Kristian Jensen tvang modvillig Esben Lunde til at gå bodsgang efter pres fra DF

Dagens overblik: Der foregik intense samtaler mellem Venstre-toppen og DF-toppen for at redde Esben Lunde Larsens ministerliv, de fleste danskere mener, at fede borgere må sejle deres egen sø, og så har Inger Støjberg været på besøg i løvens hule.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens midvejspost, hvor du som alle andre hverdage får dit politiske overblik.

Esben Lunde Larsen (V) og sagen om fiskekvotekonger har fyldt det meste af den politiske dagsorden denne uge, og det gør den også i dagens aviser.

Miljø- og fødevareministeren blev som de fleste nok har fået med i går fredet af Dansk Folkeparti trods en uges beskydninger fra DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen, om, at ministeren havde løjet, vildledt, løjet igen og stik mod reglerne holdt centrale oplysninger tilbage for at pleje egen politiske dagsorden.

Esben Lunde Larsen overlevede som minister, fordi han kort før Dansk Folkepartis gruppemøde i går formiddags udsendte en, hvor han undskyldte fire gange - eller med andre ord lagde sig fladt ned.

Flere medier, herunder BT, Berlingske og Ekstra Bladet, kan i dag fortælle, hvad der gik forud for den bodsgang fra Lunde Larsen.

Mandag aften sendte Miljø- og Fødevareministeriet en pressemeddelelse ud, hvor Esben Lunde Larsen erkendte, at han ikke havde givet de korrekte oplysninger under et dramatisk samråd fredag i sidste uge.

Men det var ikke nok for DF-toppen.

Derfor havde gruppeformand Peter Skaarup mandag aften ifølge medierne samtaler med Venstres næstformand, Kristian Jensen, hvor Skaarup gjorde det klart, at Esben Lunde Larsen skulle lægge sig fladt ned, hvis DF ikke skulle give ham det røde kort i stedet for det gule kort, som Skaarup tirsdag sagde det var endt med.

Ifølge BT modsatte Esben Lunde Larsen sig i første omgang en decideret undskyldning, men her gik Kristian Jensen efter aftale med DF-ledelsen ind og tvang Esben Lunde Larsen til at skrive et brev i personlig stil, hvor han uden forbehold undskyldte sin ageren.

Også Ekstra Bladet skriver, at Esben Lundes undskyldning blev »formuleret med DFs ånde i nakken«.

Du kan læse hele Esben Lunde Larsens undskyldning her.

Hverken BT eller Ekstra Bladets historie er endnu online, men her kan du læse Berlingskes version.

Analyser er hårde ved DF - og Esben Lunde

DFs fredning af Lunde Larsen har kastet en række analyser af sig fra flere medier. Her følger et oprids med centrale budskaber:

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup:

»Jeg er vokset op med tommefingerreglen om, at på tredjedagen lugter gæster og fisk. Det gælder så sandelig også for ministres undskyldninger og for støttepartiers trusler. Samtidig har Venstres forhold til i hvert fald én kvotekonge længe lugtet af fisk - og fisk lugter som bekendt også af penge. Det er mildt sagt uheldigt, at Venstres interesser er flettet så tæt sammen med en kvotekonges interesser. Det kan være tilfældigt, men det lugter,« skriver hun med henvisning til Ekstra Bladets afsløringer af en af fiskekvotekongernes tætte relationer til Venstre-toppen.

Ekstra Bladet politiske kommentator, Hans Engell, skriver, at Peter Skaarup i går var famlende, og forløbet ikke har været troværdigt for DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

»Forløbet i sagen har ikke været klædeligt for Dansk Folkeparti. For enten har Ib Poulsen ret - Esben Lunde har snydt og løjet - og så må et parti drage konsekvensen og forlange ministerens afgang. Eller også har ministeren bare små-dummet sig og kan klare sig igennem med en næse. Den overvejelse burde DF havde afsluttet for længst. I stedet valgte DF den mest uprofessionelle af alle løsninger: At lade ordføreren hamre løs i dagevis med hårde og stærkt belastende anklager mod en minister for så tirsdag formiddag at afblæse det hele med henvisning til, at nu handler det om ' at se fremad'. Det styrker ikke troværdigheden, men derimod politiker-leden,« skriver Hans Engell i en analyse, der endnu ikke er online.

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver, at støttepartier nu kan true sig til politisk magt på syv dage på Christiansborg:

»Set udefra tjener DF-ledelsens beslutning og forløbet i sin helhed som eksempel på den type strategisk magtkamp, der oftest forekommer for lukkede døre, men som skaber politikerlede, når det sker for rullende kameraer. For skal man have lov til at true sig til politisk magt i dansk toppolitik? Kan det overhovedet lade sig gøre? Det korte svar må være ja målt på den logik, som DF's gruppeformand bygger sit ministerforsvar på. For tre måneder siden blev Liberal Alliance beskyldt for at true sig i regering, da de begravede deres trusler om at vælte Lars Løkke Rasmussen i bytte for ministerbiler. I denne uge så vi, at Dansk Folkeparti mestrer samme disciplin,« skriver Bæksgaard.

Analysen er ikke online.

Jyllands-Postens politiske redaktør, Martin Kaae, skriver i sin analyse, at »der er gået fisk i systemet«:

»Man skal hæfte sig ved hele tre undskyldninger og en beklagelse på bare 147 ord. For første gang i sagen bøjede han sig fuldkommen. Man skal hæfte sig ved, at erklæringen blev udsendt i noget nær sidste øjeblik, inden den endelige dom skulle fældes. Weekendens retoriske optrapning fra fiskeriordfører Ib Poulsens (DF) side hævede populært sagt prisen på Lundes bodsgang, og den endte ganske højt på skalaen. Og så skal man hæfte sig ved, at Lunde altså »nu« vil gøre sit yderste for, at Folketingets flertals »ord og ånd« bliver ført ud i livet. Det var åbenbart ikke Lundes tilgang til sit job, før det for alvor brændte på,« skriver Martin Kaae.

Læs den analyse her (kræver abonnement).

Børsens Helle Ib, skriver, at »Lunde risikerer skæbne som marionetminister«:

»For Esben Lunde Larsen er forløbet et ubetinget nederlag. Selvom han kan glæde sig over at kunne fortsætte som minister, er de politiske frihedsgrader blevet indskrænket. Samtidig er der rejst en ubehagelig mistanke om mulige økonomiske interesser for Venstre-folk i ikke at gå tilstrækkelig hårdt til kvotekongerne,« skriver Ib.

Du kan læse hendes analyse her (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Eksperter: Esben Lunde har overtrådt ministeransvarslov

Inden vi helt forlader sagen om Esben Lunde Larsen, skal du lige have Berlingskes nyhed med om, at Lunde Larsen ifølge flere eksperter uden tvivl har brudt ministeransvarsloven, fordi han har tilbageholdt centrale oplysninger for Folketinget.

»Ministeren erkender selv, at der er oplysninger, han har forsømt at give til Folketinget. Oplysninger, som han burde have delt med Folketinget. Det er et klart brud på ministeransvarlighedsloven,« siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, blandt andre.

Det er et flertal i Folketinget, der har mulighed for at stille en minister til ansvar, hvis han eller hun bryder loven, men tungen på vægtskålen, DF, vil ikke foretage sig noget ad den vej.

»Det er rigtigt, at der er givet ukorrekte og ikke-fyldestgørende oplysninger i denne sag. Men ministeren slipper ikke uplettet ud af dette; vi giver ham det gule kort. Han får en kraftig påtale fra et flertal i Folketinget,« siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) til Berlingske.

Esben Lunde Larsen har ikke ønsket at udtale sig i artiklen, som du kan læse her.

Og så får du ikke mere om Esben Lunde-sagen i dag. Det lover vi.

Danskerne: Fede må sejle deres egen sø

Vi iler i stedet videre til Politiken, der gennem Megafon har spurgt danskerne, om fede selv bærer ansvaret for deres overvægt.

Spørgsmålet skyldes, at der gennem nogen tid har været en debat om, hvor vægtgrænsen skal gå for, hvornår overvægtige kan få en fedmeoperation på statens regning.

82 procent har svaret, at tykke danskere selv har ansvaret for deres overvægt, og 46 procent er helt uenige eller overvejende uenige i, at politikerne bør åbne for at flere svært overvægtige kan få en gratis fedmeoperation, som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har åbnet for.

Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, er til gengæld enig med flertallet i befolkningen.

»Vi er ikke indstillet på at diktere, hvordan folk skal leve deres liv, og deraf følger, at man også selv har ansvaret for, hvad man udsætter sin krop for. Men det er ikke sort-hvidt. Nogle mennesker er syge og taber sig ikke, uanset hvad de gør. Dem skal vi hjælpe«, siger hun.

Du kan læse den historie her.

Støjberg i løvens hule

For nogle uger siden skrev udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), et debatindlæg i BT, hvor hun kaldte flere hundrede flygtninge for griske, fordi de skiftede status fra familiesammenførte til asylansøgere, når de var kommet til Danmark, for at få bedre muligheder for f.eks. en bolig fra kommunen.

Det kom senere frem, at den familie fra Tårnby kommune, der havde åbnet debatten, var blevet rådgivet af Asrin Mesbah fra JuraRådgivningen på Vesterbro, som tog til genmæle i Information, hvor hun skrev: »Kære Støjberg, den niårige pige fra Tårnby er hverken grisk eller udspekuleret«.

Det førte til en åben slagudveksling mellem Støjberg og Mesbah hos DRs Aftenshowet, og mandag var Inger Støjberg så på besøg hos JuraRådgivningen på Vesterbro for at diskuterede integration med rådgiverne der.

Information var med på turen og har lavet en rigtig fin reportage.

Her et lille uddrag:

De frivillige fortæller ministeren om nogle af de problemer, de møder. I et par tilfælde har de set uledsagede flygtningebørn, hvor der ikke har været udpeget værger. De har også set originaldokumenter blive væk i styrelsen.

»Hvorfor har de ikke taget en kopi? Flygtninge kan jo ikke skaffe nye dokumenter, derfor bør man aldrig tage imod originaldokumenter,« siger en af de frivillige.

Sam undrer sig over, at RUC-studerende nogle af dem med en baggrund i kommunikation skriver afgørelser. Da det tema kommer op for anden gang, ser Inger Støjbergs særlige rådgiver, Mark Thorsen, sit snit til at hviske til Informations udsendte:

»Det må være svært for Information at sidde og lytte til den kritik af RUC.«

Det har været et fredsommeligt møde, da Inger Støjberg efter ca. 15 minutter siger:

»Nå, men der er jo også nogle ting, vi ikke er enige om Vi har jo krydset klinger nogle gange,« siger hun henvendt til Asrin Mesbah.

Du kan læse hele reportagen her (kræver abonnement), hvor Inger Støjberg også siger, »jeg glæder mig til at blive lidt mere integrationsminister og lidt mindre udlændingeminister.«

Klik på kortet: Så gammel bliver man i din kommune

I Gentofte og Rudersdal Kommune bliver de rigtigt gamle, mens befolkningen i København og på Lolland lever kortere tid.

Det fremgår af nye tal fra Finansministeriet, der har undersøgt, hvor lang tid 30-årige har tilbage af livet i hver kommune. Hos Berlingske kan du læse mere om hvorfor og klikke ind og se, hvor gammel man bliver, der hvor du bor.

Det gør du her.

Danmark tæt på aftale om Europol

Dansk politi kommer efter alt at dømme ikke til at skulle undvære det internationale samarbejde i Europol.

Efter 11 møder i EU-Parlamentet med en stribe nøglepersoner er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) nu optimist, siger han til Ritzau.

»Nu har vi snakket om at få den løbet helt hjem, så vi stadig kan få informationen til at flyde. Det tror jeg på lykkes,« siger udenrigsministeren.

Det kan du læse mere om her.

Tre hurtige nyheder, som er rare at have læst

1) Hjerne-Madsen stiller op for de Konservative i Frederiksberg. Sammen med rejsekongen Stig Elling er hjerneforsker Peter Lund Madsen blevet opstillet til kommunalvalget i Frederiksberg, skriver Ritzau.

Ud over de to er det tidligere folketingsmedlem Helle Sjelle, den tidligere cykelrytter Brian Holm, som sidder i byrådet i dag, samt den radikale viceborgmester Morten Jung, der har skiftet parti, også kandidater for de Konservative på Frederiksberg.

Læs mere her.

2) Regeringen præsenterede i går en ny reform, der skal fjerne unødige regler og kontrol, så de offentlige ansatte kan få mere tid til borgerne. Men afbureaukratisering går ofte galt og er lettere sagt end gjort, understreger flere forskere i Information.

Det kan du læse om her.

3) Lektor Troels Troelsen på Copenhagen Business School (CBS) får kraftig kritik for en omstridt rapport om landbrugets rammevilkår. Kritikken kommer fra praksisudvalget på CBS. Udvalget konkluderer, at Troels Troelsen har brudt ansvarlig forskningspraksis, skriver Altinget.

Læs om det her.

Dagens debat

Finder vi i Børsen, hvor Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har skrevet et debatindlæg om, at »regeringen fører politik, som ingen efterspørger«.

»Vi har nu haft en Venstre-ledet regering i snart to år. En periode, hvor regeringen har forsømt hver en anledning til at fremlægge, forhandle og gennemføre politik, der kan skabe vækst og arbejdspladser. Det eneste flueben, den kan sætte, er omlægningen af PSO-afgiften. En pligtopgave enhver regering ville være forpligtet til at løse, og som et bredt flertal i Folketinget støttede. I stedet har regeringen lukket sig om sig selv og skrevet store helhedsplaner med politik, som ingen efterspørger, og som ingen opbakning har i Folketinget, blot for at skrotte dem igen,« skriver Sass.

Du kan læse indlægget her (kræver abonnement).

Dagens analyse

Finder vi i Berlingske, hvor avisens politiske kommentator, Thomas Larsen, har skrevet, at Løkkes hovedpine - apropos Henrik Sass Larsens føromtalte debatindlæg i Børsen - er, hvor skal han finde penge til vækst.

»Når det nye folketingsår skydes gang efter sommerferien, vil regeringen skulle præsentere sin samlede vækstplan, og til den tid bliver finansiering pludselig et anderledes alvorligt anliggende. I de næste måneder vil regeringen uden tvivl blive præsenteret for mange fremragende ideer. Men de vil også koste, og problemet er, at regeringens økonomiske overblik langtfra er intakt. I Finansministeriet er økonomerne ganske vist i fuld gang med at regne på en samlet økonomisk oversigtsplan frem mod 2025, ligesom de arbejder med rammerne for regeringens finanslovsforslag for 2018,« skriver Larsen.

Læs den analyse her.

Det sker i dag

14.30 Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er kaldt i samråd om ministerens rolle i sagen omkring forrentning i fjernvarmen.

15.00 Ministeren med det gule kort, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), skal i åbent samråd om opfølgning på COP13 og Cancun-deklarationen.

17.00 Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder pressemøde i Spejlsalen sammen med Ukraines præsident, Petro Poroshenko, som han mødes med i dag.