Hvordan er det egentlig gået med jobbene under Thorning?

Dagens overblik: I alle landsdele er der blevet færre offentligt ansatte siden 2011 - undtagen i København og omegn. Læs mere om det, og få overblikket over dagens politiske historier her.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besøgte tilbage i november Børnehuset Cirklen i Hvidovre, der ligger i Københavns omegn. Det er den eneste landsdel udover København, hvor der er kommet flere offentligt ansatte i tiden under Thorning, viser nyt svar fra Beskæftigelsesministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Et nyt svar til Folketinget kaster lys over, hvordan det egentlig er gået med beskæftigelsen under statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Her kan man læse, at der fra fjerde kvartal 2011 til fjerde kvartal 2014 er blevet ca. 12.000 færre ansatte i den offentlige sektor. Bortset fra København og omegn. Til gengæld er der kommet flere end 40.000 private job. Bare ikke i Vest- og Sydsjælland eller på Bornholm.

Kilde: Svar til Folketinget fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen, 20. april 2015 Fold sammen
Læs mere

Ikke alle områder i Danmark nyder altså lige godt af det spirende opsving. Det er derfor, at de store partier kæmper om landdistrikternes gunst, som man kan se for tiden i kronikker, tv-programmer og snart også i regeringens vækstforslag, der ventes at blive en nålestiksoperation til fordel for det såkaldte Udkantsdanmark.

At den økonomiske skal kunne mærkes i alle landets egne og ikke kun i de store byer er da også et centralt element i S-toppens valgovervejelser.

Konklusion
Efter weekendens katastrofe i Middelhavet blev EU's stats- og regeringschefer i aftes enige om at tredoble budgettet til Triton- og Poseidon-operationerne, der patruljerer i italienske og græske farvande. Læs de øvrige konklusioner her.

On the road again
Inspireret af den tyske vejskat foreslår de Konservative at lade en motorvejsafgift finansiere en lettelse af registreringsafgiften.

»Der er ingen rimelighed i, at vi skal betale for at vedligeholde de tyske motorveje, hvis tyskerne ikke skal betale for at vedligeholde de danske. Det må være de samme regler,« siger transportordfører Mike Legarth (K) til Berlingske.

Dansk Folkeparti bakker op, LA er imod, mens Venstre hverken vil sige ja eller nej.

Langsigtet tavshed
Den tyvstartede valgkamp er på forunderlig vis kommet til at handle om, ikke hvad der sker i næste valgperiode, men perioden efter. Mens de Radikale foreslår at hæve pensionsalderen til 68 år fra 2025, ønsker hverken Venstre, Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti ifølge Børsen at se så langt frem i tiden.

Derude venter kun problemer og stigende offentlige underskud.

Den røde graf viser det offentlige underskud i procent af BNP frem mod 2080. Den blå graf viser underskuddet, hvis Morten Østergaard får sin vilje, og danskernes pensionsalder hæves med et ekstra år i 2025 i stedet for 2030, som det er politisk aftalt lige nu. Den stiplede linje viser budgetlovens grænse - et strukturelt underskud på maksimalt 0,5 pct. af BNP - som et bredt flertal i Folketinget har forpligtet sig selv til at overholde. Kilde: Finansministeriet Fold sammen
Læs mere

Hit med pengene
Den er helt gal i Grækenland, siger EU-korrespondent Ole Ryborg i min radio. Regeringen er i så akut pengenød, at den har udsendt et dekret om, at de græske svar på kommuner og regioner skal indsætte alle deres kontanter på en konto i Nationalbanken, så der kan blive løn til landets offentligt ansatte. Læs mere hos Børsen.

Status hos de Konservative
Weekendavisen kaster et blik på de Konservative, efter en Voxmeter-måling spåede partiet blot 2,9 pct. af stemmerne:

»Når det med vanlig skråsikkerhed fastslås, at Pape ikke har leveret varen, er det indtil videre sandt, men det hænger ikke mindst sammen med, at ingen har gjort sig den ulejlighed at definere, hvilken vare der skal leveres. Med andre ord drejer sagen sig om, hvorvidt Det Konservative Folkeparti er ramt af et personproblem eller af et identitetsproblem. Meget tyder på det sidste, hvilket så bidrager til forklaringen på, at de talrige personudskiftninger i toppen ikke har stoppet nedturen,« skriver politisk journalist Hans Mortensen og konstaterer, at Dansk Folkeparti bemægtigede sig Gud, Konge og Fædreland op gennem 00erne, mens Liberal Alliance huggede de skattekritiske stemmer under Lene Espersens flagrende lederskab.

Stop nazi-islamisme
Til gengæld er der opbakning til de Konservative fra den islamkritiske intelligentsia.

Den dødstruede forfatter Ayaan Hirsi Ali kalder partiets kampagne mod nazi-islamisme for »meget begavet«.

»I den totalitære tankegang ser du hadet til homoseksuelle, den ekstreme straf af homoseksuelle, udpegningen af jøder som syndebukke, appellen til instinkter, ikke til fornuften, til kalifatet, til ummaen. Disse begreber spiller på følelser, for nazisterne var det jern og blod,« siger hun til Jyllands-Posten.

Gæst på arbejdernes kampdag
V-formand Lars Løkke Rasmussen er blevet inviteret til at tale i Fælledparken på 1. maj af den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum. Set hos BT.

Stillingen mellem blokkene

Fik du læst?
Et svar om, at der kommer et svar, pynter på regeringens statistik over, hvor lang tid det tager at vende tilbage på et spørgsmål fra Folketinget. Politiko.dk har analyseret 45.000 spørgsmål.

Fredagsquiz
Hvem har for nylig købt disse læsebriller på en tankstation for omkring 30 kr.? Ole Birk Olesen (LA), Henning Hyllested (EL) eller Lars Løkke Rasmussen (V)? Få svaret her.

Foto: Keld Navntoft.

Opdateret kl. 8.50