»Inger Støjberg klamrer sig til nogle halmstrå, der falder sammen et for et«

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg trækker overskrifter i en række af landets medier forud for imødeset samråd. Ministeren hiver samtidigt tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt ind i sagen. Og røde partier truer med en undersøgelse. Hele dit overblik her.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er nået til fredag og dermed ugens sidste omgang politisk morgenpost, der samler alle dagens vigtigste politiske historier ét sted.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i dag i endnu et samråd om sin ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller på landets asylcentre.

En række af landets medier bringer i dag nye historier om den omdiskuterede sag, hvor det altså er slået fast, at ministeren udstedte en ulovlig instruks om at adskille parrene uden en individuel bedømmelse, men hvor det ikke ligger fast, hvorvidt hun var bevidst om overtrædelsen eller var advaret om den forinden.

Du får alle dagens Støjberg-historier kort fortalt herunder.

Politiken skriver fredag morgen, at Inger Støjberg nu for første gang bekræfter, at Udlændingestyrelsen mundtligt fik besked på at administrere i overensstemmelse med den pressemeddelelse, som ministeren sendte ud 10. februar 2016, hvor hun gjorde det klart, at ingen mindreårige asylansøgere fremover måtte bo sammen med en ægtefælle på asylcentrene.

Det bekræfter Støjberg ifølge avisen i et skriftligt svar til Folketinget.

Dermed bekræfter ministeren nu selv, at Udlændingestyrelsen om eftermiddagen 10. februar 2016 fik en telefonopringning fra ministeriet »om administrativt at effektuere i overensstemmelse med indholdet af pressemeddelelsen«, skriver Politiken.

Inger Støjberg skriver i sit svar til Folketinget, at hun vil redegøre nærmere for forløbet på dagens samråd om sagen i Folketinget.

Den historie kan du læse her.

»Det var tvang«

Hos DR står et af de adskilte par frem og fortæller deres historie.

DR har mødt den 17-årige syriske flygtning Nagham Hassan og hendes 18-årige mand, Yamin Suwaid, som sidste år blev tvangsadskilt som følge af Støjbergs instruks.

Den 15. februar 2016 blev parret kaldt ind på et kontor på asylcentret Avnstrup i Midtsjælland.

Ifølge parret fik de at vide, at Nagham Hassan og andre flygtningekvinder under 18 ikke længere kunne bo sammen med deres ægtefæller eller samlevere.

Dagen efter blev Nagham Hassan kørt 50 kilometer væk til Røde Kors' børnecenter i Nykøbing Sjælland.

Til DR fortæller parret, at de aldrig blev hørt af myndighederne, inden de blev tvangsadskilt.

»Det var svært, fordi de aldrig spurgte os, hvorfor vi var gift. Det var tvang. De sagde, at hvis min kone ikke flyttede den 16. februar, så ville politiet komme og sørge for adskillelsen,« fortæller Yamin Suwaid, der forblev adskilt fra sin kone i fire og en halv måned.

Kan I forstå, at systemet reagerer, når I er så unge?, spørger DR.

»Vi forstår ikke, at de ikke spørger, om vi havde valgt at blive gift og være sammen eller ej,« siger Nagham Hassan.

Du kan læse hele historien hos DR her.

»Det er decideret pinligt«

Hos Berlingske sender flere partier i rød blok en klar opfordring til de borgerlige partier forud for dagens samråd.

Hvis ikke et flertal i Folketinget vil undersøge sagen om Støjbergs ulovlige instruks, skal der laves en undersøgelse af sagen, hvis flertallet skifter ved næste valg.

Sådan lyder det fra både Enhedslisten, Alternativet og SF.

»Det er decideret pinligt, at blå blok slår ring om en minister, som så tydeligt kommer med søforklaringer. Men hvis de insisterer på at have så lidt respekt for folkestyret, så må vi arbejde for at få en undersøgelse efter et valg, hvor magten forhåbentlig skifter,« siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL) til avisen.

Både Socialdemokratiet og de Radikale vil ikke afvise, at der skal laves en undersøgelse af Inger Støjberg, hvis magten skifter.

Den historie her (kræver abonnement).

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, mener i øvrigt ikke, der er grund til at undersøge sagen nærmere, forklarer han i et interview med avisen, som du kan læse her.

Tidsgrænsen

Hos Information vurderer to eksperter, at de unge asylpar, der var blevet adskilt som følge af Støjbergs instruks, måtte vente så længe på at få deres sag vurderet, at det var ulovligt.

Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder siger til avisen:

»Et ægtepar kan kun adskilles uden partshøring og en individuel sagsbehandling i en kort periode, før jeg vurderer, det er ulovligt. Der er ingen præcis tidsgrænse, men med kort periode tænker jeg omkring to-tre-fire uger, ikke flere måneder.«

Den historie her.

18 gange

Tilbage hos Politiken har avisens journalister lavet en optælling.

Da Inger Støjberg senest var i samråd om sagen, forklarede hun, at det dokument, hun havde sendt til Udlændingestyrelsen 10. februar 2016, blot var en pressemeddelelse og altså ikke en instruks. Der var altså tale om en politisk tilkendegivelse, som endte som en instruks.

En gennemgang, som Politiken har foretaget af sagens dokumenter og ministerens udtalelser forud for dagens samråd, viser, at mindst 18 gange har Støjberg selv, hendes departementschef eller ministeriet omtalt pressemeddelelsen som en instruks.

Flere af oppositionspartierne mener, at Inger Støjberg har løjet i sagen.

Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, siger:

»Pressemeddelelsens indhold er jo, at man nu dropper de individuelle vurderinger og adskiller alle. For det andet: Selv hvis man gik med på hendes mystiske nyopfundne søforklaring, må man jo spørge sig selv, hvorfor der så ikke blev sendt en skriftlig instruks.«

Kan det ikke have været en forglemmelse?, spørger avisen.

»Det er simpelthen for langt ude en forklaring. Nej, det tror jeg simpelthen ikke på. Og hendes pressemeddelelse omtales jo igen og igen som ministerens instruks. Det er så tydeligt, at det her er nykonstrueret. Inger Støjberg klamrer sig til nogle halmstrå, der falder sammen et for et,« lyder svaret.

Støjberg hiver Thorning ind i sagen

På Facebook fredag morgen har Inger Støjberg hevet tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt ind i sagen.

Støjberg skriver på Facebook, at hun ville ønske, »at flere socialdemokrater - og resten af venstrefløjen - lyttede til vores tidligere statsminister i denne sag«.

I sit Facebook-opslag poster Støjberg desuden et foto af Thorning, hvor Thorning står med budskabet »An end to child marriage« - altså slut med at børn bliver gift.

Eksperter har tidligere hos Berlingske kritiseret Støjberg for at manipulere, når hun forsøger at få sagen til at handle om for eller imod barnebrude og ikke overtrædelse af loven.

Savner du overblik over hele sagen og de vigtigste spørgsmål? Flere medier har lavet en længere gennemgang. Du kan læse eksempler hos Politiken, Jyllands-Posten, Altinget og Ritzau.

Og så ikke mere om den sag i denne omgang.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Vi hopper videre til et kort nyhedsoverblik.

Her er tre andre historier, du også skal kende til i dag

1: Andelen af asylansøgere, der anerkendes som egnet til at få opholdstilladelse er halveret på halvandet år. Det skriver Berlingske i dag på baggrund af Udlændingestyrelsens nyeste opgørelse.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) læser opgørelsen sådan, at Danmark i højere grad er ramt af folkevandring end flygtningekrise, idet hovedparten af asylansøgerne nu får afslag.

»Så er de migranter og ikke flygtninge. Fordi hvis man er flygtning i klassisk forstand, hvor man er forfulgt, vil man opfylde betingelserne for at få asyl,« siger hun til avisen.

Den historie her.

2: Finansministeriets regnemaskine skal til eftersyn og moderniseres, så den spytter mere retvisende prognoser ud til politikerne og befolkningen.

Det kræver et flertal uden om regeringen i en såkaldt beretning, som torsdag opnåede flertal i Folketingets Finansudvalg. Det skriver Jyllands-Posten.

Konkret vil flertallet have finansminister Kristian Jensen (V) til at sætte gang i et arbejde med at opdatere de økonomiske regnemodeller, så de indregner såkaldte dynamiske effekter mere ligeligt end i dag.

Mere om det her.

3: Otte ud af ti kvinder er utrygge ved deres pension – det samme er syv ud af ti mænd. Pensionsselskaber, eksperter og LO efterlyser derfor hos Politiken et forenklet pensionssystem.

»Når så mange ikke er trygge ved deres pensionsopsparing, har både vi i branchen og politikerne på Christiansborg et kæmpe problem«, siger Danica-direktør Lars Ellehave-Andersen til avisen.

Den historie får du her.

Dagens kødduel

Folketingets kantine, Snapstinget, havde i denne uge en kødfri dag.

BT har i dag spurgt Dansk Folkepartis Søren Espersen og Alternativets Rasmus Nordqvist om, hvorvidt det er en god ide.

De svarer – ikke overraskende –  noget ret forskelligt.

Rasmus Nordqvist:

»En kødfri dag i kantinen kan være med til at vise nogle ting, man kan lave uden kød. Vi skal alle sammen rykke ved vores vaner og indse, at vi har et ansvar for de klimaforandringer, der er.«

Søren Espersen:

»Hvorfor straffer man os, der kan lide kød, når vegetarerne får deres mad hver dag? Jeg forstår ikke, at det skal laves om. Folk skal da have det, de vil have? Det er bestemt ikke fint med et miljøpolitisk tiltag som dette. De, der vil spise som kaniner, kan gøre det, men vi skal have vores kød.«

Artiklen er ikke på nettet.

Fik du læst?

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) mener, at Folketinget har fået alt for meget magt og blander sig for meget i regeringens arbejde og rolle som folkestyrets udøvende magt.

Det sagde han torsdag i P1s politiske magasin Slotsholmen.

»Det kan ikke fortsætte på denne måde, og der vil komme en forandring. En positiv eller en negativ. Lad den blive positiv,« sagde ministeren.

Men Søren Pind må altså leve med, at når man er en mindretalsregering, så har Folketinget mere at skulle have sagt, siger professor emeritus i statskundskab Tim Knudsen til dr.dk.

»Det er nu engang de parlamentariske vilkår. I lang tid har man set, at Folketinget har forhindret regeringer i at gennemføre en masse ting. Det kan jeg godt forstå, at man kan blive frustreret over, men sådan er det,« siger han.

Den historie her.

Det sker i dag

09:30 Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller på landets asylcentre danner igen grundlag for et samråd med ministeren.

18:00 Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder igen i år Sankt Hans i Marienborg Have. Haven åbnes klokken 18.00, mens statsministeren byder gæsterne velkommen klokken 19.00. Herefter vil der være tale af Mikkel Beha Erichsen og musik af Brødrene Olsen. Statsministeren holder båltalen klokken 21.00, inden han tænder bålet.