I nattens mulm og mørke landede en aftale, som har vakt vrede i rød blok: »Det her er SÅ forkert«

Dagens overblik: Klokken havde passeret 01 i nat, da syv blå politikere præsenterede en medieaftale, som ikke ligefrem vækker rød begejstring. Lars Løkke Rasmussen og hans 27 EU-kolleger sov slet ikke i nat. Og så bliver det højst sandsynligt snart sværere at blive dansker. Hele dit politiske overblik her.

»Det her er SÅ forkert i en tid med pres på dansk kultur, falske nyheder og polarisering,« siger de Radikales medieordfører, Zenia Stampe, efter kulturminister Mette Bock (foto) og Dansk Folkeparti natten til fredag indgik en aftale om et nyt medieforlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til den allersidste morgenpost, inden dit daglige politiske overblik går på sommerferie.

Og sikke en dag at gå på sommerferie.

Christiansborg er gået aftale-amok: I nat landede regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om et medieforlig, her til morgen har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sammen med Socialdemokratiet og DF præsenteret en aftale om ungdomskriminalitet, og senere i dag ventes en energiaftale samt en aftale om indfødsret at falde på plads.

Og også i Bruxelles har politikerne haft travlt. Efter natlige maratonforhandlinger blev EU-landenes stats- og regeringschefer tidligt i morges enige om en migrantaftale.

Vi trækker vejret dybt og går i gang med dagens overflyvning. Her får du alt, du skal vide om de mange aftaler og dagens andre vigtige historier.

Vi begynder med medieforliget.

Klokken havde passeret 01 i nat, da regeringen med kulturminister Mette Bock (LA) i spidsen og Dansk Folkeparti blev enige om en ny medieaftale.

Aftalen blev præsenteret i nattens mulm og mørke foran Kulturministeriet i det indre København.

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, har her til morgen delt et billede af præsentationen på Twitter:

De fem mest centrale punkter i aftalen er:

1. ​Digitale nyhedsmedier bliver fremover fritaget for moms på samme måde som trykte medier.

2. To nye public service-kanaler – en radiokanal og en TV-kanal – sendes i udbud. Begge skal have fokus på kultur.

3. Radio24syv flyttes fra København til Vestdanmark.

4. Public service-puljen udvides til 101 millioner kroner.

5. Støtten til regionale og lokale medier styrkes, mens der skæres i støtten til landsdækkende medier.

Medieforliget kommer i forlængelse af, at regeringen og Dansk Folkeparti i marts blev enige om at afskaffe licensen og skære 20 procent i DR.

Alle aftalens hovedpunkter kan du se i faktaboksen herunder – eller i denne artikel:

Du kan også læse hele aftaleteksten på Kulturministeriets hjemmeside her.

Også kulturministeren delte et billede af præsentationen på Facebook i nat:

Og i en pressemeddelelse udtalte hun:

»Jeg er glad for, at vi nu – efter et langt og grundigt forhandlingsforløb – står med en stærk aftale, der sikrer bedre balance mellem de statslige og private medier, mellem de landsdækkende og de regionale/lokale medier, mellem trykte og digitale medier samt mellem ældres og unges adgang til medier.«

»Danskerne får en ny radiokanal med fokus på kultur og klassisk musik og en ny TV-kanal med fokus på kultur og folkeoplysning, og så får nyhedsleverandørerne mulighed for at udvikle de digitale nyhedsmedier på samme vilkår som de trykte aviser. Endelig har regeringen og Dansk Folkeparti aftalt at afskaffe licensen og slanke DR. DR skal i fremtiden være en kulturinstitution og ikke en bred mediemastodont, som tilfældet er i dag,« lød det fra Mette Bock.

Socialdemokratiet forlod forhandlingerne for en uge siden, og dermed endte det med en usædvanligt smal medieaftale, som kun de blå partier står bag. Medieordfører Mogens Jensen (S) er ikke begejstret:

Heller ikke de Radikales medieordfører, Zenia Stampe, er glad.

Hun skriver på Facebook, at aftalen ifølge hende først og fremmest tilgodeser store udenlandske og kommercielle mediegiganter, og at regeringen og Dansk Folkeparti »sælger ud af dansk kultur«.

»Det her er SÅ forkert i en tid med pres på dansk kultur, falske nyheder og polarisering. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at lave det om efter et valg!«

Medieaftalen kommer helt sikkert til at kaste flere reaktioner af sig i løbet af dagen, men vi forlader den i denne morgenpost og kaster os over de andre aftaler, der venter.

Snart bliver det sværere at blive dansker

Klokken 10.30 møder Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet op i Udlændinge- og Integrationsministeriet for at drøfte nye regler for indfødsret.

Og det ser ud til, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efter flere ugers tomgang nu er tæt på at lande en aftale, der vil gøre det sværere at blive dansker.

Berlingske har erfaret, hvilke centrale elementer der er på bordet hos Støjberg.

Centralt står ifølge avisens oplysninger regeringens krav om, at enhver form for kriminalitet knyttet til en bandekonflikt fremover skal føre til permanent udelukkelse fra dansk statsborgerskab. Dertil kommer, at man fremover ikke skal kunne være på dagpenge og få statsborgerskab.

Dansk Folkepartis krav om at indføre et loft, så højest 1.000 personer kan blive danske statsborgere, er blevet afvist af regeringen.

Til gengæld har DF ifølge Berlingskes oplysninger fået indføjet i den kommende aftale, at en dom på tre måneders ubetinget fængsel eller mere for personfarlig kriminalitet skal udelukke muligheden for at blive dansker for evigt.

»Det har vi budt ind med, da de skød det andet ned, og det bliver vores vigtigste aftryk,« siger Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe.

Avisen har spurgt Langballe, om der ikke er langt fra dét aftryk til loftet på 1.000 personer, og til det svarer han:

»Jeg vil sige det sådan: Jeg kan godt se mig selv i spejlet, for vi taler om markante stramninger, selv om det måske ikke matcher vores oprindelige krav.«

Læs hele den historie her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

En sen aftale, en gabende Løkke og en natlig pizzalevering

Vi forlader Slotsholmen og tager en tur til Bruxelles, hvor den – som vi skrev i indledningen – også stod på natlige forhandlinger.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans kolleger fra de 27 øvrige EU-lande kom faktisk slet ikke i seng. Først ved daggry – helt nøjagtigt klokken 04.34 – kunne stats- og regeringslederne afslutte den maratondebat, der var i gang fra torsdag ved aftensmadstid.

Her skrev formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, på Twitter:

De 28 EU-lande blev enige om, at de som noget nyt vil undersøge muligheden for at behandle asylsager uden for deres eget territorium.

Berlingske skriver, at landene var enige i, at man »hurtigt skal undersøge konceptet regionale udskibningsplatforme«. På disse platforme, der skal ligge i tredjelande, vil man sætte de nødstedte mennesker af, som man fisker op ved redningsaktioner i Middelhavet.

Ved en hurtig sagsbehandling skal man så bedømme, om menneskerne er økonomiske migranter uden lov til ophold i EU eller for eksempel flygtninge med behov for beskyttelse efter international ret.

EU-landene er blandt andet også parate til at sende flere penge til Tyrkiet, så man kan fastholde den aftale, der har været med til at sikre, at antallet af asylansøgere er faldet med 96 procent siden flygtninge- og migrationskrisen var på sit højeste i Europa i oktober 2015.

Læs mere hos Berlingske her, hvor du også kan få detaljer om én bestemt premierminister, der nægtede at sige ja til noget som helst, og om natlige pizzabestillinger.

På mødet blev stats- og regeringscheferne også enige om at justere antallet af europaparlamentarikere fra hvert enkelt land som følge af Storbritanniens exit fra unionen.

Det betyder, at Danmark efter det kommende valg i maj næste år vil have 14 medlemmer af Europa-Parlamentet i stedet for 13 som i dag.

Det glædede Lars Løkke Rasmussen sig over, skrev han på Twitter:

Den danske statsminister var dog ikke kun glad – han var også træt.

I hvert fald delte Mehreen Khan, der er Bruxelles-korrespondent for Financial Times, i nat en video af en gabende dansk statsminister på Twitter med teksten:

»Vi er alle Lars Løkke Rasmussen.«

Fem historier der er gode at få med inden ferien

1. Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er her til morgen blevet enige om en aftale, der med 24 initiativer skal reformere indsatsen mod ungdomskriminalitet.

Aftalen indebærer blandt andet, at der oprettes et ungdomskriminalitetsnævn, som skal afgøre sager, der involverer børn og unge mellem ti og 17 år.

»Den kriminelle lavalder er fortsat 15 år. Men der er gruppe unge på ti-15 år, der begår meget hård kriminalitet. Dem skal vi sætte ind overfor,« sagde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på et doorstep-pressemøde foran Justitsministeriet i morges.

Mere hos Ritzau her.

2. Syv måneder efter kommunalvalget har knap halvdelen af landets kommuner endnu ikke offentliggjort partiernes erklæringer om privat partistøtte, selv om regeringen sidste år vedtog nye regler, der forpligter kommunerne til at gøre netop dette straks efter modtagelsen.

Det viser en gennemgang samt en rundringning, som Politiken har foretaget.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) vil nu indskærpe reglerne over for kommunerne.

3. LøkkeFonden, der er stiftet af Lars Løkke Rasmussen, tilbagebetalte i går 85.000 kroner til IT-selskabet Atea. Det skriver Ekstra Bladet.

Det sker, efter at selskabet onsdag blev dømt for systematisk og grov bestikkelse. Løkke har tidligere udtalt, at hvis det viste sig, at Atea havde gjort noget ulovligt, ville pengene blive betalt tilbage. LøkkeFonden har modtaget en del af pengene som donationer fra den tidligere Atea-boss Claus Hougesen.

Læs mere her.

4. Lars Løkke Rasmussens plan om at etablere et center for afviste asylansøgere i et land uden for EU vil være i strid med EU-regler, som Danmark har tilsluttet sig.

Det vurderer EU-Kommissionen i et notat, skriver Jyllands-Posten i dag.

5. Rigsadvokaten vurderer efter at have indsamlet mere end 10.000 siders sagsmateriale, at bandegrupperingen Loyal to Familia (LTF) er en forening, der har et ulovligt formål.

Der vil derfor blive rejst en sag ved domstolene for at opløse LTF, oplyste Justitsministeriet i går.

Det sker i dag

10.00: Afsluttende energiforhandlinger
Der er afsluttende forhandlinger om et nyt energiforlig klokken 10 i Finansministeriet.

10.30: Forhandlinger om indfødsret
Efter flere ugers stilstand er Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indkaldt til forhandlinger med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om nye regler for indfødsret. En aftale ser ud til at være tæt på.

Som det fremgik i begyndelsen af dagens politiske overblik, går morgenposten på ferie i dag. Vi glæder os allerede til at stå vildt tidligt op, når sommerferien er slut, og atter pløje dagens aviser igennem for at klæde dig godt på til, hvad der sker i dansk politik.

Hav en god sommer!