»Landbruget har været prygelknabe for hele speltsegmentet i København i årevis«

Dagens overblik: Venstres top var dybt involveret i landbrugspakken, regeringen er på vej mod »et kæmpe paradigmeskift«, og så er unge liberale utilfredse med Liberal Alliance. Hele dit overblik her.

Arkivfoto: Søren Gade, gruppeformand i Venstres folketingsgruppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her får du alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder dagens gennemgang i Berlingske, som kan fortælle, hvordan statsminister Lars Løkke Rasmussen, en stribe andre V-ministre samt topembedsmænd har været stærkt involveret i regeringens omstridte landbrugspakke.

Målet var, fortæller flere kilder til avisen, at presse daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til at favorisere landbruget mest muligt.

Tidligere har embedsmænd og forskere til Berlingske fortalt, at de oplevede et usædvanligt pres for at levere bestemte resultater til regeringen. Flere kilder fortæller nu, hvordan også Eva Kjer Hansen var under stort internt pres i Venstre for at levere en mere vidtgående landbrugspakke.

En svær grad af magt­arrogance

»Der var et voldsomt pres, fordi det var sidste chance, hvis ikke landbruget skulle gå over til Liberal Alliance. Eva leverede ikke til tiden. Det, hun kom tilbage med, var ikke godt nok i forhold til det, vi gik til valg på,« fortæller et landbrugsvenligt V-folketingsmedlem til avisen.

Avisen beskriver desuden, hvordan de embedsmænd i Miljø- og Fødevare­ministeriet, der havde til opgave at skrue regeringens landbrugspakke sammen, over flere måneder blev indkaldt til en række møder med stats­ministeren og flere af hans topembedsmænd, ligesom embedsmændene holdt møder med en stribe V-ministre samt repræsentanter fra landbruget og deres advokat.

Socialdemokraternes miljø- og fødevare­ordfører, Simon Kollerup, vil nu bede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) forklare sig.

»Det, som lignede en svær grad af magt­arrogance hos én enkelt minister, viser sig nu at være en tilstand, som har præget hele regeringen.«

Enhedslisten har desuden indkaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen til samråd om sagen, oplyser partiet i en pressemeddelelse.

»Nu tyder det på, at statsministeren har spillet en afgørende rolle i den vildledning. Hvis det er rigtigt, har jeg svært ved at se, at Folketinget kan have tillid til statsministeren,« udtaler partiets landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding.

Prygelknabe for hele speltsegmentet

Venstres gruppeformand, Søren Gade, bekræfter i et interview med avisen, at Eva Kjer Hansen »var under pres for at levere regeringens politik, 16-punktsplanen.«

»Det var jo hendes ressortområde. Pakken var oppe at vende på flere af Venstres gruppemøder. Flere partifæller var optaget af, at Eva skulle levere varen. Det har ikke været nemt for hende. Men det lykkedes for Eva at få pakken gennem Folketinget og opfylde et centralt valgløfte. Det var flot, og derfor er jeg også trist over, at det gik Eva, som det gik,« siger Søren Gade.

Hvorfor er landbrugspakken egentlig så vigtig, at Venstre er klar til at inddrage hele regeringstoppen inklusiv en stribe topembedsmænd og ministre?, spørger avisen.

»Fordi landbruget har været prygelknabe for hele speltsegmentet i København i årevis.« Læs interviewet med Søren Gade her.

Vi forlader efterspillet om landbrugspakken, der som bekendt blev stemt igennem i Folketinget, og ser på dagens andre nyheder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødtes i går med Folketingets partier for at diskutere de problemer, der er, i forhold til radikaliserede imamer, og hvordan fundamentalisme i radikale miljøer kan bekæmpes.

Mødet hos Løkke fylder naturligt op i langt de fleste medier torsdag. Du får en gennemgang her.

»Et kæmpe paradigmeskift«

Et af de tiltag, som partierne ser på, er at begrænse, hvad imamer må og ikke må sige. Ifølge statsministeren kan debatten allerede munde i ny lovgivning på denne side af sommerferien.

»Vi vil gerne se på, om vi med respekt for Grundlovens bestemmelser – herunder paragraf 67 om religionsfrihed – kan kriminalisere ytringer, der undergraver dansk lovgivning for på den måde at kunne komme efter de mennesker, som under dække af religion og teologi i virkeligheden undergraver vores samfund«, sagde Lars Løkke Rasmussen onsdag efter mødet.

Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, er i Berlingske begejstret for retningen:

»Lad os sige det som det er: Det her er en indskrænkning af religionsfriheden. Vi udnytter den mulighed, som Grundloven giver os for at sætte grænser, og dem diskuterer vi nu åbent i Folketinget. Det er et kæmpe skridt,« siger han.

Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia, vurderer, at det ville give et renere snit alene at udelukke folk, der opfordrer til vold og terror.

»Men hvis man vil udelukke modstandere af demokrati, en holdning, der hidtil har været lovlig at udbrede i Danmark, vil det være et kæmpe paradigmeskift. Vi ved ikke, hvad Folketinget ender med at vedtage. Men vores demokratimodel er på spil,« siger han til avisen.

Skaarups små liste-sko

I Jyllands-Posten ser man i dag nærmere på, hvad der skete da den foregående regering lancerede forslag mod ekstremisme og radikalisering i september 2014.

Resultatet: Flere punkter fra den seneste plan, som daværende socialminister Manu Sareen og daværende justitsminister Karen Hækkerup præsenterede, og som et flertal i Folketinget støttede, er endnu ikke blevet til noget.

Ifølge Dansk Folkeparti viser det, at der er langt mellem ord og handling i debatten om ekstremisme.

»Man forsøger at sige, at nu sker der noget. Nu gungrer vi derudaf. Men reelt bevæger man sig af sted på små liste-sko, der ikke ændrer så meget,« siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) til avisen.

En totalitær glidebane

I Politikens trykte udgave vender Venstres Ungdom, Liberal Alliances Ungdom og andre liberale stemmer sigt kraftigt mod regeringens plan om at kriminalisere »undergravende« ytringer.

Formand for Liberal Alliances Ungdom, Stefan Roy Frederiksen, siger, at »ytringer må aldrig blive kriminaliseret.Det skal kun handlinger.«

»At tale for stening må ikke være kriminelt i sig selv, og det bliver ikke bekæmpet ved at kriminalisere det. Løsninger er at debattere det. Det må først være kriminelt, når der er en, der rent faktisk stener en anden«.

Også Birthe Rønn Hornbech (V), tidligere integrationsminister, er kritisk:

»Det er en totalitær glidebane. Det er jo fuldstændig forrykt at tro, at man kan udrydde meninger medforbud«, siger hun til Politiken og uddyber:

»Lars Løkke Rasmussen respekterer jo på ingen måde retsstatens principper.« siger hun. Historien er ikke på nettet endnu, men er at finde på side seks i Politiken.

Vi skifter spor og retter fokus på Liberal Alliance, som i denne weekend holder landsmøde.

I Berlingske advarer røster i baglandet Anders Samuelsen tropper mod at overtage Dansk Folkeparti og de nationalkonservatives værdipolitik, og en tidligere ungdomsformand mener, at partiet er faldet i søvn og har glemt de liberale kampe.

»Liberal Alliance blev skabt på, at man skulle føre en liberal værdikamp og trække Venstre i den retning. Jeg har da forståelse for, at LA skal kæmpe en parlamentarisk kamp og få indflydelse. Problemet opstår, når der ikke er andre, der tager den liberale værdikamp og udfordrer velfærdsstaten,« siger den afgående LAU-formand Alex Vanopslagh til avisen.

Gruppeformand Simon Emil Ammitzbøl svarer på kritikken i et interview, som du kan læse her.

Tre historier du ikke må misse fra i dag

1: Det Kongelige Bibliotek skal spare. 43 ud af 322 stillinger nedlægges, og læsesale lukkes, skriver Politiken.

DFs Alex Ahrendtsen, som selv har været med til at stemme for besparelser, siger til avisen, at besparelserne på kulturen kunne have været gennemført »lidt mere intelligent«.

»Nogle områder, som er særligt vigtige, kunne man have undtaget«, siger han. Hele historien her.

2: En gruppe forskere går i en ny bog til angreb på »multikulturalismen«, som er en positiv holdning til det multikulturelle samfund. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

»Med multikulturalismen har man fået en ideologi, som støtter særrettigheder, som går ud på, at man ikke må kritisere andres værdier og normer, og som tilmed siger, at man ikke må påstå, at vores værdier i Danmark nødvendigvis er bedre end andres værdier,« siger den ene af de to hovedmænd bag bogen, lektor Mehmet Necef, Syddansk Universitet. Hele historien her.

3: Flere partier vil have justitsminister Søren Pind til at øge presset på Mexico for at få udleveret Tvind-lederen Amdi Petersen. Ministeren siger, at det bliver svært:

»Jeg må dog forstå, at som de mexicanske regler er indrettet, er det ikke sandsynligt, at han bliver udleveret.« Læs historien hos Jyllands-Posten her.

Fik du læst?

1: Holger K. Nielsen meddelte i går, at han ikke genopstiller, når der igen ringes ind til folketingsvalg. Politiko.dk tegner et portræt af formanden, ministeren, nestoren og 'konen & Unionen'. Det får du lige her.

2: Tidligere videnskabsminister Esben Lunde Larsen har ikke forbrudt sig mod reglerne om god videnskabelig praksis i sin ph.d.-afhandling fra 2012, sådan som han ellers er blevet beskyldt for. Læs den historie her.

Det sker i dag

10:00 Møde i Folketingssalen, hvor det forventes at blive drøftet, hvilken indvirkning et eventuelt britisk exit fra EU vil have på det danske retsforbehold.

10:15 Åbent samråd om Uber: Justitsminister Søren Pind skal i samråd om Trafik- og Byggestyrelsens politianmeldelse af Uber og politiets indsats i forhold til Uberchauffører.

10:15 På et pressemøde hos Danfoss på Als lancerer klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt regeringens Energikommission. Den skal rådgive om Danmarks grønne omstilling i perioden 2020-2030.

10:30 Åbent samråd om ejendomsvurderingssystemet. Skatteminister Karsten Lauritzen skal i åbent samråd om regeringens beslutning om at udskyde de politiske forhandlinger om det nye ejendomsvurderingssystem til efteråret 2016.

10:30 Åbent samråd om Det Blå Kort. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen skal i samråd om Det Blå Kort over målrettet regulering.

12:00 Åbent samråd om Scandinavian Star. Justitsminister Søren Pind er kaldt i åbent samråd om Scandinavian Star. Ministeren er blandt andet blevet bedt om at redegøre for opklaringsarbejdet af mordbranden på Scandinavian Star, og oplyse hvilke nye initiativer ministeren vil tage for at finde frem til en fuldstændig opklaring.