LA-lokalformand vil bytte Anders Samuelsen ud: Joachim B. Olsen og Merete Riisager er mine favoritter

Dagens overblik: Uroen vokser i Liberal Alliances bagland. DR-dokumentar får V-ordfører til at sige, at han »aldrig har set noget lignende«. Og så skal Inger Støjberg forklare sig i omdiskuteret sag. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den politiske morgenpost.

Vi lægger i dag fra land med Liberal Alliance.

For flere medier skriver, hvordan vreden i det liberale bagland vokser, efter regeringen tidligere på ugen opgav af få gennemført sin store skattereform.

DR skrev allerede onsdag, hvordan flere lokalformænd ønsker partiet ud af regeringen, og hos både Jyllands-Posten og BT stemmer flere nu i.

Førstnævnte har talt med 54 lokalformænd fra Liberal Alliance. 28 støtter regeringsprojektet. 15 har ingen kommentarer. 11 lokalformænd mener stik mod Anders Samuelsens linje, at LA bør overveje at forlade regeringen eller simpelthen vende ministerkontorerne ryggen med det samme. Flere taler også om, at man bør skifte ud i ledelsen.

John Dalgaard fra lokalforeningen i Lejre er en af dem. Om partiets ageren op til den seneste skatteretræte siger han til Jyllands-Posten:

»Det er en katastrofe. Ganske enkelt. Mere er der ikke at sige. Jeg ser det som et stort nederlag. Troværdigheden er helt væk.«

Han har også bud på afløsere for Samuelsen:

»Simon Emil kunne sikkert gøre en god figur, men jeg har selv to favoritter, og det er Joachim B. Olsen og Merete Riisager. Det er de to mest troværdige i partiet.«

Trine Søe, lokalformand for LA i Dragør, siger til avisen:

»Jeg har allerede fået reaktioner fra min bestyrelse, der siger, at kaptajnen har sænket skuden.«

Også I Berlingske bliver der rettet kritik af partiet. Her lyder opfordringen fra erhvervsmanden Asger Aamund til Liberal Alliance:

»Kom ud af det regeringssamarbejde.«

Støtter du stadig Liberal Alliance?

»Jeg støtter dem i ånden. Jeg har aldrig været medlem af partiet. Så ville jeg være nødt til at være loyal og bakke dem op, lige meget hvad de finder på. Jeg har hjulpet dem med en del politikudvikling, og jeg støtter deres politik, som den var, før de kom i regering,« siger han til avisen.

Anders Samuelsen har allerede forklaret, at han ikke ønsker, at partiet forlader regeringen. Og klokken 20.01 onsdag aften understregede han den pointe i en lang smøre på Facebook, hvor han dog også undskyldte for sin egen ageren den seneste tid:

»Der har været skrevet og sagt rigtig meget i de seneste uger om finanslov, om skatteforhandlinger og om udlændingepolitikken. Og der har været sagt og skrevet meget om mig, Liberal Alliance, vores position, vores synspunkter, om vi er vindere eller tabere, om vi skal sidde i regering eller ej. UNDSKYLD! Det er 100 % og ene og alene mit ansvar. Jeg tager tævene og de er fortjente. Kritikken er 100 % i orden.«

»Det har ganske enkelt ikke været værdigt – og jeg beklager dybt overfor jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet.«

Hele opdateringen kan læses her.

Fredag mødes Liberal Alliance til hovedbestyrelsesmøde i Nyborg. Du får to analyser af situationen for partiet her:

Helle Ib, politisk kommentator i Børsen, skriver:

»Man skal imidlertid ikke forestille sig, at baglandsrøsterne fører til LA-exit fra den regering, der blev dannet for lidt over et år siden. Forslag i hovedbestyrelsen kan ikke trumfe LAs folketingsgruppe og ledelse, hvor den politiske linje lægges. Og her er der enighed om, at LA ikke ville opnå større politisk indflydelse ved at træde ud.«

»Til gengæld betyder VLAK-regeringens fælles beslutning om at afblæse skattedramaet og trække en grænse for DFs udnyttelse af situationen, at LA-politikerne nok igen vil forsøge at markere sig skarpere politisk. Også med holdninger, der står i skærende kontrast til støttepartiets.«

BTs politiske redaktør, Andreas Karker, skriver:

»Selvom partiets hovedbestyrelse hverken har mandat til at kræve, at partiet forlader regeringen, eller at det skifter formand, bør Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille tage signalerne fra baglandet meget alvorligt. For det er næsten altid små lokale regnskyl og blæsevejr, der senere fusionerer i en kulsort himmel og et gedigent stormvejr.

Inden vi hopper videre til dagens andre nyheder, får du her fire korte historier, som regeringens vindeskudte skatteplan – og det dermed også parkerede DF-krav om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken – har kastet af sig.

1: I Børsen i dag kommer Liberal Alliance med et nyt forslag til, hvordan man kan lette skatten.

Med den store skattereform droppet vil Liberal Alliance ikke acceptere, at den milliard kroner, som regeringen og Dansk Folkeparti har fundet til et jobfradrag til de lavestlønnede danskere, kun bruges på det.

I stedet skal pengene også gå til at lette det beskæftigelsesfradrag, som alle danskere får, siger finansordfører Joachim B. Olsen (LA) til avisen:

»Forhøjelse af beskæftigelsesfradraget er nødvendigt for at kompensere for jobfradraget,« lyder det.

Den historie kan du læse her (kræver abonnement).

2: Hvis det oprindelige skatteudspil var blevet omsat fuldstændig til kroner og øre, var bundlinjen en samlet skattelettelse på mellem cirka 5.000 kr. og 27.000 kr. om året afhængigt af placering på indkomstskalaen, viser regeringens egne tal.

Nu er lettelsen i skat barberet ned, så den for en HK-ansat udgør cirka en femtedel af det oprindelige udspil fra regeringen, siger beregninger fra tænketanken Cepos, som Berlingske Business i dag stiller op.

»HKeren med mere end 15 år til folke­pen­sionsalderen får nu en skattelettelse på knap 1.100 kr. om året, mens LOeren får en dobbelt så stor gevinst på knap 2.100 kr. Funktionæren og direktøren får en skattelettelse på ca. 3.000 kr. For personer med mindre end 15 år til folkepensionsalderen bliver skattelettelsen 50 procent større for HKere og LOere,« oplyser Cepos-cheføkonom Mads Lundby Hansen, som har beregnet tallene.

Hele den beregning her.

3: Som følge af den droppede plan er det uhyre vigtigt, at der kommer nye initiativer, der kan skaffe mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Ellers er det direkte at gamble med opsvinget, lyder det fra danske virksomheder anført af Dansk ­Industri (DI), og Dansk Erhverv hos Berlingske Business.

I servicevirksomheden ISS med 7.200 ­ansatte i Danmark støtter direktør Flemming Bendt op om budskabet fra brancheorga­ni­sationerne.

»Jeg synes, at det tager lang tid, før vi kan få en flygtning, der har krydset Middelhavet i en gummibåd, ud på arbejdsmarkedet. De bliver passiviseret i et asylsystem, hvor vi i stedet kunne få dem hurtigt i job. Hvis de er kommet til Danmark, så lad os da for søren få dem ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt,« siger han.

Hele historien her.

4: I løbet af kort tid planlægger regeringen at indkalde Dansk Folkeparti til forhandlinger om nye stramninger af udlændingereglerne, skriver Berlingske.

Fokus vil i første omgang blandt andet være på at øge adgangen til hjemsendelse af flygtninge på midlertidigt ophold i Danmark.

Undervejs i de nu strandede forhandlinger nåede Løkke Rasmussen og regeringen at erklære sig enig i, at ordet »midlertid« skal tages bogstaveligt, når det handler om personer med midlertidig beskyttelsesstatus.

På den baggrund agter regeringen fortsat at se nærmere på de seks såkaldte tilknytningskrav i udlændingeloven, der afgør, om man skal have inddraget sin opholdstilladelse, når først der er tilstrækkeligt fred i hjemlandet.

Samtidig står nye regler for familiesammenføring, indfødsret, arbejdstilladelse til forskere og et nyt ghettoudspil på regeringens dosmerseddel.

Hele den historie – og en reaktion fra både DF og S – finder du her.

Og så ikke mere Liberal Alliance eller kuldsejlede skatteplaner og udlændingestramninger i dagens morgenpost.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Jeg har aldrig set noget lignende«

DR sendte i går aftes dokumentaren »De perfekte vidner«

Her blev det afsløret, at flere anklagere i danmarkshistoriens største hashsag har haft en meget tæt og problematisk kontakt til flere centrale politiagenter, der har vidnet i retten og været med til at få over 80 personer idømt lange fængselsstraffe for omfattende hashsalg.

Den seværdige dokumentar har fået en stribe retsordførere til at reagere. Du får et udpluk fra DR her:

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen:

»Personligt har jeg været forsvarer i 35 år, og jeg har aldrig set noget lignende.«

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen:

»Det er dybt problematisk, for der må ikke være nogen tvivl om, at sådan noget skal gå rigtigt for sig i en retsstat.«

Enhedslistens retsordfører, Rune Lund:

»Man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og derfor kan vi simpelthen ikke have, at Anklagemyndigheden sammen med politiet fifler med vidneforklaringer.«

Både politiet og Anklagemyndigheden er i dag organiseret under Justitsministeriet, men Enhedslisten foreslår for eksempel, at politiet bliver rykket ind under et andet ministerium. Det er der dog ikke umiddelbar opbakning til hos Venstre eller DF.

Du kan læse flere reaktioner hos DR her. Og her kan du se hele dokumentaren.

Støjbergs forklaring

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er i dag kaldt i samråd om humanitære opholdstilladelser.

Samrådet kommer i kølvandet på, at Radio24syv i de seneste uger har afdækket, at Udlændinge- og Integrationsministeriet i flere tilfælde har besluttet at udvise alvorligt syge eller døende udlændinge til deres hjemlande uden at undersøge, hvorvidt de pågældende har mulighed for at skaffe eller betale den medicin, deres liv afhænger af.

Dette er sket i strid med en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra december 2016, som Danmark har forpligtet sig til at følge i sager om humanitært ophold.

En dom, der fastslår, at svært syge udlændinge ikke kan udvises til deres hjemlande, hvis de ikke kan skaffe og betale deres livsnødvendige medicin.

Først i lørdags – altså 13 måneder efter dommen blev afsagt – meddelte ministeriet, at man nu vil ændre praksis og derfor sætter alle udvisninger af syge udlændinge i bero i foreløbigt fire uger.

Flere medier har fokus på sagen forud for samrådet. Politiken giver dig et pædagogisk overblik over sagen her. Og hos Information trækker journalist Anton Geist tråde til både Statsløsesagen og sagen om ulovlig adskillelse af asylpar i en analyse.

Du får et kort uddrag her:

Der er iøjnefaldende paralleller mellem den aktuelle sag og Statsløsesagen, som førte til afskedigelsen af forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og degradering af to topembedsmænd. I Statsløsesagen undlod Integrationsministeriet, som det hed dengang, i mere end halvandet år at rette ind efter en FN-konvention, da det gik op for embedsmændene, at ministeriet havde brudt konventionen ved at give afslag på statsborgerskab til statsløse unge.

Selv om konventionens betydning var enkel og umisforståelig, brugte embedsmændene på ministerens foranledning måned efter måned på at undersøge andre landes fortolkning af den i stedet for at ændre deres egen praksis. Der gik alt for længe med disse undersøgelser, før sagsbehandlingen blev lovliggjort, og Folketinget blev orienteret – og værst var det, at ministeriet ikke satte sagsbehandlingen i bero i mellemtiden.

Resten her (kræver abonnement).

»Det er absurd«

Du nærmer dig afslutningen på dagens politiske morgenpost. Lidt af en lettelse, ikk'?

Inden da får du dog her tre nyheder i kort form, som du også bør kende til i dag.

1: En opgørelse fra Danmarks Statistik, som Politiken i dag beskriver, viser, at ud af 37 europæiske lande er Danmark det næstbilligste land at være ryger i.

Kun i Luxembourg slipper rygerne billigere, i forhold til hvad de ellers må betale for dagligvarer, tøj, møbler og andet, der er brug for i en husholdning.

»Det er absurd,« siger Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) peger på grænsehandlen som det vægtigste argument mod prisstigninger på smøger:

»Jeg tror ganske enkelt ikke på, at eksperterne har ret i, at det vil hjælpe at gøre tobak dyrere.«

Resten af historien her.

2: Kommunernes kassebeholdninger vokser år for år, og derfor kom finansminister Kristian Jensen (V) sidste år med en klar opfordring til de mest velpolstrede kommuner:

Sæt skatten ned.

Her et år senere viser det sig, at stort set ingen har lyttet til ministerens besked, skriver Berlingske.

Af de ti kommuner, der har de største opsparinger målt i forhold til indbyggertal, har kun en enkelt kommune sat skatten ned. De resterende ni har alle beholdt præcis den samme skatteprocent i 2018 som i 2017.

Hele historien og en reaktion fra Kristian Jensen hos Berlingske her.

3: Enhedslistens bestyrelse i København har ved et møde onsdag besluttet at frasige sig partiskatten fra Morten Kabells eftervederlag.

Det siger Eva Milsted Enoksen, der er en del af Enhedslistens bestyrelse i København, til Ritzau.

»Vi er kommet frem til denne beslutning, fordi vi i Enhedslisten er imod dobbeltlønninger. Det vil sige, at vi som parti ikke vil tjene penge på en dobbeltløn med et eftervederlag,« siger hun.

Mere om det her.

Dagens oversete Q&A

Den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsen langede mandag ud efter journalister og pressen i et »interview« med den tidligere DR-vært Reimer Bo Christensen.

I interviewet, som er betalt og siden delt af Socialdemokratiet og Sass selv, kritiserede gruppeformanden blandt andet pressen for at være for kritisk og ikke give politikerne mulighed for at tale ud.

Politiken har forsøgt at få Sass til at uddybe. Det forløb sådan her:

Jeg kommer fra Politiken, må jeg …

»Stakkels dig.«

Øh... Må jeg stille dig nogle spørgsmål?

»Om hvad?«

Det drejer sig om dit interview i går…

»... Nej, det må du ikke… Det står for sig selv.«

Men...?

»Det står så smukt sådan.«

Det var det. Hele historien kan du læse her.

Og Reimer Bo Christensens snak med Sass kan du se herunder.

Det sker i dag

11:00 Åbent samråd om udnyttelse af dansk VE-strøm
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er i dag kaldt i samråd om udnyttelse af dansk VE-strøm.

11:30 Danmark og Grønland indgår aftale om oprydning efter amerikansk militær
Danmark og Grønland indgår i dag en aftale om oprydning i Grønland efter tidligere amerikansk militær tilstedeværelse. Det er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen, som underskriver aftalen.

12:00 Åbent samråd om humanitære opholdstilladelser
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er i dag kaldt i samråd om humanitære opholdstilladelser. Ministeren skal blandt andet redegøre for konsekvenserne for den danske praksis om tildeling af humanitære opholdstilladelser i lyset af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse i sagen Paposhvili mod Belgien.

13:00 Samråd om hashsalget på Christiania
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i samråd om hashsalget på Christiania. Folketingets Retsudvalg har bedt ministeren redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at bekæmpe det åbenlyse hashsalg på Christiania, samt redegøre for, om højere straf vil være en af løsningerne.

14:00 Åbent samråd om EUs sortliste over skattelylande
Skatteudvalget har skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd til en drøftelse af, hvilke midler der kan tages i brug over for de lande, der er på EUs sortliste over skattelylande, både på nationalt og på internationalt plan.

16:00 Åbent samråd om lægers løn
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd om specialpraktiserende lægers løn.