»Jeg hører igen og igen Løkke sige, at han passer på Danmark, men jeg kan konstatere, at han kun passer på en del af Danmark«

Dagens overblik: Lars Løkke Rasmussen bliver angrebet af et tidligere V-folketingsmedlem. Og så skal vi omkring redningsplanen for det skandaleramte Skat, en skatte-kovending fra regeringen og flere alarmerende meningsmålinger for de Konservative.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste morgenpost.

Vi kan allerede nu godt afsløre, at en stor del af dagens politiske overblik kommer til at handle om Skat. Men inden vi når så langt, skal vi lige omkring partiet, der i dag holder pressemøde i forbindelse med deres sommergruppemøde.

I går landede nemlig nyheden om, at de Konservative i den nyeste meningsmåling foretaget for TV2 og Politiken får den laveste opbakning fra vælgerne målt i en måling hos Megafon. Nogensinde.

2,7 procent af de adspurgte ville således ifølge Megafon sætte kryds ved Liste C, hvis der var valg i morgen, skriver tv2.dk om målingen, hvis statistiske usikkerhed er på 1,1 procent. Blokfordelingen er 90-85 i rødt favør.

Og hvad værre er for de Konservative, så sender dagens Epinion-måling for DR også de Konservative ned i retning af spærregrænsen. 2,6 procent står partiet til i meningsmålingen, hvor Søren Pape Poulsen og co. har en statistisk usikkerhed på 0,8 procent.

51,1 procent af de adspurgte ville stemme på oppositionspartierne, mens 48,9 ville sætte kryds ved et borgerligt parti, viser målingen.

Regeringen præsenterer redningsplan for Skat

Og lad os så komme i gang med det, der i dagens aviser får prædikatet »gigantproblemet«: Skat.

Allerede i går eftermiddag kunne TV 2 fortælle, at skatteminister Karsten Lauritzen i dag ville præsentere en redningsplan for det krise- og skandaleramte Skat. Det er efterfølgende blevet bekræftet på Skatteministeriets hjemmeside. Tid og sted for pressemødet kan du se nederst i denne morgenpost.

Hvad er det så, skatteministeren og regeringen lægger op til?

Det er ikke blevet bekræftet fra ministeren selv endnu, men indtil flere aviser følger i dag op på TV 2 med erfarerhistorier om indholdet af planen. Vi viderebringer her de centrale punkter i den plan, der ser ud til at tilføre Skat 7 milliarder kroner frem mod 2020. Ifølge dagens Ekstra Bladet er tallet »mindst fem milliarder«.

Ifølge både Politiken og TV 2 skal en stor del af de midler, der nu tilføres Skat bruges på nye medarbejdere. 1.000 er tallet, der går igen i dagens historier om redningsplanen. Ifølge Politiken indeholder planen desuden et farvel til planerne om personalereduktioner på andre 1.000 medarbejdere over de kommende år i Skat.

De nye medarbejdere kommer til at arbejde i et helt nyindrettet skatteområde. Det nuværende Skat vil blive nedlagt og et antal nye styrelser vil komme til. Eksempelvis en, der skal håndtere ejendomsvurderinger, erfarer TV 2.

Regeringen lægger op til at finde de syv milliarder kroner i forbindelse med 2025-forhandlingerne.

Udbredt mistillid til Skat, Skat-direktør og skatteminister

Meget tyder på, at det er på høje tid, at der kommer nye ressourcer til Skat.

I hvert fald hvis man skal tro en måling, som Gallup har foretaget for Berlingske.

Vi stiller her om til en grafik, der viser, hvordan danskernes tillid til både Skat, Skats direktør og skatteministeren er elendig.

Regeringen vil sløjfe gæld

Og inden vi forlader skatteuniverset helt, skal vi lige forbi dagens forside-historie på Politiken.

Avisen kan nemlig afsløre, at regeringen lægger op til at sløjfe gæld for milliarder. Lyder det mærkeligt? Måske. Men planen er en konsekvens af skrotningen af det omstridte og skandaleramte inddrivelsessystem, EFI, der betyder, at al gæld nu inddrives manuelt.

Men i flere tilfælde er den inddrivelse så dyr, at den faktisk er dyrere end gælden, der bliver inddraget. Og i endnu andre tilfælde er det så usikkert, om gælden er forældet, at det ikke kan betale sig, skriver Politiken i dag. Venstre kaldte det en »regulær skandale«, da den tidligere regering i 2015 ikke kunne afvise, at en afskrivning (økonom-sprog for at sløjfe, red.) kunne komme på tale.

Derfor kalder S i dagens Politiken regeringens hensigter for »rent hykleri«. Også i blå blok er der rynken på næsen, omend tonen er mere forstående.

»Det er langtfra positivt, og det sender et forkert signal til dem, der betaler deres bøder og gæld til tiden. Hvorfor skal jeg betale, hvis andre kan slippe, vil folk tænke. Spørgsmålet er, hvor vi skal lægge snittet. Vi vil jo helst ikke have afskrevet bøder til voldsmænd og andre«, siger DFs skatteordfører Dennis Flydtkjær til avisen.

V-politiker: Løkke får Danmark til at knække over

Og så er vi nået til vejs ende om Skat for denne morgenpost.

I stedet vender vi os mod Berlingske, hvor Venstre-politikeren, det tidligere folketingsmedlem Eyvind Vesselbo, sender en ordentlig bredside afsted mod Lars Løkke Rasmussen og hans regering for at sende stadig flere danskere ud i fattigdom og marginalisering.

»Den politik, der føres af den nuværende Venstre-regering, gør, at det økonomiske fundament forsvinder for en masse mennesker, og at mange danskere bliver marginaliseret, og det er grunden til at Danmark knækker over,« siger Eyvind Vesselbo og fortsætter:

»Jeg hører igen og igen Løkke sige, at han passer på Danmark, men jeg kan konstatere, at han kun passer på en del af Danmark.«

Regeringen sløjfer planer om højere bundskat

Før sommeren Venstre at fjerne den af erhvervslivet forhadte PSO-afgift og finansiere det ved at hæve bundskatten for danskerne.

Niks, sagde de øvrige blå partier, og nu er regeringen ifølge Børsen så indstillet på, at det ikke bliver måden at finansiere PSO-problemet på. PSO-problematikken er opstået, fordi EU-Kommissionen har dømt det ulovligt for at være konkurrence-forvridende.

Det erfarer Børsen i hvert fald. Avisen mener at vide, at regeringen i sin 2025-plan, der kommer i starten af næste uge, spiller ud med, at PSO-afgiften, der årligt koster 8 mia. kr., skal fjernes over fire år. De penge skal findes ved at bruge det økonomiske råderum, der er i statskassen de kommende år.

Og selvom det betyder, at der er færre penge tilbage til velfærd eller skattelettelser, som der også skal forhandles om som en del af 2025-planen, så er både DF, LA og K glade for udsigterne til den sløjfede forhøjelse af bundskatten.

Læs alle reaktionerne her.

Ugens optur: Anders Samuelsen

Og vi bliver i Børsen, så at sige. Hver fredag laver avisens politiske kommentator, Helle Ib, nemlig en analyse af ugens op- og nedture i dansk politik. I denne uge går ugens positive kåring til Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen.

Han har nemlig lagt sig i front af pokerspillet om efterårets skatteforhandlinger, skriver Helle Ib:

»Lige nu lader det til, at Anders Samuelsen har formået at rykke spillet om efterårets skattelettelser i sin retning. For blot et halvt år siden var det særdeles vanskeligt at støde på aktører i blå blok - udenfor Liberal Alliance - der troede på bare et enkelt procentpoints beskæring af topskatten. En udbredt forventning var, at LA må tage til takke med andre lettelser og nok alligevel ikke ville turde udløse valg,« skriver Helle Ib og fortsætter:

»Det billede har ændret sig. Samuelsens ageren har - hvor meget den end har skabt hovedrysten og irritation i den blå familie - fremmet opfattelsen af, at LA's leder mener det alvorligt.«

Her på politiko.dk har vi en serie, der hedder 'Kampen om skattelettelserne', der kører løbende og fortsætter med det, indtil det står klart, om det lykkes Løkke at finde flertal for sit big bang-kludetæppe af en række efterårsforhandlinger, eller om vi skal ud i endnu en valgkamp snart.

Og her er panelet ikke enige med Helle Ib. Flertallet af de tre mener nemlig, at det er Venstre og Lars Løkke Rasmussen, der lige nu fører kapløbet.

Hvem er egentlig højrefløjen?

Det er ikke Dansk Folkeparti i hvert fald. Partiet ligger nemlig »lige midt i dansk politik«, mener partiets næstformand i et interview med politiko.dk om højrefløjen, Søren Pinds udtalelser om samme højrefløj og nye partier i dansk politik.

»Vi ligger lige midt i dansk politik. Det tror jeg godt, man kan sige. Vi er det parti, der kan bygge bro til Socialdemokraterne. Vi har en nærmest rød velfærds- og fordelingspolitik. Vi ligger i alle ender og kanter som brobyggere i dansk politik. Der er vi godt tjent med at være. Vi kan tale med begge sider af spekteret og lave forlig med både den ene og den anden,« siger Søren Espersen i interviewet.

Læs hele interviewet, der giver formand for Danskernes Parti, Daniel Carlsen, anledning til at kalde Espersens udtalelser »stærkt injurierende«, her.

Dagens ros

Kommer fra justitsminister Søren Pind, der er endog meget glad for politiets arbejde den seneste tid.

Dagens fodbold-tweet

Han advarer allerede folk i sin Twitter-beskrivelse af sig selv, Morten Bødskov:

»Medlem af @Folketinget for @SpolitikErhvervsordfører. Tweeter især om#dkpol @Springsteen og @BrondbyIF«.

Og som sagt så gjort:

Smilene var næppe ligeså store efter kampen, hvor Brøndby var røget ud af Europa League til græske Panathinaikos.

Det sker i dag

11:00 De Konservative holder sommergruppe-pressemøde
I dag inviterer Det Konservative Folkeparti til pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde. Pressemødet foregår hjemme hos Susanne Rishede, som er folkepensionist.

Trods gårsdagens historisk dårlige meningsmåling fra Megafon, ser det ud til, at der trods alt er smil og højt humør:

Det er jo sommergruppemøde #konservative #dkpol #sommergruppemøde #sologsommer

Et billede slået op af Det Konservative Folkeparti (@konservativedk) den

13.00 Skatteministeren præsenterer det nye Skat
Skatteminister Karsten Lauritzen vil på et pressemøde præsentere planerne for fremtidens skattevæsen. Det sker på et pressemøde klokken 13.00, som bliver afholdt i lokale Pro-D i Provianthuset ved Christiansborg.