Lækket rapport retter sønderlemmende kritik mod ministerium: »Nok det værste man kunne forestille sig«

Dagens overblik: En endnu ikke offentliggjort rapport fra Rigsrevisionen rejser en usædvanlig hård kritik af Miljø- og Fødevareministeriet i sagen om de såkaldte kvotekonger. Morgenposten i dag handler en del om fisk, men vi skal også forbi et af regeringens centrale 2025-mål, som det nu bliver sværere at nå. Og så får du også svar på, hvilken dansk politiker Rufus Gifford ser op til.

Rigsrevisionen retter i en ny beretning en usædvanlig skarp kritik mod Miljø- og Fødevareministeriet, der har begået alvorlige fejl i forvaltningen af fiskekvoter. Otte forskellige ministre har haft ansvaret i den undersøgte periode, heriblandt Esben Lunde Larsen (V) og Eva Kjer Hansen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort før klokken 17 i går eftermiddags tikkede en opsigtsvækkende nyhed ind.

Flere medier kunne berette, at Miljø- og Fødevareministeriet har anmeldt flere fiskere og fiskeriselskaber, der går under navnet kvotekonger, til politiet.

Kvotekongerne – magtfulde fiskematadorer, der har opkøbt så mange kvoter, at de har skabt nærmest monopollignende tilstande i dansk fiskeri – er mistænkt for både dokumentfalsk, stråmandsvirksomhed og overtrædelser af fiskeriloven.

Baggrunden for anmeldelserne er en endnu ikke offentliggjort rapport fra Rigsrevisionen, som både branchemediet FødevareWatch, Politiken samt DR er kommet i besiddelse af.

En rapport, der retter en sønderlemmende kritik af Miljø- og Fødevareministeriets administration af de danske fiskekvoter.

Ministeriet har gennem en årrække og under skiftende ministre begået alvorlige fejl i sin administration af kvoterne, og ifølge DR konkluderer Rigsrevisionen, at ministeriet direkte har modarbejdet Folketingets intentioner om at begrænse antallet af kvotekonger.

Det har altså nu ført til en mistanke om en lang række alvorlige lovbrud begået af danske fiskere. Antallet af anmeldelser er endnu ukendt.

Politiken har offentliggjort den lækkede rapport, og i den står blandt andet:

»Rigsrevisionen finder, at Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af kvoteejerskab har været meget kritisabel og ikke har understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder.«

Derudover konstateres det, at ministeriet har videregivet forkerte oplysninger til Folketinget:

»Rigsrevisionen finder det utilfredsstillende, at ministeriets indsats for at undersøge, om reglerne blev overholdt, har været mangelfuld, og at ministeriet på den baggrund har videregivet forkerte oplysninger til Folketinget.«

Berlingske har tidligere afdækket, hvordan miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har undladt at orientere Folketinget om en række forslag til, hvordan man kunne begrænse kvotekongernes monopol.

Videre har avisen kunnet afsløre, hvordan ministerens egne embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet lagde detaljerede planer for at modarbejde den fiskeriaftale, som et flertal i Folketinget uden om regeringen havde vedtaget.

I sidste uge valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så at fjerne fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsens portefølje. Ansvaret for fiskeriet er nu i stedet havnet hos Karen Ellemann (V), der i forvejen er minister for ligestilling og nordisk samarbejde.

I sin begrundelse for at tage fiskeriet fra Lunde nævnte Løkke blandt andet rapporten fra Rigsrevisionen:

»For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af. Det vil fremgå af en beretning fra Rigsrevisionen om indførelsen af omsættelige kvoter i dansk fiskeri, der offentliggøres om kort tid,« lød det i en pressemeddelelse fra statsministeren.

Politiken kunne desuden i sidste uge afsløre, at to ledende embedsmænd i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen blev forflyttet fra deres stillinger på grund af deres ansvar i sagen.

Otte ministre har haft ansvaret

Rigsrevisionen har undersøgt kvotekoncentrationen i dansk fiskeri fra 2002 og frem til i dag.

I 2002 vedtog Folketinget en reform af dansk fiskeri, der indførte omsættelige kvoter. Det gav mulighed for, at fiskerne kunne købe og sælge rettigheder til at fiske en bestemt mængde fisk.

Over de 15 år, Rigsrevisionen har koncentreret sig om, har otte forskellige ministre haft ansvaret for fiskeriområdet – fem Venstre-folk og tre socialdemokrater.

Eva Kjer Hansen (V) har været minister to gange, så derfor optræder der ni ministre på listen:

Mariann Fischer Boel (V): november 2001 - august 2004
Hans Christian Schmidt (V): august 2004 - september 2007
Eva Kjer Hansen (V): september 2007 - februar 2010
Henrik Høegh (V): februar 2010 - oktober 2011
Mette Gjerskov (S): oktober 2011 - august 2013
Karen Hækkerup (S): august 2013 - december 2013
Dan Jørgensen (S): december 2013 - juni 2015
Eva Kjer Hansen (V): juni 2015 - februar 2016
Esben Lunde Larsen (V): februar 2016 - august 2017

Fire reaktioner på fiskerapporten

Inden vi er helt færdige med Rigsrevisionens rapport i denne morgenpost, skal vi forbi fire reaktioner på konklusionerne.

1. Niels Vestergaard, professor på Syddansk Universitet i ressource- og fiskeriøkonomi, til DR:

»Rapporten bekræfter ens værste anelser om, at der har været noget galt med systemet og forvaltningen af det. Men at det så sådan ud, er nok det værste, man kunne forestille sig.«

»Det er alarmerende læsning. Man har tilsyneladende haft en administration (i ministeriet, red.), der ikke har sikret, at reguleringen af systemet, der blev vedtaget i 2002, har virket.«

2. Ib Poulsen, fiskeriordfører for Dansk Folkeparti, til Politiken:

»Jeg kan se, at det er meget alvorligt, men jeg vil gerne se, hvor alvorligt det er, inden jeg konkluderer.«

3. Mette Gjerskov, tidligere fødevareminister for Socialdemokratiet, til Politiken:

»Det lyder rystende, at det har kunnet foregå over så mange år. Det har været betroede medarbejdere, der har siddet med det her, så jeg er meget overrasket.«

Hvad tænker du om dit eget ansvar som minister?, spørger Politiken.

»Det er jo det, der gør, at det bliver interessant at læse rapporten. Som jeg forstår konklusionen, har man fra politisk hold haft en intention, som ikke er blevet fulgt af embedsværket. Det er rystende i sig selv.«

4. Uffe Tang, DRs politiske korrespondent, til DR:

»Det er meget usædvanligt, at der bliver skredet til politianmeldelse i forbindelse med en rapport fra Rigsrevisionen. Det ligner en vaskeægte skandale.«

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Rigsrevisionens rapport bliver fremlagt senere i dag. Og så skal vi heller ikke beskæftige os mere med fisk i dagens politiske overblik.

Løkke langt fra centralt 2025-mål

Videre til Jyllands-Posten, der i dag skriver, at regeringen er meget langt fra at nå sit største 2025-mål.

VLAK-regeringen har som ambition, at arbejdsudbuddet skal øges med 55.000-60.000 personer frem mod 2025. Men efter at både en højere pensionsalder og lettelser af topskatten er blevet skrinlagt, bliver det meget svært at nå det mål, vurderer to økonomer, avisen har talt med.

De to droppede tiltag er nemlig nogle af de mest effektive til at øge arbejdsudbuddet.

»Jeg kan ikke se, at det er muligt at nå målet længere, når man har afskåret sig fra at bruge topskatten og pensionsalderen. Nu er der bare ikke penge nok i råderummet til at sende så mange i beskæftigelse,« siger cheføkonom i tænketanken Kraka Jens Hauch.

Finansminister Kristian Jensen (V) står dog fast på ambitionerne.

»Den målsætning har vi stadigvæk. Så er der undervejs nogle forskellige midler til at nå det mål. I det omfang, at der er mindre trækkraft i nogle af midlerne, så må vi bruge nogle andre noget mere. Det er stadigvæk sådan, at vi vil nedbringe antallet af personer på sygedagpenge og sætte skatten ned, så der er flere, der får en større gevinst ved at være i beskæftigelse. Det er ikke sådan, at vi ikke har initiativer, der skal være med til øge arbejdsudbuddet,« siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten.

Børsen har desuden talt med de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, om samme emne.

Avisen har spurgt Pape, om han tror på, at det centrale mål fra regeringsgrundlaget kan indfries.

»Selvfølgelig er det svært, når der er redskaber, som skulle bruges til det, som nu skal gentænkes,« lyder hans svar.

Mere her (kræver abonnement).

Eksambassadørens danske forbillede

Vi skal tilbage til Politiken, som har et interview med Rufus Gifford, der indtil for et halvt år siden var USAs ambassadør i Danmark.

Eksambassadøren fortæller om sine planer om at stille op til Kongressen i USA for Det Demokratiske Parti i en kreds i sin hjemstat, Massachusetts. Den endelige beslutning tager han til september.

Rufus Gifford stoppede som ambassadør, da Donald Trump blev præsident. Det er traditionen i det amerikanske system, men selv hvis Trump havde bedt ham om at blive, havde han sagt nej, fortæller han til avisen.

»Trump repræsenterer på en måde det diametralt modsatte af det USA, jeg står for. Jeg synes, at jeg ville være en hykler, hvis ikke jeg nu rejser mig og er med til direkte at modarbejde det, jeg opfatter som hans utrolig destruktive politiske dagsorden. De ti år, jeg har arbejdet for Obama, er de ti mest meningsfulde i mit liv,« siger han.

Selvom Rufus Gifford proklamerer, at han hader ordet celebrity, var det lige netop det, han blev, da han sammen med sin mand, Stephen, indtog ambassadørboligen og fik eget TV-show og udgav en bestsellerbiografi.

Han fortæller samtidig, at han er blevet politisk inspireret af sit møde med det danske system. Da Politiken beder ham om at komme med et bud på en dansk politiker, han ser op til, svarer han først meget diplomatisk, at der er dygtige folk i alle de politiske partier i Danmark.

»Hvis du presser mig, er jeg nødt til at sige Margrethe,« siger Rufus Gifford til sidst.

Vestager?, spørger Politiken.

»Ja. Grunden til, at jeg elsker og respekterer hende, selv om vi sikkert kan være uenige om nogle politiske ting, er, at hun helt fundamentalt er ærlig og fair og gør, hvad hun synes er rigtigt. Der er i mine øjne en udpræget ærlighed og oprigtighed i den måde, hun optræder på som politiker, som mange kan lære af,« lyder eksambassadørens svar.

Læs hele det meget fine interview her (kræver abonnement).

Tre på stribe hos de Konservative

De Konservative holdt sommergruppemøde i går, og som Berlingske skriver i dag, kastede bandeskyderierne i København »sin skygge helt hen over de bløde bakker uden for Nyborg på Østfyn«, hvor mødet fandt sted.

Flankeret af gruppeformand Mette Abildgaard og forsvarsordfører Rasmus Jarlov præsenterede partiformand Søren Pape Poulsen sine konservative sigtelinjer, og de indebar blandt andet velkendte emner som flere betjente, et stærkere forsvar og flere værnepligtige.

Partiet foreslår blandt andet at udvide værnepligten fra fire til otte måneder, fortalte Jarlov.

Pape, der som jo bekendt også er landets justitsminister, understregede derudover med afsæt i den verserende bandekonflikt, at regeringen vil sætte flere penge af til politiet på finansloven for næste år.

»Hvis vi skal løse problemerne – også med en bandekonflikt – skal vi have flere betjente. Andre politikredse er nødt til at sende assistance til Københavns Politi, og det viser med al tydelighed, at der er brug for mere politi,« sagde Søren Pape Poulsen ifølge Berlingske.

Han ville dog ikke komme med et konkret bud på, hvor mange flere betjente der skal prioriteres på den kommende finanslov.

Derudover havde de Konservative også taget et alternativ til de aflyste topskattelettelser med til pressemødet i det fynske, der skal sikre en lavere skat på arbejdsindkomst.

Partiet vil forhøje beskæftigelsesfradraget, der i dag højest kan være på 30.000 kroner om året.

»Det loft, der er i dag, er sat under topskattegrænsen. Hvis vi letter der, vil der være endnu flere danskere, der vil få glæde af det. Så det er set med konservative øjne en oplagt prioritet,« sagde Mette Abildgaard ifølge Ritzau.

Spørger man Liberal Alliance – og det har Politiken gjort – er idéen om dobbelt op på værnepligten bestemt ikke god.

»Det er vi direkte uenige i og modstandere af. Øget værnepligt vil dræne kassen i forsvaret og tappe ressourcerne,« siger forsvarsordfører Carsten Bach (LA) til avisen.

Regeringspartierne har før lagt sig ud med hinanden i debatten om værnepligtige, hvilket Berlingske blandt andet beskrev i sidste måned.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der til efteråret skal præsentere et udspil til et nyt forsvarsforlig, udtrykte desuden i foråret ønske om at øge antallet af værnepligtige.

Der gik dog ikke længe efter den melding, før udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) korreksede forsvarsministeren og slog fast, at »det kan godt være, Claus Hjort godt kunne tænke sig flere værnepligtige. Men det er ikke regeringens politik«.

Dagens interview

Finder vi hos Ugebrevet A4, som har talt med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Han sætter endnu en gang ord på sin alliance med Socialdemokratiets ditto, Mette Frederiksen.

Står det til ham, skal de to lægge hårdt pres på regeringen for at øge kampen mod social dumping og velfærdsturisme.

»Vi vil fortsat øge kommunikationen og dialogen med Socialdemokratiet ud af det spor, som vi fastlagde sidste år. Men vi håber også, at det fører til, at regeringen tager os mere alvorligt,« siger Kristian Thulesen Dahl i interviewet.

DF-formanden bliver også endnu en gang spurgt til, om tilnærmelserne på sigt kan føre til et muligt regeringssamarbejde mellem de to partier.

»Jeg forestiller mig ikke, at den situation opstår efter det kommende valg. Men det er ikke det samme som, at jeg vil udelukke den mulighed på længere sigt,« lyder Kristian Thulesen Dahls svar.

Dagens mangfoldighedskonsulent

Finder vi i Politiken.

Avisen bringer i dag et debatindlæg skrevet af... en mangfoldighedskonsulent.

Indlægget bringes i kølvandet på den massive kritik af, at DR havde ansat den tidligere mediedirektør Gitte Rabøl som netop mangfoldighedskonsulent til en årsløn på 2,1 millioner kroner. Gitte Rabøl har nu opsagt sin stilling.

Mangfoldighedskonsulent Marie Valentin Beck skriver i Politiken:

»Jeg er selv mangfoldighedskonsulent. Jeg har skrevet og rådgivet om ligestilling og mangfoldighed i mange år, lavet undersøgelser og projekter og deltaget i den offentlige debat. Jeg ved, hvor kontroversielt et fagfelt det er. Jeg ved, at det er relativt nyt i Danmark, og at business casen – selvfølgelig – skal være soleklar, før det giver mening at bruge penge på.«

»Jeg ved, at man som statsstøttet virksomhed i et land, hvor det stadig diskuteres i store landsdækkende medier, hvorvidt man kan bruge ordet ’neger’, og hvor kvindefodbold skal forklares og forsvares, selvfølgelig ikke kan slippe af sted med at bruge ressourcer på en mangfoldighedsindsats uden videre forklaring. Ville DR have haft befolkningens forståelse, eller endda opbakning, skulle de have klarlagt, hvorfor en mangfoldighedsindsats er prioriteret, og hvorfor den er vigtig – for DR og for Danmark,« skriver Marie Valentin Beck videre:

»Det kunne de måske have brugt, ja, en mangfoldighedskonsulent, til at hjælpe sig med.«

Læs indlægget her (kræver abonnement).

(Gårs)dagens rokade

Alternativet gennemførte i går en rokade i partiets ledelse på Christiansborg.

Carolina Magdalene Maier overtager posten som politisk ordfører fra Rasmus Nordqvist, mens René Grade fremover skal være gruppeformand i stedet for Josephine Fock.

Ifølge Alternativet giver Josephine Fock, der var med til at stifte partiet, posten videre for at fokusere mere på Alternativets nye projekt, De Tre Bundlinjer, der omhandler den grønne, den sociale og den økonomiske bundlinje. Det skal erstatte BNP og et for »enøjet fokus« på den økonomiske bundlinje, forklarede politisk leder Uffe Elbæk til Information i sidste uge.

»Det kræver langt mere tid, hvorfor hun ønskede at overdrage rollen som gruppeforperson og de mange ledelsesmæssige opgaver, der følger med den,« forklarede René Gade i går i en pressemeddelelse.

»At gruppens valg faldt på mig som arvtager, er jeg naturligvis glad for,« tilføjede han.

René Gade har for længe siden meddelt, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Han forklarede i maj i et interview med Berlingske, at han efter to år på Christiansborg er klar til at vende ryggen til en arbejdsplads præget af personangreb og aftalebrud:

»Når jeg siger, at kulturen herinde er syg, så er det fordi, det er et skuespil. Det er et sygt skuespil, når folk går i salen og ytrer sig. Man finder fejl og konflikter i stedet for at enes om de 80 procent, vi er enige om, og så tage debatten om de sidste 20 procent.«

Det sker i dag

8.00: Åbent samråd om eksport af overvågningsudstyr
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i dag kaldt i samråd om eksport af overvågningsudstyr til blandt andet De Forenede Arabiske Emirater. Ministrene skal redegøre for, hvorfor der blev givet eksporttilladelse til diktaturet trods advarsler fra de britiske myndigheder, som Information har afsløret i en række artikler. Det kan du blandt andet læse om her.

12.00: Kulturministeren inviterer til møde om fremtidens medieindhold
I dag og i morgen er kulturminister Mette Bock (LA) vært for Røddingmødet. Et møde, hvor medieinteressenter, politikere og meningsdannere er inviteret til en diskussion om, hvem der fremover kan producere og distribuere dansk medieindhold. Røddingmødet blev første gang holdt sidste år med daværende kulturminister Bertel Haarder (V) i spidsen.

13.00: Mette Frederiksen fortsætter sin turné
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fortsætter sin turné rundt i Danmark i forlængelse af partiets sommergruppemøde. Hun indledte turnéen i Randers i går, og i dag fortsætter hun til Herning, Silkeborg, Skanderborg og Vejle.

13.15: Statsrevisorerne holder møde
Statsrevisorerne skal blandt andet behandle rapporten fra Rigsrevisionen om kvotekoncentrationen i dansk fiskeri. Mødet er programsat til at slutte klokken 16.15.