Jens Rohde vil have Inger Støjberg for en rigsret: Hun læner sig op ad en Tamil-sag

Dagens overblik: Tidligere Venstre-medlem Jens Rohde kræver undersøgelse af Inger Støjberg-sag, Pia Kjærsgaard kommer med en markant opsang til politikere og journalister, og Information har læst gamle Henrik Sass-citater. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Her får du hele dit daglige overblik over alt, hvad der værd at vide om dansk politik denne mandag.

Vi begynder i Politiken, hvor medlem af Europa-Parlamentet og tidligere Venstre-medlem Jens Rohde kommer med lidt af en opfordring.

Jens Rohde, der i dag repræsenterer Radikale Venstre, mener, at hvis flertallet skifter efter næste valg, bør de røde partier straks sætte gang i en undersøgelse af udlændingeminister Inger Støjberg (V) og centrale embedsfolk i sagen om tvangsadskillelse af asylpar.

Han mener, at sagen bør føre til, at ministeren bliver stillet for en rigsret.

»Med den forvaltningspraksis og de usandheder, der er blevet fremlagt af ministeren, så læner hun sig op ad en Tamil-sag. Det er rystende, at man på den måde forsøger at gøre op med grundlæggende, retsstatslige principper,« siger Jens Rohde.

Udmeldingen fra Rohde kommer, efter Politiken i løbet af weekenden har bragt nye historier i sagen om den ulovlige ordre om at tvangsadskille unge par på landets asylcentre, som Støjberg sidste år gav.

Avisen har blandt andet kunnet fortælle, hvordan Røde Kors gjorde Udlændingeministeriet opmærksom på, at de unge adskilte asylpar led under Støjbergs ordre om at tvangsadskille parrene, og i en af sagerne forsøgte en ung pige at begå selvmord..

Hos de Radikale på Christiansborg mener næstformand Sofie Carsten Nielsen, at Jens Rohde er lidt for hurtigt ude med sin opfordring om at igangsætte en undersøgelseskommission, og hos Venstre er medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget Jan E. Jørgensen kortfattet i sin karakteristik af Jens Rohdes udtalelser:

»Det er klart for enhver, at Jens har fundet sig en niche som Venstre-basher. Sådan er det«.

Du kan læse hele historien hos Politiken her. På Folketingets hjemmeside kan du i øvrigt dykke ned i, hvad en rigsret konkret går ud på.

Og så videre til dagens andre nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Er journalister tilfredse med, at de ligger, hvor de gør?«

Det bringer os til forsiden af Berlingske, hvor Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), kommer med en markant opsang til politikere og journalister herhjemme.

Hun frygter således for demokratiets ve og vel, hvis ikke der bliver ændret kurs.

»Hvis folk ikke tror på os længere og ikke vil have noget med os at gøre, ser jeg en fare for demokratiet,« siger hun til avisen.

Og bekymringen hos Kjærsgaard bunder ikke blot i en mavefornemmelse og en dagligdag på Christiansborg. Den tager sit udgangspunkt i de årlige opgørelser, hvor danskerne fælder dom over forskellige faggruppers troværdighed herhjemme. Som et umage par har journalister og politikere år efter år befundet sig i bunden – i øvrigt sammen med bilforhandlere.

»Vi skal tage hinanden i hånden og spørge: Er journalister tilfredse med, at de ligger, hvor de gør? Bundskrabere. Er politikere tilfredse? Vi er afhængige af hinanden på alle mulige måder. Vi er nødt til at hanke op i hinanden.«

I interviewet langer Pia Kjærsgaard også ud efter Ekstra Bladet for at »smadre« demokratiet, og så har hun fået nok af BTs clickbait, forklarer hun.

Du kan læse det hele her (kræver abonnement).

Berlingske har også talt med Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, om kritikken. Han er enig i, at der er et demokratisk problem med den udvikling, vi ser nu. Men han er uenig i den kritik, som Pia Kjærsgaard retter mod Ekstra Bladet i forbindelse med avisens dækning af Morten Messerschmidt og den mulige misbrug af EU-midler.

Interviewet med Poul Madsen finder du her (kræver abonnement).

Ikke dækkende for Henrik Sass Larsens holdninger

Vi iler videre til Information, som har nærlæst et universitetsspeciale fra sidste år.

I specialet kritiserer Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, de politiske partier for at opretholde en illusion om, at medlemmerne bestemmer deres politik:

»Altså et moderne parti i dag skulle jo afskaffe kredsforeninger og partiforeninger og regionsforeninger og hovedbestyrelser og alt muligt andet og så simpelthen bare lave en eller anden moderne kampagneorganisation på nettet,« er han citeret for at sige.

Henrik Sass Larsen ønsker ikke at kommentere sine udtalelser i universitetsspecialet over for Information.

I stedet skriver Socialdemokratiets pressechef, Mads Brandstrup, følgende i en kortfattet mail:

»Det synes ejendommeligt at inddrage interview givet til specialestuderende i den politiske dækning. Udtalelser her er fremsat i historisk sigte og ikke til aktuel debat. De er derfor ikke dækkende for Henrik Sass Larsens holdninger til politiske partier og demokratiets tilstand.«

Du finder hele historien og en række reaktioner hos Information her.

Her er fem nyheder, du også skal have med i dag

1. Regeringens planer om at skære i integrationsydelsen kan få økonomiske konsekvenser for de danske statsborgere, der i øjeblikket får ydelsen, mens flygtninge og indvandrere går fri.

Det sker til trods for, at integrationsydelsen oprindelig blev indført for at gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Danmark, skriver Politiken i dag.

»Jeg ved ikke, hvorfor regeringen har lavet det sådan«, siger René Christensen, der er finansordfører for Dansk Folkeparti.

Læs mere hos Politiken her.

2: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) spår en eksportvækst på over fire procent i 2017 og 2018, hvilket vil skabe 30.000 job. Det skriver Børsen i dag.

»Det ser rigtig godt ud for dansk eksport,« siger Samuelsen i en historie, som du kan læse her (hvis du har abonnement).

3: Regeringen vil sætte flere unge på den lave skoleydelse.

Men det kan få de unge til at foretrække kontanthjælpen over uddannelse, lyder advarslerne i dagens Jyllands-Posten.

»Siden skoleydelsen blev skåret ned, har vi oplevet en flugt fra produktionsskolerne. De unge fravælger uddannelsesvejen, fordi de kan få en højere ydelse på kontanthjælp. Det kan hive tæppet væk under regeringens nye uddannelsesplan, hvis man får en lavere ydelse på skolebænken end på jobcentret,« siger sekretariatsleder i Produktionsskoleforeningen, Axel Hoppe.

Læs den historie her. Og en længere baggrund her (kræver abonnement).

4: Flere partier retter et hårdt angreb mod Banedanmark i en sag om mulig ulovlig udelukkelse af en privat jernbaneentreprenør. Det gør de i Berlingske i dag.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, siger til avisen:

»Det her kunne godt ende med en omfattende uvildig advokatundersøgelse af hele Banedanmark. Der hersker jo en syg kultur derude, og jeg mener ikke, man på nogen måde har dæmmet op for det. Der er kommet en ny direktør, men det er slet ikke nok.«

Hele historien her.

5: Kulturministeriet er i gang med en analyse, der kan føre til, at Vestindisk Pakhus i København bliver sat til salg.

Planerne vækker skræk og vrede, skriver Politiken, som har historien på forsiden af kultursektionen i dag.

»Hvis Vestindisk Pakhus bliver solgt, vil staten få et engangsbeløb, men de penge vil hurtigt være brugt - hvorimod vi for altid vil have misset chancen for at at vise Danmark sin egen mørke fortid i det hus, der har den tætteste historiske forbindelse til Vestindien. Det ville være fattigt for os som nation, hvis vi valgte at afhænde vores kulturarv på den måde,« siger Anne Walbom, der er formand for Dansk Vestindisk Selskab.

Historien er ikke på nettet endnu.

Weekendens blogindlæg

Hos Berlingske skriver Søren Pind, at man skal huske at holde fri om søndagen:

»Selv har jeg meddelt i mit ministerium, at der nu er forbud mod, at medarbejdere skriver til hinanden om søndagen. Og skulle der komme anmodninger fra andre ministerier denne dag, skal de henvende sig til mig. Og ja, det er en faktisk instruks.«

Du finder resten af instruksen eller pressemeddelelsen her.

Apropos isdessert

Dansk Folkeparti har gjort det til en tradition, at partiets fremtrædende politikere deler deres favoritopskrifter med folket til det årlige folkemøde på Bornholm, som begynder i den kommende weekend.

For eksempel afslører Søren Espersen opskriften på sin thai-kylling, mens Thulesen Dahl igen disker op med flæskesteg og hemmeligheden bag sprøde svær.

Også Peter Skaarup byder ind og det med opskriften på sin kølige isdessert. Hvis det er den samme som i 2015, kan morgenposten løfte sløret for, at de fleste kan være med trods begrænsede køkkenevner.

Du får den her:

Det sker i dag

Umiddelbart ikke det store.