»Lars Løkke risikerer et smadret eftermæle«

Dagens overblik: De Konservative stiller klart krav til statsministeren, politikere sletter oplysninger om sig selv på Wikipedia, og så har en indsats over 30 år ikke rigtigt ændret noget. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-onsdag-morgen,

Vi er nået halvvejs gennem endnu en begivenhedsrig uge i dansk politik. Her får du dit daglige overblik over alt, hvad der er værd at vide om dansk politik i dag.

Mandag meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen som bekendt, at forhandlingerne om regeringens omfattende udspil til en 2025-plan er gået så meget i hårdknude, at de nu udskydes på ubestemt tid.

I stedet ønsker Løkke at fokusere først på at finde et flertal bag en finanslov for næste år samt lande en aftale om et nyt system til vurdering af ejendomme samt finansieringen af den planlagte afskaffelse af PSO-afgiften.

Det er samtidigt planen, at man splitter boligforhandlingerne op, så man først finder en aftale for et ejendomsvurderingssystem og siden ser på finansieringen og skattedelen.

Hvad har de beslutninger affødt af reaktioner, analyser og nye politiske krav? Det ser vi nærmere på i dagens morgenpost, hvor vi også skal se på politikere, der sletter oplysninger om sig selv i onlineleksikonnet Wikipedia samt på statsministeren, der diskuterede med en journalist om, hvordan han bedst bruger sin tid.

»Der har været så meget kaos«

Vi begynder på forsiden af Politiken, som i dag kan fortælle, at regeringen forventer 152.000 klager, når de nye ejendomsvurderinger er klar i 2019.

Regeringen vil afsætte omkring 1,1 milliarder kroner i merudgifter til behandlingen af klagerne, men hos de Konservative er man allerede nu bekymret for, at antallet af klager vil være markant højere.

»Det er et meget optimistisk bud. Jeg tror, at endnu flere vil klage, fordi der har været så meget kaos, og folk har følt sig i vildrede«, siger finansordfører Brian Mikkelsen til avisen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) holder dog fast i regeringens eget skøn på cirka 152.000 klager, som han kalder »realistisk« i avisen. Du kan læse hele historien her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Ren misundelse

I Børsen gør de Konservative det klart, at Løkke ikke skal forvente lettere forhandlinger, selvom der nu skal forhandles en aftale i flere dele. Partiet afviser nemlig regeringens plan om, at boligejere i dyre boliger skal betale en ekstra skat.

»Vi går ind til forhandlingerne omkring nye ejendomsvurderinger og ny boligskat med et meget klart krav: Den ekstra skat, som boligejerne skal betale i de dyrere boliger, skal fjernes helt, for det er en ren misundelsesskat,« siger skatteordfører, Brian Mikkelsen (K) til avisen.

I Skatteministeriets udspil »Tryghed for boligejerne« foreslår regeringen, at man ændrer ejendomsværdiskatten, så boligejerne fra 2021 skal betale 0,6 pct. i skat af den del af værdien, der ligger under 6 mio. kr. og 1 pct. i ejendomsværdiskat af den del af ejendomsværdien, der ligger over 6 mio. kr.

Du kan læse hele historien hos Børsen her (kræver abonnement dog)

»Det tør jeg ikke sige«

I Ekstra Bladet hedder det i øvrigt i dag, at »Løkke kaster boligejere ud i usikkerhed«, når statsministeren har valgt at udskyde et nyt boligskattesystem.

Hvorfor skulle I kunne finde en løsning senere hen?, spørger avisen Venstres finansordfører, Jacob Jensen.

»Nogle gange kan det være lettere, når man har noget at forholde sig til. Hvad er det for en vurderingsmodel, vi er enige om? Så kan vi sige, hvad er det kroner og øremæssigt, der skal til. Så kan vi tage det som et afsæt.«

Hvornår kommer der en afklaring på boligskatten for boligejerne?

»Det tør jeg ikke sige. Vi ser gerne, det er hurtigst muligt. Hellere i går end i morgen. Derfor maser vi på alt, hvad vi kan.«

Sådan arbejder vi bare ikke

Hos Jyllands-Posten erklærer flere af landets magtfulde erhvervsledere sig skuffede og bekymrede over, at Lars Løkke Rasmussen mandag opgav den samlede helhedsplan.

Kommunikationsdirektør og medlem af koncernledelsen i pumpeproducenten Grundfos, Kim Nøhr Skibsted:

»Vi har svært ved at forstå, at man kan have så ultimative politiske krav, at det hele strander i et slagsmål om skattelettelser. Sådan arbejder vi bare ikke i erhvervslivet. Vi sætter os ned og snakker os til rette om en fælles løsning på problemerne.«

Jens Lund, finansdirektør i logistikgiganten DSV:

»Det er rigtig ærgerligt, at planen er kuldsejlet. For første gang talte man ikke bare om at skabe balance i budgetterne, men også om at skabe mere velstand og en større lagkage. Uden en større lagkage bliver vi nødt til at begrænse nogle ting.«

Læs hele den historie her.

Dagens tre analyser af Løkkes situation.

1: BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup: (Analysen er ikke online)

»I Jyde-Whist ville man sige, at Løkke har meldingen med en dårlig hånd. På den ene side må man anerkende, at regeringen sidder med virkeligt dårlige kort på hånden - nærmest jernhånd. På den anden side kan en korthaj spille en virkelig dårlig hånd god. Men når det sker, så er indsatsen høj, for går man ned med sin melding, så taber man ikke med én bet, så går man ned med 10. Det kan være dyrt at tro på, at det går bedre, hvis man selv forsøger at styre spillet.«

2: Børsens politiske kommentator, Helle Ib, skriver under overskriften »Lars Løkke risikerer et smadret eftermæle

»Lykkes det på mirakuløs vis Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen at få gennemført den samlede 2025-plan før nytår og skabe et kompromis om topskatten, så et valg undgås, vil statsministeren forstærke sit varemærke som en politiker, der nok kan fumle, men også besidder sjældne evner udi improvisation og overlevelse. Men sker der et kollaps med valg og magttab til følge, risikerer Lars Løkke Rasmussen et skamferet eftermæle.«

3: Leder af Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion, Martin Kaae: (Artiklen kræver abonnement)

»Selv om partierne nu skruer op for tempoet og derfor måske kan enes om en finanslov inden for et par uger, så ændrer det ikke ved, at elefanten stadig står der. I den sammenhæng kan finansloven lige nu nærmest kaldes en mus. Bagefter venter elefanten. Anders Samuelsens krav er uforandrede, lød hans reaktion på Løkkes udskydelse. Kristian Thulesen Dahl slog på samme måde fast, at det ikke kommer til at ske, at han går med til Samuelsens krav om 5 pct. hele vejen op. Og det helt store problem er, hvis partierne stadig i bund og grund frygter et valg lige om lidt. For så har de stadig ikke stor lyst til at blotte sig i forhandlingslokalet.«

Og så skal vi se på, hvad dagen ellers byder på af nyheder:

Det har ikke ændret noget

Det bringer os til forsiden af dagens Berlingske.

I årtier har indvandrerghettoer, parallelsamfund og socialt belastede bolig­områ­der ligget i top på den politiske dags­orden.

Folketinget har vedtaget en stribe såkaldte »ghettopakker«, og der er over årene anvendt et tocifret milliardbeløb på at ændre sammensætningen af beboere i de belastede områder.

Men.

Tiltagene har ikke virket efter hensigten. Det viser undersøgelsen »Et historisk tilbageblik på særligt udsatte boligområder«, som Kraks fond for Byforskning offentliggør i dag. En gang ghetto, altid ghetto, lyder den forenklede konklusion.

»Der er taget mange initiativer, og mange er flyttet ud og ind, men det har altså ikke ændret noget i sammensætningen,« siger Cecilie Dohlmann Weatherall, der er den ene af de tre forskere bag studiet, til avisen.

»Det er såmænd ikke kun socialdemokratiske regeringer«

Til Ritzau forklarer udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) i den forbindelse, at hun forventer, at billedet kommer til at ændre sig, fordi den nuværende regering har lagt tidligere regeringers kurser om.

»Nu har vi halveret ydelserne, så man får integrationsydelse i stedet for kontanthjælp. Det kommer man ikke til at leve fedt på, men meningen er, at man skal ud på arbejdsmarkedet.«

»Det her falder tilbage på alle tidligere regeringer. Det er såmænd ikke kun socialdemokratiske regeringer, men også os selv.«

Regeringen planlægger i øvrigt at kunne fremvise en ghettopakke i begyndelsen af 2017. Det vil være den sjette siden 1994.

»Det svarer jo til, at politikerne har en særlig adgang til TV Avisen«

Indtil den 13. oktober kunne brugerne af onlineleksikonnet Wikipedia læse, at Dorthe Ullemose, der sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti (DF), stod citeret for at udtrykke forståelse for afbrændinger af asylcentre i Sverige, og at hun efterfølgende havde indkasseret en irettesættelse fra partiledelsen i DF.

Det var, indtil Dorthe Ullemose slettede størstedelen af opslaget.

Det fortæller hun selv til Berlingske, der nu kan påvise, at der er blevet slettet og redigeret i en lang række Wikipedia-artikler om landets politikere fra computere i Folketinget.

Postdoc på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Bertel Teilfeldt Hansen kalder det et demokratisk problem og mener, at det kan være »manipulation med offentlighedens adgang til fakta«, især når politikere eller folkene omkring dem går ind og fjerner oplysninger fra Wikipedia.

»Det svarer jo til, at politikerne har en særlig adgang til TV Avisen,« siger han til Berlingske.

Du kan læse hele nyheden her.

Tre hurtige nyheder du også skal have med i dag

1: Der er blevet længere imellem fotovognene på de danske veje. For politiets dyrt indkøbte fotovogne holder en væsentlig del af tiden i garagen, viser tal, som Rigspolitiet har trukket for Jyllands-Posten.

Antallet af fotovogne i landets politikredse steg i februar sidste år fra i alt 25 til 100, og efter den oprindelige plan skulle de til sammen på gaden 100.000 timer årligt.

Efter årets første ni måneder har bilerne dog blot haft 49.000 måletimer – til sammenligning havde de godt 81.000 timer i hele 2015.

Hele historien her.

2: Forhandlingerne om en ny pesticidstrategi begynder i morgen. Der er lagt op til en lempelse af reglerne, som vil betyde, at flere sprøjtemidler godkendes til det danske marked. Det skriver Politiken i dag. Artiklen er endnu ikke online.

3: Justitsminister Søren Pind er målløs over anklager fra DFs Kenneth Kristensen Berth om, at rigspolitichefen »bare er bugtaler for Søren Pind«.

»Kenneth er samfundsundergravende,« mener V-ordfører hos Berlingske. Mere om den historie her.

Fik du læst?

Flere partier slutter sig nu til et fælles krav mod Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, om, at hun skal undskylde sin kommentar, hvor hun kaldte Europa-Parlamentet for »en rotterede.« Det kunne du læse her på siden i går.

Alternativet sendte mandag en mail rundt til alle Folketingets gruppeformænd og opfordrede til en fælles kritik af Folketingets formand.

SFs gruppeformand, Jacob Mark, har allerede meddelt de andre gruppeformænd, at hans parti bakker helt op om Alternativets forslag.

»Det er helt vildt, at man tillader sig det her som formand for Folketinget. Det er pinligt,« siger han til Berlingskes Politiko her.

Hvad Lars Løkke bruger sin tid på

Statsminister Lars Løkke Rasmussen tweetede i går velkommen til bl.a. Erna Solberg og Stefan Löfven, som deltager i Nordisk Råds session i København.

Det fik journalist og kommentator Davis Trads til - også på Twitter - at bemærke, at »måske Løkke skulle bruge lidt mindre tid på de bonede gulve - og i stedet tage arbejdstøjet på«. Efterfulgt af en smiley.

Og så begyndte diskussionen mellem de to om, hvad man bør og ikke bør prioritere.

Lars Løkke: »Øh.., jeg skulle melde afbud til et nordisk statsministermøde i København? - Tak for det gode råd.«

David Trads: »Nej, men tjek selv din kalender de seneste uger og se, hvor meget tid du har været ude - mens 2025-planen er kørt af sporet«

Lars Løkke: »Det kan du vel fortælle mig?«

David Trads: »Tja, sidste uge var du eksempelvis i Korea.«

Lars Løkke: »Rigtigt. Tre dage, planlagt i 1/2 år. Godt besøg. 2 x eksport på 5 år. Ny handlingsplan med 30 punkter. Skal vi droppe den slags?«

David Trads: »Alle besøg givet vigtige, men: det er gennemførslen af din politik i Danmark vel også? Håndværksmesteren er ikke rigtigt tilstede:«

Lars Løkke: Så jeg skulle have droppet officielt besøg i Korea? (Prøver bare at forstå dybden i din indsigtsfulde rådgivning..)

Afslutningen kan du finde på Twitter her.

Dagens debatindlæg

»Det har været en forrygende sensommer og et spændende efterår for mig i kontanthjælpsland. Meget lærerigt og indsigtsgivende i den højere absurde komiske kunstart. Det kan jeg især takke Inger Støjberg for. Tak, Inger.«

Troels Christian Jacobsen, kontanthjælpsmodtager og medlem af Alternativet, i Politiken.

Dagens brev

»Kære Søren Krarup«

»Jeg håber, du har det godt. Det er efterhånden længe siden, man har hørt fra dig. Til gengæld støder jeg ofte på din datter, Marie – hun er jo som snydt ud af næsen på sin gamle farmand. Det er en fornøjelse at se. Friske og farverige synspunkter om russiske jagerpiloter, der fjoller rundt over Bornholm på egen hånd, muntre ritualer i New Zealand og embedsmænd i Udenrigsministeriet, der ikke kan læse.«

Hos Berlingskes Politiko har Jan E. Jørgensen forfattet et åbent brev til Søren Krarup. Læs det hele her.

Dagens tweet

Fra præsentationen af Alternativets finanslovudspil tirsdag

Du kan i øvrigt se hele præsentationen - og fuglen - herunder. Eller læse udspillet her.

Det sker i dag

12.30 I forbindelse med Nordisk Råds 68. session i København afholdes der en række møder i Statsministeriet. Klokken 12.30 er der pressekonference med de nordiske og baltiske statsministre i Spejlsalen i Statsministeriet.