»Lige nu bringer DF tankerne tilbage til de rabiate udmeldinger fra Glistrups tid«

Dagens overblik: Mette Frederiksen ville have været en bedre formand end Helle Thorning i 2005, siger en af de største S-profiler, danskernes mistillid til politikerne er på sit højeste i 25 år, og så er DF på vej tilbage til den rabiate start. Og så skal vi forbi et stort exit i dansk politik og et stort parti, der har skiftet navn - igen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Som altid får du her dit fulde overblik over dagens vigtigste historier, og skulle du henover weekenden have glemt – gud forbyde det – at være inde på politiko.dk flere gange i timen så bare rolig. Som altid, når det er mandag, så har vi samlet det vigtigste fra weekenden, som du får sidst i morgenposten.

Men først til dagens nyheder, hvor vi begynder på forsiden af Berlingske.

For har du mistet tilliden til landets politikere, så er du ikke den eneste.

Politikerleden og mistilliden til de folkevalgte på Christiansborg er nemlig på sit højeste i 25 år, viser en ny undersøgelse.

Det er især siden 2010, hvor Lars Løkke som statsminister indførte en række reformer for at dæmme op for den økonomiske krise, at mistilliden er steget.

»Et epokeskifte,« kalder Aalborg-professor Jørgen Goul Andersen udviklingen.

»Vælgerne sætter ikke spørgsmålstegn ved de politiske strukturer og demokratiske institutioner, kun ved politikerne og deres gerninger,« skriver han videre i sin analyse.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), mener, at analysen giver grund til stor bekymring.

»Der er for stor en kløft mellem politikere og befolkning, og den bliver større og større. Jeg er bange for, hvad der sker med folkestyret, hvis det her fortsætter,« siger Pia Kjærsgaard.

Du kan læse den historie her, og herunder se i en interaktiv grafik, hvordan tilliden til politikerne har udviklet sig, siden Jens Otto Krag var statsminister i 1971.

Mette Frederiksen ville have været bedre end Thorning

Vi iler videre til Mogens Lykketoft, der på weekendens socialdemokratiske kongres(det vender vi tilbage til) meddelte, at han stopper i dansk politik(det vender vi også tilbage til) efter næste valg.

Politiken har efterfølgende interviewet den tidligere S-formand, og der fortæller han, at det havde været bedre for Socialdemokratiet, hvis Mette Frederiksen havde efterfulgt ham som partiformand, da han i 2005 trak sig på valgnatten.

»For partiet havde det nok været bedre«.

Tror du det?

»Ja«.

Hvorfor?

»Fordi jeg mener, at hun er den bedste i den generation, jeg kender, til at sammenfatte, hvad jeg mener, Socialdemokratiet skal være«.

Så det havde været bedre end Helle Thorning-Schmidt?

»Jeg synes, at det havde været den bedste løsning,« siger Mogens Lykketoft til Politiken.

Historien er endnu ikke lagt online.

Vermund og de genstridige forældre

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, gæstede søndag aften DR2-programmet 'Vi Ses Hos Clement' til et interview om bl.a. islams rolle i Danmark og partiets forslag om tørklædeforbud for muslimer.

Ifølge Nye Borgerlige skal muslimske piger forbydes at bære tørklæde i skoletiden, ligesom offentligt ansatte skal forbydes at bære tørklæde i arbejdstiden.

I programmet ville vært Clement Kjersgaard vide, hvordan Vermund ville gribe ind mod de piger - samt forældrene til pigerne - som nægter at tage tørklædet af i skoletiden.

Du får et kort uddrag af interviewet her:

Clement Kjersgaard: Vil du nægte 11-årige piger undervisning, fordi de går med tørklæde? Vil du sende dem hjem?«

»Jeg ville sige....«

Ville du nægte dem undervisning, Pernille Vermund?

»Ja, det ville man jo.«

Ifølge Vermund må forældre til muslimske piger, som ikke vil tage deres tørklæde af i skoletiden, selv undervise deres børn. Hun forventer dog, at både børn og forældre vil indordne sig et forbud:

»Fordi helt grundlæggende har jeg helt tillid til, at forældrene naturligvis vil overholde de regler, der er på en skole. Så hvis ikke man må møde op på skolen med et tørklæde, så er jeg fuldstændig sikker på, at danske muslimer, der sender deres børn i skole, at de vil indordne sig...«

Og hvis ikke de gør det?

»Hvis de er så genstridige, så må de undervise deres egne børn.«

Du kan se hele interviewet her og et kortere uddrag her.

50 ting om Helene - et barn under kontanthjælpsreformen

»Da jeg læste denne artikel, begyndte tårnene at trille, for det er tragisk, at vi har skabt et samfund, hvor et politisk flertal kan synes, at dette er ok.«

Sådan skrev Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist søndag på Facebook, efter han havde læst historien om 16-årige Helene Dige Hjuler i Berlingske.

Hun er et eksempel på et af 7.000 fattige børn i Danmark, der kan blive ramt af regeringens moderne kontanthjælpsloft, der træder i kraft i næste uge.

Her et kort uddrag:

»Helene tænker på sin families økonomi hver dag. Sidst, hun var på sommerferie i udlandet med sin familie, var hun syv år. De var i Grækenland på charterferie betalt af mormor og morfar. Dengang arbejdede Helenes mor som sygeplejerske. Men så »gik livet ned ad bakke«, som Helene siger. Hendes mors nye parforhold endte ikke bare med to mindre søskende, men med vold. Meget vold. Og et halvt år på krisecenter og en lang sygemelding. Derfra er der langt op ad bakke igen, selv om man så inderligt gerne vil, siger Helene.«

Læs historien om Helene her.

DF er på vej tilbage til start

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, skriver i en analyse i dag, at den seneste uges hårde udmeldinger fra Dansk Folkeparti bevæger partiet tilbage mod Mogens Glistrups »rablende udmeldinger og Fremskridtspartiets kaotiske tilstande«, som partiet jo er udsprunget fra.

Hun nævner som eksempler partiets årsmøde i sidste weekend, hvor folketingsmedlem Marlene Harpsøe sagde: »Giv i stedet migranterne et par kondisko. Hvis de kan gå hele vejen herop, så kan de også gå hjem igen«, og delegeret Cheanne Nielsen, der sagde, at udlændinge »sviner, de svindler, de stjæler, de voldtager og de dræber«, ligesom Martin Henriksen i Debatten på DR2 torsdag nægtede at kalde elevrådsformanden på Langkær Gymnasium, for dansk – selv om han er født og opvokset i Danmark.

»I 90’erne arbejdede DF benhårdt for at bevæge sig væk fra Glistrup-tiden, i 00’erne benhårdt på at blive stuerene og ansvarlige. I 10’erne er de blevet til et midterparti, som pæne mennesker er stolte over at stemme på. Det er en enorm succes. Men lige nu bringer DF tankerne tilbage til de rabiate udmeldinger fra Glistrups tid. Måske fordi de er mere bange for Nye Borgerlige, end de vil være ved. Måske, fordi man kan tage partiet ud af Glistrups favn, men ikke Glistrup ud af partiet,« skriver Søs Marie Serup.

Du kan læse hele den analyse her.

Løkke kan - måske - finde håb i historien

Så trutter vi lige lidt i eget horn, som man siger - eller også lader man være.

Uanset hvad, så har vi her på Politiko fundet to historiske politiske forlig, der måske kan give Lars Løkke Rasmussen håb. For statsministeren stirrer som bekendt lige nu ind i svære forhandlinger med LA og DF om 2025-planen. Det kan se ud som en umulig opgave for Løkke og ende med at koste regerings liv, men der er flere eksempler på, at store politiske aftaler er kommet helt uventet - og ganske hurtigt.

Her kan du læse den dramatiske historie om dengang, da Engell og Lykketoft snød Ellemann og fejrede det med højtbelagt smørrebrød halv fire om natten, og her kan du læse om dengang, da Corydon og Vestager droppede Enhedslisten og spiste røde bøffer med Løkke og Barfoed.

Morgenposten fortsætter under billedet

Hans Engell og Mogens Lykketoft møder pressen, da de har indgået en historisk finanslovsaftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: DRESLING JENS.

Weekendens vigtigste

Som lovet kommer her et overblik over weekendens politiske historier.

Og i centrum var i denne weekend i høj grad Socialdemokraternes kongres i Aalborg, hvor…STOOOOOPPPP!!!!

Der var en fejl. For på kongressen oplyste det store gamle røde parti, at det ikke længere ender på ’terne’, men nu på ’tiet’. Så nu hedder partiet Socialdemokratiet i stedet for Socialdemokraterne. Igen. For i mange, mange år endte partiet på 'tiet', indtil Poul Nyrup besluttede at ændre det.

Alt det kan du læse om her.

På kongressen meddelte Mogens Lykketoft som nævnt, at han som den sidste af de »fantastiske fire« i SocialdemokraTIET, stopper i dansk politik ved næste valg.

Her sætter Hans Engell nogle rigtig fine ord på sin tidligere kollega:

»Mogens Lykketoft kan være verdens mest festlige og underholdende menneske. Han kan være ond og skarp. Konstruktiv og intrigant. En vittig hund og en ondskabsfuld satan. Han kan være stangsur og humørdræbende. Han kan grine inderligt med nogle underlige gnækkende lyde, og han kan være en hidsigprop, der fyrer hele sit voldsomme temperament af i ét skud,« indleder Hans Engell en kommentar om Mogens Lykketoft, som han sammen med Anders Fogh Rasmussen kalder »simpelthen deres generations to bedst begavede og alsidige politikere«.

Lykketoft var formand for partiet og også både finans- og udenrigsminister under Poul Nyrup Rasmussen, og har siden han blev valgt til Folketinget i 1981 været en markant profil for sit parti.

Du kan læse om Lykketofts exit her, og du kan læse et portræt af Lykketoft gennem 10 markante citater her.

Mettes to taler

Partiformand Mette Frederiksen holdt ikke bare én tale, men to taler.
Her kan du læse om hendes første fra i fredags, hvor hun blandt andet sagde, at hun vil lave udlændingepolitik med de borgerlige partier.

Og her kan du læse Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsens analyse af talen.

Her kan du læse om den anden tale, søndag, hvor hun blandt andet åbnede op for at ændre på regeringens kontanthjælpsloft. Lur mig, om der ikke kommer en god løsning på kontanthjælpsloftet, lød det.

Hvorvidt den løsning kommer i morgen – som altså er i dag – meldte hun ikke noget om.

Analyser fra S-kongressen:

Hos DR har politisk korrespondent Uffe Tang skrevet analysen Mette Frederiksen på vej mod den perfekte storm.

I Jyllands-Posten skriver leder af redaktionen, Martin Kaae, at Nu hedder partiet Socialdemokratiet igen. Og det er jo rigtigt.

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver, at Frederiksens 'cost-benefit-analyse' slår revner efter kritik

Som et tilbagevendende og lystigt indslag havde tidligere transportminister Magnus Heunicke lavet en munter sang til kongressen, hvor han blandt andet fik salen til at synge med på, at »kun en tåbe frygter ikke Anders Samuelsens stålsatte øjne«.

Se sangteksten herunder:

Konservativt landsråd i skyggen af problemer

Også de Konservative var samlet i weekenden til deres landsrådsmøde. Her var der selvfølgelig fokus på formand Søren Pape Poulsen, der bla. langede ud efter Anders Samuelsens ultimative krav til topskattelettelser.

Du kan læse om landsrådet her, og her kan du læse Thomas Larsens analyse af Søren Pape, der slås for overlevelse.

Herunder kan du se hele Søren Papes tale:

Arne Melchior er død

Sent lørdag aften kom det frem, at den tidligere folketingspolitiker, minister og medstifter af Centrum-Demokraterne Arne Melchior er død i en alder af 91 år.

Melchior var sammen med Erhard Jakobsen med til at bryde ud af Socialdemokratiet og danne CD i 1973, og var trods partiets nedtur med helt frem til 2001.

Politiken har lavet en herlig billedrulle, hvor du kan se Arne Melchiors liv fortalt i billeder, og en god nekrolog om den »Den altid antræfbare«.

Tidligere kollega Hans Engell fortæller til Ekstra Bladet:

»Han var et meget stort og meget sødt menneske. Han var en kærlig sjæl, som altid opførte sig ordentligt over for andre. Han var samtidig et meget opmærksomt menneske, som altid huskede, hvis der var nogen, der havde været syge eller lignende,« siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Dagens debat

Finder vi i BT, der har spurgt »Skal man have danske værdier, før man kan kaldes for dansk?«

Ja, siger Martin Henriksen(DF):

»Det er man nødt til. Ellers er det svært at argumentere for, at man kan kalde sig for dansker. Man skal tilegne sig nogle af de danske normer og værdier som ytringsfrihed, grundlæggende frihedsrettigheder, og at vi betragter mænd og kvinder som lige meget værd. I et vist omfang skal man også tage dansk kultur og traditioner til sig.«

Nej, siger Morten Østergaard(R):

» Med Grundtvigs ord handler det primært om øre for sproget og om at føle sig dansk. Jeg er imod ' dansk på dåse', hvor danskhed kan varedeklareres. Det er ultimativt at få dansk pas, men det afgørende for mig er, at Danmark er ens hjemland, hvor man føler, man hører til, og at man har øre for sproget.«

Dagens debat 2

Dansk Folkepartis Marie Krarup har skrevet et indlæg på sin blog på politiko.dk, hvor hun blandt andet skriver:

»Danskhed er en kulturel kategori, der hænger meget tæt sammen med kristendommen. Derfor er den store, dejlige gave som dansk kultur og dansk fællesskab er, ikke en nem gave at modtage for en muslim. En muslim går jo glip af frelsen og styrer direkte imod helvede, hvis muslimen tager imod danskhedens fulde pakke med både frikadeller, demokrati og bikini.

Derfor burde man aldrig have inviteret muslimer ind i landet. Det har været en kæmpe fejl. Men man kan ikke ændre på historien. Så nu må man få det bedste ud af det for de tilvandrede og for os selv.«

Det indlæg kan du læse her.

Marie Krarup skrev i weekenden også et indlæg på Facebook, der har fået meget opmærksomhed.

»Dannebrog er danskhed. Dannebrog med korset i!,« indleder hun.

Live fra Christiania

Mandag kan Christiania fejre 45 års fødselsdag, men de festlige indslag akkompagneres af en uvished for, om Fristaden i fremtiden kommer til at bestå af mindre hash og mere politiovervågning efter skudepisoden for nylig, hvor to betjente og en civil person blev ramt.

Men hvad skal der ske med Pusher Street efter fejringen? Er det slut med cannabis-supermarkedet midt i København? Og hvor bevæger projektet Christiania sig hen herfra?

Berlingske rykker i dag ud på Christiania og liveblogger fra fristaden hele dagen. Du kan følge med på Berlingske.dk fra klokken 10.00

Det sker der i dag

11.05 Sundheds- og ældreminister præsenterer ny national demenshandlingsplan 2025 på et pressemøde.