Joachim B. Olsen om fortørnet Dansk Folkeparti: »Det viser, hvor absurd dansk politik kan være«

Dagens overblik: Venstre og de Konservative går i rette med Anders Samuelsens ageren. Lokalformand forlader Liberal Alliance. Og så taler tidligere justitsminister ud om et overfald for halvandet år siden. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til ugens sidste omgang politisk morgenpost i en særdeles hektisk uge i dansk politik.

Og selvom vi er nået til fredag, er det endnu ikke tid til at puste ud. Der er således masser af politiske historier, som er værd at dykke ned i.

Vi begynder – som det er ved at være tradition i denne uge – med Liberal Alliance og reaktionerne på regeringens kuldsejlede planer om en historisk stor skattereform. For det politiske blame game om, hvem der er skyld i, at planerne måttes droppes, er for alvor i gang.

Liberal Alliances ledelse skal i dag mødes med baglandet i partiet til krisemøde i Nyborg, og med sig til mødet kan de tage visheden om, at Venstre og de Konservative nu går i rette med Anders Samuelsens ageren i skatteforhandlingerne.

Hos Jyllands-Posten siger de to partier, at Liberal Alliances handlinger i efteråret fik direkte konsekvenser for den skattepakke, der i løbet af forhandlingerne blev stadigt mindre og mindre, i takt med at partiet fejrede »historiske« skattelettelser på forhånd.

»Det bliver sværere at få en part til at give sig i en forhandlingsposition, hvis man står med hænderne over hovedet og fejrer sejren på forhånd,« siger Mette Abildgaard, gruppeformand for De Konservative.

Vil det sige, at Liberal Alliances handlinger uden for forhandlingslokalerne kostede inde ved bordet?, spørger avisen.

»For DF har det ikke været noget ønske at skulle give historisk store skattelettelser, og når det var det billede, der blev skabt i medierne, så er det klart, at det får dem til at stå mere stejlt på deres synspunkter. Så på den måde har det haft konsekvenser,« svarer hun.

Og historien stopper ikke der.

For Jyllands-Posten er således kommet i besiddelse af interne dokumenter, der viser, at der i december lå et aftaleudkast på bordet, som ville betyde skattelettelser for 10,8 mia. kr. På Twitter lovede Samuelsen skattelettelser med de siden berømmede ord:

»Nu kommer de. Inden jul endda. Og de bliver de største i mands minde.«

Efter Samuelsens sejrssikre attitude og partiets trusler om ikke at stemme for finansloven skrumpede skitsen på under en uge ind til 7,2 mia. kr., viser endnu et aftaleudkast, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Forhandlingerne om en skattepakke er som bekendt i dag noget mindre. Her forhandles der om 3,5 mia. kr.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, er ærgerlig over den erkendelse, som vennerne i Venstre og de Konservative har nået. Til Jyllands-Posten siger han:

»Der er nok en sandhed i det, at Anders Samuelsen har sagt 'historisk store skattelettelser' kan godt have kostet noget, og det er selvfølgelig utrolig ærgerligt. Men det viser også, hvor absurd dansk politik kan være, når et stort parti som Dansk Folkeparti kan blive fortørnet over nogle ord.«

Du kan læse nyheden hos Jyllands-Posten her. Avisen har også en længere baggrund, som du finder her (kræver abonnement).

»Hvem ved det?«

Flere medier har de seneste dage skrevet, hvordan der i Liberal Alliances bagland har været kritiske røster, som har talt for, at partiet skal forlade regeringen. Og det bliver da også et tema på dagens krisemøde, som Leif Mikkelsen, Liberal Alliances gruppeformand, siger i dagens Politiken.

Kan I bedre modstå presset fra DF, hvis I står uden for regeringen?, spørger avisen.

»Hvem ved det? Vi kan i hvert fald bedre profilere vores mærkesager. Vi har jo lagt lidt bånd på os selv af hensyn til regeringssamarbejdet - ikke fornærme støttepartiet og sådan noget. Derfor har det selvfølgelig sin pris at være i regering, men det har også sine gevinster. Det er det, vi skal snakke om«.

I Berlingske i dag kan man også læse, hvordan folketingsgruppen i mandags diskuterede, om grænsen for regeringsdeltagelse var nået. Det fremgår i en længere baggrund af Liberal Alliances rejse fra protestparti til pragmatisme, som du kan læse her.

I avisen skriver politisk kommentator Thomas Larsen desuden, at Anders Samuelsen næppe kommer til at forlade formandsposten, sådan som få baglandsstemmer har talt for.

»Havde der været tale om en anden partiformand – der befandt sig i en krise af tilsvarende dybde – ville et lederskifte have været naturligt, og det var formentlig blevet eksekveret ret hurtigt.«

»Men selv om skuffelsen i LA er stor – og venerationen for Samuelsen tilsvarende lille lige nu – ved de fleste godt, at Samuelsen er manden, der har skabt Liberal Alliance. De ved også, at havde han ikke stået i forreste række som kommunikator, ja, så havde de slet ikke været i gang med en politisk karriere.«

Hele den analyse her.

»Intet er udelukket«

Samuelsen har også fundet vej til Børsens spalter, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, har udsyret ham med Ugens nedtur-titlen:

»Har Anders Samuelsen været en prøvelse for de andre borgerlige partier, glæder de sig måske over ét i disse dage: Stormvejret omkring Samuelsens lederskab og LAs regeringsdeltagelse slører fokus på den for hele blå bloks miserable bundlinje: At det ikke er lykkedes at holde sammen på VLAK og DF på de to gamle styrkeområder - skat og udlændinge.«

Hele analysen her (kræver abonnement).

Inden vi lukker ned for dagens LA/blå blok/skatteforhandlinger-afsnit, bliver vi lige i Børsen, hvor Thulesen Dahl har et indspark til forhandlingerne. Her åbner DF-lederen således for – som han har gjort det før – at bundskatten skal sættes op.

Det skal ske, for at medielicensen på 4,4 mia. kr. årligt, der bl.a. finansierer Danmarks Radio, kan fjernes og i stedet blive opkrævet via skattesystemet, siger han.

Kulturminister Mette Bock (LA) vil ikke afvise, at bundskatten kan stige, hvis den skal bruges som finansiering, hvis licensen flyttes over i skattesystemet.

»Intet er udelukket i den henseende endnu,« som hun siger.

Læs hele den historie samt politiske reaktioner hos Børsen her (kræver abonnement).

En, der formentlig ikke skal med til Liberal Alliances krisemøde i dag, er lokalformand for LA Thy/Mors, Leo Skydt Jørgensen.

På Facebook skriver han således, hvordan han har forladt partiet på grund af manglende tillid til folketingsgruppen.

Mere om det her.

Og så skal vi se på dagens andre nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Vant til at ende med aben

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkendte i går på et samråd, at ministeriet har begået fejl, der har ført til, at alvorligt syge udlændinge muligvis har fået afslag på humanitært ophold i Danmark i strid med en dom fra Menneskerettighedsdomstolen.

Det kan du læse i stort set alle medier i dag.

Under samrådet forklarede ministeren blandt andet, at fejlen var begået som følge af et omfattende arbejdspres hos embedsværket.

Hos Politiken udtaler tillidsrepræsentant i Udlændinge- og Integrationsministeriet Marie Louise Gammelgård-Larsen sig for første gang om forholdene i ministeriet. Hun siger:

»Der er ingen tvivl om, at medarbejderne herinde i Udlændinge- og Integrationsministeriet har været under et enormt stort arbejdspres. Faktisk siden ministeriets oprettelse. Ministeriet har gennemført mange ændringer på udlændingeområdet, der har været stor politisk bevågenhed på vores område, og der har virkelig været pres på vores arbejdskapacitet«, siger Marie Louise Gammelgård-Larsen, der til daglig er fuldmægtig i ministeriet.«

Hele det interview kan du læse her.

Hos samme avis skriver politisk redaktør Anders Bæksgaard, at selvom sagen er alvorlig, får den formentlig ikke konsekvenser for ministeren.

Du får et kort uddrag af den analyse her:

Der er endnu ikke fundet notater, som viser, at Støjberg personligt har fået direkte advarsler, og dermed kan man i blå blok forklare, at fejlene alene ligger hos Støjbergs embedsmænd.

Læg dertil, at Støjberg er yderst populær i dele af befolkningen, har massiv støtte fra DF og hverken Konservative eller Liberal Alliance har lyst til at lægge afstand offentligt, selv om kræfter i de to partier irriterer sig over, at Støjberg igen er med til at tegne et billede af, at regeringen ser stort på loven.

Og hvorfor stryge en vælgermagnet af ministerlisten, fordi personen sidder i spidsen for et ministerium, hvor embedsmændene er vant til at ende med aben?

Hele analysen kan læses her (kræver abonnement).

Oppositionen har indkaldt Inger Støjberg til endnu et samråd om sagen. Hos Information kan du læse, hvordan Støjbergs forklaring ifølge avisen »indeholder en række huller«. Mere om det her.

Dagens interview

I Berlingske fortæller Morten Bødskov, tidligere justitsminister og fremtrædende politiker for Socialdemokratiet, om den dag for halvandet år siden, hvor han blev slået ned.

»Jeg har det som alle andre voldsofre. Så der har været en lang periode, hvor jeg har kigget mig mere over skulderen. Og den dag i dag kan jeg mærke, at jeg er mere opmærksom, når folk kommer tæt på mig eller når jeg er i store forsamlinger. Så det har gjort noget ved mig,« fortæller han i dag.

I søndags fortalte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om sit liv med dødstrusler og livvagter i den første af en række artikler, hvor Berlingske sætter fokus på omkostningerne ved at være i politik.

Du kan læse hele interviewet med Morten Bødskov her.

Her er fire nyheder i kort form, som du også skal kende til inden weekenden

1: Politiets øverste ledelse siger, at politiet vil tage ved lære af Tibetsagen.

Men en af sagens hovedpersoner, vicepolitiinspektør Kim Lykke Østergaard, har afvist at læse den del af Tibetkommissionens beretning, der handler om ham selv, skriver Information.

Det interesserer ham således ikke, hvad andre mener om hans rolle i sagen, har han skrevet til kommissionen ifølge avisen.

»Tak for det fremsendte materiale. Jeg har ingen kommentarer til udkastet, men dertil vil jeg gerne pointere, at det ikke er udtryk for, at jeg er hverken enig eller uenig, idet jeg ganske enkelt ikke har læst det.«

Læs mere hos Information her.

2: Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kun 1,3 pct. af de arbejdsgivere, som hævder at søge forgæves efter folk, har spurgt hos jobcenter, a-kasse og fagforening.

Det skriver Jyllands-Posten.

»Arbejdsgiverne kører en kampagne for tiden, hvor de fremstiller det, som om samfundet nærmest kun kan hænge sammen, hvis vi begynder at importere arbejdskraft. Enten er det uvidenhed, eller også er det et ønske om billig arbejdskraft, og jeg tror ikke, at arbejdsgiverne er uvidende,« siger 3F-formand Per Christensen

Hele den historie her.

3: Kommuner gemmer data om institutionsbørns trivsel og udvikling.

Registreringen oplyses ikke til forældrene, hvilket er i strid med loven, skriver Politiken i dag.

»Som forælder ville jeg blive rasende, hvis jeg fandt ud af, at pædagogerne stempler mit barn som gult, grønt eller rødt uden at informere mig. Vi ved intet om, hvem der har adgang, og om nogen kan se det, når barnet bliver ældre. Vi har fået at vide, at det sker i et lukket system, så det skal vi ikke bekymre os om«, siger en pædagog, der vil være anonym.

Hele historien her.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

4: Danske F-16-fly går stadigt oftere på vingerne, fordi russiske militærfly nærmer sig dansk luftrum.

Tendensen er den samme i de baltiske lande, hvor Danmark nu overtager ansvaret for bevogtningen.

Det skriver Berlingske her.

Dagens kronik

Det skal være sværere at opnå statsborgerskab i Danmark, ligesom kravene til ægtefællesammenføring bør strammes for personer, der ikke deler den danske kultur.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en kronik i Berlingske, hvor han også langer ud efter oppositionen.

Du kan læse kronikken her. Og en nyhed på baggrund af kronikken her.

Det sker i dag

10:00 Møde i salen med forespørgsel til statsministeren
En stribe lovforslag ventes at blive behandlet på dagens møde. Desuden er der en forespørgsel til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra Christian Langballe (DF) m.fl. om regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen.

Gruppemøder
09.00 Radikale Venstre.
09.00 Liberal Alliance.

Det var det.

Tak, fordi du læste med – og hav en god weekend.