»Jeg synes ikke, det er at gå langt. Tværtimod«

Dagens overblik: Regeringen vil gøre det sværere at blive dansk statsborger, det vil Socialdemokraterne også, og så får regeringens »minus-ambition« hug i en række kommuner. Alt om politik her.

Foto: Sophia Juliane Lydolph

Her får du dit daglige overblik over dagen i dansk politik.

Vi lægger fra land med udlændingepolitikken.

Det skal nemlig være sværere at opnå dansk statsborgerskab, mener regeringen.

Derfor vil integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) og resten af regeringen nu skærpe flere af de kriterier, som udlændinge skal opfylde, hvis håbet om et rødbedefarvet pas skal opfyldes. Det skriver både Jyllands-Posten og DR.

Helt konkret har regeringen fire forslag:

1: Sprogkravet til ansøgerne skal skærpes, så personer med forhåbninger om et dansk pas skal kunne tale, skrive og forstå dansk tilsvarende et 9. klasses niveau. Lige nu svarer kravet til 7. klasses dansk. Mere specifikt betyder det, at ansøgere skal have bestået dansk på niveau 3 mod niveau 2 i dag. Hermed vil regeringen tilbage til de regler, der var gældende, inden SRSF-regeringen i 2011 lempede sprogkravet fra dansk 3 til dansk 2.

2: Det såkaldte selvforsørgelseskrav bliver skærpet, så man skal have været selvforsørgende i fire og et halvt år ud af de seneste fem. I reglerne i dag hedder det, at man skal have været selvforsørgende det seneste år og mindst to og et halvt år ud af de seneste fem. Også her er der tale om, at regeringen ønsker at stramme op, efter at kravet blev lempet af den tidligere regering i 2011.

3: Den såkaldte indfødsretsprøve skal være sværere end i dag. I dag skal ansøgerne svare rigtigt på 22 ud af 30 spørgsmål, men Støjberg og regeringen ønsker at udvide antallet af spørgsmål til 40, hvoraf man skal have 32 rigtige. Ifølge DR bliver antallet af spørgsmål i ukendt pensum hævet fra tre til fem.

4: Det skal desuden være sværere at få statsborgerskab, hvis man har begået kriminalitet. I dag er der en karensperiode på mellem tre og 20 år - afhængig af straffen - før man kan søge om statsborgerskab. Den vil regeringen øge med 50 procent, oplyser altså Jyllands-Posten og DR.

Flere siger, at prøven i dansk 3 er ganske svær, og at selv nogle danskere vil ikke kunne bestå den. Hvorfor gå så langt?, spørger Jyllands-Posten Inger Støjberg:

»Jeg synes ikke, det er at gå langt. Tværtimod. Vi har brug for, at udlændinge, der får statsborgerskab, siger klart og tydeligt ja til den hele og fulde pakke. Det indbefatter dansk på et relativt højt niveau,« siger hun til avisen her.

Nu vil Socialdemokraterne også stramme

Vi bliver ved udlændingepolitikken og reglerne for, hvornår udlændinge kan opnå statsborgerskab.

For nu melder Socialdemokraterne - ligesom flere borgerlige partier på det seneste har gjort - ud, at alt for mange får dispensation. Den historie står ligeledes at læse i Jyllands-Posten.

Reglerne i dag betyder, at mange hvert år modtager dansk indfødsret, selvom de ikke lever op til de krav, der stilles. De får i stedet en dispensation, hvis de for eksempel har en diagnose, der betyder, at de ikke kan leve op til sprogkravene.

Men den skal ikke gå længere, hedder det hos Socialdemokraterne, der vil have en »opstramning«.

»Det kan ikke passe, at man ikke kan lære dansk, hvis man er psykisk sårbar. Eller hvis man har et handicap, er blind eller er analfabet. Vi har brug for en grundlæggende diskussion af de krav, vi stiller til at lære dansk,« siger indfødsretsordfører Astrid Krag (S) til Jyllands-Posten.

I morgen skal Folketingets partier mødes til forhandlinger om reglerne for statsborgerskab. Det sker i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Regeringens »minus-ambition«

En lang række borgmestre advarer i dagens Berlingske om, at børnefamilier kommer til at bøde for, at regeringen dræner kommunekasserne.

Nødråbet skyldes aftalen om det såkaldte omprioriteringsbidrag, der blev forhandlet på plads i juli med Kommunernes Landsforening, og som giver kommunerne færre penge i kassen.

Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal aflevere én procent af deres budget til statskassen. Det giver regeringen 2,4 mia. kr. i indtægter, mens 1,9 mia. kr. bliver sendt tilbage til kommunerne i form af øremærkede midler.

Borgmester i Herlev Thomas Gyldal Petersen (S) er en af de politikere, der mener, at aftalen eksempelvis vil betyde øget betaling for dagtilbud.

»Årsagen er en regering, der har en minus-ambition for den lokale velfærd,« siger han til Berlingske.

Avisen har været i kontakt med 24 borgmestre, og en tredjedel forudser store besparelser allerede i 2016, mens 20 af de 24 borgmestre forudser besparelser på kernevelfærden frem mod 2019, hvis de ikke kompenseres.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger til Berlingske, at »langt størstedelen af omprioriteringsbidraget for 2016 bliver ført tilbage til netop borgernær velfærd«.

»Der er dermed intet diktat om, at omprioriteringsbidragene skal komme fra kernevelfærden. Tværtimod er der et signal om det modsatte, og jeg er tryg ved, at borgmestrene indretter deres budgetter, så de gavner borgerne mest muligt,« siger han. Hele historien her.

»Det er dejligt«

I dagens Børsen bliver Venstre presset på pensionsalderen.

Partierne i blå blok siger således, at de er klar til at undersøge, hvorvidt der er grundlag for at lade pensionsalderen stige til 68 år allerede fra 2025 i stedet for at vente til 2030 - som det i dag er planen ifølge velfærdsforliget fra 2006.

»Vi lever længere end forventet. Det er dejligt, men det åbner også for, at man kan fremrykke stigningen i pensionsalderen,« siger de Konservatives Brian Mikkelsen i spalterne.

Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen har ikke ønsket at kommentere sagen.

Dagens citat

»Jeg ville have lavet larm i hytten, hvis jeg havde været til gruppemøde.«

Inger Støjbergs partifælle og forgænger på integrationsministerposten Birthe Rønn Hornbech går i dagens Politiken kraftigt i rette med Støjberg og regeringen.

Den tidligere V-minister er fortørnet over, at regeringspartiet vil genbehandle en lang række ansøgninger om statsborgerskab, som ellers var godkendt. Allerede i går kom det dog frem, at regeringen er i mindretal på spørgsmålet, da Liberal Alliance bl.a. kaldte kursen »uanstændig«.

Et tu, Traberg

Hos Information er forsvarsadvokat og Venstre-medlem Kåre Traberg Smidt ligeledes yderst kritisk over for udmeldingen om, at regeringen ønsker at genbehandle de omkring 2.750 sager om statsborgerskab på dispensation.

»Statsborgerskabet er noget af det vigtigste for et menneske, fordi det er en anerkendelse af, at du er en del af vores samfund. Regeringen reducerer de her mennesker til andenrangsborgere, efter vi én gang har sagt til dem, at de nu kan blive fuldbyrdige borgere. Det er dybt krænkende,« siger han til avisen.

Pia vs. Mette vs. DF

Forud for SFs sommergruppemøde, som bliver afholdt i dag, udfordrer SF-formand Pia Olsen Dyhr nu Socialdemokraternes og Mette Frederiksens kølige linje over for Dansk Folkeparti. Det sker i Politiken.

Den nyslåede S-formand har i kølvandet på sommerferien gjort det klart, at hun ikke vil indgå forlig med Dansk Folkeparti, hvis ikke også Venstre sidder med ved bordet, men den tilgang anfægter Olsen Dyhr.

»Ingen stemmer er for fine til SF. Jeg vil ikke stå tilbage for noget som helst uden om regeringen, hvis det handler om SF’s politik. Det skal der ikke være nogen tvivl om«, siger hun til avisen lige her.

Det sker i dag

10.30: Åbent samråd i Skatteudvalget med skatteministeren Karsten Lauritzen om nedlæggelsen af den såkaldte anmeldetjeneste på Skats hjemmeside, som trådte i kraft for otte måneder siden. Socialdemokraterne er utilfredse. Her frygter man, at lukningen vil føre til mere snyd og sort arbejde.

11:40: Som formand for det nordisk-baltiske samarbejde i 2015 er udenrigsminister Kristian Jensen vært for sine nordiske og baltiske kollegaer i København. I den forbindelse er der pressemøde med udenrigsministrene fra de nordiske og baltiske lande.

12:30: SFs partiformand og folketingsgruppe gør status på årets sommergruppemøde. Det sker ved et pressemøde på 3Fs kursuscenter Smålandshavet i Karrebæksminde, hvor gruppen har været samlet siden onsdag.

Lars Løkke Ramussen besøger Nord- og Midtjylland, hvor han blandt andet skal gæste Rehabiliteringscentret i Aalborg, deltage i indvielsen af et fabriksanlæg på Rockwool i Hobro og debattere med elever fra Viborg Gymnasium.

Politisk morgenpost opdateres løbende. Senest 8.45