.30 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd om kontanthjælpsmodtagere i løntilskud.

13.00 Møde i folketingssalen med sprøgetid til ministrene. Blandt andet vil DFs retsordfører Peter Kofod Poulsen spørge justitsminister Søren Pape Poulsen (K), hvad
han vil gøre for at sikre lov og orden på Christiania. Se hele programmet her.

14.00 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er kaldt i åbent samråd om marine virkemidler.