Hvornår kommer valget? Syv kommentatorer giver deres bud

Dagens overblik: Forår eller efterår? En stribe politiske kommentatorer sætter nu dato på det kommende folketingsvalg, en ny hjemmeside ser dagens lys, og så vil et politisk flertal træde på speederen.

Hvornår skal der være folketingsvalg? Politiko.dk har bedt syv kommentatorer om at plotte deres gæt ind i kalenderen. Fold sammen
Læs mere

Det er fredag, og her er dit overblik over dagens politiske historier.

Vi lægger fra land i egen biks.

Bliver det på et bagtæppe af blændende forårssol eller falmende trætoppe, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afholder folketingvalg?

Politiko.dk har bedt en række af landets fremmeste politiske spåmænd og -koner om at lægge hovedet på blokken og give deres bedste bud på en valgdato, og de er ikke helt enige.

I kalenderen herunder kan du se de syv bud, der strækker sig fra begyndelsen af maj til midten af september, som er absolut seneste deadline for et valg.

Læs kommentatorernes begrundelser, overvejelser og forbehold ved at føre musen - eller fingeren hvis du læser med fra telefon eller tablet - hen over ansigterne i kalenderen.

Er der valg? Nej.

Når vi har bedt de modige kommentatorer komme med et bud på en valgdato, skyldes det en ny hjemmeside, som nu ser dagens lys.

erdervalg.dk kan du fremover holde styr på, om Thorning har trykket på den berømte valgknap. Et smugkig på siden viser i øvrigt, at det har hun ikke i dag:

På siden kan du desuden klikke dig videre til Politiko.dk's valgartikel, som løbende bliver opdateret med valgtemaer, seneste meningsmålinger, statsministerens ventetider og diverse nørdefakta. Og det var på erdervalg.dk.

Og så til dagens andre nyheder:

Generation Engelbrecht

Børsen skriver i dag om de erhvervslivsøjenbryn, der løftede sig, da skatteminister Benny Engelbrecht (S) i et interview med TV Syd i midten af februar garanterede: »... tro mig, vi skal nok finde frem til nogle modeller, hvor man også i fremtiden kan lave generationsskifte på gode og ordentlige måder.«

Dagen forinden havde flere familievirksomheder i samme avis nemlig truet med lukning, da de ikke mere kunne benytte den såkaldte formueskattekurs til at lave et billigere generationsskifte.

Både Børsen og de Konservatives Brian Mikkelsen har efterfølgende spurgt ministeren til de omtalte »modeller«. Og begge savner fortsat svar. Den historie her.

DAUDA

Et politisk flertal er ifølge DR Nyheder klar til at hæve fartgrænsen på de danske landeveje til 90 kilometer i timen. Bag forslaget står både de Radikale og Venstre.

»Hvis man kan køre 90 kilometer i timen på en landevej, så er det klart, så kan man komme hurtigere på arbejde,« lyder det logiske rationale fra den radikale transportordfører Andreas Steenberg.

Og hos Venstre er de højere hastigheder nu tilføjet listen af valgløfter, siger retsordfører Karsten Lauritzen.

»Det skal være lettere at være bilist, og det går vi selvfølgelig til valg på,« siger han.

Oprydning eller katastrofe?

Else Smith blev torsdag fritstillet fra sin stilling som direktør i Sundhedsstyrelsen.

»Der er brug for at få ryddet op og moderniseret Sundhedsstyrelsen,« forklarer sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, kaldet det i Berlingske et »perspektivløst politisk spil«.

»Det er en katastrofe og giver ikke rigtig mening uden for Christiansborgs tykke mure,« siger Mads Koch Hansen. Læs den historie her.

Andre nyheder:

1: Godt en femtedel af de personer, som er udrejst til Syrien eller Irak for at deltage i de væbnede kampe, er tidligere idømt en ubetinget fængselsstraf. Det fremgår af et svar fra justitsminister Mette Frederiksen. Information har mere om det tal her.

2: Thorning popularitetsfordobler forspringet til Lars Løkke i måling hos Jyllands-Posten og får sjælden ros fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg:

»Hun har været på de rigtige steder på de rigtige tidspunkter og sagt de rigtige ting.«

3: Kampen mod terror og illegal indvandring gør det nødvendigt at skrue op for kontrollen med de ydre grænser, mener EU-landene. Mette Frederiksen kalder det nødvendigt her.

4: Mogens Camre afleverer sit hjemmeværnsvåben i protest mod afvæbning:

»Det gør jeg af den simple årsag, at det er meningsløst at have et våben uden bundstykke. Så kan du ligeså godt have et kosteskaft liggende,« uddyber DFeren over for Berlingske Nyhedsbureau.

Dagens spørgsmål

I en kronik i Politiken har spidskandidaterne fra Alternativet et debatindlæg om partiets politik.

Her hedder det bl.a., at Alternativet går til valg på en »grundlæggende, progressiv og bæredygtig omstilling.« Altså: Hvis ikke det er klimamæssigt, socialt og økonomisk bæredygtigt, så får det ikke Alternativets opbakning.

Avisen har interviewet partileder Uffe Elbæk og spidskandidat i Østjyllands Storkreds, Josephine Fock, om den udmelding, og her kan du bl.a. andet læse et spørgsmål, som man sjælndet hører stillet i dansk politik:

»Er retsforbeholdet bæredygtigt?«

Dagens citat:

Transportminister Magnus Heunicke (S) tror på den kollektive trafik og dens evne til at føre folk sammen:

»Jeg tror, der er rigtig mange, der har mødt deres nuværende kæreste i den kollektive trafik, men jeg tror, det er meget få af dem, der er blevet kærester efter at have sagt »hva så smukke, skal du med hjem?« eller noget lignende«. Kontekst findes i Politiken.

Dagens begivenheder:

9:00: Dansk Folkeparti holder gruppemøde

Der er fortsat ikke møder i Folketingssalen på grund af KLs topmøde, hvor mange politikere står i døren.