»Jeg håber, at det en dag kommer frem, hvem i det politiske system der bestilte det her for enhver pris«

Dagens overblik: Regeringen vil forvise bandekriminelle fra den kommune, de har begået kriminalitet i, i op til 10 år. En politiker fra de Radikale mener, at politisk pres har gjort, at Wonderful Copenhagen tog Eurovision-opgave uden at have kapaciteten til det. Og så er Christiansborg både i opbrud og frosset fast. Få dit politiske overblik her.

Foto: Bax Lindhardt. Eurovision 2014.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen!

Det er blevet torsdag, og vi serverer her et overblik over dagens politiske historier i dagens aviser og på de digitale medier.

Dagen i dag er Pia Kjærsgaards 70 års fødselsdag, og hun er også central i en af morgenens store historier. Dog ikke på grund af den runde dag, men på grund af Morten Messerschmidt. Han er i dag sygemeldt og under mistanke for mulig svindel med EU-midler - en sag EUs antisvindel-enhed, OLAF, i øjeblikket gransker.

Og det er OLAF, der afgør Messerschmidts fremtid. Det siger Pia Kjærsgaard i dag til DR.

»Hans fremtid ligger der, hvor EU’s revision, det nok så bekendte OLAF, er i gang med at revidere, og vi er nødt til at afvente, hvad de kommer frem til,« siger Pia Kjærsgaard og svarer efterfølgende bekræftende, da DRs journalister spørger, om hans fremtid i partiet afhænger af OLAFs afgørelse.

Regeringen vil sparke bandekriminelle ud af kommuner - i op til 10 år

Vi iler videre til Berlingske, der i går eftermiddag kunne fortælle, at regeringen i bestræbelserne på at sætte hårdt mod hårdt over for personer, der bliver dømt for banderelateret kriminalitet, vil forhindre rockere og bandemedlemmer i at kunne opholde sig i bestemte områder.

I op til ti år skal dømte rockere og bandemedlemmer kunne forbydes at vende tilbage til en eller flere kommuner, hvor kriminaliteten er blevet begået. Det fremgår af et udkast til en ny bandepakke, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Den historie kan du læse her.

Dansk Folkeparti har sikret regeringen flertal for forslaget ved at bakke det op. Men hvis det står til Enhedslisten og de Radikale, der begge stadig er med i forhandlingerne om en ny bandepakke, er forslaget for vidtgående. Gakkelak, kalder Enhedslistens Rune Lund det, mens de Radikales Zenia Stampe kalder det en »hadegave til provinsen«:

»Et afgrænset opholdsforbud kan være et fornuftigt redskab. Men hvis man forbyder folk at komme i en hel kommune, bliver konsekvensen, at man eksporterer de bandekriminelle til andre kommuner i provinsen.«

I Jyllands-Posten siger Lars Bo Langsted, professor ved juridisk institut ved Aalborg Universitet:

»Det er voldsomt indgribende i de pågældende menneskers privatliv. Menneskerettighederne, som også dømte kriminelle har, siger, at man har ret til et privatliv og til et familieliv. Det synes jeg umiddelbart er svært foreneligt med det forslag, der ligger.«

»Jeg håber, at det en dag kommer frem, hvem i det politiske system der bestilte det her for enhver pris«

Erhvervsstyrelsen kræver 21 millioner fra den tidligere bestyrelsesformand i Wonderful Copenhagen Michael Metz Mørch for det store millionunderskud i forbindelse med afholdelsen af Melodi Grand Prix i København i 2014.

Det viser styrelsens endelige afgørelse, som blev offentliggjort i går.

Metroxpress afslørede i oktober 2014, at Wonderful Copenhagen havde optaget millionlån hos DR uden at indhente tilladelse fra styrelsen. Samtidig kom det frem, at Michael Metz Mørch var den eneste i bestyrelsen for Wonderful Copenhagen, der kendte til lånene, skriver BT i dag.

Men ifølge de Radikales regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, er der nogle i det politiske system, der er sluppet alt for let i sagen. Hun siger til avisen, at hun »håber, at det en dag kommer frem, hvem i det politiske system der bestilte det her for enhver pris«.

»Hvorfor skulle Wonderful Copenhagen tage en højrisiko-opgave som Eurovision, som de slet ikke er gearet til, hvis ikke der har været en eller anden politiker, der har presset dem til det, fordi København for enhver pris skulle have det her arrangement foran Herning,« siger Charlotte Fischer og fortsætter:

»Folkene i Wonderful Copenhagen er jo ikke urutinerede og ubegavede, så der må være en grund til, at DR fik Wonderful Copenhagen tvunget over på en kontrakt, hvor de kvit og frit kunne forlange hvad som helst uden at skulle betale for det. Det her er ikke et fair og retvisende billede,« siger hun til BT uden at afsløre yderligere om, hvem hun mener, der har presset hvem til hvad.

Flere tidligere toppolitikere ser et politisk system i opbrud, et handlingslammet folketing og et fastfrosset Christiansborg.

Det siger de i dag i Berlingske. Grund: Regeringen kan ikke komme igennem med centrale dele af sin politik, DF og S gør tilnærmelser på tværs af blokkene, og selv ikke et valg vil kunne ændre ved situationen.

Per Stig Møller, tidligere mangeårigt konservativt folketingsmedlem og minister, udtrykker sig således: »Lige nu ser det temmelig kaotisk ud«.

Niels Helveg Petersen, ligeledes mangeårigt folketingsmedlem og minister, blot for de Radikale, udtrykker sig således: »Ved næste valg risikerer vi, at en svag mindretalsregering afløser den nuværende svage mindretalsregering og heller ikke kan flytte noget.«

Læs hvordan blandt andre Bertel Haarder og Mogens Lykketoft ser situationen, her.

Ekstra Bladet: Ballade bag lukkede døre i Venstre

Vi går videre til Ekstra Bladet, der på avisens forside bringer billeder af Venstres udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og Venstres uddannelsesminister Søren Pind.

Med versaler skriver avisen, at der er »ballade bag lukkede døre«.

»Støjberg og Pind i højlydt skænderi«, står der videre.

Avisen baserer forsideoverskriften på anonyme gengivelser af et gruppemøde i Venstre tirsdag. Her skal de to ministre have været i heftig diskussion omkring DFs forslag om at forbyde bederum på uddannelsesinstitutioner. Lidt afhængig af kilderne skal Pind og Støjberg have »råbt ad hinanden« eller været i »højlydt« eller »hård« meningsudveksling.

Støjberg slog ifølge Ekstra Bladet »utvetydigt fast, at hun vil have bederummene fjernet fra skolerne. Men det var absolut ikke sød musik i Søren Pinds ører.«

Hverken Pind eller Støjberg har ønsket at kommentere artiklen. Uddannelsesministeren har i dag tweetet dette billede:

Dagens 19 år gamle citat

Vi vender for en stund tilbage til dagens fødselar, Folketingets formand Pia Kjærsgaard.

For 19 år siden blev hun nemlig af Information spurgt, hvor Dansk Folkeparti ville være om - ja, 19 år. Altså i dag. Dengang svarede Pia Kjærsgaard:

»Uha … Det … Hvis vi gør vores arbejde godt, er vi på størrelse med Socialdemokratiet. Hvis ikke, er vi der ikke mere.«

Du kan læse Informations fødselsdagsportræt af Pia Kjærsgaard her.

Og her kan du se, hvordan DF ligger i forhold til Socialdemokratiet i meningsmålingerne.

Lars Løkke Rasmussen: Ingen har kunnet komme uden om Pia Kjærsgaard - heller ikke mig

Vi bliver ved Pia Kjærsgaard.

Berlingske har nemlig i dagens avis talt med en række af hendes politiske med- og modspillere om hendes betydning for dansk politik.

Vi bringer her statsminister Lars Løkke Rasmussens svar:

»Da Pia Kjærsgaard stiftede Dansk Folkeparti, blev dansk politik forandret for altid. Ingen, der har været i politik de seneste mange år, har kunnet komme uden om hende. Det har jeg heller ikke – og heldigvis for det. Vi har gennemført mange vigtige forandringer i fællesskab. Pia Kjærsgaard er ikke i politik for at stå og råbe på sidelinjen. Hun tager ansvar og ved, at politik handler om at samarbejde på tværs af uenigheder.«

Pia Kjærsgaard blev i øvrigt modtaget med fødselsdagslykønskninger og sang, da hun i dag ankom til Christiansborg. Det skriver DRs politiske korrespondent Christine Cordsen på Twitter:

Dagens citat - fra i går

»Han er den første amerikanske præsident, der vil tage opgøret med den islamiske ekstremisme. Så skal vi forhåbentligt ikke længere høre det sludder med, at islam er fredens og kærlighedens religion. At den er blevet hijacket af nogle få terrorister. Det opgør har han taget, og det er modigt at tage.«

Berlingske havde i går en snak med erhvervsmanden Asger Aamund om USAs præsident Donald Trumps første måned i embedet.

En måned, der ifølge Asger Aamund samlet set er gået »rigtigt godt«.

Trump har gjort en række fornuftige og gode ting, men han også kommet galt af sted med andre, lyder det i interviewet, som du kan læse i sin fulde længde her.

Dagens samråd

For syv år siden skrev transportminister Ole Birk Olesen (LA) et debatindlæg om sit syn på kvinder. Det indlæg skal han torsdag redegøre for i et samråd på Christiansborg.

Det har Socialdemokratiet krævet.

»Han giver udtryk for, at kvinder er uansvarlige, og at kvinder ikke er i stand til at tage vare på samfundets bedste. Det er nogle helt klare og skarpe formuleringer, som gør, at man må spørge sig selv, at hvis han har det syn på kvinder, hvordan vil det så spille ind på rollen som minister,« siger transportordfører Rasmus Prehn (S), der er en af de to - Lea Wermelin er den anden - der har kaldt Ole Birk Olesen i samråd.

Ole Birk Olesen har tidligere udtalt til Politiken, at han i dag ikke ville have formuleret sig sådan, som han gjorde for syv år siden.

Berlingske guider dig gennem boligskattejunglens mange tal

Hvem vinder, og hvem taber på regeringens boligudspil?

Det er fløjet rundt med tal og argumenter i de seneste uger, for som så ofte før er der udbrudt politisk talkrig om, hvordan boligskatten skal opkræves i fremtiden.

Særligt syv spørgsmål trænger sig derfor på i debatten om boligskatten. Berlingske både stiller dem og forsøger at svare på dem et for et her.

Det sker i dag

Der er samråd, gruppemøder og en 70 års-fødselsdagsreception på programmet på Christiansborg i dag. Fødselsdagsreceptionen har vi beskrevet ovenfor i denne morgenpost, så herunder får du lidt uddybende om blandt andet de samråd, der er indkaldt til i dag:

10:00 Møde i salen
Der er i dag møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles. Blandt andet et forslag om et nedskæringsstop i ældreplejen og økonomisk kompensation til kommunerne for væksten i antallet af ældre borgere, fremsat af Kirsten Normann Andersen (SF) og Jacob Mark (SF).

10:15 Åbent samråd om renovering af lejeboliger i Tingbjerg
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i dag kaldt i samråd om boligorganisationen Fsb’s renovering af almene boliger i Tingbjerg, hvor der ifølge beboere og medier har været en række kritisable forhold.

13:00 Åbent samråd om udstedelsen af 30-årige statsobligationer i 2008
Finansminister Kristian Jensen (V) er i dag kaldt i samråd om udstedelsen af 30-årige statsobligationer i 2008. Ministeren skal blandt andet oplyse, om han er enig i, at udstedelsen var en del af statens kriseløsning, og om salget oversteg statens behov for likviditet. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Pelle Dragsted (EL).

16:30 Åbent samråd om transportministerens udtalelser om kvinder
Transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen (LA) er i dag kaldt i samråd om sine udtalelser om kvinder i blogindlægget ’Jeg anklager kvinder’ fra 2010. Ministeren skal svare på, om disse holdninger kommer til at påvirke hans arbejde, når han skal udnævne medlemmer til bestyrelser, nævn, kommissioner og råd under ministeriets ressort.