Kommentatorer: »Stemningen i rød blok - hvis man overhovedet stadig kan tale om en rød blok - er meget dårlig«

Dagens overblik: Oppositionens fem partiledere mødes for første gang i 15 måneder allesammen i dag. Men stemningen er dårlig og fællesmængden, partierne kan blive enige om, er lille, lyder det fra flere politiske iagttagere. Den danske stat ser ud til at gå glip af 80 milliarder kroner. Og så beskylder Socialdemokratiet Politikens chefredaktør for at lyve. Hele dit politiske overblik her.

Mette Frederiksen er Socialdemokratiets formand og oppositionens statsministerkandidat. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Velkommen.

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost, hvor du alle hverdage får alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

En af dagens store politiske begivenheder bliver mødet mellem oppositionens fem partiledere, der i dag skal samles allesammen for første gang i mere end et år, rapporterer flere medier.

De fem er enige om, at Lars Løkke Rasmussen (V) ikke bør være Danmarks statsminister, når der har været afholdt valg i Danmark næste gang. Men ifølge flere analytikere og kommentatorer er det småt med, hvad de ellers kan blive enige om. Og stemningen blandt dem er decideret dårlig, hævder TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

»Der er ingen tvivl om, at stemningen i rød blok - hvis man overhovedet stadig kan tale om en rød blok - er meget dårlig. Det er der forskellige grunde til: Både personlige relationer, der mildest talt er udfordret, og rent politisk, fordi partierne i den grad har arbejdet sig længere fra hinanden siden sidste valg,« siger han til TV 2, der også har lavet en gennemgang af Socialdemokratiets fire formodede støttepartier.

Analysen er nogenlunde den samme fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Han skriver i dag, at gensynsglæden og harmonien er til at overse, når oppositionens topfolk sætter sig over for hinanden senere.

»Sagen er, at partierne indenfor »rød blok« befinder sig meget langt fra hinanden på centrale felter. I forhold til udlændingepolitikken er der reelt åbnet en afgrund mellem Socialdemokratiet på den ene side og partier som De Radikale, Alternativet og Enhedslisten på den anden side. SF forsøger at definere sin egen rolle i dette spil. SF-formand Pia Olsen Dyhr er således et langt stykke af vejen enig med S-ledelsen i, at der ikke må komme så mange til Danmark, at integrationen bliver kortsluttet og umuliggjort,« skriver Thomas Larsen i sin analyse, der bærer overskriften: »Helt ærligt: Hvem i rød blok tør vælte Mette Frederiksen?«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib, fokuserer i dag på de Radikale. Vil de finde sig i hverken at få nævneværdig indflydelse på udlændingepolitikken eller den økonomiske politik, spørger Helle Ib.

»Hvad udlændingepolitikken angår, er Mette Frederiksens signal klart. I forbindelse med lanceringen af udkastet til nyt socialdemokratisk principprogram søndag understregede hun målet om det brede flertal. Dansk Folkeparti og de borgerlige bliver de logiske partnere - og ikke De Radikale - når den faste udlændingepolitik, som støttes af omkring 75 procent af vælgerne, skal fastholdes,« skriver Helle Ib og fortsætter:

»Det er i spørgsmålet om provenuskabende reformer, De Radikale måske kan gøre sig forhåbninger om at rykke S en smule. Eller i det mindste udstille kløften mellem de ambitiøse mål og viljen til at skaffe midlerne.«

Hele analysen her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Hvad siger de selv, politikerne?

Et par steder er dagens mødedeltagere blevet bedt om at forholde sig til mødet og enigheder og uenigheder. Her får du et par nedslag:

Pernille Skipper (EL):
»Jeg ser en masse uenigheder og problemer, siger hun til Ritzau før mødet. Det kom i kølvandet på den sidste regeringsperiode, hvor Radikale, SF og Socialdemokraterne sad i regeringen, og flere reformer førte til stigende ulighed og stigende fattigdom.«
- til Ritzau

Pia Olsen Dyhr (SF):
»Vi har en grundlæggende anderledes fortælling end blå blok. Vi tror på fællesskabet. Det er fællesskabet, der skal løse de udfordringer, vi står med, siger Pia Olsen Dyhr.«
Er du enig i, at der er skår, der skal klinkes?
»Vi står i en anden politisk situation, end da vi sad i regering. Der er også andre politikere på banen. Vi må tage udgangspunkt i nutiden og arbejde videre derfra.«
- også til Ritzau

Uffe Elbæk (ALT):
»Det er på høje tid, at vi mødes, synes jeg, og det er derfor et møde, som jeg virkelig ser frem til - og har efterspurgt i et stykke tid. Oppositionen har fra tid til anden set forpjusket ud, der har været hård retorik, og der er markante forskelle mellem partierne både værdimæssigt og i vores økonomiske politik. Det skal der gøres noget ved.«
- i Politiken

Partilederrunde i Fællessalen på Christiansborg i forbindelse med folkeafstemningen om retsforbeholdet 2015. Fra venstre mod højre er det SF-formand Pia Olsen Dyhr, Rasmus Nordqvist fra Alternativet, Pernille Skipper fra Enhedslisten, Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Søren Pape fra de Konservative, Anders Samuelsen fra Liberal Alliance, Morten Østergaard fra de Radikale og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Og så kigger vi ellers på dagens øvrige historier.

De 100 mia. kr., der ikke er 100 mia. kr.

Vi begynder på forsiden af Politiken, hvor en mand står og stirrer ned i et stort, sort hul.

»80 milliarder kan gå tabt for Skat,« står der med store bogstaver.

Historien handler om, at regeringen nu må sande, at langt de fleste af de 100 milliarder kroner, som borgere og virksomheder skylder staten, formentlig er tabt for altid.

Kun 19,5 milliarder af den samlede gæld kan med rimelighed hentes hjem inden for en overskuelig årrække, viser en ny rapport, som revisionsfirmaet PwC har udarbejdet for Skatteministeriet. Og nu vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) ændre posteringerne i statsregnskabet.

»Det er ikke retvisende at sige, at der er 100 milliarder derude, og at de 100 milliarder kan vi bare få i kassen og bruge på velfærd. Hvis en bank gjorde det samme med deres fordringer, tror jeg, at Finanstilsynet ville komme efter dem«, siger skatteministeren til Politiken.

Den voldsomme nedskrivning af gælden understreger behovet for en styrkelse af Skat, mener Enhedslisten og Socialdemokratiet. Dansk Folkepartis René Christensen kalder udviklingen en »katastrofal konsekvens af statens elendige inddrivelse«. Du kan læse hele historien her.

To forslag og en aftale om en indefrysning

Vi skal også lige forbi et par politiske forslag og en aftale, der ifølge BT er indgået på Christiansborg.

Vi begynder med forslagene.

Forslag 1
De Radikale og Alternativet har stillet et ændringsforslag i Folketinget om helt at fjerne tilknytningskravet i sager, hvor en dansk statsborger søger om lov til at bo her med en udenlandsk ægtefælle. Forslaget bliver støttet af Enhedslisten. Det skriver JP i dag. Folketinget ventes i begyndelsen af maj at vedtage et lovforslag fra regeringen, der vil gøre det muligt for udlandsdanskere med et højtlønnet job på hånden at komme tilbage med familien. Socialdemokratiet vil stemme for regeringens lovforslag, men er ikke imponeret over indholdet, siger Mattias Tesfaye, der dog ikke har bud på, hvordan regeringen skulle sikre, at færre udlandsdanskere kommer i klemme.
Jyllands-Posten har historien, og du kan læse meget mere her.

Forslag 2
Partierne på Christiansborg har styret de kommunale jobcentrene og de ledige med for mange faste regler og krav, der har gjort vejen tilbage til arbejdsmarkedet bøvlet. Det mener både Venstre og Socialdemokratiet, efter at de to partier har været hovedaktørerne i 10 år med over 15 reformer af alt fra dagpenge og kontanthjælp til fleksjob og aktivering. Selv om målet og intentionen har været den rigtige, har reformerne og deraf 77 regelændringer siden 2007 samlet set gjort det for besværligt for kommunerne at hjælpe de ledige i arbejde, lyder det i Jyllands-Posten fra begge partier. Det skal nu i højere grad være kommunerne selv, der afgør, hvordan de vil få de ledige tilbage i beskæftigelse.
Jyllands-Posten har ikke lagt artiklen online endnu.

Og så til en aftale, der ifølge BT er på plads.

VLAK-regeringen er nemlig ifølge avisen blevet enig med DF, S og de Radikale om automatisk at indefryse stigninger i boligejernes grundskyld, indtil et boligbeskatningssystem træder i kraft i 2021. Indefrysningen vil altså ifølge BT gælde i 2018, 2019 og 2020.

BT »erfarer« enigheden om aftalen fra anonyme kilder på Christiansborg, der er »involveret i slutspillet om danskernes fremtidige boligskatter«.

Dagens hacker-pres

Videre til Berlingske.

Statsstyrede russiske hackerangreb mod det danske forsvar får nu de Konservative til at bakke op om flere andre partiers krav om, at forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tager kontakt til russerne for at bede om en forklaring.

»Jeg synes, vi skal aflevere en protest til russerne. Det skal ikke være sådan, at de får indtryk af, at vi stiltiende accepterer den her form for angreb,« siger de Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, til Berlingske.

Også både Liberal Alliance, S, SF og Enhedslisten vil have den danske forsvarsminister til at reagere på hackerangrebet.

Det sagde Claus Hjort Frederiksen forleden til Berlingske, at han ikke agtede. Og det agter han fortsat ikke - trods de mange opfordringer.

Information skriver i øvrigt i dag, at grundlæggende mangler i Forsvarets it-sikkerhed gjorde det let for de angiveligt russiske hackere at trænge ind. Og selv da angrebet var blevet opdaget, blev der ikke straks lukket for hackernes adgang til mailkonti. Læs mere her.

Dagens debat: S beskylder Politiken-chefredaktør for at lyve

»Det er en ærlig sag at være uenig. Men jeg forstår ikke behovet for, at Politikens chefredaktør igen og igen skal lyve åbenlyst om Socialdemokratiets udlændingepolitik. Senest i lederen søndag 23.4. Chefredaktøren skriver, at Socialdemokratiet afviser uledsagede flygtningebørn. Det er ganske enkelt løgn. Vi støtter tværtimod den nuværende lovgivning, som hver eneste uge tildeler uledsagede flygtningebørn asyl. Men vi har også for nylig støttet en lovgivning, som gør det muligt for dansk politi at afvise asylansøgere, som forsøger at rejse ind fra Tyskland, hvis Dublin-samarbejdet er brudt sammen. Kun børn, der har forældre i Danmark, vil blive lukket ind i sådan en situation.«

Læs hele indlægget - som er skrevet af socialdemokraten Mattias Tesfaye -  i Politikens debatsektion. Indlægget er ikke lagt online endnu.

Dagens afvisning

Ekstra Bladet skriver i dag, at blå blok har valgt at sige nej tak til at få en af landets førende eksperter i havmiljø med til en høring, som foregår i Miljøudvalget på Christiansborg i dag.

Det handler om professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet, der er ekspert i havmiljø og var blevet inviteret til at deltage af de røde partier, skriver avisen. Professoren havde takket ja til at deltage, men fik så at vide, at han ikke var velkommen alligevel.

Han var en af de forskere, der var med til at så tvivl om de beregninger, som regeringen havde foretaget i forbindelse med landbrugspakken, der endte med at koste Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevareminister, skriver Ekstra Bladet.

»Stiig Markager er den førende ekspert inden for havmiljø og forurening, og han var rød bloks meget store førsteprioritet til at deltage i eksperthøringen. Men det lykkedes ikke, hvilket jeg undrer mig over, og det må mine kolleger i blå blok forklare,« siger Enhedslistens Maria Reumert Gjerding til avisen.

»Vi blev enige om en høring, og så blev der foreslået nogle stykker, som skulle tænkes at indkaldes som eksperter, og så valgte vi dem, vi kunne blive enige om,« siger Venstres Erling Bonnesen.

Artiklen er endnu ikke online.

#hitmedslanterne

Eliteaktierne i det danske C20-index har aldrig været på højere niveau, skrev SFs Karsten Hønge i går på Twitter - og krævede at aktionærerne delte ud af deres rigdom:

Det sker i dag

Syv gruppemøder, fire åbne samråd, et pressemøde i Statsministeriet, en høring og et sjældent møde er nogle af de ting, der er på programmet i dag på Christiansborg.

Det sidste først. For oppositionspartierne holder fælles møde for første gang i mere end et år i dag. Det sker, når Enhedslistens Pernille Skipper, Alternativets Uffe Elbæk, SFs Pia Olsen Dyhr, de Radikales Morten Østergaard og Socialdemokratiets Mette Frederiksen mødes.

09:00 Høring om marine virkemidler
Folketingets Miljø-og Fødevareudvalg holder i dag åben høring om et lovforslag om kompenserende marine virkemidler ved etablering eller udvidelse af havbrug. Høringen byder på oplæg fra forskere om blandt andet de miljømæssige konsekvenser og hvilken effekt kompenseringen kunne have.

13:00 Møde i salen
Der er i dag møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles. Deriblandt forslag om Forsvarets Efterretningstjenestes adgang til information om flypassagerer.

13:15 Statsrevisormøde

13:30 Åbent samråd om brugerbetaling på plejehjem
Sundheds- og Ældreudvalget har i dag kaldt transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) samt børne- og socialminister Mai Mercado (K) i åbent samråd om brugerbetaling for fælles inventar og hjælpemidler på plejehjem.

14:00 Regeringen præsenterer ny skolepulje
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) præsenterer regeringens nye skolepulje, der skal løfte fagligt svage elever i folkeskolen. Det sker på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

15:00 Åbent samråd om bevægelse i folkeskolen
Undervisningsudvalget har i dag kaldt undervisningsminister Merete Riisager (LA) i åbent samråd om inddragelse af bevægelse i folkeskolen. Ministeren skal blandt andet gøre rede for udviklingen med at sikre eleverne mere bevægelse i løbet af skoledagen, lige som ministeren skal redegøre for sin holdning til, hvad motion betyder for indlæring og trivsel.

15:00 Åben samråd om responstid i det præhospitale beredskab
Sundhedsudvalget har i dag kaldt sundhedsminister Karen Ellemann (V) i åbent samråd om responstid i det præhospitale beredskab. Ministeren skal svare på, hvordan hun vil sikre en ordentlig responstid uanset hvor i landet folk bor.

16:30 Åbent samråd om hjertestartere og akutberedskab
Sundhedsminister Karen Ellemann (V) er i dag kaldt i åbent samråd om hjertestartere og det nuværende akutberedskab. Ministeren skal blandt andet svare på, om hun mener det nuværende akutberedskab er tilstrækkeligt, og hvorvidt hjertestartere er en del af det præhospitale beredskab.