Jens Stoltenberg roser Thornings ord efter terrorangrebet

Dagens overblik: Den tidligere norske statsminister og nuværende generalsekretær i NATO lyttede med, da Helle Thorning-Schmidt mandag talte ved mindehøjtideligheden for de danske terrorofre. Den og dagens andre politiske historier her.

Arkivfoto. Jens Stoltenberg mindes offrene for terrorangrebet i Norge i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nu skal vi stå sammen og fortsætte den hverdag, vi kender. Sige, hvad vi mener. Tro på det, vi tror på. Leve vores liv i frihed. Være dem, vi er. Det er det, vi gør i aften.«

Mandag aften talte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fra scenen foran mere end 35.000 mennesker på Østerbro i København for at mindes de to danskere, Finn Nørgaard og Dan Uzan, som i weekenden begge mistede livet som følge af et terrorangreb.

Taler kan definere en politikers eftermæle. Og ifølge Jens Stoltenberg, som skulle forsøge at trøste og samle det norske folk efter Anders Behring Breiviks omfattende terrorangreb i 2011, var Thornings ord velvalgte.

Det siger den nuværende generalsekretær i NATO i et interview med Politiko.dk.

»Helle Thorning-Schmidt holdt en vigtig, smuk og stor tale. Hun satte ord på det, jeg tror, mange danskere føler, og når hun siger, at vi vil leve, som vi vil, og at vi er dem, vi er, så er det vigtige ord. Ikke bare for Danmark, men for os alle. Hendes tale både trøstede og satte ord på følelserne.«

Ved angrebet i Norge mistede først otte personer livet, da en bilbombe detonerede i regeringskvarteret i Oslo, og siden skød og dræbte Breivik 69 personer, hovedparten unge, på øen Utøya.

Stoltenbergs ord ved mindehøjtideligheden tre dage efter angrebet i Norge er blevet læst og genlæst.

Den tidligere norske statsminister har siden angrebene i Danmark i weekenden flere gange ytret sin støtte til sin tidligere socialdemokratiske statsministerkollega i Danmark.

Både på Facebook og på Twitter har han henvist til talen, som du kan finde i sin helhed på Statsministeriets hjemmeside.

I et større interview med Jens Stoltenberg, som du kan læse på Politiko.dk fredag, forklarer han også, hvordan han siden angrebet i weekenden har set »et Danmark, som jeg beundrer«. Og han forklarer, hvilke tanker der løb gennem hovedet på ham, da han første gang hørte om angrebet i Oslo.

Og nu til dagens øvrige politiske historier.

I går oplistede de fire partiledere i blå blok fem overordnede krav til indholdet af en ny terrorpakke. Og i dag åbner Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, for mere overvågning af potentielle terrorister. Det gør han i både Berlingske og Jyllands-Posten.

Til førstnævnte forklarer V-formanden, at han er åben for at give udvidede muligheder for at iværksætte personovervågning. Det kan for eksempel ske ved at lempe det mistankekrav, der er i dag for at få en dommerkendelse.

»Jeg anerkender, at det her er et dilemma, som rammer særligt hårdt ned hos vi liberale,« siger han til Berlingske.

Regeringen løfter sløret

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forklarede i går til DR, at han »klart« mener, at vi skal have mere videoovervågning herhjemme.

Den er økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) ikke med på i første omgang, men ekstremisterne »skal mærke vores ånde i nakken,« siger han i dag, og han er således klar til at gå videre med nye »redskaber og ressourcer til målrettet at imødegå reelle trusler.«

Hvad vil regeringen selv komme med af udspil til terrorbekæmpelse? Det bliver vi klogere på i dag.

Opdateret: Torsdag ved 9.30-tiden kom det frem, at regeringen nu vil præsentere sin egen plan. Den kommer til at bestå af 12 punkter, og der bliver afsat omkring en milliard kroner til de nye initiativer. Mere om det her.

Tre med Khader:

Naser Khader annoncerede i går, at han vender tilbage til dansk politik. Du får en buket af Khader fra dagens aviser her.

1: I en analyse i Politiken hedder det, at den Konservative politiker kunne være et bud på en kommende integrationsminister. Det er selvfølgelig forbundet med en masse »hvis og hvis«, men som det hedder i analysen: »Med sin kendthed og erfaring ligner han ikke noget helt dårligt bud på en konservativ minister efter valget, hvis Søren Pape og Co. til den tid havner i regeringsposition.«

Det tror Hans Engell i øvrigt ikke.

2: Burkaer is back. I Jyllands-Posten siger de Konservative, at de gerne vil have en genoptælling af antallet af kvinder i Danmark, som går med burka eller niqab. Khader vakte opsigt, da han i 2010 fremførte et forslag om at forbyde burkaer.

Partiets politiske ordfører Mai Mercado om den sag:

»Jeg synes, vi skal holde høje med det. For pokker, vi skal holde øje med det. Jeg ville blive meget bekymret, hvis der lige pludselig var en eksplosiv stigning i antallet af kvinder, som blev – tror jeg – tvunget i burka.«

3: Khader betegner situationen i Syrien som »et blodbad og et folkedrab.« Han mener, at Danmark skal være parat til at se på, hvorvidt der kan indsættes landtropper.

»Landtropper er forudsætningen for at nedkæmpe Islamisk Stat, så jeg vil arbejde for, at det bliver partiets politik,« siger han. Til Berlingske.

To med trafik:

1: Dansk Industri mener, at der kan spares milliarder af kroner ved at udlicitere langt mere af togdriften i Danmark. Transportminister Magnus Heunicke (S) vil ikke kommentere i historien, da der er forhandlinger om en ny DSB-kontrakt i gang for tiden. Men hos Venstre er der DI-glæde at spore:

»Det er et særdeles inspirerende oplæg,« siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) til Jyllands-Posten.

2: Femern-fare. Statens bygherreselskab skød 25 procent for lavt på prisen for tunnelen mellem Rødby og Puttgarden. Yderligere forsinkelse af tunnel, opgraderet jernbane og ny bro i Danmark er nu overhængende.

Kan prisen og de øvrige usikkerheder ligefrem true projektet?

»Ja,« siger Magnus Heunicke til Berlingske.

Dagens tal er i øvrigt 39. Så mange år er tilbagebetalingstiden nu på Femern-forbindelsen, hedder det i dagens Børsen, som også har Heunicke i spalterne. Tidligere har det »kun« været 37.

Én med partstøtte:

Flere partier på Christiansborg kræver, at forældelsesfristen på kun to år i sager om partistøtte bliver forlænget.

Midt- og Vestjyllands Politi droppede i går at gå videre med efterforskningen i en sag om partistøtte mod bl.a. Venstres Kristian Pihl Lorentzen. Forældelsesfristen er nemlig overskredet. Mere om det i Berlingske.

Det sker i dag:

10.00: Inddragelse af pas. Folketinget skal til den sidste behandling af regeringens forslag om, at politiet skal have lov til at sætte foden ned og nægte at udstede pas - eller inddrage et allerede udstedt pas - til danske statsborgere, som vil rejse til udlandet og deltage i væbnede konflikter. Sigtet er at komme de såkaldte Syrien-krigere til livs.

Og så er der ellers samråd en masse:

Transportminister Magnus Heunicke (S) skal både svare på spørgsmål om partikelforurening fra tog og færgebetjeningen af Bornholm.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) skal i samråd om kystsikring af strandhusene og Eriks Hale på Ærø.

Finansminister Bjarne Corydon (S) skal svare på spørgsmål om offentligt-privat samarbejde og det offentlige forbrug.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) i samråd om børnechecken.