»I denne sammenhæng synes jeg simpelthen, at regeringen opfører sig så gennemført amatøragtigt«

Dagens overblik: Regeringens nye plan forundrer Socialdemokraterne, Dansk Flygtningehjælp slår ud med armene, og Thulesen Dahl har set sig lun på en ny alliance. Hele dit overblik her.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.
Læs mere
Fold sammen

God-tirsdag-morgen.

Her får du igen dit overblik over alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder med den omstridte PSO-afgift, som EU mener er ulovlig, og som regeringen nu er klar med en ny plan for at afskaffe.

JydskeVestkysten erfarede i går eftermiddag - måske fra avisens sædvanligvis gode kilder -  at regeringen vil bringe en ny havvindmøllepark i spil, og i dagens Jyllands-Posten sætter klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt ord på planerne.

Ifølge ministeren vil regeringen aflyse de kystnære vindmøller, der blev aftalt som del af energiforliget fra 2012. De skal i stedet erstattes af en ny havvindmøllepark i 2025, og her er Horns Rev en mulig placering.

Når regeringen lægger op til at aflyse de ellers aftalte kystnære vindmøller, giver det omkring 7 mia. kr. i besparelse og dermed tiltrængt luft i budgettet, hvor PSO-regningen ligger og lurer.

»Lerdueskydning for blinde«

Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, erklærer sig i Jyllands-Postens spalter dybt forundret over Lilleholts forslag, som han betegner som »lerdueskydning for blinde.«

»Normalt har jeg ikke lyst til at fortælle om, hvad der sker ved forhandlingsbordet, men i denne sammenhæng synes jeg simpelthen, at regeringen opfører sig så gennemført amatøragtigt, at jeg vil bryde med mit normale princip,« siger han til avisen.

Regeringen havde i første omgang lagt i kakkelovnen til at hæve bundskatten og den vej igennem betale PSO-regningen, men Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, gjorde det i slutningen af sidste måned klart hos DR, at den ville DF ikke være med til.

I en kronik i Jyllands-Posten skriver Lars Christian Lilleholt sammen med skatteminister Karsten Lauritzen i dag, hvordan  hvorfor det ifølge regeringen er den bedste løsning, at »PSO-afgiften bliver betalt med fordelingsneutrale personskatter ved at hæve bundskatten og sænke personfradraget«.

Det lyder ikke, som om du vil acceptere Thulesens melding om, at han først vil diskutere det her til efteråret sammen med skattereformen?, spørger avisen Lars Christian Lilleholt i et længere interview om bundskatbøvlet.

»Jeg accepterer alle meldinger, der er kommet. Men jeg synes da, det er fornuftigt, at vi sætter os ned inden sommerferien og ser, hvordan vi får det her løst,« siger ministeren i interviewet, som du kan læse her (kræver abonnement)

Og så er vi vist kommet rundt om den sag for i dag. Vi ser derfor videre mod dagens øvrige historier.

Du kan svare fra nu.... til nu!

DR skrev i sidste uge, hvordan udlændinge- og integrationminister Inger Støjberg har hastet otte af ni nye love om udlændinge gennem Folketinget, og der har dermed ikke været den høringsfrist på fire uger, som Folketingets Udvalg for Forretningsordenen ellers har anbefalet.

I dagens Berlingske fortæller generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm, at hans organisation helt overvejer, hvorvidt det kan betale sig at komme med indvendinger til lovforslag.

»På vores område, hvor sagerne er så politiserede, er lovforslagene naglet op med sytten søm, så de umuligt kan bevæges. Alene af den grund overvejer vi, om det overhovedet kan betale sig at sende et svar. Det er årtier siden, at vi skabte en ændring med et høringssvar. Jeg kan slet ikke huske, hvornår vi sidste gang med fornuftige og terrængående bemærkninger gav anledning til, at politikerne sagde: 'Ok, det har I ret i',« siger han til avisen.

Og Andreas Kamm er ikke den eneste, som sidder med den fornemmelse. Organisationen Dansk Erhverv er således også kritiske over for de sene muligheder for indspark.

»Der bliver lagt et kæmpestort arbejde i de her høringssvar. Men man risikerer, at det er spild af tid. I hvert fald skal man gøre sig klart, at det ikke nytter noget at komme med politiske svar, som siger, at man er uenig i et lovforslag. For høringen ligger så sent i processen, at det er helt omsonst. De bliver hældt ud til højre,« siger han til avisen. Du kan læse hele historien hos Berlingske her.

Thulesen Dahls S-frieri

I Børsen kan du i dag finde en udstrakt hånd fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Hånden bliver rakt ud i retning mod Socialdemokraterne.

I spalterne opfordrer DF-formanden således Mette Frederiksens parti til at give den klassiske bloktænkning dødsstødet og undsige sig de andre røde partiers politik

»Det kan være, at vi får en ny gruppering i dansk politik, der hedder Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, som kunne blive enige om de store klumper,« siger han til avisen og fortsætter:

»Det vil skabe stabilitet og forudsigelighed i den forstand, at når der så kommer et valg, bliver alting ikke lavet om igen. Jeg tror, det er det, der skal til, før vi for alvor får taget fat om de ting, som der skal tages fat om.«

Avisen har ikke nået at få en kommentar fra Socialdemokraterne med, men i Venstre hilser politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen DFs fremstrakte hånd velkommen.

»Men jeg tror ikke, det er nødvendigt for Socialdemokraterne at melde sig ud af klubben med Enhedslisten og Alternativet, for det har de andre allerede gjort for længst. De har meldt sig ud af både den røde blok og virkeligheden,« siger han til avisen. Hele historien her (kræver abonnement).

Her skal Venstre-folk ikke læse med

I samme Børsen bringes i dag en meningsmåling lavet af Greens Analyseinstitut, og det er ikke rar læsning for regeringen.

Således står Venstre til krydser fra blot 16,6 pct. af vælgerne, ligesom målingen giver den laveste opbakning til blå blok i mere end fire år.

Jakob Ellemann-Jensen er sådan lidt på den ene side på den anden side, da han forholder sig til resultatet i Børsen.

»Det er en trist måling, men når det er sagt, så er det også kun en måling. Livet går videre. Vi skal ikke have et folketingsvalg foreløbigt, og der er meget, som kan nå at ændre sig,« siger han til avisen her (kræver abonnement).

Og så tager vi et smut i gymnasiet

Ved de netop overståede forhandlinger om en ny gymnasiereform fik rød blok indført en redningsplanke, der sikrer, at elever stadig kan komme på gymnasiet, selv om de kun scorer mellem 02 og 3 til eksamen. De skal dog først til en vejledningssamtale, men uanset udfaldet er de sikret en plads.

Undervisningsministeriet har nu regnet på, hvor mange elever der vil blive reddet af den mulighed, og det viser sig, at der kun er tale om 62 elever. Det skriver Berlingske i dag.

62 elever reddes af at kunne komme ind med et 02-tal – hvorfor var det så vigtigt for jer at få igennem?, spørger avisen Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind. Svaret og hele historien finder du her.

Den nye gymnasiereform er meget andet end adgangskrav og et nyt HF. Berlingske har læst hele aftalen igennem og giver dig i dag hele 10 ting, du måske ikke viste om reformen, f.eks at alle fremover kan komme til eksamen i idræt.

Her kan du få et overblik over nogle af de elementer, du måske ikke har hørt om.

Og apropos gymnasiereformen: I Politiken kan du i dag læse uddannelsesredaktør Jakob Fulgsang komme med bud på, hvorfor dele af reformen ikke kommer til at holde længe. Det læser du her.

Tre historier du også skal have med i dag

1: Strømmen af økonomiske migranter fra Afrika skal bremses, og EU er klar til at gå mere drastisk til værks end tidligere, viser en ny strategi, som EU-Kommissionen præsenterer tirsdag. Men udfordringerne er talrige, og der er ingen mirakelløsning. Østrigsk forslag om at kopiere den kontroversielle australske model afvises. Læs mere hos Berlingske her.

2: Kritikken hagler ned over Rigsrevisionen, efter at Ekstra Bladet har afsløret, hvordan statens vagthund i en lang række tilfælde har blæst på en lukrativ hotelrabataftale. Medarbejdere fra Rigsrevisionen har fra maj 2015 til april i år i en række tilfælde overnattet på hoteller, som ikke er en del af statens særlige hotelaftale - det selvom der ellers var rabathoteller i de pågældende byer. Mere her.

3: Der opstår jævnligt mistanke om radikalisering blandt beboerne på landets asylcentre. I en periode på tre måneder fra november 2015 til februar 2016 har Udlændingestyrelsen fået 10 indberetninger fra asylcentre om tegn på radikalisering. Det viser en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået hos Udlændingestyrelsen.

Martin Henriksen, DFs udlændingeordfører, mener, at der er god grund til at være nervøs over omfanget.

»Med den tilstrømning vi har til Danmark fra muslimske lande, da vil det give flere parallelsamfund og øget radikalisering og dermed også en øget risiko for terrorangreb i Danmark,« siger han til avisen. Hele historien her.

Dagens Q&A

Så i hele Tennisdanmark er det den rødeste, I kan finde fra 1970erne, Henrik Sass Larsen?

»Han er vokset op i 1970erne og har et forhold til dem.«

Hvor rød er han lige?

»Vi ville være glade for ham. Man kan sikkert sige meget om Socialdemokratiet af i dag, men partiet har sine rødder i socialismen og har været en stor del af klassekampen.«

Kulturfestivalen Golden Days vil arrangere en tenniskamp mellem en person fra det røde og det blå Danmark. Det er svært at finde en, der kan repræsentere det røde hold, fortæller direktør for den københavnske kulturfestival, Svante Lindeburg, i dagens Berlingske. Han har sendt en invitation til Sass-Larsen.

Gårsdagens exit

SFs tidligere formand, Annette Vilhelmsen, bliver ny direktør for uddannelsesinstitutionen, Tietgen, i Odense og er dermed færdig med politik. Hele historien her.

Lidt fakta i den forbindelse:

Det sker i dag

13:00 Åbent samråd med justitsminister Søren Pind om voldtægtsofres retssikkerhed. Ministeren skal redegøre for, om den nuværende lovgivning er tilstrækkelig, idet alt for mange voldtægter ikke anmeldes og kommer for retten.

13:00 Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde.

14:00 Kulturudvalget har kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen i åbent samråd om Statsministeriets »særlige« sikkerhedsarkiv. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Søren Søndergaard. Mere her.

Det sker ikke ofte, at en statsminister møder op i et samråd, men tirsdag eftermiddag er en af undtagelserne. Ritzau har talt med Søndergaard om sagen her.

15:00 Social- og indenrigsminister Karen Ellemann er kaldt i åbent samråd om bortfaldet af gratis psykologhjælp til voldsramte kvinder på krisecentre.

15:00 Udlændingminister Inger Støjberg er kaldt i samråd om erfaringer med grænsekontrol i Danmark. Ministeren skal kommentere erfaringer fra Danmark og andre europæiske lande med grænsekontrol og vurdere antallet af asylansøgere.