Konservativ frontfigur langer ud efter Anders Samuelsens spindoktor: »Du burde udvise lidt mere respekt«

Dagens overblik: Regeringens flytteplaner får følelserne i kog hos både borgmestre og udflyttede medarbejdere. Førende ledere og eksperter advarer om dyster fremtid. Og LA-politiker joker med at sende Anders Samuelsen til Europa-Parlamentet. Hele dit politiske overblik her.

De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, mener, at Anders Samuelsens særlige rådgiver burde »udvise lidt mere respekt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Vi kan lige så godt sige det, som det er: Morgenposten denne torsdag kommer mest af alt til at handle om regeringens nye omgang udflytning af statslige arbejdspladser, som i går blev præsenteret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V).

Dagens aviser er nemlig fulde af reaktioner fra både skuffede og glade borgmestre, rystede medarbejdere og en bekymret overvismand, og vi har samlet det hele til dig her.

Løkke og Løhde fremlagde som nævnt regeringens storstilede flytteplan på et pressemøde i Statsministeriets Spejlsal i går, som involverer omtrent 4.000 statslige arbejdspladser.

Godt 1.800 flyttes fra hovedstaden til provinsen, cirka 1.600 medarbejdere skal ansættes hos en af Skats syv nye styrelser rundt omkring i landet, mens 600 stillinger forventes at blive oprettet uden for København i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

Du kan få overblikket over, hvor alle arbejdspladserne flyttes hen, lige her.

Flere medier har noteret, at det særligt er de store universitetsbyer uden for København, der får størst gavn af udflytningen – Aalborg, Odense, Aarhus og Roskilde skal samlet have 1.191 af de udflyttede job.

Og som Jyllands-Posten skriver på sin forside: »Løkke giver flest statsjob til dem, der i forvejen har«.

3.088 job havner ifølge avisen hos den halvdel af landets kommuner, som i forvejen har flest statslige arbejdspladser per 1.000 indbyggere. De 49 kommuner, som i dag har færrest, må til gengæld nøjes med i alt 442 nye job.

Det ærgrer Venstre-borgmester i Morsø Hans Ejner Bertelsen sig over.

»Fordelingen ser godt nok mærkelig ud. Regeringen siger, at den vil skabe nogle faglige miljøer, men hvis nogle områder ingenting får, er det svært at skabe et miljø. Så jeg er helt uforstående over for planen,« siger han til Jyllands-Posten.

Den største enkeltstående udflytning omfatter Miljøstyrelsen, der rykker 440 arbejdspladser fra Østerbro i København til Odense.

Politiken skriver i dag, at medarbejderne allerede blev nervøse onsdag formiddag, da de kunne læse på intranettet, at der var gratis frokost til alle, ligesom der blev indkaldt til fællesmøde i kantinen.

Medarbejderne i Miljøstyrelsen var i går så chokerede og berørte af udflytningen, at hverken tillidsfolkene eller ledelsen var klar til at udtale sig, skriver avisen.

Det bemærkede udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) særlige rådgiver, Niels Thulesen Dahl:

»At der er behov for bedre balance i Danmark ses måske allerbedst af, at Miljøstyrelsen åbenbart har besluttet at holde lukket i dag i chok og forbitrelse over at skulle flytte... til Odense,« skrev han på Twitter.

Og den bemærkning faldt de Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, for brystet.

»Synes, du burde udvise lidt mere respekt for deres situation. Mange familier kan ikke få det til at hænge sammen, hvis den ene part for eksempel skal pendle så langt,« svarede hun.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), er til gengæld ovenud begejstret for udsigten til 440 nye job til sin kommune:

»Det bliver rigtig godt. Både typen af arbejdspladser og volumen passer rigtigt godt,« siger han til Børsen.

Blodrus og bidskhed

Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), har en noget anden reaktion. Da regeringen i 2015 præsenterede sin første udflytningsplan, sagde han til TV 2 Lorry, at det »har karakter af blodrus«.

Under gårsdagens pressemøde udsendte borgmesteren følgende tweet:

Blandt de mere overraskende udflytninger er de 33 medarbejdere i De Økonomiske Råds sekretariat, der flyttes fra København til Horsens. Overvismand Michael Svarer udtrykker i Politiken bekymring over flytningen og siger, at han frygter, at rådet ikke længere vil kunne leve op til sin opgave med at »se de økonomiske ministerier over skulderen«.

Til Jyllands-Posten siger De Økonomiske Råds direktør, John Smidt:

»Vi fungerer som en slags vagthund overfor regeringen – ikke mindst over for Finansministeriet – og jeg frygter, at vagthunden mister noget af sin bidskhed.«

Der kan også spores utilfredshed i det nordjyske. Ligesom i 2015 er Region Nordjylland den region uden for hovedstaden, der får færrest statslige arbejdspladser. 399 bliver det til, og det får regionsformand Ulla Astman (S) til at konstatere over for Børsen:

»Fordelingsnøglen skriger til himlen.«

DR har desuden talt med en række borgerlige nordjyder, der kritiserer Løkkes flytteplan.

Regionsrådsmedlem i Region Nordjylland Tage Legaard (K) mener ikke, at regeringen bringer Danmark i »bedre balance«, som planen hedder.

»Jamen, snydt igen, kan man sige,« siger han til DR.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Ged

Vi er snart færdige med at beskæftige os med udflytningen – eller indflytningen, som regeringen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl – insisterer på at kalde det.

Vi skal bare lige runde de sidste reaktioner.

For eksempel Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensens – må man formode – længe planlagte joke om Dansk Sprognævns nye adresse i Bogense:

Og så skal vi også kort tilbage til Spejlsalen. Mens Løkke og Løhde præsenterede planen, offentliggjorde Finansministeriet en rapport om de foreløbige erfaringer fra første runde udflytning.

Den viser, at det kun var knap hver fjerde medarbejder, der enten flyttede med eller har valgt at pendle. Samtidig angiver flere af de udflyttede institutioner, at de har svært ved at tiltrække medarbejdere. Når en arbejdsplads flyttes, har det desuden indvirkning på kvaliteten af arbejdet, og nogle steder meldes der om forlængede sagsbehandlingstider.

Rigsrevisionen er desuden på vej med en rapport om udflytningens første fase, men den agtede regeringen altså ikke at vente på, forklarede Lars Løkke Rasmussen i går:

»Der findes ikke den evaluering, der kan komme fra nogen rigsrevision, som vil få regeringen til at mene noget andet om det overordnede. Nemlig, at vi ønsker, at Danmark skal være i bedre balance. Og den politiske vilje er der brug for at sætte igennem oven på en lang, lang årrække, hvor tingene bare gik den anden vej.«

Berlingske har i øvrigt udarbejdet en grafik, hvor du kan få et overblik over alle de statslige arbejdspladsers nye adresser.

Indrømmet, det kræver gode øjne at aflæse den. Forsøg dig med den her:

Dyster opvarmning

Vi er færdige med ud-/indflytningen og kaster os over dagens andre historier.

Berlingske varmer i dag op til det årlige World Economic Forum (WEC), der afholdes i Davos i næste uge. Og det er en dyster opvarmning. Du får indledningen på artiklen her:

Når 3.000 af verdens førende forskere, erhvervsfolk og statsledere – herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – i næste uge samles til det årlige World Economic Forum (WEC) i den snedækkede, luksuriøse alpeby Davos i Schweiz, vil et kig ud ad vinduet vise et af verdens smukkeste og mest idylliske steder.

Men når de retter blikket mod den trusselsrapport for verden, som WEC har udarbejdet på baggrund af omkring 1.000 fremtrædende ledere og forskeres udsagn, vil et andet og langt mere faretruende billede dannes.

»Denne generation kan nyde hidtil usete teknologiske, videnskabelige og finansielle ressourcer, som vi bør bruge til at sætte kurs mod en mere bæredygtig, retfærdig og inkluderende fremtid. Alligevel er det her den måske første generation, der tager verden til randen af ​​et systemnedbrud,« lyder de dystre forord fra WEC-grundlægger Klaus Schwab og -præsident Børge Brende.

I rapporten er fem af de største og mest sandsynlige trusler mod verden listet op, og de centrerer sig alle om enten klimakatastrofer og global opvarmning eller cyberangreb og datasvindel.

Størst er truslen fra ekstreme vejrforhold efterfulgt af naturkatastrofer, konkluderer rapporten.

Bliv klogere hos Berlingske her.

Tre korte

1. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil forny kontrollen med ulovligt salg af tobak og alkohol til børn, skriver Politiken.

Fremover er det Sikkerhedsstyrelsen, der skal kontrollere, om aldersgrænserne bliver overholdt i butikker, kiosker og supermarkeder, og ikke længere politiet.

I 2016 blev der kun uddelt to bøder for ulovligt tobakssalg til børn, og derfor vil regeringen nu lade politiet koncentrere sig om andre opgaver og i stedet lade Sikkerhedsstyrelsen tage sig af kontrollen.

2. Dansk Folkeparti vil forbyde kalot og tørklæde i folkeskolen, skriver Kristeligt Dagblad i dag.

»Vi oplevede en åbning med forbuddet mod burka og niqab, og vi mener, at tiden er inde til at forsøge med et forbud mod religiøse symboler i skolen,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til avisen.

3. Lars Løkke Rasmussen er nu blevet kaldt i samråd om den nye kvotekongesag, som Ekstra Bladet har afdækket på det seneste.

Løkke holdt i 2016 sommerferie i et hus i Skagen, som tilhører en af de såkaldte kvotekonger – John-Anker Hametner fra Thyborøn. Hametner stillede ifølge Ekstra Bladet sit hus gratis til rådighed for statsministeren i en uge i sommerferien. Løkke har forklaret i et skriftligt svar, at han fik opholdet i fødselsdagsgave af kvotekongen i 2014.

Dansk Folkeparti vil nu have statsministeren til at lægge alle kort på bordet under det kommende samråd, siger fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) i dagens Ekstra Bladet.

Dagens debat

Finder vi i Berlingske, og den har relation til ovenstående sag.

Vært på Radio24syv og medlem af Venstre Jarl Cordua spørger i dagens avis, »hvorfor Løkke ikke bare kan sige nej«?

»Man må undre sig over landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen,« skriver han:

»Flere gange i sit politiske liv er han blevet trukket igennem pinlige sager med det gennemgående tema, at han som politiker har haft meget svært ved at sige nej til ting, som uvilkårligt ender med at sætte ham selv i et yderst dårligt lys som notorisk pamper med dårlig dømmekraft. Alle husker sagerne om luksus-flyrejser, underbukser, jakkesæt, cigaretter, voksenfilm – betalt af alle andre end ham selv.«

»Nu er vi der så igen. Ekstra Bladet har atter fået gevinst, da det er kommet frem, at Løkke i forbindelse med sin 50-års-fødselsdag i 2014 fik et gavekort på en uge til et sommerhus i Skagens højsæson velvilligt stillet til rådighed af en af de berygtede kvotekonger,« skriver Jarl Cordua og fortsætter:

»I princippet er der ikke noget vejen for at modtage et gavekort af flinke mennesker. Problemet opstår, når Løkke i mellemtiden i 2016 er blevet statsminister og indløser det velvidende, at giveren samtidig har store økonomiske interesser på spil. Der er faktisk kun ét acceptabelt svar, og det er naturligvis »nej tak«.«

Læs hele indlægget her.

Dagens citat

Blev i går spottet af politisk journalist på Jyllands-Posten Nikolaj Rytgaard.

Netavisen Altinget har samlet et overblik over, hvilke partier der har deres spidskandidater på plads forud for europaparlamentsvalget i 2019.

Liberal Alliance vil besluttede sig i februar, forklarer partiets lands- og gruppeformand, Leif Mikkelsen, og tilføjer grinende:

»Du kan også spørge om noget helt andet: Anders Samuelsen (LA) har før siddet i Europa-Parlamentet, skal vi have ham derned? Der er mange spørgsmål.«

Det sker i dag

07.30: Åbent samråd om genplacering i dagpengesystemet
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i dag kaldt i samråd om genindplacering i dagpengesystemet. Ministeren skal svare på, om han mener, at det er rimeligt, at dagpengeforsikrede kan opleve en markant lavere dagpengesats ved genindplacering i dagpengesystemet, når de lever op til dagpengeforligets målsætning om, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at flere skal påtage sig småjob og vikariater?

10.00: Møde i salen med afskaffelse af dobbeltmandater
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en stribe lovforslag bliver behandlet. Heriblandt tredjebehandling af et forslag, som vil fjerne kystbeskyttelse for at give plads til forsøgsprojekter. Desuden kommer Kirsten Normann Andersen (SF) og Jacob Mark (SF) med et forslag til en folketingsbeslutning om afskaffelse af de såkaldte dobbeltmandater, ligesom der er en forespørgsel til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fra blandt andre Kenneth Kristensen Berth (DF) om arbejdskraftens fri bevægelighed i EU.

10.10: Åbent samråd om redningsplanen for PostNord og kapitaltilførsel
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) er i dag kaldt i samråd om redningsplanen for PostNord og aftalen om kapitaltilførsel. Ministrene skal blandt andet svare på, hvordan det undgås, at kapitaltilførslen anvendes som statsstøtte til at udkonkurrere private aktører, og hvordan der kan sikres en adskillelse mellem PostNords befordringspligtige og ikke-befordringspligtige forretning.

10.15: Åbent samråd om afskaffelse af refusion til aktivering
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i endnu et samråd – denne gang om afskaffelse af refusion til aktivering. Ministeren skal blandt andet svare på, om han tror, der bliver flere eller færre, som ikke får en aktiv indsats eller mentorstøtte, som følge af en afskaffelse af statens refusion på 50 procent af kommunernes udgifter til aktivering i vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb. Det gælder for modtagere af dagpenge, kontant- og uddannelseshjælp, integrationsydelse (personer der ikke er omfattet af integrationsprogrammet), sygedagpenge, ledighedsydelse og revalidender.

11.05: Åbent samråd om gælden i Metroselskabet og By & Havn
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) skal også i dagens samråd nummer to. Dette samråd handler om gælden i Metroselskabet og By & Havn, og ministrene skal blandt andet svare på, om de nuværende tilbagebetalingsplaner for gælden er realistiske, og hvordan de vil sikre, at gælden i selskaberne ikke betyder merudgifter for københavnerne.

12.00: Høring om bandekriminalitet
Folketingets Retsudvalg holder i dag høring om bandekriminalitet. Ved høringen er målet at få belyst følgende emner: Beskrivelse af rocker- og bandemiljøet, politiets indsats og strategier, forbud mod bander, indblik i rocker- og bandemiljøets dynamikker, strafferammer og bandernes kriminalitet.

12.00: Forhandlinger hos Støjberg
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) inviterer til den første omgang forhandlinger om nye regler for familiesammenføring. Mødet finder sted i Udlændinge- og Integrationsministeriet klokken 12-13.30.

14.00: Åbent samråd om kritik af regeringens kurs på klima- og energiområdet
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er kaldt i samråd om erhvervslivets kritik af regeringens kurs på klima- og energiområdet. Ministeren skal blandt andet svare på kritik fra Danfoss og Grundfos, som i en artikel i Børsen har udtrykt bekymring for, at regeringens kurs er for uambitiøs og vil forringe konkurrenceevnen.

17.30: Statsministeren og Danske Banks direktør diskuterer digital udvikling
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), digital ekspert Christiane Vejlø og Danske Banks direktør, Thomas F. Borgen, diskuterer i dag den teknologiske og digitale udvikling og de udfordringer og muligheder, der følger med. De tre er alle medlemmer af Disruptionrådet, som regeringen har nedsat, og de skal blandt andet diskutere, hvad vi i Danmark skal leve af i fremtiden, og hvordan vi får alle med. Debatten finder sted i Ringsted Kongrescenter fra klokken 17.30 til 19.00.