»I virkeligheden begår Thulesen Dahl nærmest karaktermord på Messerschmidt«

Dagens overblik: DFs problemer fortsætter for fuld drøn, og partiledelsen lægger luft til Morten Messerschmidt. Og så skal vi også forbi en hård kritik af Lars Løkke og uddannelsesministerens 11-taller i latin. Du får hele dit politiske overblik her.

(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-tirsdag-morgen.

For mange er ugen lig med efterårsferie. Således også en række danske politikere.

Men sådan er det ikke for DF-toppen, der i disse dage kæmper med søndagens afsløringer om de cirka 200.000 kroner, som man har modtaget fra det europæiske parti MELD til partiets sommergruppemøder i 2014 og 2015.

Kristian Thulesen Dahl har godt nok ikke stillet op til interview - det har han ladet gruppeformand Peter Skaarup, partiets næstformand, Søren Espersen, og formanden for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, om.

Men Thulesen udsendte i går en version af sit nyhedsbrev, hvori han bekendtgjorde, at DF vil tilbagebetale de 200.000 kroner. Det samme ville man i øvrigt gøre i alle fremtidige sager, hvor »vurderingen er, at vi ikke måtte have draget gavn heraf«, som Thulesen skriver. Uanset at DF selv måtte have en anden opfattelse, tilføjer han.

»Forløbet viser rod. Det rigtige program er ikke sendt med til Europa-Parlamentet, og folk svarer forvirret på, om de har deltaget i en MELD-konference eller ej. Det dur selvfølgelig ikke,« skriver Thulesen Dahl og fortsætter:

»Alle må have en forventning om, at der nu endeligt ryddes op i den rodebutik, som MELD tilsyneladende har været.«

Opdatering: TV 2 erfarer tirsdag morgen, at Dansk Folkeparti planlægger at betale op imod 300.000 kroner yderligere tilbage til EU-systemet. Den nyhed kan du læse her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Jeg er sådan en godtroende himmerlænding«

Stopper sagen så her? Tilsyneladende langt fra. Vi starter i Ekstra Bladet.

Avisen kan i dag afsløre, at DFs næstformand, Søren Espersen, har haft en endnu mere fremtrædende rolle i FELD, end det hidtil har været fremme. Allerede i efteråret 2012 blev han nemlig valgt som næstformand for fonden.

Over for Ekstra Bladet kalder Søren Espersen selv sin rolle for »proforma« og afviser blankt, at han har anet, hvad der foregik. Han har for eksempel aldrig »deltaget i et eneste møde eller telefon-konversation« og har kun været med, »fordi der skal nogle navne på«, som han siger til Ekstra Bladet.

Der følger jo et bestyrelsesansvar med. Det står også i vedtægterne?, spørger avisens journalist.

»Jeg er sådan en godtroende himmerlænding. Jeg tror det bedste om folk, og at det nok skal gå,« svarer Espersen.

Ekstra Bladet kan i øvrigt også fortælle, at Dansk Folkepartis organisatoriske næstformand, Carl Christian Ebbesen, der også er kultur- og fritidsborgmester i København, var manden, der i 2012 indgik kontrakt med De Forenede Sejlskibe A/S om leje af skonnerten Halmø på vegne af MELD og FELD.

Carl Christian Ebbesen var og er ikke medlem af MELD OG FELD, og EU kender derfor den praksis »uacceptabel«.

Læs Ekstra Bladets afsløringer på side 6 og 7 i avisen i dag. Artiklerne er endnu ikke online.

Karaktermordet på Messerschmidt

I dagens Berlingske lægger DF-toppen i skikkelse af gruppeformand Peter Skaarup afstand til Morten Messerschmidt.

»Jeg tror bare, det har kørt for nonchalant. Han har ikke haft styr på det administrative, og det skal der jo bare være,« siger Peter Skaarup.

I Ekstra Bladet lyder analysen fra politisk kommentator Hans Engell, at Kristian Thulesen Dahl i sit nyhedsbrev fra i går eftermiddag også lægger afstand til Morten Messerschmidt, idet han »udtrykker en sønderlemmende kritik« af DF-stemmeslugeren, den nu tidligere formand for partiet i Europa-Parlamentet.

»I virkeligheden begår Thulesen Dahl nærmest karaktermord på Messerschmidt, som aften efter aften på tv og i Ekstra Bladet har forklaret, at der ikke er noget at komme efter. Det hele beror på misforståelser og uvidende mennesker i EU og medierne, der ikke fatter en brik,« skriver Hans Engell i sin analyse, hvor han kalder sagen »livsfarlig« for Dansk Folkeparti.

Dagens citat: Nu vil DF meget gerne i gang med de 2025-forhandlinger

Dansk Folkeparti har hidtil afvist, at der er noget som helst at forhandle om i 2025-regi, så længe Liberal Alliance holder fast i partiets ultimative topskattelettelseskrav. Men i dagens BT kan statsminister Lars Løkke Rasmussen glæde sig over, at der tilsyneladende er kommet nye boller på suppen.

DF-gruppeformand Peter Skaarup vil nemlig meget gerne i gang med at få lov at koncentrere sig om forhandlingerne om næste års finanslov og den 2025-plan, der skal afgøre, om regeringen overlever. I forbindelse med tilbagebetalingen af de 200.000 kroner, siger Peter Skaarup i dagens BT:

»Vi har brug for at få de her ting ud af verden, så vi kan koncentrere os om finanslov og 2025-plan.«

Status på 2025-forhandlinger

Og hvordan går det så egentlig med de 2025-forhandlinger? Det får vi svar på ved at kigge til Jyllands-Posten i dag. Og læsningen er ikke opmuntrende for de, der håber på en aftale. Der sker nemlig ikke noget.

»Der er intet, der har flyttet sig. Det skyldes det ultimative krav om fem procentpoint på topskatten. Hvis det bliver lagt ned, kan vi forhandle om alt,« siger René Christensen, finansordfører i Dansk Folkeparti.

Politikerne forhandler faktisk slet ikke, siger Liberal Alliances finansordfører Ole Birk Olesen:

»Det er ikke realistisk, at der lander en aftale inden længe, for vi sidder slet ikke om forhandlingsbordet.«

Tidligere udenrigsminister i hård kritik af Løkke

Information kunne i går fortælle, at statsminister Lars Løkke Rasmussen hemmeligholdt FNs generalsekretær Ban Ki-moons personlige advarsel mod den såkaldte smykkelov, inden den blev vedtaget i Folketinget. Det skete, da Statsministeriet hemmeligstemplede Ban ki-Moons advarselsbrev til Løkke.

I går skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar, at hemmeligholdelsen var forkert. Og at fejlen er »beklagelig«. Men det kan ikke have været en fejl, siger SFs tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen i dag i Information:

»Det er ikke nogen fejl. Det kan jeg slet ikke forestille mig. Det ville være højst usandsynligt. Der er ikke noget i det brev, der krænker rigets sikkerhed. Derimod giver det problemer for Lars Løkke Rasmussen som statsminister og for regeringen,« siger Holger K. Nielsen til Information.

Også både DF, LA og Alternativet undrer sig såre over historien og statsministerens fremgangsmåde.

Artiklen er endnu ikke online.

Åh, den gode, konstruktive tone

De er ikke altid enige, de gode politikere inde på Christiansborg.

Men heldigvis foregår uenighederne altid i en god, konstruktiv tone, hvor de sagligt fremfører deres synspunkter.

Her er det Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen og Venstres retspolitiske duo, justitsminister Søren Pind og medlem af Folketingets Retsudvalg, Jan E. Jørgensen, der snakker politi(k):

Tørnæs' to 11-taller

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs er i dag blevet interviewet til Politiken om sin skoletid. Hun fortæller, at hun ikke så godt kunne lide matematik, og at dansk og sprogfag til gengæld var blandt hendes yndlingsfag. Og så husker hun tilbage på nogle gode karakterer i faget latin. Og også generelt:

»Hvis man kigger på mine karakterer, fik jeg faktisk 11 i både den lille og store latinprøve – det vil sige, at jeg fik 11 både i folkeskolen og i gymnasiet efter den gamle 13-skala. Det var jo sådan set ret fint. Der må være noget, jeg fangede der. Ellers lå jeg pænt karaktermæssigt i alle fagene i folkeskolen. Sådan husker jeg det i hvert fald selv.«

3 andre nyheder, I lige skal have med

Regeringen klar med pakke til Syrien og Irak
Den danske regering styrker indsatsen for at stabilisere Syrien og Irak. Det sker med en ny regional stabiliseringspakke på cirka 333 millioner kroner. Pengene skal blandt andet gå til at genetablere basale serviceydelser til den hårdt trængte civilbefolkning - og til at bane vejen for, at flere civile irakere og syrere kan vende hjem. Det skriver udenrigsministeriet på sin hjemmeside.

Studerende smider 30 kilo spinat foran ministerium
En gruppe studerende har tirsdag morgen smidt 30 kilo spinat foran Uddannelses- og Forskningsministeriet dør. Det skriver Ritzau. Gruppen er imod regeringens forslag om at skære i SU'en, fordi det vil fjerne »levegrundlaget for hundredtusindvis af elever og studerende«. Regeringen har i sin 2025-plan foreslået at omlægge uddannelsesstøtten, så SU-stipendiet sænkes. Det betyder, at en udeboende studerende på en videregående uddannelse får 800 kroner færre i hånden hver måned. Samtidig skal det valgfri rentefri SU-lån og fribeløb ifølge regeringen hæves.

Minister kræver Mærsk-redegørelse
Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) gik i går ind i sagen om ophugningen af Mærsk-skibe under kontroversielle forhold i Indien og Bangladesh. Ministeren har bedt Miljøstyrelsen tage kontakt til Mærsk for at skaffe de oplysninger, som styrelsen skal bruge til en redegørelse til ministeren, skriver Ritzau.

2 DF-analyser

Vi skal lige en tur tilbage til Dansk Folkeparti og partiets problemer med MELD, FELD og Messerschmidt. Her er to analyser af problemets omfang. Vi begynder hos Politiken, hvor avisens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, er pennefører:

»Ved første øjekast ligner sagen endnu et bølgeskvulp i en stime af flere, der det seneste år har sået alvorlig tvivl om EU-parlamentariker Morten Messerschmidts dømmekræft og håndtering af europæernes skattekroner. Men til forskel fra tidligere, er man i DF-kredse opmærksom på, at også ledelsen og folketingsgruppen denne gang har noget på spil. Internt i partiledelsen skal man beslutte, om man fortsat skal holde partiregnskaberne skjult for offentligheden. På den ene side svækker det partiets troværdighed, når man afviser at leve op til de standarder, som man forlanger andre lever op til. På den anden side kan det give unødig støj at lægge alt frem, når man ikke ved, om medierne har flere afsløringer på vej.«

Hos DR siger politisk korrespondent Uffe Tang, at der fortsat er en lang række spørgsmål, der mangler at blive besvaret, og at sagen derfor må forventes at rulle videre:

»Hvad vidste han om de penge, der gik til sommergruppemødet fra EU's kasse? Han erkender nu i en sms gennem sin assistent overfor DR Nyheder, at han godt vidste, at der var visse omkostninger ved sommergruppemøderne, der blev støttet fra EU. Men hvordan det hele er kommet i stand, og hvad ledelsen i Dansk Folkeparti har vidst og ikke vidst, det aner vi faktisk ikke,« siger han på dr.dk.

Jobnyt: LA har fundet sin nye direktør

I slutningen af september trak Liberal Alliances direktør, Sune Aagaard, sig fra stillingen. Derfor har partiet ledt efter en ny. Og i går kom det frem, at LA-folkene kan se frem til et gensyn.

Den tidligere sekretariatschef i Liberal Alliance og nuværende public affairs-rådgiver for PR-bureauet Effector, Mikael Gotfredsen, bliver nemlig Sune Aagaards afløser.

Du kan læse mere om Mikael Gotfredsen hos altinget.dk her.

...Imens i Stensballe

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, kunne mandag fortælle sine følgere på Facebook, at han har tilbagelagt 15 kilometer ved at sætte det ene ben foran det andet i et tempo, der afslører, at det nok var i løb.

Det sker i dag

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen har besluttet sig for, at hverken han selv eller sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal holde efterårsferie.

I hvert fald ikke i dag, hvor han har indkaldt Løhde til to samråd.

12:00 Åbent samråd om efteruddannelse og certificering af speciallæger
Åbent samråd med sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) om efteruddannelse og certificering af speciallæger. Ministeren skal blandt andet forholde sig til et forslag om certificering og re-certificering af speciallæger for at sikre, at lægerne vedligeholder deres færdigheder.

13:30 Åbent samråd om regeringens krav til regionerne
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er i samråd om regeringens krav til regionerne. Ministeren skal blandt andet give en status på de syv krav, som Venstre fremsatte under valgkampen sidste år til regionerne. Samtidig skal ministeren svare på, hvordan regionernes økonomiske rammer påvirker regionernes mulighed for at opfylde de syv krav.

På dagsordenen til mødet i Sundheds- og Ældreudvalget er der dog kun et yderligere punkt foruden de to samråd: Eventuelt.

Så medmindre der dukker væsentlige ting op her, kan udvalgets politikere nøjes med de to samråd...