»Kære alle. Jeg er stadig ved at finde min underkæbe for at sætte den på plads«

Dagens overblik: Der er morgentelefonmøde i Venstre om regeringsforslag, som V-medlemmer er lodrette modstandere af. S er klar til et opgør med EUs asylpolitik. Og så overvejer en minister at genindføre falkejagten i Danmark. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Ida Marie Odgaard, Henning Bagger og Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske overblik.

Vi skal forbi en række vrede interne Venstre-mails, en minister, der overvejer at gøre det muligt igen at gå på falkejagt, et nyt S-udspil om asylpolitik og flygtningelejre i Afrika og et løfte til københavnerne om Amager Fælled.

Vi begynder dog i Information, der på sin forside skriver, at danske soldater har mistanke om tortur på en fællesbase i Irak.

På baggrund af en række indberetninger fra den danske Irak-styrke, som Information har fået aktindsigt i, skriver avisen, at forsvaret de seneste måneder har haft mistanke om, at fanger bliver tortureret på Al-Asad Airbase i Irak, hvor 200 danske soldater er udstationeret.

Ifølge Information fortæller en irakisk kilde på basen 10. april i år danskerne, at der foregår tortur »hver nat« på basen. Danske soldater ser desuden selv en gruppe bagbundne fanger med bind for øjnene blive transporteret ud fra basen, heriblandt en fange med »blod på sin skjorte efter, hvad der lignede et sår i nakken«, skriver Information.

På et samråd 13. juni om irakiske enheders overgreb på fanger forsikrede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at danskerne gør, hvad de kan for at gribe ind, hvis de bliver bekendt med overgreb eller formodede overgreb.

Læs mere hos Information her.

Her til morgen har Claus Hjort Frederiksen udtalt sig om sagen til Ritzau. Og det er på ingen måde i orden, hvis irakiske fanger bliver torteret på Al-Asad Airbase, slår han fast. Dog påpeger ministeren i den skriftlige kommentar, at det i krigen i Irak ikke er ukendt, at konventioner bliver brudt.

»Uanset om der er noget eller ej i denne sag, så er det velkendt, at der under kampene i Irak kan være tilfælde, hvor nogle parter ikke overholder konventionerne. Det er selvsagt ikke acceptabelt og også derfor, at regeringen i flere tilfælde har rejst problemstillingen over for koalitionen og irakiske samtalepartnere.«

Mere her.

S vil sende bådflygtninge retur til lejre i Afrika

Videre til Berlingske, der har interviewet Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen om partiets holdning til, hvordan man løser situationen med de mange bådflygtninge og bådmigranter, der forsøger at krydse Middelhavet og nå Europa. En færd, som mange dør af.

I nogle uger har der været forvirring om, hvad partiet mener, fordi gruppeformand Henrik Sass Larsen i sin tale 1. maj roste den australske model, hvor asylansøgere placeres på en ø i Stillehavet, der er blevet sammenlignet med et fængsel.

Samme dag afviste partiformand Mette Frederiksen sin gruppeformand og understregede, at en S-ledet regering naturligvis vil overholde alle internationale spilleregler.

I dagens Berlingske spiller Socialdemokratiet så ud. Partiet ønsker at gøre radikalt op med EUs asylpolitik og sende de migranter og flygtninge, som ankommer til Italien og andre steder, retur til store EU-drevne lejre i afrikanske lande.

Det nye system, som Socialdemokratiet forestiller sig, vil betyde, at EU opretter forposter eller lejre i både nordafrikanske lande og lande syd for Sahara, hvor flygtninge og migranter kan søge asyl i EU, få deres sag behandlet og midlertidig beskyttelse.

Du kan læse meget mere - også Socialdemokratiets EU-ordførers pointer - her.

Interne mails afslører bittert opgør i Venstre

Vi iler videre til Venstres indbakke, hvor adskillige vrede folketingsmedlemmer ganske utvetydigt har luftet deres utilfredshed med et regeringsforslag. Baggrunden først: 21. juni udsendte boligminister Ole Birk Olesen (LA) en pressemeddelelse, hvori han fortalte, at regeringen agter, at nybyggeri og renovering af almene boliger fremover skal finansieres med statslån.

I alt vil regeringen omlægge realkreditlån for 180 mia. kr. til Danmarks 570.000 almene boliger til statslån og dermed lade staten overtage erhvervet på et område, der i dag varetages af private realkreditselskaber. Og ifølge Politiken er forslaget født i Finansministeriet under Venstre-næstformand Kristian Jensens ledelse.

Udspillet modtog både kritik og løftede øjenbryn fra visse kanter - og ros fra både SF og Enhedslisten.

22. juni langede Venstres gruppeformand, Søren Gade, så ud efter forslaget, som han først troede var en joke. Han tjekkede sågar datoen på sit ur, fordi han troede det måtte være 1. april, skrev han i et indlæg i Dagbladet Holstebro-Struer, hvor han også skrev, at han ikke i sin »vildeste fantasi« kunne forestille sig, at forslaget er »undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, hvorfor det må være "systemet", som har besnakket en minister«.

Indlægget rundsendte Søren Gades assistent på Christiansborg efterfølgende til Venstres folketingsgruppe. Og fulgte en række V-folk trop. Adskillige gjorde det i en mailkorrespondance klart, at de var »forundret«. Både over forslaget - og over, at Venstres folketingsgruppe ikke havde været orienteret om dets komme.

Jan E. Jørgensen skrev om at blive taget alvorligt som folketingsgruppe, Erling Bonnesen slog fast, at han ikke er »venstremand for at føre socialistisk politik«, og Jakob Engel-Schmidt var stadig igang med at finde sin underkæbe, mens han gik til tasterne:

»Kære alle. Jeg er stadig ved at finde min underkæbe, for at sætte den på plads. Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse. Forløbet - eller manglen på enhver form for samme, er grotesk i imponerende høj potens,« lyder det i mailen.«

Alt sammen er gengivet i Ekstra Bladet i dag. I går kunne TV 2 så gengive en kritisk mail til finansminister Kristian Jensen fra Venstres finansordfører Jacob Jensen, hvori han ganske kraftigt kritiserer både forslaget og processen og understreger, at den manglende orientering af V-folketingsgruppen langt fra er første gang:

»Personligt blev jeg tidligere i denne uge orienteret én dag i forvejen, at der ville blive indgået en aftale om tilbagetrækning/pension. Orienteringen kom fra DR… Da boligskatteaftalen var blevet indgået tidligere i år, kunne jeg orientere mig på TV 2 News og via de journalister, som nåede at ringe for at bede om kommentarer, inden jeg hørte om det fra anden side. Og sådan kan mange fra gruppen nævne eksempler. Det kan jo i sagens natur ikke blive ved med at gå,« skriver Jacob Jensen, der ikke har ønsket at kommentere sin egen mail over for TV 2.

Berlingske er kommet i besiddelse af hele brevet fra Kristian Jensen, hvor han skriver:

»Jeg kan se, at der er to slags indvendinger: De indvendinger, der handler om processen - og de indvendinger, der handler om indholdet.«

Du kan læse hele brevet i denne baggrund i Berlingske om hele forløbet.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

I dag klokken 8 indledtes et ifølge Ekstra Bladet »ekstraordinært« telefonisk gruppemøde om sagen. Politiken fangede i går Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, der i øvrigt flere gange i løbet af føromtalte korrespondance mellem V-medlemmerne om regeringens forslag formanede, at »drøftelsen« ikke egnede sig til »denne kommunikationsform«.

Ellemann-Jensen siger i Politiken i dag, at han ikke har gjort sin egen stillingtagen til forslaget op. Og tilføjer så om Søren Gade, der altså startede den kritiske lavine:

»Du kan sige meget om Søren Gade, men elegant er sgu ikke en af de ting, du kan hæfte på ham.«

Der er lagt op til en sommerferie med »en celeber strid mellem partiets to kronprinser, finansminister Kristian Jensen og gruppeformand Søren Gade«, som Politiken skriver i dag.

Fem nyheder, du lige skal have med i dag

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) sætter en tidligere topchef i Københavns Kommune i front for et nyt udvalg, der skal forenkle erhvervsstøtten til virksomheder. Mikkelsen lover i Børsen i dag en reform inden nytår. Læs historien her.

Præsters frihed til at nægte vielse af homoseksuelle skal afskaffes, mener Socialdemokratiets kulturordfører og næstformand, Mogens Jensen. Den historie står i dag på forsiden af Kristeligt Dagblad. Læs den her.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) er i dag i Politiken med et budskab om, at han ikke vil acceptere, at samme uddannelse fra to forskellige uddannelsessteder giver vidt forskellige chancer for job, sådan som en analyse fra hans eget ministerium har påpeget. Pind varsler, at uddannelsernes evne til at få kandidater i job vil få økonomisk betydning for institutionerne i den reform af bevillingssystemet, som regeringen i øjeblikket forhandler om. Læs historien her.

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) overvejer, om det igen skal være tilladt at bruge rovfugle såsom falke til jagt i dansk natur. Jagtformen blev forbudt i 1960erne, men nu tegner der sig et politisk flertal for at genindføre den - om ikke andet, så i en forsøgsudgave. Læs mere hos Berlingske i dag.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil ikke gå med på Dansk Folkepartis forslag om at forbyde udenlandske donationer til moskéer. Læs mere om det her.

Grønt flertal vil stoppe milliardbyggeri på Amager Fælled

Tilbage til Berlingske.

I det seneste halvandet år har et hjørne af Amager Fælled været årsag til intens politisk kamp.

Grunden er en gammel naturgrund ved Sundby Metrostation, hvor By & Havn planlægger den sidste etape af Ørestaden med et nyt og bæredygtigt kvarter, Ørestad Fælled Kvarter, til de mange nye københavnere. Byggegrunden skal senere sælges til en entreprenør, der vil bygge boliger på den.

Men nu vejrer Alternativet, Enhedslisten, SF og de Radikale på Københavns Rådhus morgenluft.

Berlingske kunne i går fortælle, at der tegner sig et såkaldt grønt flertal på den anden side af et kommunalvalg. Og flertal melder i dagens Berlingske klart ud: Hvis de står med et flertal af stemmerne efter kommunalvalget den 21. november i år, vil de stemme nej til lokalplanen for området, som S og de blå partier i København støtter.

En lokalplan, der netop først skal stemmes om på den anden side af valgaftenen. Dermed vil der ikke blive bygget mere på Amager Fælled.

Læs meget mere her.

Dagens debat

Er skrevet af Harun Demirtas, som er sygeplejerske og har en blog på jp.dk:

»Finansministeriet tror, at jeg er nødt til at løbe stærkere, bare fordi ministeren siger jeg skal. Men nej: Jeg vil personligt ikke løbe stærkere, bare fordi der kommer et påbud fra ham. Faktisk nægter jeg høre på en minister, der sidder i finansministerstolen og efterlader syge børn og svage patienter i deres seng uden menneskeligt hensyn og tror, at det er en god idé at behandle alle ens og effektivisere og skære ned på patienternes pleje. Kristian Jensen - du er ikke min minister, og jeg har ikke brug for dit råd!«

Læs hele indlægget her.

Dagens leder

Finder vi i Børsen, der mener, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) »smøler med aktieskatten«:

»Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og den øvrige regering skylder et rigtig godt svar på, at 2025-planen lægger op til endnu mere smøleri, når det gælder skattepolitikken og ikke mindst behovet for at få styr på aktie- og kapitalbeskatningen samt få stoppet den årelange børstørke i København,« skriver avisen på lederplads.

Læs den i sin fulde længde her.

Det sker i dag

Klokken 8 begyndte som skrevet tidligere i denne morgenpost et telefonisk V-gruppemøde om regeringens forslag om, at nybyggeri og renovering af almene boliger fremover skal finansieres med statslån.

Derudover er der i dag et enkelt samråd.

Klokken 13:00 er der nemlig åbent samråd om økonomiske regnemodeller, hvor Finansminister Kristian Jensen (V) blandt andet skal svare på, hvorvidt han er enig med de økonomiske vismænd i, at der bør etableres et sæt konkrete regneregler for, hvordan ændringer i det offentlige forbrug kan forventes at påvirke realøkonomien.