»Hvis Lykketoft er arrogant, er jeg det også«

Dagens overblik: Hvis det er arrogant at være imod folkeafstemninger, betragter jeg det som et hæderstegn, siger Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen i dag. Vi skal også forbi den nyeste Brexit-udvikling, en hårdtslående Pape og en gættekonkurrence om Bertel Haarders poetiske Facebook-reference.

Uffe Ellemann-Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne junis sidste tirsdags-morgenpost.

På en dag, hvor vi både har danske politikere i USA, i Grønland, på Roskilde Festival og i ekstase over gårsdagens islandske EM-triumf over England i fodbold, er dette det eneste, du kommer til at høre om den kamp.

Også selvom det ellers ikke skorter på indlæg på de sociale medier med islandske støtteerklæringer og Brexit 2-jokes fra landets folkevalgte.

Vi skal i dag forbi poetiske Bertel Haarder, der har fundet vilde svaners rede på en dansk, frisk strand (kan du gætte referencen? Hvis ikke, kommer det senere), en privatøkonomisk Facebook-forhåbning fra landets justitsminister om sin aktie-pensionsopsparing og en hårdtslående Søren Pape Poulsen.

Overblik: Brexit, EU og et farvel til det engelske sprog

Men inden vi går helt i gang med dagens historier i #dkpol, skæver vi lige en gang mod Storbritannien & EU og en kort opdatering om situationen.

For der hersker stadig en art Brexit-kaos. Igen i går gjorde briternes EU-nej ondt på aktiemarkederne, der både åbnede og lukkede i rødt. Til gengæld er der i skrivende stund forsigtige plusser visse steder i Asien.

Vi kom i går ikke det britiske EU-exit nærmere i forhold til de konkrete planer. Men i dag indledes et EU-topmøde i Bruxelles, og her forventes det ifølge flere aviser, at EUs ledere vil tage nye skridt mod et britisk EU-farvel.

Også selvom det stadig er Storbritannien, der formelt skal indlede udmeldingen ved at aktivere den såkaldte Artikel 50 fra Lissabontraktaten (den kan du læse meget mere om i denne Politiken-artikel).

Den tidligere London-borgmester og frontfigur i »leave«-kampagnen, Boris Johnson, skrev i går i The Daily Telegraph, at briterne fortsat vil have adgang til EUs fællesmarked, og at briterne fortsat vil kunne rejse, bo og arbejde i andre EU-lande.

Men ifølge Jyllands-Posten er EU ikke parat til at acceptere særaftaler. Ud er ud, lyder meldingen stadig fra EUs top. Du kan i øvrigt læse Boris Johnsons Telegraph-indlæg i Politiken i dag. Du kan også læse det her. Samtidig afviste den afgående britiske premierminister David Cameron i går et forslag i Underhuset om at omgøre folkets EU-nej. »Beslutningen skal accepteres,« slog han fast.

Kaosset i Labour-partiet er taget til. 22 ud af 31 medlemmer af partiets såkaldte skyggekabinet - den politiske top i partiet - har nu trukket sig i protest mod formand Jeremy Corbyn, der nægter at træde tilbage.

Og imens har man i EU-Kommissionen allerede taget konsekvensen af briternes nej og afskaffet engelsk som officielt arbejdssprog i EU, ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal. Det harcelerer flere danske politikere i øvrigt over:

Du kan læse gode overbliksartikler fra Politiken her og Jyllands-Posten her. Og hvis du er mere til Berlingske, kan du med fordel læse disse:

Topøkonomer afviser, at Brexit fører til ny finanskrise

Og vi bliver lidt ved Brexit. I hvert fald ved konsekvenserne af det. Og det gør vi ved at slå op på side 3 i Politiken.

Her siger to danske topøkonomer, at sidste uges folkeafstemning og de efterfølgende blorøde aktiekurser nok vil kunne mærkes på den danske økonomi, men også at vi er langt fra en økonomisk krise af den kaliber, der ramte verden i 2008.

»Fundamentalt er der ikke noget, der taler for, at det her skal sætte sig som en langvarig krise. Grundlæggende er der kommet noget mere usikkerhed, og det kan skabe noget volatilitet, men det er ikke sådan, at den vækst, der har været i verdensøkonomien eller den europæiske økonomi, har udsigt til at stoppe. Men det kan få konsekvenser for, hvor kraftig den bliver,« siger overvismand Michael Svarer, der er økonomiprofessor på Aarhus Universitet til avisen.

Hele historien her.

Krig om Kriegers Flak

En ubeslutsomhed omkring den grønne omstilling og et slagsmål om, hvorvidt de planlagte kystnære vindmøller skal opføres eller ej, risikerer nu at ødelægge regeringens grønne prestigeprojekt, havmølleparken Kriegers Flak. Det skriver Børsen i dag.

Sådan lyder meldingen fra de tre bydere på de kystnære vindmøller, som også er forhåndsgodkendt til at byde på Kriegers Flak.

Hofor (Hovedstadens Forsyningsselskab), meddelte allerede i sidste uge, at de trækker sig fra Kriegers Flak. Og nu kan Børsen fortælle, at også de to andre kystkonsortier overvejer deres fremtid som bydere på Kriegers Flak. Det drejer sig om European Energy og Vattenfall.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, opfordrer regeringen til at sætte gang i forhandlinger om et nyt energiforlig, der kan løse problemerne.

»Det er en nervekrig. Man prøver at lægge pres på ved at bruge Kriegers Flak som en trussel, der skal sikre, at de kystnære møller bliver gennemført. Men der er ingen grund til at true, for det virker ikke,« siger han henvendt til European Energy og Vattenfalls presbold.

Dagens rejs hjem, hvis du ikke kan lide lugten i bageriet-opdatering

Kommer fra de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, der har læst en BT-artikel om en en Jyllands-Posten-artikel, hvor en flygtning fortæller, at han har fortrudt, at han valgte at komme til Danmark.

Hvorfor? Fordi han er træt af den danske regering, der kører en »hetz mod flygtninge for at få danskerne til at være negative over for os«, som flygtningen, der i øvrigt hedder Saed og er flygtet fra Syrien.

»Jeg føler mig uønsket her,« siger Saed til Jyllands-Posten og siger også:

»Jeg ville aldrig have valgt Danmark i dag. Og når venner eller familie fra Syrien ringer til mig og siger, at de er flygtet ud af Syrien og nu vil søge mod Europa, siger jeg til dem: I skal ikke komme til Danmark. Aldrig. Danmark er ikke længere et godt sted at søge til,« siger Saed til i Jyllands-Postens artikel, der i øvrigt er fra gårsdagens avis.

Det er regeringens indførsel af den lave integrationsydelse fra 1. juli, der en af grundene til Saeds frustration. Han og hans kone har hidtil fået kontanthjælp på tilsammen 29.150 kroner før skat - efter den 1. juli ryger de ned på 16.822 kroner før skat, skriver Jyllands-Posten.

Og med denne forklaring, der blev lidt længere end forventet, det beklager vi, er vi fremme ved Pape Poulsens Facebook-opdatering:

Dagens citat(er): Lykketoft får opbakning til »arrogante« udtalelser

Der var megen polemik omkring Mogens Lykketofts udtalelser, da han i kølvandet på den britiske folkeafstemning kritiserede det faktum, at den britiske befolkning overhovedet var blev spurgt. Det var »arrogant«, lød kritikken.

Men i dagens Jyllands-Posten bakker Venstres tidligere udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, helt op om Lykketofts udtalelser:

»Hvis Lykketoft er arrogant, er jeg det også. Hvis det er arrogant at være imod folkeafstemninger, betragter jeg det som et hæderstegn, når beskyldningerne kommer fra populistiske EU-modstandere. Jeg er grundlæggende imod folkeafstemninger, for det er en uskik i et parlamentarisk styre,« siger  Ellemann-Jensen.

Også tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) støtter den lykketoftske kritik. I hvert fald af den folkeafstemning, der blev afholdt i Storbritannien i torsdags:

»Den britiske folkeafstemning viser, hvor skævt det kan gå, fordi de ofte udskrives af helt andre grunde end det, folk bliver bedt om at stemme om. I det konkrete tilfælde handlede det om at skabe mere ro  i de konservative rækker, og det er en dårlig idé - ikke mindst når man ser de voldsomme udenrigspolitiske konsekvenser, det medfører.«

Hele historien her.

Dagens privatøkonomiske ønske-opdatering

Kommer fra Danmarks selvudnævnte sherif, Søren Pind. Og er nok også lidt mere end en privatøkonomisk forhåbning...

Dagens poetiske Bertel

Og så er vi fremme ved det, vi teasede for i indledningen: Bertel Haarders Facebook-opdatering med et billede af nogle svaner og deres unger på en strand. Og kulturministerens poetiske følgetekst, der er en reference til en kendt dansk digter og forfatter.

Først får du lige Facebook-opslaget. Så kan du se, om du kan gætte, hvem Bertel Haarder citerer. Svaret får du nedenunder.

Har du grublet? Og gættet?

Så skal vi nok undlade at trække den åndeløse spænding længere: Det er selvfølgelig H.C. Andersens fædrelandsdigt 'I Danmark er jeg født'. Du kan læse mere om digtet, sangen og hvorfor den sidste år blev valgt til den bedste sang i DR-kåringen af 'Klassisk Top 50 Den Danske Sang' her.

Politikerne raser over angreb mod studentervogne

De seneste dage har der været indtil flere historier i danske medier om, hvordan studenterkørsler er blevet angrebet med både æg, olie, vand og sågar syre (?!). Det er der flere danske politikere, der har reageret på Facebook. Vi har samlet et par reaktioner:

Dagens læserbrev

Står at finde i Politiken, hvor en Ulla Dueholm, støtter Radio24syvs fiktive seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra det satiriske nyhedsprogram, 'Den Korte Radioavis', i den opsang, hun kom med til det politiske etablissement i fredags på Rådhuspladsen i København.

Og i øvrigt også i en kronik i Politiken dagen efter.

Det sker i dag

Det er i dag et år siden, at Lars Løkke Rasmussen og hans regering trådte ud på Amalienborg Slotsplads og blev præsenteret for venner, familie og, nok især hjemme bag tv-skærmene, også den danske befolkning.

Venstre fejrede 1 års-dagen på det nyligt overståede folkemøde på Bornholm med både sang og kage, men udenrigsminister Kristian Jensen fejrer også dagen i dag. I hvert fald med et tweet.

Her på politiko.dk markerer vi dagen med en artikel om regeringens første år i citater. Den kommer lidt senere. Stay tuned, som man siger.

08:30 Møde om Aarhus Lufthavn efterfulgt af doorstep med transportministeren
Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, mødes med transportminister Hans Christian Schmidt (V) vedrørende debatten om ny lufthavn ved Aarhus. En rapport fastslår, det vil være dyrere end hidtil anslået og forbundet med store driftsunderskud i mange år at bygge en ny lufthavn ved Thomasminde i det nordlige Aarhus. Klokken 9.15 vil der være doorstep ved Transportministeriet

Støjberg besøger Kærshovedgård og asylcenter
Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) besøger i dag sammen med en belgisk ministerkollega Udrejsecenter Kærshovedgård og asylcentret i Herning, som er en teltlejr på Beredskabscenter Herning.