I går tikkede en pressemeddelelse ind fra Statsministeriet, der hurtigt trak overskrifter på CNN og Arab News

Dagens overblik: Lars Løkke Rasmussens udskydelse af et besøg fra den tyrkiske premierminister trækker overskrifter i udlandet. Ole Birk Olesen får hård medfart af tidligere københavnsk overborgmester. Og så vil Dansk Folkeparti have ændret valgloven.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde i Spejlsalen kl. 10.00. Tirsdag den 30. august. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Godmorgen og velkommen til denne uges første politiske overblik.

Vi begynder med en af dagens største historier - ikke bare i Danmark, men i flere lande i den vestlige verden: den højspændte diplomatiske krise mellem Tyrkiet på den ene side og Holland og Tyskland på den anden side.

Den fik nemlig også en markant dansk vinkel, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går meddelte, at han vil udskyde et besøg fra Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, der var planlagt til senere på måneden. Det gjorde han i en pressemeddelelse, der udgik fra Statsministeriet omkring klokken halv tre.

»I lyset af det, vi har set, ikke mindst de sidste dage, hvor vi har set nogle voldsomme retoriske overfald fra tyrkisk side på Holland og på de vestlige demokratier, er jeg nået til den konklusion, at det er dårlig timing,« sagde Lars Løkke Rasmussen til DR og TV 2 News under en kort presseseance i Statsministeriet efterfølgende.

Du kan læse mere om Løkkes budskab til Tyrkiet her. Og her kan du læse en artikel, der forsøger at forklare krisen mellem Tyrkiet og Holland.

Historien har vakt opsigt i udlandet, hvor det ifølge TV 2 er blevet en tophistorie på adskillige medier, heriblandt CNN og Arab News. Det kan du læse om her.

Fire analyser af Løkkes udskydelse

Løkkes udskydelse har affødt flere analyser. Her får du essensen af tre af dem.

Analyse I
Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skrev i går om, at danske politikere ikke vil have opgør fra indvandreres hjemlande flyttet til Danmark. Men det er for længst sket, lyder hans konklusion i kort form. I (lidt) længere form skriver Thomas Larsen:

»En nøgtern vurdering er da også, at kampen for at få udbredt og forankret en dansk demokrati-opfattelse kan blive lang og hård. Danske jøder har i årevis oplevet, hvordan indvandrere fra Mellemøsten har chikaneret det jødiske samfund herhjemme. Da Omar El Hussein i 2015 begik sin terroraktion i hjertet af København, var det ene offer en jøde, der holdt vagt ved indgangen til den jødiske synagoge i København.«

»I de parallelsamfund, som er vokset herhjemme i de seneste årtier, orienterer mange sig mod deres hjemlande, og i ortodokse miljøer er Islam og ikke den danske grundloven den afgørende rettesnor. Lande i Mellemøsten med en ekstrem konservativ fortolkning af Islam støtter aktivt etableringen af moskeer i Europa og sender imamer – uden indsigt i vestlige forhold – til Europa.«

Læs hele Thomas Larsens analyse her.

Analyse II
Også BTs politiske kommentator, den tidligere Venstre-rådgiver Søs Marie Serup, har haft analyse-brillen på.

»Det så ud til at trække op til et sammenstød mellem Tyrkiet og Danmark – og udbredt dansk politisk debat, som kunne sætte regeringen under massivt pres. Men i går tikkede en pressemeddelelse ind fra Statsministeriet, hvoraf det fremgik, at statsministeren har foreslået sin tyrkiske kollega at udskyde besøget. Indtil efter det tyrkiske valg, må man formode,« skriver Søs Marie Serup i dagens BT og fortsætter:

»Løkke har overvundet mange politiske besværligheder ved simpelthen at udskyde dem. Det har ikke altid været smart, men i den aktuelle sag ligner det en praktisk løsning. Hvis ellers Yildirim accepterer udskydelsen. Uanset hvad, kan tyrkere i Danmark stemme den 16. april. Der er ikke megen tvivl om, hvad danske politikere mener, at de bør stemme.«

Analyse III
På forsiden af Jyllands-Posten har avisens EU-korrespondent, Heidi Plougsgaard, og avisens politiske redaktør, Martin Kaae, begået en analyse med overskriften: »Lars Løkke i svær tyrkisk balancegang«:

»Frygten i Europa er, at det til sidst vil kamme over og vil få Tyrkiets præsident til at lade flygtningeaftalen med Europa falde til jorden og udløse en ny flygtningekrise. Det har Løkke ingen interesse i at puste til,« skriver de to og fortsætter:

»Hvis Løkke omvendt ikke forhindrer den tyrkiske regeringsleder i at mødes med dansk-tyrkere, risikerer regeringen til gengæld at komme i strid modvind i Folketinget, hvor en række partier søndag udtrykte modstand mod, at tyrkiske ministre skal have lov til at føre valgkamp i Danmark. Derfor forsøger Løkke at undgå situationen og har balanceret sin begrundelse på en knivsæg for ikke at lægge sig ud med nogen.«

Analyse IV
TV2s politiske redaktør, Anders Langballe, mener, at Løkkes udmelding er en voldsom optrapning af konflikten med Tyrkiet.

»Det, man er i gang med her, er jo, at man er ved at provokere en af de vigtigste mænd i verden i øjeblikket. Det her griber ind i det udenrigspolitiske spil, det griber ind i tyrkisk indenrigspolitik, og det er en krudttønde, man leger med,« siger Anders Langballe.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

En del ros, og en enkelt omgang ris

Løkkes udskydelse fik ros af en stribe partier i Folketinget - både på den ene og den anden side af de traditionelle blokke:

Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen gav dog ikke roser:

Den kritik gik Venstres udenrigsordfører hurtigt i rette med:

Blev Statens Serum Institut solgt 270 mio. kr. for billigt?

Skatteborgerne kan være gået glip af op mod 270 millioner kroner, da landets politikere sidste år solgte vaccineproduktionen på Statens Serum Institut til det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih for 15 mio. kroner. Det skriver Ekstra Bladet i dag på baggrund af en række »hemmelige dokumenter«, som avisen er kommet i besiddelse af.

Heri indgår en værdiansættelse af statens vaccinefabrik lavet af konsulenthuset PwC.

»PwC skønner, at salget af vaccineproduktionen, hvis der findes en interesseret køber, vil give et proveneau på op til 285 mio. kr,« står der ifølge avisen i notatet.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, har flere gange i Folketinget efterspurgt at se værdiansættelsen fra PwC, men er blevet nægtet adgang, skriver Ekstra Bladet

»Det er meget problematisk, at vi ikke har fået lov til at se de dokumenter. De danner jo et helt centralt grundlag, når vi som politikere har skullet træffe beslutninger i den her sag. Men det er også problematisk i forhold til den danske befolkning. Vaccineproduktionen har indtil for nyligt være deres ejendom, og de har også krav på at kunne se det her efter i sømmene,« siger Enhedslistens Stine Brix.

Også SFs sundhedsordfører er vred.

»Det bekræfter mig i, at der er noget rivende galt med det her salg. Jeg synes faktisk, at det er en skam, at man ikke sørger for en bedre demokratisk inddragelse i forhold til det her salg,« siger Kirsten Normann Andersen til Ekstra Bladet.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) afviser kritikken:

»Som fungerende sundhedsminister har jeg fået oplyst af mit ministerium, at det i sin tid blev skønnet, at salgsprisen kunne ligge mellem 0 og 285 mio. kr., og at PwC udtrykte forbehold for, om det overhovedet var muligt at finde en køber,« udtaler hun i et skriftligt svar.

Fik du læst?

Lige nu opererer militærfly fra Frontex i Middelhavet, hvor antallet af migranter og flygtninge er eksploderet denne vinter.

I denne uge besøgte Inger Støjberg Italien og tog med Frontex på jagt efter menneskesmuglere og migranter i ofte synkende både i det oprørte Middelhav.

Berlingske var med, og det er der kommet denne reportage ud af.

Dagens Ole Birk Olesen I

Det er først i morgen, at transportminister Ole Birk Olesens (LA) minister-fremtid (formentlig) afgøres. Det sker, når han mødes med forligspartierne i forbindelse med PostNord-sagen. Men lørdag offentliggjorde chefredaktøren for det mobile nyhedssite Føljeton, Lars Trier Mogensen, en artikel, der granskede Ole Birk Olesens fortid. En historie, der kredser om blodhævn.

Den kan du læse her.

Dagens Ole Birk Olesen II

Også den tidligere Socialdemokratiske minister og overborgmester i København, Ritt Bjerregaard, mener i dag noget om Ole Birk Olesen. Det kommer til udtryk i et indlæg i Ekstra Bladet, hvor k'et på tastaturet tilsyneladende har gemt sig lidt:

»Det er tydeligt, at han er fejlplaceret og ryger ind i det ene nederlag efter det andet, så derfor er det rimeligt nok, hvis et flertal fyrer ham. Hans formand Anders Samuelsen er igen ved at klatre op i træet og truer med, at det er en for alle og alle for en blandt Liberal Alliances ministre. Mon han har skaffet Ole Birch Olesen det flertal i Folketinget, som han har brug for – eller er det nok en gang teatertorden? Eller lader Christian Thulesen Dahl sig kyse så DF redder ministeren.«

Læs hele indlægget her.

Tre nyheder, du også lige skal have med

Nyhed I
Ifølge Dansk Folkeparti skal partierne fremover have frihed til selv at bestemme rækkefølgen af sine kandidater på stemmesedlen, samt at det kun skal være de personlige stemmer, der afgør valget. Det vil kræve en ændring af valgloven, og den skal være på plads inden næste folketingsvalg. Mere hos altinget.dk her.

Nyhed II
Regeringen vil ifølge TV MIDTVEST gøre en forsøgsordning med højere fartbegrænsninger på udvalgte strækninger permanent. I 2011 indførte regeringen en forsøgsordning med højere hastighed på i alt 100 kilometer hovedveje på otte strækninger, hvor fartgrænsen blev hævet fra 80 til 90 km/t. »Relevante fartgrænser, der er lavet ud fra de konkrete forhold på vejene, bidrager til at styrke den generelle respekt for fartgrænserne – og styrker dermed trafikmoralen,« siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til TV MIDTVEST.

Nyhed III
Der skal i fremtiden være en enhed, som alene tager hensyn til børnenes behov, når forældrene skal skilles. Derfor vil en såkaldt børneenhed udgøre halvdelen af et udspil, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) forventer at kunne præsentere i løbet af foråret, skriver Ritzau.

Nyt fra København - og Enhedslisten

Enhedslisten fik i går ny københavnsk spidskandidat til kommunalvalget til november.

Det bliver Ninna Hedeager Olsen, der slog partiets gruppeformand på Københavns Rådhus, Rikke Lauritzen, der ellers via Facebook har fået erklæret støtte fra både Johanne Schmidt Nielsen (EL) og Stine Brix (EL), skriver Altinget.dk.

Læs mere her.

Pape: »Et fuldstændigt tab af det værdimæssige retfærdighedskompas«

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil gøre op med det, han kalder 70er-mentalitet i landets fængsler. Det siger han i dag i et interview med Berlingske.

»Når jeg nævner 70er-mentaliteten, handler det om, at man stadig kalder de indsatte klienter, og om den voldsomme debat, der kom, da jeg sagde, at indsatte i de lukkede fængsler ikke skal have julegaver (...) Det, at man giver folk i lukkede fængsler julegaver, er et fuldstændigt tab af det værdimæssige retfærdighedskompas, man burde have. Derfor lægger jeg op til en diskussion op til efterårets forhandlinger om en ny aftale for kriminalforsorgen,« siger Pape.

Fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet, hilser ikke ministerens hårde linje velkommen, og formanden undrer sig over ministerens kritik.

»Vi sidder altså ikke i rundkreds med fangerne længere og spørger dem, hvad de har lyst til. Jeg tror ikke, der er nogen, som vil kalde mig for blødsøden, og slet ikke de fanger jeg har mødt gennem tiden. Men jeg sætter en ære i at være tydelig omkring, hvor mine grænser går, og det respekterer de fleste fanger, fordi jeg ikke tager den sidste rest af menneske fra dem, selv hvis de sidder inde for den værste forbrydelse,« siger formand Kim Østerbye - også til Berlingske.

Fik du læst? II

De politiske ordførere på Christiansborg arbejder i døgndrift og skal både kunne forsvare deres eget parti og angribe modstanderne.

Men hvis de står udfordringen igennem, venter der ofte tunge ministerposter.

Berlingske har talt med en række nuværende og tidligere politiske ordførere om den fremskudt rolle som partiernes kampsoldat i forreste linje.

Den artikel kan du læse her.

Løkkes værste billede

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortalte i DR-programmet "Mennesker og Medier" i fredags om det værste billede, der er taget af ham. Eller rettere; af ham og tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen:

»Det værste billede, der er blevet taget af mig, det er et, som BT tog i valgkampen 2007 på en shawarmabar på selve valgaftenen, hvor Anders Fogh Rasmussen og jeg drikker en cola og spiser en shawarma. Gennem to-tre år blev BT ved med at beskære det, så man kun så mig, der bunder den her cola i et glas, der umiskendeligt ligner et fadølsglas« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Vi har ikke fundet billedet i arkivet, men du kan se det - ubeskåret - her.

Dagens debat: »Mai Mercado er den virkelige Thyra Frank«

»Den nye børne- og socialminister kom ind med en baggrund som socialordfører og et efter sigende bankende hjerte for hjemløse og andre med sociale problemer. Men de første 100 dage har vist, at et bankende hjerte ikke helt er nok. Efter 100 dage som socialminister er Mai Mercado (K) ikke kommet med et eneste nyt, selvstændigt initiativ.«

Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil er i et debatindlæg i Politiken ikke imponeret over de Konservatives børne- og socialminister Mai Mercado. Indlægget er endnu ikke online.

Det sker i dag

Dagen byder ikke på det store, faktisk. To ministre er dog taget på besøg ude i den virkelige verden.

Det drejer sig om udenrigsminster Anders Samuelsen (LA) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Og mens Samuelsen er i Beijing i Kina, så bringer Esben Lunde Larsens tur ham til følgende adresser:

Stauningvej 38 i Skjern, Sundsørevej 62 i Roslev og Vårvej 65 i Nibe. Det er besøg, der drejer sig om Whisky, økologi og slagtede kyllinger, der skal pakkes.

Fortsat god mandag.