Journalist afslører: Trump kaldte Løkke »kongen af Danmark« i fortrolig samtale

Dagens overblik: En amerikansk journalist afslører en detalje fra en samtale mellem USAs præsident og den danske statsminister. Trump sendte i går opsang til de allierede i NATO. Og så kalder Uffe Elbæk en fremgang for »megaflot, mand.« Hele dit overblik her.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI.
Læs mere
Fold sammen

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost, hvor du får alt det, du skal vide om dansk politik samlet ét sted.

Vi begynder med en nyhed i den mere kuriøse afdeling og et indblik i en samtale, som offentligheden normalt ikke får.

Onsdag den 16. november sidste år ringede den på det tidspunkt kommende amerikanske præsident, Donald Trump, til den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

De to talte i telefon i omkring 10 minutter, og i en pressemeddelelse efterfølgende skrev Løkke:

»Jeg har netop ønsket USAs 45. præsident tillykke med valget. Vi havde en venlig og konstruktiv snak, hvor jeg betonede, at Danmark er en nær allieret til USA og har været det gennem årtier. Vi står skulder til skulder med vores amerikanske venner i kampen for en mere tryg verden.«

I samtalen blev Løkke også inviteret til at besøge Trump - et besøg, der blev gennemført i slutningen af marts i år.

»Endelig fortalte Donald Trump, at han via sine familierelationer har et utroligt positivt indtryk af Danmark som land og danskerne som folk, og at han gerne ville se mig i Washington D.C. ved passende lejlighed,« skrev Løkke.

Men nu er en ny detalje fra samtalen kommet frem. En amerikansk journalist og kommentator, Yashar Ali, har således på Twitter i går aftes afsløret en historie, som han ifølge eget udsagt ikke tidligere har haft »tilladelse til at dele«.

Historien, forklarer han, fik han i december, og den er bekræftet af to »højtstående kilder«, skriver han videre.

På Twitter skriver Yashar Ali, hvordan Trumps svigerdatter Vanessa Trump var til stede under opkaldet, hvilket Løkke ifølge Ali ikke var briefet om på forhånd. Og da Trump fortalte Vanessa Trump, hvem han talte i telefon med, lød beskeden.

»Jeg taler i telefon med kongen af Danmark«.

Yashar Ali er som beskrevet journalist og kommentator. Han er bosiddende i Los Angeles og har skrevet for blandt andre The Wall Street Journal, TIME Magazine og The New York Times.

På Twitter har Venstres Jakob Engel-Schmidt kommenteret historien. Han konstaterer kort:

»Forstår godt, hvorfor tekstforfatterne til House of Cards er på nippet til at give fortabt.«

Du får et uddrag af Yashar Alis mange tweets om opkaldet herunder, inden vi går videre til dagens andre politiske historier.

Og så videre til dagens andre historier.

Støjbergs instruks

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er både blevet rådgivet og advaret af sine embedsmænd, før hun sidste år traf en ulovlig beslutning om at tvangsadskille alle unge asylpar.

Sådan lyder vurderingen nu fra to af landets førende forvaltningseksperter i Politiken i dag.

Professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen fra Aarhus Universitet siger, at Inger Støjberg umiddelbart har handlet »groft ulovligt«.

Eksperternes udsagn får flere partier i Folketinget til at skærpe kritikken i sagen.

»Hvis det, de siger, er rigtigt, så er sagen endnu alvorligere. Det er i hvert fald noget, som vi vil tage med til det samråd, som er indkaldt i midten af næste uge,« siger Mattias Tesfaye, som er ordfører i sagen for Socialdemokratiet.

Du kan læse hele historien hos Politiken her.

Hos DR kunne man torsdag læse, hvordan Støjberg ifølge en ekspert har givet to forskellige forklaringer til offentligheden og til ombudsmanden i sagen.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skrev onsdag en analyse om sagen. Her hed det:

»Med mindre der kommer beviser, som sort på hvidt kan dokumentere, at ministeren blev advaret af embedsmændene og tilsidesatte deres advarsler, er det svært at se, at der for alvor rokkes ved Inger Støjbergs position.«

»Tværtimod er der større sandsynlighed for, at hun fortsætter som en minister, der nok er hadeobjekt for en stor del af venstrefløjen, men hvis linje i udlændinge- og asylpolitikken får massiv opbakning i en stor del af befolkningen.«

Den analyse kan du læse her (kræver abonnement).

Trumps opsang

USAs præsident brugte i går sin første tale til de allierede i NATO til at give en opsang udover det sædvanlige.

Som gengivet i Berlingske her:

Trump var langt hårdere, end stort set alle i de andre NATO-landes delegationer havde forventet. Mens opbakningen til det kollektive forsvar mest blev udtrykt indirekte, var meldingen knaldhård i forhold til forsvarsudgifterne, hvor han direkte sagde, at 23 af NATO-landene »skylder for mange spildte år« med deres lave forsvarsbudgetter.

»23 af de 28 medlemsnationer betaler fortsat ikke, hvad de burde betale - og hvad man kunne forvente - for deres forsvar. Det er ikke fair over for USAs skatteydere. Og mange af disse skylder enorme summer penge for de foregående år. USA bruger mere på forsvar end alle andre NATO-lande samlet. Hvis alle NATO-lande havde brugt to procent af deres BNP på forsvar sidste år, så ville vi have haft yderligere 119 milliarder dollar til vores kollektive forsvar,« sagde USAs præsident.

Og han tilføjede, at de to procent ikke bare er en ambition, men et minimumsmål, som skal nås hurtigst muligt.

»Vi bør erkende, at med disse stigende trusler er selv to procent af BNP utilstrækkeligt for at lukke hullerne i moderniseringen af paratheden. Vi er nødt til at gøre det godt igen for de mange spildte år. To procent er et absolut minimum for at kunne konfrontere dagens meget reelle og meget ondskabsfulde trusler,« sagde Trump.

Springet

Hele 148 af landets omkring 2.500 kommunalbestyrelsesmedlemmer er hoppet væk fra det parti, som de blev stemt ind for.

Det viser svar fra samtlige landets kommuner, som Jyllands-Posten har samlet til bunke.

Blot en tredjedel af landets byråd har i dag samme partisammensætning som på valgnatten i 2013, og i 20 af landets 98 byråd har tre eller flere af de folkevalgte forladt det parti, som de blev valgt for, skriver avisen.

Det er et demokratisk problem, at så mange lokalpolitikere har skiftet parti, mener Jørgen Elklit, professor ved Aarhus Universitet.

»Det parti, som man stemmer på, står svagere, når det ikke længere har den mandatmæssige styrke, som det blev sat ind med,« siger han til avisen.

Du finder historien her. Og her kan du læse et interview med borgmester i Stevns Kommune, Mogens Haugaard Nielsen, som ikke Venstre-mand længere (kræver abonnement).

Grænsen er for længst nået

Siden 2003 har de danske sygehuse hvert år fået trukket et krav om at løbe hurtigere ned over sig af forskellige regeringer.

Men nu mener et enigt kor i og omkring hospitalerne, at kravet ødelægger det danske sundhedsvæsen for både personale og patienter.

Opråbet har nået Christiansborg, hvor flere afstemninger uden held har skullet løse problemet.

En af forkæmperne er Enhedslistens Stine Brix, der frygter, at sundhedsvæsenet er ved at blive effektiviseret i stykker, ligesom det er sket med Skat.

»Man skal levere mere, uden at pengene følger med. Grænsen er for længst nået, og jeg frygter, at vi får et ringere sundhedsvæsen.«

Læs interview med hende hos Berlingske her (kræver abonnement).

Fem historier du også skal have med

1: Fire ud af 10 danskere vil opleve at betale mere end 100 pct. i skat på dele af deres pensionsopsparing, fastslår pensionskassen Pensam i en ny analyse.

Læs mere hos Finans.dk her.

2: Ser man alene på medlemstal, er Alternativet nu det fjerdestørste parti i Danmark efter Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti.

Det viser en opgørelse forud for partiets landsmøde i weekenden i Odense.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, siger til Ritzau i den forbindelse:

»Det er megaflot, mand.«

Læs mere her.

3: Det nye statslige Dyrevelfærdsmærke kritiseres for at være så uambitiøst, at man kan opnå stemplet bare ved ikke at bryde loven.

Men kritikken er forfejlet, mener fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der onsdag spiste gris med Informations udsendte.

Læs mere hos Information her.

4: Et syrisk ægtepar er idømt 30 dages fængsel for menneskesmugling og udvisning.

Det er straffen, fordi de havde hustruens lillebror med til Danmark efter at have besøgt slægtninge i Tyskland, skriver Information.

En urimelig hård dom, mener Amnesty i avisen.

Læs mere her.

5: Gentofte vil have den omdiskuterede sag om arven efter Mærsk Mc-Kinney Møller med i den store undersøgelse om Skat.

Det siger kommunens borgmester, Hans Toft (K), der ikke er i tvivl om, at den velstående nordkøbenhavnske kommune er blevet snydt.

Læs mere hos Berlingske Business her.

Berlingske dykkede torsdag ned i den omdiskuterede strid om Mærsk-milliarderne. Du kan læse en grundig baggrund her (kræver abonnement).

Dagens citat

»Der er ved at ske noget – tror jeg. Så meget tror jeg på det, at jeg overvejer at grave det allersidste overlevende par EU-sokker frem fra kommodeskuffen.«

Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister (V), i Berlingske her.

Dagen indledning

Politisk redaktør på Avisen Danmark, Elisabet Svane, har i en analyse sat fokus på Alternativets landmøde, som finder sted i denne weekend.

Du får indledningen her:

For ikke så længe siden var Alternativets Uffe Elbæk til fest. Her blev der serveret irsk kaffe, som han elsker. Især flødeskummet. Han er også vild med is. Men lige her, i de tre første uger af maj, gav det ham et problem. For, som han skrev i et debatindlæg på politiken.dk, faldt festen og den irske kaffe i den periode, hvor han og flere andre fra Alternativet havde taget imod VeganerUdfordringen. Sagt ja til leve 100 procent som veganere i 22 dage - og selv en politiker kan ikke overbevise sig selv om, at flødeskum stammer fra grøntsager.

Resten - og Uffe Elbæks løsning - kan du læse her.

Fik du læst?

Israels premierminister Netanyahu ringede onsdag aften til statsminister Lars Løkke for at udtrykke utilfredshed med Danmarks bidrag til palæstinensiske organisationer.

Berlingske har den historie her (kræver abonnement).

Det sker i dag

10:30 Det Udenrigspolitiske Nævn mødes med det demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus Steny Hoyer, der er af dansk afstamning.