»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg var rasende, da jeg forlod studiet«

Dagens overblik: Alternativets leder, Uffe Elbæk, blev i går interviewet af Clement Kjersgaard. Han er rasende og mener, at interviewet var »uværdigt«. Den historie får du i dagens morgenpost. Sammen med apanagedebat, et stort Sass-portræt og partistøtte til Venstre, der får mindelser frem om »pinlige sager, helt fra Peter Brixtofte til Lars Løkke«

Uffe Elbæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asbjørn Sand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en mandag, hvor politiet har meddelt, at der vil være større risiko for bøde, hvis man som bilist ligger og driver den af i midtersporet på motorvejen, er det blevet tid til ugens første overflyvning af dansk politik.

Vi starter med en morgennyhed. Staten, kommunerne, regionerne og de praktiserende læger har nemlig indgået en aftale om fast tilknyttede læger på plejecentre, meddeler Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse her til morgen.

Der er afsat 100 mio. kr. over de kommende år til aftalen, som bygger på erfaringer fra et pilotprojekt på syv plejecentre. Evalueringen viste ifølge Sundhedsministeriet, at fast tilknyttede læger på plejecentrene bl.a. giver færre forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser, mere korrekt medicinhåndtering og bedre kommunikation og samarbejde mellem personale og læge.

Vi bliver på Sundhedsministeriets område, men iler videre til en af dagens store nyheder.

E-journalen kan røbe alvorlige sygdomme, inden lægen har talt med patienten

Nyheden står at læse på forsiden af Jyllands-Posten og centrerer sig om e-journalerne på sundhed.dk. Siden det i september blev muligt at se svar på undersøgelser, prøver og lignende på sin e-journal har patienter nemlig kunne læse om alvorlige diagnoser som f.eks. kræft, inden lægerne har nået at tale med patienten.

Og det kan få alvorlige konsekvenser som chok og angst, advarer Patientforeningen og Kræftens Bekæmpelse i dag. Også sundheds- og ældreminister Sophie Løhde ser med alvor på prøvesvarene på sundhed.dk. Og hun vil sikre, at regionerne sørger for, at det i fremtiden ikke sker.

»Det kan skabe en enorm utryghed, som patienterne ikke kan være tjent med. Derfor er det også vigtigt, at regioner sikrer, at alvorlige prøvesvar ikke uden videre bliver overleveret til patienterne uden en forudgående aftale om, hvordan patienten trygt kan modtage beskeden,« siger hun til Jyllands-Posten.

»Det var momenter i interviewet, hvor jeg oplevede det decideret uværdigt«

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, skrev i går en Facebook-opdatering, hvor han gjorde to ting. For det første brokkede han sig over den stil, journalisten Clement Kjersgaard havde lagt for dagen i »Vi ses hos Clement«, som Elbæk medvirkede i i går. Og for det andet sikrede han, at en hel del flere end normalt sikkert har sat sig til rette og set programmet, der sendes søndag aften klokken 21.45 på DR2. Tilbage til det første:

»30 sekunder inde i interviewet med Clement, var jeg klar over, at uanset hvad jeg svarede, var der lagt en struktur ned over de spørgsmål jeg fik, der kun drev samtalen et sted hen. Et sted Clement vidste hvor var, men som jeg kun kunne gætte på, hvor var. Kort sagt: Der var på intet tidspunkt i interviewet nogen form for oprigtig nysgerrighed fra journalisten,« skriver Elbæk, der ellers med egne ord havde »glædet« sig til interviewet, på sin Facebook.

»Det var momenter i interviewet, hvor jeg oplevede det decideret uværdigt, at fortsætte deltagelsen i interviewet. Uværdigt overfor det vi snakkede om – mennesker på flugt fra krig og ødelæggelse. Og uværdigt overfor publikum i studiet (og nu jer seere i aften),« fortsætter Elbæk, der var »rasende«, da han forlod studiet:

»Faktisk har jeg aldrig været så følelsesmæssigt berørt af et TV- eller radiointerview.«

Elbæks FB-post er i skrivende stund blevet liket af flere end 2.100 mennesker og delt 158 gange.

Du kan se seancen og danne din egen mening om interviewet her.

Og du kan se udvalgte reaktioner på interviewet her:

»Det føjer sig til en række pinlige sager, helt fra Peter Brixtofte til Lars Løkke«

I weekenden kom det frem, at både finansminister Claus Hjort Frederiksen og tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen ifølge en ny bog om lobbyisme og partistøtte, 'Skjulte penge', ikke har indberettet store bidrag til deres valgkampagner til myndighederne.

Det har vi glemt, lyder forklaringen, som vi kommer tilbage til, når vi gennemgår weekendens vigtigste historier. Men emnet fylder også lidt i dagens aviser, hvorfor vi her berører et par historier om emnet.

2)
I BT undrer politisk kommentator Søs Marie Serup siger over, at så store politikere, kan »glemme« at indberette støttebeløb. »Det er klart, at det bidrager til sådan et 'går den, så går den'-billede af Venstre, hvor man jo også tidligere med god ret har kunnet stille spørgsmålstegn ved Venstre-folks brug af kreditkort og offentlige midler. Det føjer sig til en række pinlige sager, helt fra Peter Brixtofte til Lars Løkke,« siger hun i BT.

1)
På Journalisthøjskolen i Aarhus sidder forskningschef Roger Buch og undrer sig over, hvordan politikerne kan »glemme« at indberette beløb, de modtager fra bidragydere. »Den forklaring med, at man har glemt det, er ærlig talt ikke særlig overbevisende. Det her er ikke komplicerede regler, man skal have en revisor for at kunne forstå. Får du mere end 20.000 kroner fra en forening, privatperson, virksomhed eller andet, skal man oplyse det. Det er meget enkelt«, siger Roger Buch i dagens Politiken. Derfor undrer forskningschefen sig over, hvad fordelen ved at skjule bidragene er. Læs hele historien på side 3 i dagens Politiken.

Dagens analyse I

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, analyserer på magten i dansk politik:
»Egentlig er S, DF og V enige om, at de udgør magtaksen i dansk politik. Det næste spørgsmål er, hvilken politik de er enige om. Og der er faktisk enighed på lange strækninger: Fortsat udvikling af velfærdssamfundet, stram udlændingepolitik og en rimeligt ansvarlig økonomisk politik. Derefter kommer spørgsmålet om, hvem der skal stå i spidsen for aksen. Hvis magtaksen valgte statsminister efter, hvem der har flest reformer under bæltet, skulle de vælge Løkke. Hvis de valgte efter, hvem der får flest personlige stemmer, skulle de vælge Kristian Thulesen Dahl (der mangler dog sammenligning med Mette Frederiksen som formand). Og hvis posten gik til det parti, der er størst, så skulle Mette Frederiksen have posten.«

Dagens analyse II

DRs politiske analytiker, Jens Ringberg, konkluderer på Alternativets position efter lørdagens årsmøde i partiet:
»Det går godt for Alternativet, og årsmødet i Odense blev formentlig et skridt på vejen mod endnu mere succes og stigende tilslutning. Og de står sammen i idealistisk harmoni, alternativisterne. Derimod står de ret alene i den barske magtpolitiske verden, der hedder dansk politik på Christiansborgmåden. Dér tæller først og fremmest mandaterne og helst de afgørende af slagsen. Alternativets ambition er 9,9 procent af stemmerne ved næste folketingsvalg - dét vil da også alt andet lige gøre det noget nemmere at råbe de andre partier op med alternative forslag og tanker.«

3 andre nedslag fra dagens aviser

I
Udenrigsministeren bør indkalde den tyrkiske ambassadør, og statsministeren bør brokke sig under Nato-topmøde i Warszawa i juli. Sådan lyder opfordringen fra DFs næstformand Søren Espersen, efter at »efterretningskilder og kilder tæt på regeringen« ifølge Jyllands-Posten med 99,9 pct. sikkerhed mener at vide, at islamkritikeren Lars Hedegaards formodede attentatmand i al hemmelighed er blevet udvekslet af den tyrkiske regering til Islamisk Stat i 2014. Læs hele historien i Jyllands-Posten på side 4.

II
Hvis du åbner Børsen og bladrer om på side 19, kan du læse, at finansminister Claus Hjort Frederiksen og Finansministeriet spår et vækstdyk, hvis Storbritannien efter folkeafstemningen i juni forlader EU. Fra 1,1 til 0,9 pct, lyder vækstdyksspådommen for 2016. Og i 2017 vil det blive endnu mere markant, skriver Børsen.

III
Og så sender K-formand Søren Pape Poulsen i dag endnu en bredside afsted mod regeringens plan om at sætte skatten op for at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften. »Jeg er næsten kommet dertil, hvor jeg overvejer at stjæle Venstres slogan »Det skal kunne betale sig at arbejde«, nu de åbenbart ikke skal bruge det mere. Det dækker også fint den vision, vi har for indkomstskatten: At man betaler hver tredje krone i skat. Jeg er med på, at der er lang vej til at indfri den vision. Men der bliver endnu længere, hvis man sætter bundskatten op – igen,« skriver Pape i dag i Berlingske.

Skal dronningen bestemme, hvem der får apanage?

I dagens BT, spørger avisen Søren Espersen (DF) og Pia Olsen Dyhr (SF), om de mener, det skal være op til dronningen, hvem der skal modtage apanage. Det kommer der to vidt forskellige svar ud af:

Søren Espersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.
»Hvad Dronningen finder som værende ret og rimeligt, er det rigtige. Hun har dømmekraft nok til at vurdere det. Det kan ikke nytte noget, at det her bliver genstand for en simpel politisk debat om tal – sådan leger vi ikke med monarkiet.«

Pia Olsen Dyhr Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted.
»Det er ikke kongehuset, der finansierer kongehuset, men derimod os alle sammen – de danske skatteydere. Der må være noget rimelighed i, at det er os, der bestemmer, hvad vores penge bliver brugt til. Indtil lovændringen i 1995 var det sådan, at kun monarken og tronfølgeren fik apanage. Det synes jeg giver rigtig god mening, for hvor skal vi ellers sætte grænsen?«

Hele debatten mellem de to, kan du læse på side 12 i BT.

Det bedste fra weekenden

Det var i weekenden, at Alternativet afholdt partiets første årsmøde, siden de strøg succesrigt i Folketinget ved valget sidste år.

Og så var det i weekenden, at det kom frem, at tidligere NATO-generalsekretær og statsminister Anders Fogh Rasmussen nu skal rådgive Ukraines præsident. Der har været gang i den i weekenden, så vi skruer lige tiden lidt tilbage:

Ny bog med markante afsløringer af politisk pengestøtte
En ny bog om lobbyisme og skjult partistøtte »Skjulte penge« har været et af de store samtaleemner i denne weekenden. Vi runder her to af de vigtigste afsløringer, der er kommet frem i bogen:

1) Bogen dokumenterer, at LO, som bryster sig af at have kappet de økonomisk bånd til Socialdemokraterne, fortsat pumper store summer ind i partiets ungdomsorganisation. Borgerlige politikere beskylder fagbosser for dobbeltmoral. Læs den historie her.

2) Finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) valgkampagne har modtaget et sekscifret beløb fra en hemmelig erhvervsklub uden at opgive det til myndighederne. Og det er i strid med partistøtteloven. Den historie stod søndag i Politiken. Du kan læse historien, og hvad Claus Hjort Frederiksen selv siger til sagen, her

50 år i weekenden: Henrik Sass Larsen
Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, er en mand, alle har en mening om.

I weekenden fyldte han 50 år. Det benyttede Fyens Stiftstidende til at portrættere ham. Det er avisens politiske redaktør, Elisabeth Svane, der har begået portrættet med titlen: »Ja, jeg er blevet traumatiseret«.

Her stiller vi om til hendes underrubrik:
»Han har genoptaget forbindelsen til en ven, der kostede ham dyrt, han er blevet mere privat, han forstår Yahya Hassan, og så har han fundet sit hjem.«

Interesseret? Det forstår vi godt. Og det er i øvrigt med rette. Så tag og læs portrættet her:

Weekendens analyse:
Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skrev i lørdagens Politiko, at de tre store partier i Danmark - V, S og DF - er ved at finde hinanden.

Under radaren sker der nemlig ifølge Thomas Larsen tilnærmelser mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), DF-leder Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen. Og det kan føre til aftaler om økonomiske reformer og udlændingestramninger, skriver han. Læs hele den historie her.

Smil, dans og kærlighed
I øvrigt var det også i weekenden, at der var smil, dans og kærlighed i luften, da Alternativet fællesdansede sig varme til partiets årsmøde.
Det får du lige en video fra TV 2 Nyhederne om her:

Du kan læse Berlingskes reportage fra årsmødet her: http://www.politiko.dk/nyheder/kaerlighed-i-luften-hos-alternativet-nu-vil-elbaek-have-en-venlig-revolution

 

Weekendens tweet
Handler også om Alternativet, men er signeret en dem, der formentlig er mindst enig med partiet; Dansk Folkepartis Søren Espersen. DF-næstformanden har klædt sig ud i det formentlig mest »groovy og crazy« tøj og andet, han har i klædeskabet og sender gode tanker til Alternativet:

Elbæk svarede senere Søren Espersen:

Kom med bag om 'nigger'-sagen
Det kom bag på både Søren Espersen og Dansk Folkepartis pressechef, da kritik af en DF-annonce pludselig endte med omfattende fokus på et omstridt ord. Vi har set nærmere på 116 tegn, der blev til en mediestorm. Den historie kan du læse her

Kaffesnak med Ole Birk Olesen
Missede du denne uges kaffesnak? så får du muligheden for at læse om en mand, der vil mere end selv LAs partiprogram vil, trækker tæppet væk under regeringen, hvis der ikke kommer skattelettelser i efteråret, og kører rundt i konens Tesla. Politiko.dk ser tilbage på ugen, der er gået, med LAs Ole Birk Olesen.

Det sker i dag

Der sker ikke det helt store i dag, faktisk.

Men Kommunernes Landsforenings repræsentantskab træder i dag sammen. Det sker klokken 10-13, og mødet er »ekstraordinært«. Eneste punkt på dagsordenen er økonomiforhandlingerne.

Mødet kommer, seks dage efter, at KLs forhandlere var til økonomiforhandlinger i Finansministeriet om det, der kendes som kommuneaftalen. Efter forhandlingerne blev der dømt »tænkepause«.

»Vi håber, at regeringen vil bruge den til at komme tættere på en forståelse for og anerkendelse af den virkelighed, som kommunerne befinder sig i,« sagde Aarhus-borgmester og KL-næstformand, Jacob Bundsgaard, efter forhandlingerne i tirsdags.

Den helt store knast i forhandlingerne er regeringens omprioriteringsbidrag. Der er ikke planlagt flere forhandlingsmøder i øjeblikket.