I Venstres vestjyske bagland vil det vække røre, hvis det bliver lovligt at tisse på Biblen

Dagens overblik: Regeringen er på intern kollisionskurs over en særlig paragraf, medarbejdere i Skat har hentet millioner til statskassen, og så ser Brian Mikkelsen muligheder i pensionisters morgenbrød. Hele dit politiske overblik her.

Arkivfoto: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taler ved Danske Regioners generalforsamling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

God-mandag-morgen,

Vi har taget hul på en ny uge og dermed også en ny omgang politisk morgenpost med dit samlede overblik over dagens politiske historier.

Vi begynder dagens gennemgang i Berlingske, som kan berette om uenighed i toppen af regeringen om en særlig paragraf.

Du får avisens udlægning her:

Da en 42-årig nordjyde i 2015 satte ild til en Koran i sin baghave, fik han samtidig antændt, hvad der nu er blevet til en politisk splid mellem landets tre borgerlige partier.

Manden, som lagde en video af sin Koran-afbrænding på Facebook, blev nemlig i februar tiltalt efter den sjældent brugte blasfemiparagraf i straffeloven.

Sagen har sat så meget fokus på paragraffen, at den nu bringer regeringen på intern kollisionskurs. Både Liberal Alliance og de Konservative går nemlig ind for at fjerne blasfemiparagraffen, mens Venstre gerne vil bevare den.

Og nu tvinges regeringen så til at finde en samlet retning. Enhedslisten har nemlig stillet et lovforslag om at afskaffe blasfemiparagraffen, som partierne skal tage stilling til i Folketinget 25. april.

Både Liberal Alliance og de Konservative vil gerne af med blasfemiparagrafen, men ingen af de to partier kan fortælle, hvorvidt de vil følge deres politiske overbevisning, når der skal stemmes i folketingssalen.

»Gud har ikke brug for en lov til at beskytte sig i 2017. Men jeg ved pt ikke, hvad regeringen mener og vil gøre,« siger de Konservatives retsordfører, Naser Khader, til avisen.

I Venstre fortæller retsordfører Preben Bang Henriksen, at han ikke forventer, at regeringen vil stemme for at afskaffe blasfemiparagraffen.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil det særligt vække røre i Venstres vestjyske bagland, hvis partiet står for at få gennemført et forslag, der gør det lovligt at tisse på eller brænde Biblen. Flere folketingsmedlemmer i partiet har dog tidligere talt for at få den afskaffet.

Du kan læse hele historien hos Berlingske her. Og her kan du læse: 'Historien om paragraffen, som næsten aldrig bruges, men som de liberale elsker at hade'.

Og lad os så se på, hvad der ellers er af politiske historier i dagens medier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

En stor fed streg

Det kan betale sig at kontrollere, om udenlandske virksomheder og medarbejdere betaler den skat og moms, de skal.

Skats indsats mod social dumping sikrede i 2016 statskassen en ekstra gevinst på 290 millioner kroner.

Det fremgår af en ny rapport, som Avisen.dk har læst igennem.

Med et beregnet nettoprovenu på 290 millioner kroner har hver fuldtidsmedarbejder i Skats social dumping-kontrol tjent 4,6 millioner kroner ind til statskassen.

Hos Socialdemokratiet mener social dumping-ordfører Mattias Tesfaye, at »det her sætter en stor fed streg under, at de penge, der er afsat til at bekæmpe social dumping, skal forhøjes og gøres permanente«.

»Når så forholdsvis få mennesker i Skat kan skrabe så mange penge sammen, er det et udtryk for, at der er mange flere sorte penge i omløb,« lyder det videre.

Du kan læse hele historien hos Avisen.dk.

Velkommen til junglen

Siden 2007 har skiftende flertal i Folketinget vedtaget nye regler på beskæftigelsesområdet 77 gange.

Det viser en opgørelse fra Kommunernes Landsforening (KL), som Jyllands-Posten i dag ser nærmere på.

Opgørelsen, som KL altså står bag, udløser hård kritik fra kommunerne rettet mod Christiansborg, der ifølge kommuneforeningen »er gået reform-amok med tonsvis af regler, der samlet set forringer hjælpen til de ledige«.

»Det er kørt af sporet. Regeljunglen er blevet så vildfaren for jobcentrene og de ledige, at den reelt kan forlænge de lediges tid på offentlig forsørgelse,« siger siger KL-formand Martin Damm (V) til avisen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erkender, at politikerne på Borgen godt kunne have gjort det lidt bedre:

»Fra Christiansborgs side har vi været for dårlige til at rydde op i eksisterende regler, når vi har indført nye reformer,« siger han til avisen.

Du finder nyheden hos Jyllands-Posten her. Her kan du også læse en længere gennemgang af en regelbunke på 30.000 sider, som bekymrer kommunerne. Sidstnævnte kræver abonnement.

Pensionister og morgenbrød

Sommerhuse er blevet populære som helårsboliger for pensionister, skriver Politiken i dag og fortæller i den forbindelse, at hvert 10. sommerhus nu er fast bopæl for pensionister.

Hos Danmarks Naturfredningsforening frygter man, at sommerhusområderne kan være på vej til at udvikle sig til lukkede reservater for ældre medborgere på pension, men samme bekymringer finder man ikke hos regeringen, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en mail til Politiken forklarer, at regeringen ønsker reglerne yderligere lempet.

»For det første vil forslaget skabe mere liv og aktivitet i de små lokalsamfund langs kysterne. Pensionister skal jo også i ny og næ have morgenbrød fra bageren, klippes hos frisøren og have lappet cyklen ved cykelsmeden. For det andet får langt flere pensionister med dette forslag mulighed for at indrette tilværelsen, som de ønsker. Det giver livskvalitet,« lyder det fra ministeren.

Du finder den historie hos Politiken her.

Tre historier du også skal have med i dag

1: Regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance samt Socialdemokratiet er alle enige om, at næste gang, der udflyttes statslige arbejdspladser, skal Lolland ikke igen ende som en hvid plet på landkortet. Det skriver Jyllands-Posten.

»Jeg håber på, at Lolland Kommune allerede nu tænker over, hvad der vil være oplagt at placere på Lolland,« siger Anni Matthiesen, undervisningsordfører for Venstre, til avisen her.

2: Det er falsk alarm, når blandt andre Dansk Erhverv advarer om en snarlig overophedning af arbejdsmarkedet lig den, man så op til finanskrisen.

Det konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i ny rapport, som du kan læse mere om hos Information her (kræver abonnement).

3: Det bør give stof til eftertanke i Danmark, at en person, der mistænkes for at have kørt en lastbil ind i stormagasinet Åhléns i Stockholm, var en udlænding, der stod til at blive udvist af Sverige.

Det mener Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen. Hun vil have både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) i samråd, skriver Ritzau. Den historie finder du her.

Dagens analyse

I Berlingske har avisens politiske kommentator, Thomas Larsen, set nærmere på socialdemokraten Mattias Tesfaye og dennes nye bog, 'Velkommen Mustafa', hvor Tesfaye fortæller om 50 års socialdemokratiske kampe om den udlændingepolitik, som dagens S-ledelse – og han selv – er i gang med at omlægge fundamentalt.

»Spørgsmålet er, om ikke Mette Frederiksen, Henrik Sass Larsen og Mattias Tesfaye burde holde fast i deres billede af virkeligheden i Danmark anno 2017 – frem for at forsøge at bruge fortiden som motor for deres historiske opgør med den førte udlændingepolitik,« skriver Thomas Larsen.

Du kan læse hele analysen her (kræver abonnement).

Dagens analyse II

Onsdag i sidste uge annoncerede de Konservative, at Peter Lund Madsen – også kendt som Hjerne-Madsen – ville stille op for de Konservative på Frederiksberg ved efterårets kommunalvalg.

Lørdag meddelte Lund Madsen så, at han ikke ønsker at stå til regnskab for konservativ politik på landsplan, og derfor træk han sit kandidatur. Han var desuden meget overrasket over den opmærksomhed, hans kandidatur førte med sig.

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, ser i dag nærmere på udviklingen:

»Det er en krigsskadeomkostning ved moderne politisk kommunikation, at der efterlades mindre og mindre plads til lokale forskelle og originaler (i ordets bedste betydning). Og når man strømliner budskaber på kryds og tværs af partiapparatet, så skaber man også en forventning om, at man kan vække et hvilket som helst medlem klokken 03 om natten, og de vil lire det samme af sig. Men sandheden er også, at sådan er det nødt til at være – i hvert fald på nationalt plan. For ellers bliver vælgerne forvirrede. Men sådan behøver det ikke at være på lokalt plan.«

Læs hele hendes indlæg her.

Dagens debatindlæg

»Når Liberal Alliance vil lukke videnscentret Kvinfo med henvisning til, at Kvinfo er ’politisk’, er det udtryk for en grundlæggende manglende forståelse for, at stort set alle steder, hvor der arbejdes med samfundsdagsordener, i en eller anden grad er politiske.«

Indlægget er forfattet af Anja Katrine Søndergaard og kan læses i Information her (kræver abonnement).

Dagens debatindlæg II

Hos Politiken advarer tidligere international sekretær hos Socialdemokratiet samt tidligere formand for formand for Europabevægelsen, Erik Boel, Socialdemokratiet mod at tage for let på de Radikales seneste melding om, at partiet foretrækker Kristian Jensens politik frem for Mette Frederiksens.

»Meldingen er ikke til at tage fejl af: Det er kun et spørgsmål om tid, før de radikale løsriver sig fra S efter 25 års samarbejde. I det øjeblik Venstre skifter Løkke Rasmussen ud med Kristian Jensen, har Jensen de Radikales støtte som ny dansk statsminister. Ledende socialdemokrater gør regning uden vært, hvis de mener, at vi i Socialdemokratiet kan tage de Radikale for givet.«

Indlægget er ikke på nettet endnu, men er at finde på side 5 i kultursektionen.

Fem ting du skal vide fra weekenden

Først tre historier:

1: Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsens, nystartede firma blev på fem uger mere end 20 gange så meget værd, da storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, også kendt under navnet 'Kongen af Thyborøn’, smed fire millioner kroner i selskabet.

Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

John-Anker Hametner vil ikke svare på spørgsmål fra Ekstra Bladet om sagen. Thomas Danielsen skriver i en SMS, at han ikke kan bekræfte nærværende oplysninger.

Du kan læse historien hos Ekstra Bladet her.

2: Regeringen vil ændre loven, så det bliver muligt at sige nej til den del af den omdiskuterede russiske gasledning Nord Stream 2, som skal gå gennem dansk søterritorium.

I dag skal den slags projekter bare leve op til dansk miljølovgivning. Men regeringen lægger nu op til, at man også skal kunne sige nej af sikkerheds- og udenrigspolitiske hensyn.

På et møde i Statsministeriet torsdag aften sikrede Løkke sig sammen med energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) opbakning fra Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de Radikale til en lovændring, som skal gøre det muligt at sige nej til at lade gasledningen løbe gennem dansk søterritorium.

Dyk ned i den sag hos Berlingske her.

3: Af en aktindsigt til Berlingske fremgår det, at politiet nu har brugt i alt 737.000 timer på at bevogte grænsen.

I de timer har politiet i alt foretaget 3,8 millioner kontroller af personer, der ville krydse grænsen. Heraf er 3.515 personer blevet nægtet indrejse, mens 246 personer er blevet sigtet for menneskesmugling.

Politikere og eksperter er uenige om, hvorvidt de mange ressourcer og timer overhovedet har en effekt.

Den historie finder du hos Berlingske her (kræver abonnement).

4: Og så et tweet fra Nye Borgerliges Pernille Vermund i kølvandet på terrorangrebet i Stockholm:

Og et lille udpluk af de mange svar:

Og et blogindlæg fra Enhedslistens Pernille Skipper om samme emne;

»Når Pernille Vermund 'kaster op' over, at der bliver talt om sammenhold efter terrorangrebet i Stockholm, bliver hun islamisternes nyttige idiot. Hun går nemlig til angreb på dem, der forsøger at stå imod terroristerne, og spreder det had, splittelse og den racisme, som islamisterne skal bruge til at få flere med på deres hold.«

Læs det i sin helhed her.

Hos BT i dag bliver Vermund spurgt:

Når du kommer med denne kritik, mener du så, at vi ikke skal stå sammen?

Svaret:

»Nej, selvfølgelig skal politikerne sørge for, at vi har et samlet land, så vi kan bevare vores værdier. Men det er dem, der er valgt til at sikre vores samfund og sørge for sikkerheden. Det mandat påtager de sig ikke. De stiller sig frem med en masse føleri uden handling.«

5: Og så slutter vi af med weekendens analyse.

Kasper Kildegaard, Berlingskes politiske redaktør, skriver på baggrund af et nyt forskningsprojekt, hvordan udlændingepolitik er gjort af det stof, der afgør valg.

»Det plejer at gøre det til blå bloks fordel. Men med sit ryk mod højre kan Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, forandre afgørende på den dynamik. Men regeringen vil teste hende frem mod næste valg.«

»Lykkes det for Frederiksen at fuldføre rykket, vil det billedligt talt være som at erobre Asien i et godt spil Risk. Kendere vil dog vide, at det drilske ved Asien er, at kontinentet er svært at holde, fordi der er så mange angrebsveje. Til gengæld er belønningen stor, hvis det lykkes. Sådan er det også for S-formanden. Så spørgsmålet er, om hun kan holde stand?«

Læs hele analysen her (kræver abonnement).

Fik du læst?

Odense-bydelen Vollsmose har oplevet flere tilfælde af grov mishandling af katte. Folketingsmedlemmet Dorthe Ullemose (DF) er sikker på, at muslimske indvandrerdrenge står bag, selvom der ikke er nogen dokumentation for det.

Berlingske har interviewet DFeren her.

Hun siger blandt andet:

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er indvandrerdrenge.«

Fik du læst II?

I ly af regeringsdannelsen i november landede der pludselig en aftale, der sikrede partierne på Christiansborg en markant pengeindsprøjtning.

Aftalen er blevet kaldt både »beskidt« og »voldsom«. En afgørende figur var Socialdemokratiets magtfulde Henrik Sass Larsen, der nu for første gang fortæller om helt centrale dele af forhandlingerne.

Hele den historie hos Berlingske her (kræver abonnement).

Det sker i dag

13.00: Finansministeriet har afsluttet arbejdet med den økonomiske analyse 'Indvandreres nettobidrag til de offentlige finanser'.

Finansminister Kristian Jensen (V) præsenterer konklusionerne fra rapporten på et pressemøde i Finansministeriet i dag.