Lars Løkkes lækage, DFs svenske hest og en helt ny folkeafstemning

Dagens overblik: Lækkede dokumenter skaber bekymring for regeringen, et flertal af danskerne vil stemme to gange, og så vil Dansk Folkeparti ikke »ride af sted mod den politiske korrekthed.« Alt om danske politik lige her.

Arkivfoto: Statsminister Lars Løkke Rasmussen fotograferet i Statsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er blevet mandag, og her er alt, hvad du skal vide om dansk politik i dag:

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for små tre måneder siden på Facebook satte navn på sit nye ministerhold, havde hverken offentligheden eller journalister forinden fået nys om, hvilke politikere som stod til en plads på Løkkes hold.

Det var således lykkedes for Løkke at undgå læk.

Men nu skaber lækager i centrale regeringsudvalg bekymringer, skriver Politiken i dag.

I sidste uge havnede et dokument fra regeringens ansættelsesudvalg f.eks. hos Ekstra Bladet, og avisen kunne efterfølgende offentliggøre et brev, underskrevet af forsvarsminister Carl Holst (V), som ønskede at ansætte sin nære medarbejder fra Region Syddanmark, Christian Ingemann, som sin særlige rådgiver.

Foruden Lars Løkke Rasmussen sidder blot finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) i ansættelsesudvalget, og efterfølgende har flere spekuleret i, hvordan Ekstra Bladet fik fingrene i dokumentet.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) sad i ansættelsesudvalget i Thornings regeringstid, og i Politiken kalder han den mulige lækage »ekstraordinær« og et krisetegn for regeringens funktionsduelighed.

»Hvis man lægger de politiske holdningsforskelle til side, kan man sige, at for enhver regering er det et eksistensvilkår, at hvis ikke man kan holde arbejdsgangene i de centrale regeringsudvalg – økonomiudvalget, koordinationsudvalget og ansættelsesudvalget – internt, så er man truet rent funktionelt,« siger han til avisen. Hele historien her.

»Gennemsnitlig leverpostej«

Regeringen er nu klar med den endelige model for, hvordan den konkret har tænkt sig at bekæmpe såkaldt overimplementering af EU-regler. Det skriver Berlingske i dag.

I avisen betegner erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) det som intet mindre end et »nybrud« for hele den danske måde at håndtere EU-politik.

Konkret skal et nyt, magtfuldt regeringsudvalg – Implementeringsudvalget – bestående af otte centrale ministre under Troels Lund Poulsens ledelse fremover allerede i de tidligste stadier overvåge ny EU-lovgivning, der kan tænkes at få væsentlige konsekvenser for dansk erhvervsliv.

Derudover skal alle ministerier fremover forelægge det for udvalget, hvis de har tænkt sig at overimplementere et EU-direktiv, skriver Berlingske.

De Radikales udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard, advarer mod, at Danmark tager et skridt tilbage, og at udvalget vil hæmme den danske indsats på f.eks. miljøområdet.

»Det er udtryk for en oldnordisk tankegang. Danmark har skabt titusindvis af arbejdspladser på at være foran EU på det grønne område. Det, at man nu lægger op til, at vi skal være gennemsnitlig leverpostej, vil betyde, at vi mister en global førerposition,« siger han til avisen.

De 53 procent

Et flertal af danskerne mener, at vi med en ny folkeafstemning skal tage stilling til, om Danmark fremover skal deltage fuldt ud i EUs asyl- og indvandringspolitik. Det skriver Politiken på baggrund af en undersøgelse fra Megafon.

I undersøgelsen svarer 53 procent af de adspurgte, at de seneste ugers udvikling med asylsøgere og migranter i Europa bør føre til en ekstra folkeafstemning.

Ideen møder ikke bred opbakning på Christiansborg, men både de Radikale og SF er dog med på en særskilt folkeafstemning.

»Det ville være nemmere, hvis vi var med i det hele, i stedet for at vi lukker os om os selv og får grænsebomme op om alle de europæiske lande. Det er den korsvej, som Europa står ved«, siger Sofie Carsten Nielsen, de Radikales gruppenæstformand, til avisen.

Dagens sanering

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen varsler i dagens Børsen et opgør med de milliardstore støtteordninger, der gives til dansk erhvervsliv.

»Det påhviler mig som minister at komme med et bud på, hvordan vi kan lave en sanering af det meget store, tocifrede milliardbeløb, vi bruger på direkte og indirekte erhvervstilskud for i stedet at bruge pengene på generelle lempelser,« siger Troels Lund Poulsen til avisen.

Den statslige erhvervstøtte forventes i år at udgøre godt 24 mia. kr, og i erhvervsavisens spalter ønsker ministeren ikke at sætte beløb på, hvor stor en del af støtteordningen, som skal i spil. Det bliver vi klogere på, når en skattereform skal præsenteres til foråret.

Dagens citat

»Desværre sætter han sig op på den svenske hest og rider af sted mod den politiske korrekthed.«

Dansk Folkepartis skoleordfører, Alex Ahrendtsen, er skuffet over Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, som i Jyllands-Posten siger, at han ikke mener, at man skal vise Muhammed-tegningerne i undervisningen i folkeskolen.

Dagens analyse:

Hvad kan Frederiksens flirt med Venstre føre til, spørger politisk redaktør for Politiken, Jesper Thobo-Carlsen, i dagens trykte avis.

»Hvorfor egentlig ikke det ultimative samarbejde - en SV-regering? En »stor koalition«, som de siger i Tyskland, hvor den slags er mere almindeligt. I begge lejre er der strategiske indvendinger. Der er for meget partiegoisme til, at det kan lade sig gøre. Hvordan skulle man komme ud af sådan et samarbejde på en ordentlig måde? Men at spørgsmålet ikke bare afvises kategorisk understreger, hvor meget der er sket i Socialdemokratiet de seneste år. Og hvor meget der er sket for Venstre de seneste uger.«

Landsmødebonanza

Mette Frederiksen, Kristian Thulesen Dahl og Morten Østergaard stod lørdag og søndag ansigt til ansigt med deres respektive baglande.

Landsmøderne blev alle holdt i skyggen af den tilspidsede flygtningesituation, og det blev en »politisk superweekend uden asylløsninger,« som Berlingskes udsendte skriver.

Du får her tre centrale nedslag:

1: Mette Frederiksen lagde i sin tale på S-kongressen i Aalborg op til et bredt politisk samarbejde om flygtninge- og asylområdet. Mere her.

Frederiksens formandstale indeholdt også verbale lussinger til både Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen:

»Jeg er overbevist om, at den tid, hvor man kunne slippe af sted med symbolpolitik, forslag om lejre i Kenya, straksopbremsning og snuptagsløsninger, er en saga blot. Kristian Thulesen Dahl, Lars Løkke: Velkommen til virkeligheden,« sagde Mette Frederiksen i sin tale.

Og så åbnede hun for kortere genoptjening til dagpenge. Mere her.

2:Thulesen Dahl brugte en stor del af sin åbningstale på at insistere på grænsekontrol, på at flygtninge i Danmark skal bo i statslige lejre, og på at Danmark i stedet skal bruge penge på flygtningelejre i eksempelvis Jordan og Libanon.

»De mennesker i lejrene kommer til at sulte. De, der kommer herop med tog og taxaer, beder som noget af det første om strøm til deres iPhones,« sagde han til de godt 1.600 fremmødte i Boxen i Herning.

3: Hos de Radikale blev partimedlemmerne enige om, at familiesammenføringsreglerne, som partiet selv var med til at vedtage for mindre end et år siden, skal afskaffes.

»I stedet skal flygtninge have ret til familiesammenføring, så snart de gives opholdstilladelse i Danmark,« hedder det nu som officiel partipolitik. Mere om den sag hos Jyllands-Posten her.

En landsmødeanalyse:

Christine Cordsen, Jyllands-Postens politiske analytiker:

»I årevis har Socialdemokraterne og Venstre været politiske hovedfjender, der kæmper indædt om magten og om at være Danmarks største parti. Det gør de stadig. Men den nye solidaritet betyder, at de også lægger op til et stærkere samarbejde og til at frede hinanden i situationer, som ellers kunne bruges til at bringe en statsminister i alvorlig knibe.« Læs hele analysen her.

Er du til den slags, kan du læse de tre partilederes taler i fuld længe her: Mette Frederiksen, Kristian Thulesen Dahl og Morten Østergaard.

Hos Politiko.dk fik vi i øvrigt søndag sendt et kort referat af weekendens politiske situation fra en kollega, som var udsendt til landsmøde:

Weekendens hævn

Hos Dansk Folkeparti har man set sig sur på Lars Løkke, efter statsministeren har tilbudt den tyske kansler Angela Merkel at tage 1.000 ekstra flygtninge.

Vil I så hævne jer?, lyder spørgsmålet fra BT:

»Ja, det kan du være overbevist om,« siger næstformand Søren Espersen her.

Tre historier, du skal læse fra weekenden

1: Syriske flygtninge vil blive i Danmark i en årrække, siger Lars Løkke Rasmussen i et interview med Berlingske.

Derfor vil Løkke nu »teste« virksomhedernes selverklærede velvilje over for at integrere dem på arbejdsmarkedet. Det skal bl.a. ske på torsdag, hvor han vil afholde det, han kalder »civilsamfundets topmøde« i sin embedsbolig på Marienborg.

Her vil en række erhvervs-, lønmodtager- og nødhjælpsorganisationer samt flere virksomheder og uddannelsessektoren blive sat stævne sammen med statsministeren selv og en række andre ministre for at diskutere løsninger.

I det lange interview erkender Løkke også, at der er kommet mange flere flygtninge til landet, end »jeg ideelt set med mine valgløfter kunne have ønsket«. Læs det hele her.

2: Kontroversielt TV-klip med Uffe Elbæk og en top embedsmand bliver nu vist på DR. Læs mere hos Berlingske.

3: Forsvarsminister Carl Holst har flere gange nægtet, at Christian Ingemann hjalp ham med at føre valgkamp. Men brugen af en privat e-mail-adresse sætter nu yderligere spørgsmålstegn ved ministerens forklaringer. Det er hos Jyllands-Posten, hvis du vil vide mere.

Både Socialdemokraterne og DF opfordrer ministeren til at lægge alt frem.

Det sker i dag

1:
11.00: Det 12 mand store Bo Smith-udvalg, der bl.a. har undersøgt samspillet mellem politikere og embedsmænd herhjemme som følge af en række skandalesager, udgiver sin rapport »Embedsmanden i det moderne folkestyre«.

Det står dog allerede nu klart, at udvalget frikender embedsmænd for »spindokteri«, men til gengæld påpeger, at den nogle steder er gal med kulturen. Læs mere om det hos Berlingske.

Ud over udvalget vil finansminister Claus Hjort (V) samt tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) være til stede.

2:
Lars Løkke Rasmussen mødes med Storbritanniens premierminister, David Cameron, i London. De to skal »diskutere den aktuelle flygtninge- og immigrationssituation i Europa samt det britiske forhold til EU,« oplyser Statsministeriet her.

3:
Retten i Hjørring skal tage stilling i en sag om et tidligere medlem af Dansk Folkeparti, som mener, at en partifælle i Hjørring Byråd igennem flere år har bagvasket hende ved at sprede falske rygter om hende. Sagen kører i dag og i morgen, og du kan læse mere om den her.

Morgenposten skrives netop nu og opdateres løbende. Seneste 8.45.