K-bagland frustrerede over Støjbergsag: »Det er så usundt for demokratiet«

Dagens overblik: Flere i det konservative bagland er utilfredse med udlændingeminister Inger Støjberg. Ny måling i København ser Enhedslisten storme frem, Alternativet storme ind og Socialdemokratiet gå tilbage. Og så rasler DF med sablen over for DR.

Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti.. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne tirsdags politiske morgenpost - dit daglige nyhedsoverblik med alt det vigtigste fra dansk politik.

I dag begynder vi i Berlingske, der på sin forside kan præsentere den første måling i København op til det kommunalvalg, der skal afholdes 21. november. Og det er noget af en måling:

Alternativet ville storme ind, Enhedslisten storme frem og blive næsten lige så store som Socialdemokratiet, der ville miste terræn. Venstre, Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti ville samlet kun få lige godt 25 procent af stemmerne.

Hvis altså valget var i morgen.

647 københavnske vælgere på 18 år eller derover har deltaget i målingen, som Kantar Gallup har lavet for Berlingske. Ifølge tidligere pressechef og rådgiver for forhenværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S), Carsten Mai, må målingen komme som et chok for Socialdemokratiet. Han mener, at den er et vink med en vognstang om, at københavnerne ikke har købt Frank Jensens dagsorden.

»Den socialdemokratiske kant mangler. Hvis jeg vil miljøet, stemmer jeg rødt, hvis jeg vil bedre vilkår for erhvervslivet, stemmer jeg blåt, men hvad er det, som er signifikant ved S,« spørger Carsten Mai, som i dag laver politisk konsulent- og kommunikationsarbejde og følger københavnsk politik tæt, i dagens Berlingske.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets overborgmester Frank Jensen, men han har ikke ønsket at stille op til interview. I stedet er det gruppeformand Lars Weiss (S), som er blevet bedt om at kommentere på målingen:

»Det er da klart, at det var sjovere at gå på en sommerferie med 32,7 end 22,7 procent af stemmerne. Så selvfølgelig er det nogle tal, vi tager seriøst, for de er ikke sjove, men heldigvis er der lidt tid til kommunalvalget endnu,« siger han.

Herunder kan du gå på opdagelse i målingen, som du kan læse meget mere om her.

Dagens analyse

Finder vi i Berlingske. Den handler om ovennævnte måling, og i den kan du læse, at de borgerlige partier i København går til kommunalvalg på politik, der primært interesserer borgerlige københavnere. Derfor risikerer kommunalvalget at ende med sidelæns i chassé i blå blok. Hele analysen er her.

Stemmer i det konservative bagland kritiserer partiets Støjberg-kurs

Fra Berlingske skal vi til Politiken, der i dagens avis har været på rundtur hos det konservative bagland og fundet flere, der er godt og grundigt frustrerede over sagen om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og den ulovlige instruks om at tvangsadskille unge asylpar.

Herunder tre konservative ytringer fra dagens Politiken:

Folketingskandidat på Fyn Pernille Weiss:
»Det er mig så uendeligt imod, at man tager loven i egen hånd, især som minister. Det er så usundt for demokratiet. Uanset om vi sidder i regering med Venstre, og uanset om vi har en regering på Dansk Folkepartis nåde, så må det aspekt aldrig veje tungere end at overholde loven.«

1. viceborgmester i Frederiksberg Kommune, Morten Jung:
»Jeg synes, det ville være hensigtsmæssigt med en uvildig undersøgelse af sagen.«

Bestyrelsesmedlem i den konservative vælgerforening i Odense, Lasse Bork Schmidt:
»Hvis jeg var Søren Pape, så ville jeg nok internt sige til Lars Løkke, at nu bør han altså som statsminister komme på banen.«

Hidtil har de Konservative på Christiansborg ikke ytret andet end fuld opbakning til Venstres udlændingeminister. Det er der ikke lavet om på, men politisk ordfører Mette Abildgaard kan »godt forstå, at man som udenforstående sidder tilbage med et ønske om flere oplysninger og undersøgelser«. Det kan du læse mere om hos Politiken her.

Vælter/vælter ikke

Apropos Inger Støjberg-sagen, har Berlingske i dag en artikel om, hvornår en minister for alvor kommer i uføre.

Avisen gennemgår fire andre sager, hvor ministre enten er væltet eller ikke er væltet efter en heftig tur i mediemøllen og stor kritik fra oppositionen.

Og du kan også læse, hvorfor professor emeritus på Københavns Universitet Tim Knudsen, som i en menneskealder har fulgt og beskrevet dansk politik, fortæller om M/S Hans Hedtoft, der i 50erne sank på sin jomfrurejse til Grønland.

Alt sammen lige her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

DF rasler med sablen over for DR

Både Dansk Folkepartis medieordfører og udlændingeordfører langede i går ud efter DR i forbindelse med en Eid-fest i DR Koncerthuset

Fire historier, du også lige skal kende til i dag

Politiken sætter i dag fokus på spørgsmålet om, hvorvidt ngo-skibene med deres hjælpeaktioner på Middelhavet, hvor strømmen af flygtninge og migranter fortsætter, baner vej for endnu flere flygtninge, eller om de blot udfører den opgave, som EU har vendt ryggen? En ekspert retter en hård kritik mod EU, som du kan læse mere om her.

Berlingske har også i dag en historie om det emne. Både blå og røde partier vil nemlig bremse strømmen af migranter og flygtninge ved at flytte asylbehandlingen uden for Europa. Blandt partierne er SF, der dog understreger, at forslaget ikke kan stå alene. Den historie kan du læse her.

Søndag skrev Berlingske i øvrigt, at Venstre mener, at den danske støtte bør blive genovervejet, hvis nødhjælpsorganisationer, der samler migranter og flygtninge op på Middelhavet, får danske midler. En melding, som fik den tidligere Venstre-mand og nuværende medlem af de Radikale, Jens Rohde, til at sammenligne Venstre med Lega Nord i Italien:

Børsen skriver i dag, at EU-landene nu arbejder videre med et mandat til direkte forhandlinger med Rusland om den gasrørledningen Nord Stream 2. Det sker, efter at energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har været med ved et møde blandt EU's energiministre i Luxembourg, hvor den »varme gaskartoffel var på dagsordenen«, som avisen bemærker. Lilleholt er fornøjet, og det kan du læse om her.

Ekstra Bladet bliver i avisens spor fra i går; Thyra Frank. I går havde Ekstra Bladet lavet en oversigt over, hvor mange love, ældreministeren fra Liberal Alliance havde fremsat, efter hun blev minister i november sidste år. Resultatet var nul. I dag har Ekstra Bladet en artikel om, at Thyra Franks kalender voksede i omfang, da de begyndte at undersøge hendes aktivitetsniveau. Den historie kan du læse her.

Dagens leder

Finder vi i Børsen, der i anledningen af sommerferiens »spæde begyndelse« genudsender en svirper til regeringen, der ifølge avisen endnu ikke har taget hånd om det »offentlige opgavetyveri«:

»Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) annoncerede ellers i januar, at i foråret ville der ske noget. Der skete ingenting. Nu må virksomhederne vente til efter sommerferien.

Derfor genudsender vi vores synspunkt: Stop opgavetyveriet nu. Ministrene ved, hvad der er galt, de kender til de konkrete eksempler på opgavetyveri, og løsningerne er lige til at plukke. Hvorfor holder I virksomhederne hen?«

Læs hele lederen her.

Dagens citat

Finder vi i Jyllands-Posten, som skriver om det produktivtetskrav, der i korte træk betyder, at sundhedsvæsenet skal operere, behandle og undersøge 2 pct. flere patienter for de samme penge som året før:

»Produktivitetskravet har været et effektivt redskab til at gøre op med de lange ventelister og den kassetænkning, der tidligere prægede området. Men alt har sin tid, og derfor er det naturligt at lave et styringseftersyn, hvor vi fordomsfrit ser på det, der virker, eller netop ikke virker,« siger sundhedsminister (V) Ellen Trane Nørby til avisen.

Nu skal patienterne i centrum

Og apropos Ellen Trane Nørby, så vil hun ifølge BT i dag have »patienten i centrum for organiseringen af arbejdet i sundhedsvæsenet«. Mandag præsenterede hun 20 anbefalinger, udarbejdet i samarbejde mellem Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og staten i jagten på at skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen, skriver BT.

Efter sommerferien vil Ellen Trane Nørby omsætte hensigtserklæringerne til konkrete forslag.

»Det skal være slut med, at patienter som ludobrikker bliver sendt frem og tilbage mellem den praktiserende læge og hospitalsvæsenet flere gange for at få en diagnose,« siger Ellen Trane Nørby til BT, der ikke har lagt artiklen online.

Den fulde folkepension ryger efter fem år i udlandet

I dag skal man have boet 40 år i Danmark efter det fyldte 15. år for at have ret til fuld folkepension. Det ændrer regeringen og DF nu med den nye pensionsaftale til, at man skal have boet herhjemme 9/10 af tiden efter det fyldte 15. år, hvis man skal have ret til fuld pension.

Det skriver Jylland-Posten i dag i en artikel, hvor erhvervslivet kritiserer det for at være et helt forkert signal. Læs artiklen her.

Også BT har haft fat i den udvikling. På avisens debatsider har de bedt henholdsvis Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis finansordførere forholde sig til, om man skal trækkes i pension, hvis man opholder sig over fem år i udlandet, sådan som reglerne altså bliver nu:

Nej, mener Benny Engelbrecht (S):
»Der er ingen tvivl om, at det på alle måder er en fordel, at man har en international ekspertise at trække på. Det er ikke kun akademikere, men også faglært arbejdskraft, der befinder sig i udlandet i kortere eller længere perioder, som får en masse viden og erfaring, så det er en kæmpe fordel for samfundet, at folk har tilbragt tid i udlandet.«

Jo, mener René Christensen (DF):
»Det er prisen, som vi vælger at betale, fordi vi har nogle velfærdsydelser, som vi vil værne om. Vi vil gerne have optjeningsprincipper på pension, fordi det tidligere var et problem, at flygtninge og indvandrere kunne få fuld førtidspension og pension fra dag et. Alternativet er, at vi om få år skal til at skære i vores velfærdsydelser, fordi der er så mange, som har adgang til dem. Så vil vi hellere begrænse adgangen, som desværre rammer en gruppe danske statsborgere, som vi helst ikke vil ramme.«

Artiklen i BT er ikke online.

Jensen havde svært ved at holde grabberne fra de dejlige jordbær

Det sker i dag

Ikke sååååå meget. Et enkelt samråd, kan det blive til:

12:00 Samråd om effekt og forbrug af antidepressiv medicin
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd. Ministeren skal blandt andet redegøre for, om undersøgelsen fra Copenhagen Trial Unit om effekten af antidepressiv medicin giver anledning til revision af de kliniske retningslinjer for behandling af moderat til svær depression.