I det skjulte planlagde ministerium at lade kampfly overskride regler: »Det er noget, man kan straffes for«

Dagens overblik: Forsvarsministeriet ville lade kampfly overskride tilladte grænser for støj, uden at Folketinget blev informeret. Politiker lægger mand på nettet, der kaldte hende »klam luder« i telefonen, og så belaster et notat Inger Støjbergs ministerium.

Tidligere forsvarsminister Peter Christensen (V) og nuværende Claus Hjort Frederiksen (V). (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen og velkommen til sidste uge med morgenpost inden juleferien.

Inden vi når så langt, er der vist et lille hængeparti for regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti. På fredag skal der stemmes om næste års finanslov, og inden da skal de have lavet en aftale om lavere skat og strammere udlændingeregler – ellers er det endnu uvist, om LA vil stemme for finansloven. Og hvad der i så fald kommer til at ske, er endnu mere uvist.

Der har ikke været forhandlinger hen over weekenden, men mon ikke de genoptages i dag – om ikke andet uden for offentlighedens søgelys – og der kommer mere fra den front i løbet af dagen. Vi springer derfor til nogle andre historier fra den politiske verden og begynder i Jyllands-Posten.

Avisen kan fortælle, at Forsvarsministeriet planlagde at lade de 27 nye F-35-kampfly larme langt over den tilladte grænse, uden at Folketinget blev orienteret, og de nærmeste beboere blev hørt.

Helt frem til i sommer arbejdede regeringen på lukkede møder med Haderslev Kommune om at udarbejde en dispensation og lade beboere i 41 boliger ved Skrydstrup leve med støjgener, der er langt over det tilladte af Miljøstyrelsen – uden at Folketinget var orienteret.

Støjgenerne er dobbelt så store som dem fra de nuværende F-16-fly,

Af et svar til Folketinget i 2016 forklarede den daværende forsvarsminister, Peter Christensen (V), at der hverken var brug for ekstra støjsikring eller ekspropriation af de nærmeste beboere, som det er sket i Norge pga. støjgener fra F-35.

Men når man kendte til den øgede larm fra de nye kampfly og samtidig arbejdede på at skabe en dispensation for den, skulle politikerne i Folketinget have haft den oplysning, inden de traf beslutning om køb af de nye kampfly til en samlet pris på 57 milliarder kroner over 30 år, lyder det fra lektor i forvaltningsret Sten Bønsing, der kalder sagen »alvorlig«.

»Dette handler ikke bare om god forvaltningsskik. Det er hård jura forstået på den måde, at det er noget, man kan straffes for at overtræde,« siger Sten Bønsing.

Nuværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger til Jyllands-Posten, at mødet med Haderslev Kommune »var ét af flere led i processen« frem mod at lave den endelige vedtagelse af købet af kampfly, som netop er faldet på plads i torsdags.

Peter Christensen skriver til avisen, at han kan se, »at et bredt flertal i Folketinget i torsdags besluttede at købe flyene, altså efter de er blevet orienteret om en betydelig udfordring med støj.«

Du kan læse hele den gode artikel her (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

​Notat belaster Støjbergs ministerium i sag om afslag til syge udlændinge

Vi skal videre til Radio24syv, der har fået aktindsigt i et notat fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som får både politikere og eksperter til at undre sig.

Notatet viser, at ministeriet allerede i januar i år blev gjort opmærksom på en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som kan have stor betydning for den måde, Danmark behandler alvorligt syge udlændinge i forhold til at få humanitært ophold. Men trods blandt andet to opfordringer fra Justitsministeriet er der stadig intet sket i ministeriet, og derfor fortsætter den nuværende praksis, der bl.a. har betydet, at ministeriet så sent som i oktober gav afslag til en svært syg og depressiv kvinde og hendes mand og to børn uden at inddrage den nye dom – og dermed ifølge en række eksperter har handlet i strid med reglerne.

»Det virker helt bizart, og jeg har meget svært ved at tro, at der virkelig er en praksis om, at ministeriet ikke med det samme sætter sig ned, når der kommer sådan en dom, og fortolker den,« siger Alternativets udlændingeordfører, Josphine Fock.

Rektor ved Folkeuniversitet og underviser i forvaltningsret Bente Hagelund siger, at »myndigheder ikke skal vente et helt år med at tage stilling til en ny praksis«.

»Helt generelt kan man sige, at den myndighed, der har ansvaret og kompetencen til at træffe afgørelser inden for et bestemt område, naturligvis skal holde sig orienteret om de relevante domme, der bliver afsagt nationalt eller internationalt,« siger hun.

Du kan læse mere om historien her.

Flertal vil kræve betaling fra udenlandske patienter

Vi bliver i Jyllands-Posten, som har en historie om, at et flertal i Folketinget nu er klar til at gøre noget ved, at en stor del af regningen fra udenlandske patienter på de danske sygehuse aldrig bliver betalt.

I 2016 kostede behandlingen af patienter fra udlandet sundhedsvæsenet næsten 400 mio. kroner. Men kun 113 af de millioner blev betalt. Ifølge Danske Regioner skyldes det sundhedsloven og sygehusbekendtgørelsen, som fører til, at Danmark ikke kan opkræve penge fra patienter, der kommer fra uden for EU, EØS og Schweiz.

I finansloven for 2018 fremgår det, at regeringen vil fremsætte et lovforslag i 2018, der skal gøre op med det problem, og det har opbakning fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

»Vi skal selvfølgelig skrabe alle de penge ind, som der er mulighed for, og det skal ikke være regler og love, som forhindrer regionerne i at kræve betaling fra udlandet. Derfor er vi helt med på at ændre lovgivningen,« siger Liselott Blixt (DF), der dog også opfordrer regionerne til at oppe sig med indkrævningsarbejdet.

Du kan læse den historie her.

Politiker lægger mand på nettet, der kaldte hende »klam luder« i telefonen

Den konservative gruppeformand, Mette Abildgaard, sad fredag aften og pakkede julegaver ind, da hendes telefon ringede med et opkald fra et ukendt nummer. I den anden ende var en mandestemme, der kaldte hende en »klam luder«.

»Så spurgte han mig, hvad »sådan en klam luder skulle koste i timen«. Jeg spurgte, hvem jeg talte med, men han spurgte igen, »hvad det skulle koste«. Jeg spurgte, om han havde brugt lang tid på at samle mod til at ringe og spørge mig om det, og så blev røret smækket på,« siger Mette Abildgaard til TV 2.

Mette Abildgaard lavede lørdag et opslag på Facebook, hvor hun beskrev episoden og lagde et billede op af manden, der angiveligt havde ringet til hende. Hun havde fået tilsendt et billede af et kommentarspor fra en ven, hvor en mand pralede med at have ringet til hende og kaldt hende en »klam luder«.

»Jeg gjorde det, fordi han er en voksen mand, og efterfølgende praler han af at have gjort det på Facebook. Han må tage ansvaret for sine handlinger,« siger Mette Abildgaard til TV 2.

Manden afviser over for TV 2, at det er ham, der har ringet til Mette Abildgaard. Du kan læse historien hos TV 2 her, og herunder kan du se Mette Abildgaards opslag på Facebook.

Minister: Danmark skal være i front i cannabiseventyr

Fredag vedtog et flertal i Folketinget en forsøgsordning med medicinsk cannabis de næste fire år. Og står det til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), skal det udvides til at blive et decideret dansk forretningseventyr, skriver Børsen.

»Der er en kæmpestor global efterspørgsel, og der er også en efterspørgsel fra danske patienter. Derfor synes jeg, at vi skal sørge for, at arbejdspladserne og udviklingen sker i Danmark, end at patienterne i Danmark køber det udefra,« siger Ellen Trane Nørby.

Avisen fortæller om en virksomhed, der nu vil kaste sig over markedet og bl.a. lave tyggegummi med cannabis i. Og det glæder ministeren.

»Det understreger, at det her er et kæmpestort udviklingsområde. Vi skal sørge for, at Danmark er med helt i front. Det er også baggrunden for, at regeringen meldte ud i sommer, at vi vil tillade dyrkning,« siger hun.

Du kan læse den historie her (kræver abonnement).

Ritt Bjerregaard: Khaders ynkelige angreb på modige kvinder

I Ekstra Bladet har den tidligere mangeårige socialdemokratiske minister og overborgmester i København Ritt Bjerregaard skrevet en klumme om, hvad hun kalder et »ynkeligt angreb« fra Naser Khader på de to kvinder bag Exitcirklen, Sherin Khankan og Khaterah Parwani.

»Det har været ynkeligt at se, hvordan de tre mænd havde det bedst, da deres indsats kunne foregå i det dunkle. Især Naser Khader vil ikke forsvare sit synspunkt, og han har sagt nej til at optræde i flere TV-udsendelser, men han vil gerne i mails prøve at stoppe kvinderne. De andre to mænd er krøbet i skjul bag Naser Khader, for når han siger det, må det være rigtigt! Det er det ikke. Kvinderne fortjener al den støtte, de kan få. Det er en vigtig opgave, de har påtaget sig og brænder for,« skriver Ritt Bjerregaard.

Du kan læse hele indlægget her.

Herunder kan du læse nogle af Berlingskes historier og afsløringer om sagen:

​Med salget af Alka dropper fagbevægelsen en af sine bærende visioner

Vi springer til Information, der har set nærmere på fagbevægelsens salg af forsikringsselskabet Alka. Og det er både katastrofalt og et udsalg af en af fagbevægelsens bærende visioner, lyder det fra flere sider.

Bl.a. fra Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted, som kalder salget »en katastrofe«:

»Jeg må indrømme, at jeg er dybt chokeret over at høre Kim Simonsen (formand for HK Danmark og bestyrelsesformand i Alka, red.) bare affeje spørgsmålet om, at ejerskab betyder noget. Det tyder på, at man fuldstændigt har glemt, hvor man kommer fra, og hvorfor man har en arbejderbevægelse. Det er for at styrke en samfundsgruppe – almindelige lønmodtagere – over for en anden gruppe – dem, som ejer kapitalen. Det kan man både gøre ved at forhandle gode løn- og arbejdskontrakter, men man kan også gøre det ved at lave nogle virksomheder, som kan lægge et låg over grådigheden og sikre ens medlemmer nogle billige varer og ydelser,« siger han.

Du kan læse den historie her (kræver abonnement).

Dagens debat

Finder vi i Jyllands-Posten, hvor de økonomiske vismænd skriver om øget produktivitet, som i mange år har været et håndfast mål for økonomer og politikere.

Det er det stadig, skriver de, men ikke for enhver pris.

»Produktivitet kan ikke stå alene som en samfundsøkonomisk målsætning. Det overordnede mål for samfundsudviklingen bør være at opnå den størst mulige velfærd. En høj produktivitet og høj velstand er vigtige ingredienser heri, men i nogle tilfælde er målet om højere produktivitet i konflikt med andre vigtige målsætninger. Derfor kan det være velbegrundet at have offentlig regulering, som fremmer hensynet til blandt andet miljøet, stabiliteten i den finansielle sektor og fødevaresikkerheden, selvom det koster på produktiviteten.«

Læs hele indlægget her (kræver abonnement).

Det sker i dag

9.00 Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i åbent samråd, hvor han skal forklare fordelingsprofilen – både hvad angår geografi og indkomst – af de respektive skattenedsættelser i finanslovsaftalen, bl.a. skattefritagelse af arbejdsgiverbetalt privattelefon, afskaffelse af udligningsskatten og boligjobordningen.

13.00 Udenrigsminister Ander Samuelsen (LA) og minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) skal i samråd om rohingyaernes situation i Myanmar og Bangladesh.

13.00 Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille præsenterer Økonomisk Redegørelse, som er regeringens prognose for dansk økonomi.

14.30 Ministeren for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs og finansminister Kristian Jensen (V) skal i samråd om de præciserede DAC-reglers betydning for dansk udviklingsbistand.

Der er ikke aftalt nogen officiellle forhandlinger om en ny skatte- og udlændingeaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti i dag. Det var der som nævnt heller ikke hen over weekenden, og det udnyttede finansminister Kristian Jensen til en gå tur med hunden Walter i det let sneklædte Herning.

God dag fra Politiko.