Jarlovs »hokus pokus«, Pinds Aarhus-historie og Haarders populære app

Dagens overblik: De Konservative beskylder regeringen for overoptimisme, Søren Pind vil sætte kendt model under lup, og så er Bertel Haarder ret begejstret for en ny ting til mobilen. Hele dit overblik her.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.
Læs mere
Fold sammen

God-mandag-morgen.

Politiko.dk har atter engang sat vækkeuret til tidligt og gennemgået dagens vifte af politiske historier, så du kan få det hele samlet ét sted.

Lad os lægge fra land.

Vi begynder dagens overflyvning i Jyllands-Posten, som på avisens forside skriver, at fem af de nye F35 Joint Strike Fighter-kampfly, som regeringen vil købe for en samlet pris på ca. 20 mia. kr., skal stå permanent i USA. Her skal Danmark og en række andre lande bruge de danske fly til pilottræning.

Historien er blevet til på baggrund af en rapport, som et regeringsudvalg har lavet som en del af grundlaget for valget af Danmarks nye kampfly.

Politiko.dk har tidligere beskrevet, hvordan piloterne herhjemme kan blive nødt til at øge deres arbejdstid markant, hvis finansieringen af de 27 nye kampfly skal hænge sammen. I Jyllands-Posten fremgår det i dag, at Danmark skulle købe helt op til 43 kampfly, hvis man ikke skal øge piloternes arbejdstid markant.

Meget hokus pokus

Ifølge de Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, har regeringen da også lige været lige lovlig optimistisk i sine beregninger, når den har peget på, at Danmark kan nøjes med 27 Joint Strike Fighter-fly.

»Det siger mig, at der er lige lovlig meget hokus pokus i regeringens beregninger omkring det her. For mig at se skal tallet op over 40 fly, før det her giver mening,« siger han til Jyllands-Posten.

I avisen siger flere kilder med kendskab til sagen, at det kan blive problematisk for Danmark, når fem fly er fast afsat til USA.

»Hvis Rusland pludselig sender deres fly mod Danmark, kan man jo ikke sende dem, man har stående i USA, hvis de andre er bundet i operationer rundt i verden. Så hurtige er de nye Joint Strike Fightere trods alt ikke,« siger en kilde til avisen. Du kan læse hele historien her.

Og lad os så komme videre til dagens andre politiske nyheder.

Stay with me

Ti forhenværende danske udenrigsministre har gjort det, den tidligere fodboldlandstræner Morten Olsen og filminstruktør Susanne Bier ligeså:

De har bedt briterne om at blive i EU. Nu følger befolkningen trop.

I en ny TNS Gallup-måling foretaget i ti europæiske lande, heriblandt Danmark, svarer 62 pct. af danskerne, at de synes, Storbritannien skal bevare deres EU-medlemskab. 19 pct. mener, de skal træde ud. Det skriver Berlingske i dag.

Uffe Øster­gaard, professor emeritus i EU og europæisk historie ved CBS, forstår godt danskernes holdning:

»Vi danskere opfatter os selv som små briter, og vi minder da også meget om hinanden historisk set. Vi synes, vi forstår hinanden og har den samme humor. Desuden deler vi den samme forkærlighed for national suverænitet,« siger han til avisen.

Du får en grafik over målingerne her - artiklen fortsætter nedenunder.

Briterne går 23. juni til folkeafstemning om Storbritanniens fremtidige deltagelse i EU-samarbejdet. Læs hele historien hos Berlingske her.

I samme avis sætter politisk kommentator Thomas Larsen i øvrigt fokus på de flere forskellige strømninger af EU-skepsis, der synes »at flyde sammen i en stærk strøm« hos Folketingets partier. Det kan du dykke ned i her.

»Og hvad er der i øvrigt sket i Aarhus?«

Justitsminister Søren Pind vil have evalueret den såkaldte Aarhus-model.

Det siger han i dag i et interview med Jyllands-Posten.

Aarhus-modellen blev etableret i 2007, og den består af et tæt samarbejde mellem bl.a. Aarhus Kommune, politi, forældre, unge, lærere, moskéer, mentorer. Målet er bl.a. at bremse unge mennesker, inden de bliver indfanget af ekstremistiske grupperinger.

Modellen er blevet omtalt verden over, og stribevis af fagfolk samt medier har besøgt den jyske hovedstad for at se nærmere på den. Men Søren Pind tvivler på modellen, og derfor skal den nu under lup.

»Vi aner ikke, om den virker. Og hvad er der i øvrigt sket i Aarhus? Ja, det er sådan set dem, der har leveret nogle af de mest radikaliserede overhovedet,« siger han til Jyllands-Posten forud for et forhandlingsforløb om radikalisering, som Folketingets partier vil blive indkaldt til.

Hos Enhedslisten undrer man sig over Pind:

»Vi hører det stik modsatte fra PET, politiet og socialarbejdere, der har fingrene nede i møget hver eneste dag,« siger politisk ordfører Pernille Skipper. Læs hele historien her.

Venstres mandag

Netavisen Altinget.dk gør mandag morgen målingsstatus. Og det er ikke glædelig læsning for særligt Venstre-folk.

Det første Folketingsår efter valget har således været hårdt for regeringspartiet, viser snittet af meningsmålinger. Alternativet, Liberal Alliance og Enhedslistens er de største vindere.

Du kan læse hele artiklen her.

Tre historier, du bestemt også bør læse i dag

1: DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil skubbe forhandlingerne om PSO-afgiften til efteråret, og den manøvre kan ende med at spænde ben for regeringens største mulighed for at nedbringe den grønne regning.

Samtidig risikerer DF-formanden at frede de kystnære vindmøller, han selv vil sløjfe. Det skriver Berlingske i dag.

Anerkender du ikke, at du med din udmelding kan være med til at frede de vindmøller, du selv vil af med?, spørger avisen.

»Nej, det gør jeg ikke,« svarer Thulesen Dahl i en historie, som du kan læse her.

2: Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), er klar til at lægge sag an mod Skat, som han mener har snydt kommunen for et større millionbeløb i skat fra dødsboer efter indbyggere i Gentofte. Det skriver Politiken.

»Det er totalt uacceptabelt«, siger Hans Toft til avisen. Mere her.

3: I dag skydes kulturminister Bertel Haarders »Danmarkskanon« i gang, og i den forbindelse har Jyllands-Posten talt med ministeren i et læseværdigt interview, som endnu ikke er på nettet.

I første fase kan danskerne afgive forslag til indholdet i det kommende kanon ved at lave delinger på Instagram og Twitter med hashtagget #DKkanon i form af tekst, billeder eller video. Desuden kan man aflevere forslag enten hjemmesiden www.danmarkskanon.dk eller Facebook-siden »Danmarkskanon«.

Slutproduktet bliver en app, »som jeg tror bliver populær,« siger ministeren til avisen.

»Jeg har selv en app med højskolesangbogen. Mange vil synes, det er sjovt at have en app med "Danmarkskanon".«

Seks historier du SKAL have med fra weekenden

1: Kritikken rasede, da kronprinsparret i februar rejste til Saudi-Arabien i spidsen for et dansk erhvervsfremstød. Men hvem havde arrangeret turen? Det beskyldte den tidligere og nuværende regering hinanden for i hårde vendinger.

En aktindsigt kaster nu nyt lys over sagen og viser bla., at de øverste embedsmænd var dybt involveret i planlægningen, der begyndte tilbage i april 2014. Få hele historien hos politiko.dk

2: En af sidste uges helt store samtaleemner i dansk politik og presse var DR-værten Clement Kjersgaards interview med Alternativets Uffe Elbæk.

Man behøver næppe have studeret adfærdspsykologi for at konstatere, at stemningen var ret dårlig i det i alt 22 minutter lange interview.

Programmet har siden delt vandene og affødt omfattende debat. Politiko.dk er dykket ned i, hvad der ord for ord blev sagt - og hvem der har ret. Det er ret nørdet, og det er ret langt, og du får det lige her.

3: Tre af de fem forligspartier bag offentlighedsloven vil inden for et år gøre »skaden god igen«. Konservative,  de Radikale og SF kræver således en oprydning af loven inden næste års grundlovsdag. Det kan du læse mere om her.

4: I stedet for at integrere mere og mere skal EU fremover koncentrere sig om europæernes virkelige problemer og bruge al sin energi på kun tre områder – at sikre Europas ydre grænser, sikre lønmodtageres rettigheder og sikre sig mod placering af penge i skattely.

Sådan lyder S-formand Mette Frederiksens opskrift på, hvordan EU kommer ud af, hvad hun betegner som en dyb »legitimitetskrise«. Læs hele opskriften hos Berlingske.

Formanden for de unge socialdemokrater, Lasse Quvang Rasmussen, kalder i øvrigt i dagens Berlingske Mette Frederiksens EU-kritiske linje for »foruroligende«. Det kan du læse her.

5: Regeringen indgik i tirsdags en aftale med flere partier om at kriminalisere visse ytringer fra religiøse forkyndere.

63 debattører sendte på forsiden af Jyllands-Posten en appel til Folketinget om ikke at begrænse ytringsfriheden. Du kan læse hele indlægget hos Jyllands-Posten her.

6: Frygten for antidemokratiske holdninger blandt især unge indvandrere er så stor i regeringen, at integrationsminister Inger Støjberg (V) har iværksat en ny landsdækkende undersøgelse, der skal kaste lys over synet på demokrati og frihedsrettigheder blandt både nyankomne flygtninge og indvandrere i ghettoområder. Det kan du læse mere om hos netavisen Altinget.dk lige her.

To grundlovstaler og én analyse

Søndag var som bekendt Grundlovsdag, og derfor får du her et ultrakort overblik:

»Jeg forstår ikke de mennesker, som skammer sig over Danmark. Jeg forstår ikke, at ens modvilje mod regeringen er så stærk, at man vil skade sit fædreland,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin tale. Du kan læse mere om den tale her hos politiko.dk.

Justitsminister Søren Pind gik ind til dagen med en nyhed, som Jyllands-Posten bragte sammen med et stort interview med ministeren.

Ifølge Pind skal det bl.a. fremover være nemmere at dømme folk, der spreder terrorpropaganda, hjemmesider skal kunne blokeres, og så skal et »digitalt agentkorps« på sociale medier svare igen på ekstreme budskaber. Du kan læse hele interviewet med Pind her - og læse en kort gennemgang af Pinds planer her.

På Twitter har flere politikere og fagpersoner i løbet af weekenden reageret på Søren Pinds udmelding. Du får et kort overblik ved at klikke på de orange pile herunder.

Og så til analysen: Den står DRs politiske analytiker Jens Ringberg for.

»Debatten om ytringsfriheden og de øvrigt frihedsrettigheder var allerede godt i gang op til søndagens fejring af Grundloven - blandt andet fordi 64 debattører råbte op - og råbte vagt i gevær - på forsiden af Morgenavisen Jyllands-Posten forleden. Og fordi fronterne i Folketinget er trukket skarpt op. Og debatten kom da også til at præge en række af grundlovstalerne. For og imod. Ordet var jo frit. Det er måske ikke den værste måde at markere en demokratisk grundlovs fødselsdag på.«

Hos DR kan du læse hele Jens Ringbergs take på dagen.

Dagens citat

»Jeg har skrevet speciale om Grundtvigs frihedssyn. Så for en gangs skyld tror jeg, at jeg ved mere end mange eksperter om Grundtvigs synspunkter – og jeg kan altså ikke se noget som helst problem.«

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder er hos Information uenig med de kritikere, som mener, at Venstre med den nye lov om at nægte hadprædikanter indrejse til Danmark står over for et brud med de grundtvigske frihedsidealer. Hele historien her.

Dagens citat - fra weekenden

»Jeg tror ikke, at min mor og far havde tænkt over, at René Gade blev til renegade, når man læste det op på engelsk.«

Politiko.dk inviterede os selv på en kop kaffe hos Alternativets René Gade. Til bl.a. en snak om hans navn, som vi er ret vilde med på redaktionen. Det kan du læse mere om her.

Så' der quiz

Folketinget gik formelt på sommerferie efter afslutningsdebatten sidste onsdag. Det fejrede vi med en citatquiz om årets første fem måneder i dansk politik.

Kan du gætte, hvem der har sagt hvad? Du kan gøre forsøget her.

Så' der salto

Udenrigsminister Kristian Jensen begyndte til gymnastik i en alder af bare tre år. Hans særlige rådgiver, Christopher Arzrouni, delte den her ministersalto på Facebook søndag. Tak for det.

Det sker i dag

Tja... Ikke det store simpelthen.