»Jeg tror aldrig, en pakistaner kan blive dansker«

Dagens overblik: Kulturministeren sætter for første gang danskhed på formel. Blandt andet skal nye danskere lære at cykle, og så sætter han samtidig Inger Støjberg på plads. Vi skal også forbi samme Støjbergs fornemmelser for kartofler, en strammerkonkurrence om udlændingepolitik og et lavere rentefradrag til boligejerne. Alt sammen i dagens overblik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne uges midtvejspost med overblikket over dansk politik.

Desværre begynder vi endnu engang med et tragisk terrorangreb, denne gang i Istanbul i Tyrkiet. I går aftes skød formodentlig tre personer mod folk i lufthavnen i Istanbul og sprængte siden sig selv i luften med bomber i et angreb, der har kostet mindst 36 mennesker livet.

Herunder kan du se politiske reaktioner på angrebet.

Du kan få et overblik over situationen i Istanbul her.

Og lad os så komme i gang med dagens politiske historier.

Sådan bliver du dansker: Lær at cykle

Og vi begynder i Berlingske, der har et stort og interessant interview med kulturminister Bertel Haarder, der for første gang peger på fem kulturelle værdier, der indkapsler begrebet danskhed og som alle flygtninge og indvandrere skal tage til sig for at blive integreret i Danmark.

»Det er faktisk første gang, jeg selv får formuleret dem så præcist. Men hvis man som udlænding har taget de fem værdier til sig, vil jeg mene, man er rigtig godt på vej,« siger Bertel Haarder.

Og hvad er det så, der indkapsler danskheden og som flygtninge og indvandrere skal tage til sig?

Det kommer her:

  1. Kvinders ligestilling
  2. Ytringsfriheden
  3. Højskolekulturen
  4. Et arbejdende folk
  5. Cykelkulturen

Du kan læse Bertel Haarder uddybe de fem danskduelighedspunkter i interviewet, hvor han også fortæller, at den omdiskuterede indfødsretsprøve er »totalt fjollet«, at han anbefaler at alle »dropper tørklædet og klæder sig som en dansker«, og så siger han: Jeg tror aldrig, en pakistaner kan blive dansker«

Og så sætter han Inger Støjberg på plads, fordi hun blandede sig i hans ministerområde i den ophedede debat om kønsadskilt svømning.

»Ja, der glemte hun så et øjeblik, at det faktisk er mit ministerområde. Og jeg kunne aldrig drømme om at lovgive om den slags,« siger Bertel Haarder.

Læs hele det gode interview her.

Stram, strammere, strammest

Lille spejl på væggen der, hvem har den strammeste udlændingepolitik i landet her?

Det prøver BT at svare på i dagens avis, hvor de har lagt op til konkurrence mellem regeringen, Dansk Folkeparti og opkomlingene fra Nye Borgerlige om, hvem der har den strammeste udlændingepolitik.

Nye tal til Folketinget viser, at regeringen har gennemført 38 stramninger på udlændingeområdet, siden den trådte til for et år siden(præcis i går var det et år siden).

Og det er flere stramninger end det antal Dansk Folkeparti - to i alt - i pjecen 'Vi passer på vores Danmark' fortæller, at partiet har fået gennemført.

Men det 'nederlag' vil Dansk Folkeparti ikke have siddende på sig, siger partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

»Hvis det er en konkurrence, har vi vundet den, da vi har stemt for alle regeringens stramninger på asylområdet og desuden gennemført stramninger sammen med andre partier uden om Venstre,« siger han og fortsætter:

»Vi har forsøgt at være beskedne med vores liste for netop at undgå, at folk kom og sagde, at det eller det ikke er en reel stramning.«

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige mener ikke, at regeringens 38 stramninger er imponerende, og den eneste måde man kan løse »problemet« er at »stoppe al asylbehandling i Danmark og kun behandle asylansøgere i nærområder,« siger hun.

Men Dansk Folkeparti mener ikke, at Nye Borgerlige er strammere end dem, og Inger Støjberg fortæller, at der godt kan komme flere stramninger.

Så skal du have svaret på, hvem der har den strammeste udlændingepolitik i landet her, så må du hellere læse hele artiklen i dagens BT på side 4 og 5. For den er endnu ikke online.

Sænket rentefradrag kan hjælpe 2025-plan

I Børsen er der et godt tilbud til regeringen og ikke mindst finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Beregninger fra Finansministeriet viser nemlig, at regeringen kan finde helt op til fem milliarder kroner til brug på velfærd, hvis de går på hugst - som avisen skriver - i danskernes rentefradrag og sænker beløbet, man kan trække fra i skat, når man har en gæld i sin bolig.

Og det kan være gavnligt i den 2025-plan for dansk økonomi, som regeringen forventes at lægge frem efter sommerferien, og som skal skabe et økonomisk råderum, så der er råd til de i regeringsgrundlaget planlagte skattelettelser.

Venstre vil ikke kommentere på muligheden for at sænke rentefradraget, men hos både S, DF, R og K bliver muligheden positivt modtaget.

»Vi ser meget gerne, at man nedbringer rentefradraget. Forudsætningen for vores støtte er, at man krone for krone sænker boligskatterne. Det vil være et skridt i retningen af et forenklet boligskattesystem. Vi ønsker et mere simpelt system, hvor man fjerner skatter og fradrag, der belønner folk for at gældsætte sig,« siger politisk ordfører for de Konservative Mette Abildgaard.

Læs mere i artiklen på borsen.dk(kræver abonnement), hvor du også kan læse om forskellige muligheder for at sænke rentefradraget.

Flere asylcentre lukkes

Det faldende antal asylansøgere i Danmark betyder nu, at Udlændingestyrelsen lukker fire asylcentre, skriver Jyllands-Posten.

Det skyldes, at der er ledig kapacitet og derfor ikke er brug for de fire centre, men de omdiskuterede teltlejre får til gengæld lov til at stå.

Og det undrer i Dansk Røde Kors, hvor generalsekretær Anders Ladekarl retter en skarp kritik mod regeringen.

»Det er for mig helt uforståeligt, at regeringen igennem Udlændingestyrelsen fastholder teltlejrene. Regeringen kunne have nedlagt teltlejrene og i stedet have brugt den ledige kapacitet til at lade flygtninge flytte ind i huse med fast tag over hovedet. Men det understreger den opfattelse, vi hele tiden har haft om, at der har været et politisk mål med at etablere teltlejrene, nemlig at de skulle skræmme asylsøgere til at lade være med at søge til Danmark. Det er stærkt kritisabelt, ikke mindst fordi det har vist sig, at der har været problemer i nogle af teltlejrene,« siger Anders Ladekarl.

Integrationsminister Inger Støjberg fastholder, at der er brug for kapaciteten i teltlejrene, hvis indrejsetallet pludselig stiger og afviser kritikken af lejrene.

Historien er endnu ikke online, men kan læses i dagens Jyllands-Posten.

Støjbergs fornemmelser for kartofler

Vi bliver ved Inger Støjberg, der i går besøgte Udrejsecenter Kærshovedgård med den belgiske statssekretær for asyl og migration, Theo Francken, for at udveksle erfaringer.

Her gik integrationsministeren i dialog med nogle af de afviste asylansøgere, blandt andre en irakisk mand, der frygter for sit liv, hvis han bliver sendt tilbage til Irak.

»Jeg er hundrede procent sikker på, at jeg dør, hvis jeg tager tilbage til Irak,« sagde han, mens TV 2 var til stede.

Det fik dog ikke Inger Støjberg til at ryste på hånden.

»Det, det hele handler om, når man søger asyl er, om man er forfulgt. Det har vi vurderet, at du ikke er, og derfor skal du tilbage,« svarede Støjberg.

En anden klagede over, at der blev serveret kartofler hver dag, og det fik Støjberg til at sige følgende:

»Jeg må sige, at det er det mindste problem, om der bliver serveret kartofler. Du må meget undskylde,« sagde ministeren.

Du kan læse og se samtalerne her.

Brexit-nyt

Vi kommer ikke uden om lidt Brexit-efterveer, for i går var EUs regeringsledere samlet for første gang siden Storbritannien i torsdags stemte sig ud af EU.

Og det var en dag, hvor følelserne sad uden på habitterne i Bruxelles.

Især kom det til hård udveksling mellem kommissionsformand Jean-Claude Juncker og formanden for UK Independence Party, Nigel Farage.

Juncker indledte:

»Jeg er i nogen grad overrasket over, at du er her. Du kæmpede for exit, og det britiske folk stemte for exit. Hvorfor er du her?,« sagde Juncker, der senere kaldte Farage for en løgner.

Det fik dog ikke Farage til at miste modet:

»Er det ikke sjovt? Da jeg kom hertil for 17 år siden og sagde, at jeg ville lede en kampagne for at få Storbritannien ud af EU, så grinede I alle sammen af mig. I griner ikke nu, gør I?«, sagde Nigel Farage.

Du kan læse ordvekslingen i Politiken.

Lars Løkke Rasmussen var også til stede og sagde følgende:

»Alvoren melder sig, for vi ved alle, at det er børnene, der betaler prisen ved en ond skilsmisse, og det samme gælder her. Det vil være den næste generation, der dømmer os på vores evne til at sikre, at Storbritannien kan forlade samarbejdet på en ordentlig måde,« sagde statsministeren.

Det kan du læse om i Berlingske, der har en god opsummering af dagen.

Information har i øvrigt en artikel om, at Brexit kan gøre det umuligt for Danmark at få lavet en parallelaftale om Europol, som vi ryger ud af i 2017.

Det kan du læse her.

Jo, de snakker stadig engelsk i EU

I de seneste dage har en historie løbet afsted om, at EU efter Brexit ville droppe at snakke engelsk.

Men det holder ikke.

Engelsk droppes ikke som arbejdssprog efter Brexit, selvom flere medier har rapporteret, at Kommissionen siger »Au Revoir« til det engelske sprog.  Formand Juncker og Kommissionens talsmænd vil også fremover sige både Willkommen, Bienvenue og Welcome, viser Berlingskes faktatjek.

Det kan du læse om her.

Regeringens 1-års fødelsdag

I går kunne regeringe fejre sin 1-års fødselsdag.

Det skrev Løkke nogel ord om på Facebook, som du kan se her.

Også Søren Pind gjorde status på sit år som justitsminister:

Og endelig gjorde vi her på politiko.dk status over året ved at finde 19 citater, der alle indrammer nøglepunkter i regerings første år.

Det kan du læse her.

Dagens citat

»Jeg er oprigtigt bange for politikere, der ikke har lyst til at danse, ja, som ikke ejer selvironiens eller humorens gave. For hvad er politik uden glæde for livet?«

Citatet er Alternativets leder Uffe Elbæks og stammer fra et debatindlæg, han har skrevet på politiken.dk.

Det kan du læse her.

Dagens debat

Finder vi i BT, hvor Peter Hummelgaard (S) skriver, at debatten om Brexit »har været en cocktail af alt det ulækre og grimme ved medier, politik og magt«.

Indlægget er endnu ikke online, men kan læses på side 13 i dagens BT.

Det sker i dag

Ingen nævneværdige ting overhovedet.