»Internt i regeringen breder der sig en frustration over, at særligt Konservative volder problemer«

Dagens overblik: Regeringen har lidt et »smertefuldt nederlag« om boligskatten, og det fører til »frustration« over de Konservative internt i regeringen. Mette Frederiksen er klar med en videreudvikling af den bedste danske opfindelse, og så freder Pia Kjærsgaard udskældte økonomer.

Foto: Thomas Lekfeldt

Du er gået i gang med at læse den politiske morgenpost, hvor du alle hverdag får et overblik over dagens historier fra Christiansborg og omegn.

Dagens store historie er, at regeringen nu har udskudt og også vil revurdere et af sine helt store prestigeprojekter, et nyt boligskattesystem.

Det sker, fordi regeringen ikke kan samle flertal for sit udspil, hvor især en fastfrysning af grundskylden til 2020 og en afskaffelse af det såkaldte millionærknæk har vist sig svært at få overbevist de to afgørende støttepartier, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, om.

»Jeg må bare konstatere i dag, efter at have brugt rigtig mange timer og drukket rigtig meget kaffe, at vi ikke får et flertal bag den model, som vi har lagt på bordet,« siger finansminister Kristian Jensen (V) til Jyllands-Posten:

»Hvis vi vil igennem med en ny boligbeskatning, skal vi lave noget om, der også er mere end bare små justeringer,« siger han.

Du kan læse et større interview med finansministeren om hans overvejelser her (kræver abonnement).

Ritzau har lavet et overblik over, hvad regeringens oprindelige boligudspil indeholder. Det kan du læse her.

DR har samlet reaktioner fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på den nye udvikling, som du kan læse her.

Redaktør: Intern frustration i regeringen over Konservative

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver i en analyse om de kuldsejlede boligforhandlinger, at de Konservatives hjerteblod og krav om en fastfrysning af grundskylden er begyndt at blive et problem internt i regeringen.

»Internt i regeringen breder der sig en frustration over, at særligt Konservative volder problemer. Partiet har under interne møder stået hårdt på at bevare en fastfrysning af grundskylden for 14 mia. kroner, selv om der ikke er flertal for den. Liberal Alliance bevæger sig i slipstrømmen af den linje og vil under de igangværende drøftelser internt i regeringen næppe lægge kant til Konservative, som dermed kan opridse retningen for begge partier. Det er også i det lys, at man skal læse finansminister Kristian Jensens ønske om at trække en streg i sandet og diktere regeringspartierne tilbage i de interne forhandlingskamre for at få løsnet den gordiske knude, som lige nu blokerer for en aftale,« skriver Bæksgaard.

Han vurderer samtidig, at det mest sandsynlige slutscenarie på tovtrækkeriet om en ny boligskat er »en aftale inden sommer med indrømmelser på grundskylden og et boligknæk omkring de seks millioner kroner.«

En mindre sandsynlig mulighed er, skriver han, at en aftale udskydes til efter kommunalvalget i november, så de Konservative ikke skal stå og forsvare en ny aftale, der gør det dyrere at være boligejer for deres vælgere.

Du kan læse hele analysen her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Analyse: Smertefuldt nederlag for regeringen

Berlingskes politiske redaktør, Kasper Kildegaard, skriver i sin analyse om boligskat, at »aflysningen er et forventeligt, men smertefuldt nederlag for regeringen«.

»Forventeligt, fordi det længe har stået klart, at regeringen på afgørende områder stod alene med sine ambitioner, og fordi dens udspil krævede meget mere finansiering, end der var politisk vilje til at skaffe i Folketinget. Smertefuldt, fordi spørgsmålet om boligskat er et afgørende tema med betydning for en stor del af den danske befolkning, og fordi der for de blå regeringspartier er tale om politisk hjerteblod,« skriver han.

Særligt for de Konservative er den nyeste udvikling et problem, vurderer Kildegaard.

»Dagens aflysning af regeringens udspil sætter derfor det lille regeringsparti under pres, og partiet må gøre op med sig selv, hvor meget det kan holde til at give sig uden at skuffe sit bagland og udvande partiets profil i en tid, hvor vælgertilslutningen er lav,« lyder det.

Læs hele den analyse her.

Handicappede rammes af kontanthjælpsloft

Vi forlader et af Løkkes prestigeprojekter og springer til et andet, som der til gengæld er indgået en aftale om, nemlig det moderne kontanthjælpsloft, som Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte det.

Adskillige tusinde mennesker med handicap eller funktionsnedsættelse har nemlig fået beskåret deres ydelser som følge af kontanthjælpsloftet, skriver Information, og det betyder, at de må spare på medicin og mad.

For Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, kommer det - ikke overraskende - ikke som en overraskelse, at handicappede bliver hårdt ramt af kontanthjælpsloftet.

»Vi har hele tiden påpeget, at store grupper af handicappede borgere ville blive berørt. Regeringens eneste svar har været, at de handicappede i så fald er på den forkerte ydelse. Men det er ikke tilfældet. Mange handicappede kan godt arbejde og vil utrolig gerne ind på arbejdsmarkedet,« siger hun.

Dansk Folkeparti, der er en del af aftalen, mener ikke, det er rimeligt, at handicappede bliver ramt, og partiet har nu rettet henvendelse til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) for at få revideret aftalen.

Ministeren er »generelt tilfreds med kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen«, men åben over for at se på uhensigtsmæssige dele af aftalen.

Læs mere her (kræver abonnement).

Pia Kjærsgaard freder udskældte økonomer

I går fulgte Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, op på en kritik i Børsens leder om de uafhængige økonomer, som er blevet nedsat i Folketinget som et eksperiment.

Tanken er, at økonomerne efter amerikansk forbillede kan fungere som uvildig rådgivning til den til enhver tid siddende opposition, så Folketinget kan yde parlamentarisk modspil til regeringen og selv kan udvikle politik. Det var med hjælp fra netop de økonomer, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for nylig kom med et udspil, der skal bekæmpe sort arbejde, som Jyllands-Posten beskrev.

Efter at økonomerne senest er kommet med en vurdering af, at ulighed hæmmer væksten, har Joachim B. Olsen foreslået at nedlægge de økonomiske konsulenter med henvisning til, at »det faglige niveau ikke er højt nok«.

Men det afviser Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, nu i Information.

»Jeg kan kun sige, at der er stor tilfredshed med de økonomiske konsulenter, og det mener jeg gælder bredt i Folketinget. Man kan selvfølgelig være utilfreds med deres konklusioner, og det er man velkommen til at være. Men det ændrer ikke ved, at det var et enigt folketing, der i sin tid besluttede som en forsøgsordning at ansætte flere konsulenter, herunder de økonomiske, og det forventer jeg også, det vil være bag en fortsættelse af ordningen,« siger Pia Kjærsgaard.

Du kan læse mere i Information her (kræver abonnement), hvor du også kan læse, at DR nu må komme med en beklagelse i sagen.

Veje vs tog: Det ser ud som en 2-0 sejr til vejene

Videre til Jyllands-Posten, der har en historie om, at Venstre og Liberal Alliance vil skrotte Folketingets aftale fra 2009 om, at trafikvæksten i Danmark skal ske i den kollektive trafik i tog og busser frem for på vejene og i biler.

Men den aftale skal afløses af, at man i stedet for at bygge nye skinner til togene laver flere veje, fordi væksten i togtrafikken er faldende, og der i stedet kommer flere og flere bilister, lyder det fra de to partier.

»Strategien om, at hovedparten af væksten skal ske i den kollektive trafik, holder ikke. Dels har rigtig mange købt en lille økonomisk bil, dels går det ikke ret godt med togdriften. Vi må erkende, at det mål, vi satte i 2009, ikke svarer til danskernes ønsker,« siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

Helt modsat har SFs ditto, Karsten Hønge, det:

»Ingen gider sidde og glo på hinandens baglygter. Derfor er det gammeldags at satse på, at hver mand skal have sin egen bil,« siger han.

Du kan læse den historie her.

Esben Lunde får markant ’næse’ af Folketinget

MMiljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) får nu som forventet en markant næse for sin håndtering af sagen om de såkaldte fiskerikvotekonger.

Det skriver DR, efter at Dansk Folkeparti trods beskyldninger om, at Lunde Larsen havde løjet over for Folketinget, fredede ministeren tirsdag.

»Folketinget konstaterer, at ministeren ikke har oversendt ministeriets forslag til at modvirke kvotekoncentrationen og de såkaldte ’kvotekonger’ til Folketinget på trods af, at et flertal ved gentagne lejligheder har ytret ønsker herom, og at de efterspurgte oplysninger ville have været af stor betydning for de enkelte partiers mulighed for at udforme effektive forslag til at begrænse kvotekoncentrationen,« står der i en udtalelse, der ventes vedtaget på et udvalgsmøde her til formiddag af et flertal i Folketinget.

Læs mere om det her.

Peter Lund Madsen er Konservativ - sådan da

I går kom det frem, at hjerneforsker Peter Lund Madsen stiller op for de Konservative på Frederiksberg. Berlingske har interviewet ham om hvorfor:

Hvor længe har du defineret dig selv som konservativ?

»På nogle områder længe og på andre områder ikke så længe. Jeg kan lide den linje, der er på Frederiksberg. Det socialkonservative. At man skal opføre sig ordentligt. Man skal passe på hinanden. Tingene skal være rimelige. Og så er der den dér gammeldags spejderånd, som jeg kan lide – man skal gøre sig umage og altid holde sine aftaler.«

Det lyder som om, at du er konservativ med forbehold. Vil du også stemme konservativt ved næste folketingsvalg?

»Uh, det har jeg ikke taget stilling til endnu,« siger Peter Lund Madsen.

Du kan læse interviewet her.

Søren Pind vil skabe ny kandidatuddannelse - uden SU

Regeringen vil skabe en ny fireårig kandidatuddannelse uden SU. Det skal være muligt at tage en kandidatgrad på dobbelt så lang tid som i dag, hvis den studerende samtidig er ansat hos en privat virksomhed. Det mener regeringen og uddannelsesminister, Søren Pind (V), som nu indkalder til politiske forhandlinger om en ny erhvervskandidat, skriver Berlingske.

»Vi kan se, at det bliver efterspurgt fra erhvervslivet. Man ved også fra internationale erfaringer, at det virker at skabe en tættere sammenkobling mellem erhvervslivet og uddannelserne, derfor skal det være muligt at arbejde og samtidig specialisere sig via en kandidatuddannelse imens,« siger Søren Pind.

Læs mere om det her.

Minister vil kulegrave Akuttelefonen 1813 og landets lægevagter

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) lægger nu op til en kulegravning af Akuttelefonen 1813 og landets lægevagter. Det sker, efter det er kommet frem, at der har været en række fejl hos hovedstadens Akuttelefon, skriver DR.

Der indberettes langt flere alvorlige fejl, eller utilsigtede hændelser som de kaldes, for Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden end for lægevagterne i resten af landet, og det får ministeren til at reagere.

»Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at der er de her store forskelle på de utilsigtede hændelser. Det kan der sikkert være mange faglige forklaringer på, men jeg synes, at det er ret vigtigt at få det belyst, siger hun.

Læs om det her.

Dagens liste

Berlingske har lavet en opgørelse over udenlandske indvandrere, der kommer til Danmark. Syrerne topper listen, hvor du kan se, fra hvilke fra 25 lande der kommer flest nye indvandrere til Danmark.

Se listen her.

Dagens interview

Finder vi også i Berlingske, der har interviewet Zenia Stampe i serien om, hvad der er Danmarks største udfordring.

Og det er ifølge den radikale værdikæmper, at anarki og usikkerhed banker på døren, hvis vi lader det internationale samarbejde smuldre.

Læs det interview her.

Dagens debat

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har i reklamer for sit parti snakket om, at den bedste danske opfindelse er Danmark.

Nu er hun klar med en videreudvikling af det budsskab i en kronik i Berlingske sammen med Lizette Risgaard, formand for LO, og Bente Sorgenfrey, formand for FTF. Her lyder det, at »den bedste danske opfindelse i de sidste 150 år er vores velfærdssamfund«.

Men selvom det er det, er der brug for en reform af velfærdssamfundet, mener de tre skribenter og opstiller fire veje til en bedre velfærd.

Det kan du læse om her.

Dagens læsehest

Hvis nogen går rundt og tror, at man kan sidde og dovne den som medlem af Folketinget, så har Enhedslistens Christian Juhl i et opslag på Facebook vist, at det i hvert fald ikke altid er tilfældet.

Det sker i dag

10.30 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om omfanget og betydningen af den øgede kvælstofudledning, som fremgår af rapporten ”Vandmiljø og Natur 2015”.