Inger Støjberg i uroplaget bydel: Bandemedlemmer løber rundt og spiller hårde – »men i det øjeblik de sidder på anklagebænken, så piber og græder de«

Dagens overblik: Venstre-folk vil hellere bruge penge på velfærd end skattelettelser. Frank Jensen fortæller, at folk fra hans forvaltning lækkede dokumenter til BT i Anna Mee Allerslevs bryllupssag. Og så stiller Naser Khader for første gang op til et interview om Exitcirklen. Hele dit overblik her.

Arkivfoto. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besøgte i går Bispeparken i Københavns Nordvestkvarter for at føre valgkamp med Venstres spidskandidat i hovedstaden, Cecilia Lonning-Skovgaard. V-spidsen placerer sig på den samme udlændingepolitiske fløj i Venstre som Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Velkommen til dagens politiske overblik.

Vi kan lige så godt sige det, som det er: Stakken af dagens aviser indeholder næsten kun historier om det snarligt forestående kommunalvalg, så det vil morgenposten i særligt høj grad bære præg af.

Vi skal blandt andet rundt om et læk i bryllupssagen fra Københavns Rådhus, og så skal vi med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Nordvest for at få historien bag citatet i overskriften.

Og når vi er færdige med kommunalvalget, skal vi forbi den konservative udlændingeordfører, Naser Khader, der for første gang udtaler sig en lille smule om sagen om Exitcirklen i et interview – og ikke bare på sin egen Facebook-profil.

Vi begynder med det kommunalpolitiske.

Berlingske har i dag historien om, at mens statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regering har skattelettelser øverst på sin politiske dagsorden, vil Venstres topkandidater i kommunerne hellere bruge penge på velfærd end på at sænke skatten.

Norstat har foretaget en rundspørge blandt 895 spidskandidater til kommunalvalget på vegne af den liberale tænketank Cepos og spurgt dem:

Hvis du fik 50 millioner kroner til din rådighed, og du skulle vælge mellem at sænke kommuneskatten eller øge de kommunale investeringer, hvad vil du så vælge?

Én ud af fire – 27 procent – af Venstre-kandidaterne, der har svaret, ville bruge de 50 millioner kroner på at sænke skatten. Næsten seks ud af ti – 59 procent – vil foretage kommunale investeringer i velfærd og serviceforbedringer for pengene. De resterende 14 pct. har svaret »ved ikke«.

Ud af 98 spidskandidater for Venstre har 64 svaret.

Venstres spidskandidat i Egedal Kommune, borgmester Karsten Søndergaard, er ikke i tvivl om sit valg:

»Ingen tvivl, det bliver kommunal velfærd, som det ser ud nu. Vores økonomi er enormt presset. Vi har ikke råd til skattelettelser,« siger han til Berlingske.

Og det er noget, der får den ellers ikke normalt så formælte cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen til at tabe mælet.

»Jeg mangler næsten ord. Vi har i dag OECDs højeste skattetryk og en meget stor offentlig sektor. I den situation burde man forvente, at en spidskandidat for Danmarks liberale parti helt entydigt ville prioritere lavere skat frem for højere offentlige udgifter,« siger han.

Læs hele historien og en reaktion fra Venstre på Christiansborg her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Da Støjberg blev inviteret til Nordvest

Og så skal vi som lovet bevæge os ud i Københavns Nordvestkvarter.

Venstres spidskandidat ved kommunalvalget i hovedstaden, Cecilia Lonning-Skovgaard, havde i går inviteret Inger Støjberg og udlændingeordfører Marcus Knuth (V), der også stiller op til valget, til ghettoområdet Bispeparken.

Også pressen var inviteret med, for Cecilia Lonning-Skovgaard havde et nyt udspil med til Nordvest, der har fået navnet »Riv ghettoen ned«, rapporterer DR.

Udspillet indebærer et midlertidigt stop for alment boligbyggeri. I stedet skal man sælge jorden til private, der kan bygge andelslejligheder, lyder forslaget, som du kan blive klogere på hos DR her.

Cecilia Lonning-Skovgaard fortalte også, at det ikke var tilfældigt, at netop Støjberg var inviteret med til at føre valgkamp. V-spidsen placerer sig nemlig udlændingepolitisk samme sted som Inger Støjberg – på Venstres »hardliner«-fløj.

»Jeg deler i den grad ministerens bekymring for, at vi har nogle udfordringer med manglende social mobilitet og sammenhængskraft. Det ser vi især i de store byer, så jeg er helt på linje med hende,« siger Lonning-Skovgaard til DR.

Ritzau var også med på turen og benyttede lejligheden til at spørge Inger Støjberg til den våbenhvile, der angiveligt er blevet indgået i den verserende bandekonflikt i København.

Våbenhvilen er ifølge flere medier forhandlet på plads af fædregrupper i moskéen på Dortheavej i Nordvest, og det er ikke noget, der begejstrer Støjberg.

»Jeg mener grundlæggende, at det er en opgave for alle andre end lige nøjagtig imamer. I Danmark er det retssystemet, der gælder. Ikke alle mulige andre regler,« siger hun.

Og udlændingeministeren er ikke i tvivl om, hvad der i hendes øjne bør ske med kriminelle bandemedlemmer:

»Disse mennesker løber rundt, spiller hårde, skaber frygt og utryghed og skyder omkring sig. Men i det øjeblik de sidder på anklagebænken, så piber og græder de, hvis de står til udvisning. Det er det eneste, de har respekt for,« siger Inger Støjberg.

Mere hos Ritzau her.

Bryllupslæk kom fra Frank Jensens forvaltning

Vi går videre til en ny udvikling i bryllupssagen fra Københavns Rådhus, der kom frem i går, da overborgmester Frank Jensen (S) gæstede TV 2 News-talkshowet »Lippert«.

Frank Jensen fortalte, at det var medarbejdere fra en forvaltning, der hører under ham, som lækkede oplysninger til BT om nu tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslevs (R) bryllup på Rådhuset.

»Det er jeg selvfølgelig hamrende ærgerlig over, og det er fuldstændigt uacceptabelt,« siger Frank Jensen i TV-programmet.

BT kunne i september berette, at Anna Mee Allerslev gratis havde lånt Rådhussalen til sit bryllup. Leje af salen koster ellers 65.000 kroner for andre borgere. Sagen endte med, at Allerslev betalte pengene og trak sig helt fra københavnsk politik.

Lækket af oplysningerne om brylluppet er blevet lokaliseret til Københavns Kommunes Rådhusservice under Økonomiforvaltningen, som Frank Jensen er ansvarlig for.

Da det kom frem, at lækket stammede derfra, blev medarbejderne kaldt sammen og fik at vide, at »det er fuldstændig langt ude over, hvad der er acceptabelt«, understreger overborgmesteren.

Men sagen bliver ikke politianmeldt, fordi det vurderes, at journalisterne også ville have fået oplysningerne, hvis de selv havde søgt aktindsigt, fortæller Frank Jensen i programmet.

Mere her.

Dagens kommunalvalgsanalyse

Finder vi i Politiken.

Her skriver avisens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, at flere stemmer i det socialdemokratiske bagland mener, at Frank Jensen ikke kan blive siddende som næstformand i partiet, hvis København falder ved det forestående kommunalvalg.

Socialdemokratiet, der traditionelt sidder tungt på overborgmesterposten i København, står ifølge flere målinger over for en markant tilbagegang ved valget. Det kunne Berlingske eksempelvis berette om tidligere på ugen.

Anders Bæksgaard skriver:

»Blandt partiets øvrige S-borgmestre spekulerer man i, hvorvidt Frank Jensen kan blive siddende som partiets næstformand, hvis han taber København. Analysen peger i samme retning, men på de interne linjer fremhæves den med forskellig styrke.«

»I en kommune kalder en S-borgmester det for usandsynligt, at partiets næstformand kan beholde sin post, hvis han har tabt højborgenes moder på gulvet. I en anden kommune kan en S-borgmester godt forestille sig, at Frank Jensen kan blive siddende, men et nederlag må føre til personlige overvejelser om at trække sig,« skriver Bæksgaard videre i sin analyse, som du kan læse hos Politiken her.

To hurtige kommunale

1. De blå partier i Kommunernes Landsforening (KL) stoppede en kulegravning af foreningens overforbrug af skatteborgernes penge. Det skriver Ekstra Bladet i dag.

TV 2 bragte tirsdag dokumentaren »En rigtig møgsag«, der blandt andet afslører, hvordan KL har brugt skattepenge på dyre middage og hoteller samt Mont Blanc-kuglepenne.

På et bestyrelsesmøde i september foreslog de socialdemokratiske borgmestre i KLs bestyrelse – med opbakning fra SF og Enhedslisten – at et uvildigt revisionsfirma skulle kulegrave de forhold, som dokumentaren nu har bragt frem.

Forslaget kom til afstemning, men det blev stemt ned. Ni stemte imod, mens otte stemte for, skriver avisen.

Imod stemte KL-formand Martin Damm (V) og de øvrige bestyrelsesmedlemmer fra Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti samt det daværende radikale medlem, Anna Mee Allerslev, der på det tidspunkt stadigvæk var borgmester i København.

Martin Damm skriver i en mail til Ekstra Bladet:

»Jeg stemte imod forslaget, fordi vi efter min opfattelse allerede havde den viden, som en sådan undersøgelse ville kunne give os. Og det synes jeg ærlig talt ikke, det giver mening at bruge penge på.«

2. Fører en rød borgmester i en kommune altid rød politik? Og hvad med blå borgmestre? Er deres politik altid blå?

Nej, konkluderer to forskere i en ny kortlægning, skriver Berlingske.

Opgørelsen gemmer på et par overraskelser, for flere af Danmarks økonomisk mest højreorienterede kommuner er ledet af røde politikere, mens nogle af de mest venstresnoede kommuner har blå borgmestre i spidsen.

Du kan blive klogere på, hvordan det kommunale Danmark kan hænge sådan sammen, her.

I artiklen kan du også klikke dig rundt på et interaktivt danmarkskort og finde ud af, om din egen kommune er venstre- eller højreorienteret.

Naser Khaders omdiskuterede mail

Og så skal vi som lovet runde Naser Khader og Exitcirklen.

Berlingske har adskillige gange forsøgt at få den konservative politiker i tale i forbindelse med sagen om et politisk forsøg på at sløjfe den offentlige støtte til den frivillige forening, som de to kvinder Sherin Khankan og Khaterah Parwani står bag.

I sit forsøg på at droppe støtten sendte Khader blandt andet en mail sammen med Martin Henriksen (DF) og Venstres Marcus Knuth, hvor de tre borgerlige politikere kom med en række beskyldninger mod de to kvinder.

Naser Khader har afvist at stille op til interview, og han har i stedet kommunikeret til offentligheden om sagen via sin Facebook-profil. Nu siger han så lidt om sagen i Euroman.

Her fortæller Khader om den mail, som han er træt af, er blevet lækket til pressen.

»Jeg erkender, at mailen ikke får topkarakter. Det er naivt, men vi regnede ikke med, at nogen ville lække den. Vi (Khader, Henriksen og Knuth, red.) var på tur til Marokko for at se grænsen mellem Marokko og Spanien. Det var på turen, vi bad vores kontor om at formulere en mail og sende den til de andre ordførere. Jeg erkender, at vi fokuserede alt for meget på, hvad Khankan og Parwani har sagt tidligere. Det var en fejl. Fokus skulle have været på deres manglende ekspertise og kompetencer til at modtage 680.000 skattefrie kroner,« siger han til magasinet.

To historier der også er gode at få med

1. Danmarks kampfly kan blive ti milliarder kroner dyrere, end regeringen først har oplyst, skriver Jyllands-Posten.

Da daværende forsvarsminister Peter Christensen (V) sammen med Lars Løkke Rasmussen i maj sidste år fortalte om milliardinvesteringen i nye kampfly, sagde de, at den samlede pris i flyenes 30-årige levetid var 56,4 milliarder kroner.

Men budskabet blev ifølge Jyllands-Posten fremsat til trods for, at det allerede dengang fremgik af regeringens eget baggrundsmateriale, at prisen ville være 66,1 milliarder kroner, når prisstigninger på eksempelvis reservedele og højere lønninger medregnes.

Mere hos avisen her.

2. Et nyt signalsystem på de danske togstrækninger bliver syv år forsinket og udløser en ekstra milliardregning. Det oplyste transportminister Ole Birk Olesen (LA) i går på baggrund af en kritisk rapport fra konsulenthuset Deloitte.

I rapporten konkluderes det, at der er så store udfordringer med at installere nyt signaludstyr i den eksisterende togflåde, at det potentielt kan volde store problemer, hvis ikke planen udskydes. Derfor vil nogle togstrækninger først få nye signaler i 2030, selvom det efter planen skulle være i 2023.

Læs mere hos Berlingske Business her.

Det sker i dag

Løkke på valgkampsrundtur
Lars Løkke Rasmussen fortsætter sin kommunale rundtur forud for valget 21. november. I dag besøger han Lyngby-Taarbæk, Glostrup og Lejre.

7.30: Åbent samråd om Arbejdstilsynet
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal tidligt op for at deltage i et samråd om Arbejdstilsynet. Ministeren skal blandt andet redegøre for det nye initiativ om, at tilsynet skal komme på uanmeldt tilsyn i byggebranchen, og om det er forsvarligt at reducere tilsynets bevilling.

10.00: Statsministeren tager det første spadestik til nyt pandaanlæg
Som vi skrev i morgenposten i går, tager Lars Løkke Rasmussen og den kinesiske ambassadør i Danmark, Deng Ying, i dag det første spadestik til det nye pandaanlæg i Zoologisk Have. Her skal de to kæmpepandaer, som Kina har udlånt til Danmark, bo, når de efter planen kommer til København i slutningen af 2018. Ud over Statsministeren og den kinesiske ambassadør vil arkitekt Bjarke Ingels, Zoos direktion og bestyrelse være til stede.

10.00: Møde i salen med Europol og bandetiltag
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en stribe lovforslag bliver behandlet. Heriblandt flere af justitsminister Søren Pape Poulsens (K) initiativer mod rocker- og bandekriminalitet samt et forslag om supplering af databeskyttelsesloven. Desuden er der forhandling om justitsministerens redegørelse om status over dansk politis situation i forhold til Europol.

11.30: Maritim konference på Christiansborg
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) taler, og der er paneldebat med Peter Skaarup (DF), Morten Bødskov (S) og Søren Gade (V), når Danske Rederier, CO-industri og Danske Maritime holder en maritim konference i Fællessalen på Christiansborg. Ved konferencen diskuteres temaer med direkte indflydelse på Det Blå Danmarks fremtid og vækst på et globalt marked præget af skarp konkurrence.