»Hvis jeg var borger i Danmark, ville jeg ønske at vide, hvordan mit land blev fedtet ind i den sag«

Dagens overblik: Amerikanske topembedsmænd opfordrer regeringen til at genåbne Irakkommissionen, Hjort går i kødet på de »fandens politisk korrekte«, og så bakker DF op om et »latterligt nævn«. Alt om dansk politik lige her.

Amerikanske topembedsmænd opfordrer regeringen til at genåbne Irakkommissionen. I Deadline på DR 2 afviste Søren Pind onsdag, at det kommer til at ske. Fold sammen
Læs mere

Det er blevet fredag og dermed tid til ugens sidste gennemgang af dagens politiske nyheder.

Vi begynder hos Information.

Venstre-regeringen har nedlagt Irak- og Afghanistankommissionen med den begrundelse, at grundlaget for krigene »allerede er tilstrækkeligt belyst,« som det hedder i regeringsgrundlaget.

Nu opfordrer to amerikanske topembedsmænd, som var med til at støbe kuglerne til USAs beslutning om at gå i krig mod Saddam Husseins Irak, regeringen til at genoplive den.

Tidligere CIA-chef Paul Pillar:

»Hvis jeg var borger i Danmark, ville jeg ønske at vide, hvordan mit land blev fedtet ind i denne sag,« siger han til avisen.

»Politisk hævntogt fra regeringens side«

Hverken udenrigsminister Kristian Jensen (V) eller justitsminister Søren Pind (V) har over for Information ønsket at kommentere den amerikanske opfordring.

Onsdag var justitsministeren i Deadline på DR 2, og der afviste han at genåbne kommissionen.

»Det var en politisk hetz … et politisk hævntogt fra regeringens side for blandt andet at glæde Villy Søvndal (daværende udenrigsminister, red.),« forklarede Søren Pind bl.a..

Hele historien her. Indslaget fra Deadline her.

Hjort og de »fandens politisk korrekte«

I går stod Danmarks Radio for skud, og i dag er finansminister Claus Hjort Frederiksen ude med bredside mod de »hellige« og »fandens politisk korrekte«, som siger, at regeringens asylkurs skræmmer udenlandsk arbejdskraft væk. Det siger Hjort i et interview med Berlingske.

»Det undrer mig meget, at der findes kredse, der mener, at vi i Danmark skulle være særligt fremmedfjendske og lide af fobier over for udlændinge. Det er fuldstændig forkert,« siger han til avisen.

Venstres mangeårige chefstrateg kommer med et modsvar til de politikere, erhvervsfolk og debattører, som gennem den seneste tid har klandret regeringen for, at Danmark er i gang med at lukke sig om sig selv bl.a. med stramninger på udlændingeområdet og indrykning af annoncer i udenlandske aviser.

Erhvervsliv og opposition fastholder kritikken af regeringens kurs. Læs mere hos Berlingske her.

Blå vælgere tror på blå stramninger

Et blåt flertal vedtog onsdag regeringens straksindgreb på asylområdet, der bl.a. betyder, at integrationsydelsen bliver en realitet fra tirsdag i næste uge.

Forslaget blev stemt igennem med 56 stemmer for, mens 50 stemte imod.

Og ifølge en Gallup-måling her hos Politiko.dk flugter det godt med den politiske fordeling i befolkningen og tiltroen til lovforslaget.

Gallup har spurgt:

Hvor enig eller uenig er du i, at regeringens nedsættelse af ydelserne til flygtninge i Danmark - f.eks. i form af den såkaldte integrationsydelse – vil resultere i, at færre flygtninge søger mod Danmark?

Undersøgelsen er gennemført i perioden 20/8 til 21/8 og er baseret på webinterview med 1.025 repræsentativt udvalgte vælgere.

Det latterlige nævn

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil have Danmark med i FN’s menneskerettighedsråd. Det fortæller han i et interview med Jyllands-Posten.

Danmark har tidligere været fundamentalt uenig med flertallet i rådet, men det afskrækker ikke udenrigsministeren.

»Jeg vil sige helt åbent, at vi kommer til at lide nogle nederlag. Der vil være tilfælde, hvor vi ville have ønsket en klar afstandstagen fra et land, men hvor vi ikke kan få det igennem,« siger han til avisen.

DFs udenrigsordfører, Søren Espersen, bakker op om det danske kandidatur, men han er ikke ligefrem begejstret for forsamlingen.

»Det er et latterligt nævn, som er styret af arabiske og afrikanske lande, men hvis det endelig skal være, er det bedre, at de nordiske lande er repræsenteret end en eller anden forbryderstat,« siger han til avisen her.

Lauritzens løfte

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) lover i Information, at der med den nye regering fremover bliver tid til at kritisere udkast til lovforslag, inden de bliver fremsat for Folketinget.

Interesseorganisationer og andre parter får en høringsperiode på mindst fire uger til at gennemgå lovudkast.

»Jeg er minister, men først og fremmest er jeg parlamentariker,« siger han til avisen.

»Det er så en pris, vi må betale«

Finansudvalget fik torsdag gransket de bud, som staten modtog på det delvise salg af DONG.

Claus Hjort Frederiksen sagde efterfølgende i en pressemeddelelse:

»Jeg er ikke i tvivl om, at medlemmerne af Finansudvalget efter i dag vil være enige med mig i, at det var det bedste bud, der blev valgt.«

Ikke alle er enige i den udlægning:

»Jeg er ikke blevet mindre bekymret,« sagde for eksempel Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, til Berlingske Nyhedsbureau.

Hos Politiken siger formand for Folketingets Finansudvalg, Ole Birk Olesen (LA), at der fremover under alle omstændigheder bør være mere åbenhed. Også selvom det koster statskassen penge:

»Det kan godt være, at det koster lidt på salgsprisen, men det er så en pris, vi må betale.« Set i printavisen.

Dagens citat

»Nej«.

Claus Hjort Frederiksen har gennemgået listen over de gældende forlig, som Venstre står udenfor, og han forsikrer, at regeringen ikke vil tilslutte sig nogen af dem. Set hos Politiken på print.

Dagens analyse

»I realiteten er hun som minister ret magtesløs, fordi skolereformen lige nu er plaget af både praktiske og politiske problemer. Problemer, der på længere sigt vil betyde, at Ellen Trane bliver nødt til at ændre i reformen trods alle de komplikationer, det vil medføre.«

Uddannelsesredaktør hos Politiken, Jakob Fuglsang, om problemerne med skolereformen. Set i printavisen.

Dagens jobsøgning

Andre nyheder fra i dag:

Studerende kommer hurtigere gennem studierne end tidligere. Udviklingen bliver forklaret med alt fra tidsånd og reformer til mere målrettede studerende og universiteter, der forventer mere af dem. Set hos Berlingske.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) satser på trepartsaftale om uddannelse allerede næste år. Set hos Ugebrevet A4.

Der er brug for aftaler med Rusland om, hvordan vi mindsker risikoen for utilsigtede militære konfrontationer. Det skriver tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen i kronik i Berlingske.

Rød streg, rød streg oooog rød streg

Hvornår er det bedst at ringe til Skat?

Det har de gode folk hos Skat lavet en smart oversigt over på hjemmesiden. Og den ser i øjeblikket således ud.

Screenshot taget fra Skats hjemmeside. Billedet er taget klokken 14.00 torsdag. Ikke at det egentlig har nogen betydning. Fold sammen
Læs mere

I går tog Politiko.dk alligevel chancen og løftede røret. Og det gik godt. Læs mere her.

Det sker i dag:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødes i dag med den tyske forbundskansler Angela Merkel til en såkaldt arbejdsfrokost i Berlin.

9.00: Udenrigsministeriets ambassadører rundt omkring i verden samlet i København i forbindelse med det årlige ambassadørmøde. I den forbindelse bliver der også holdt et offentligt debatmøde, hvor man diskuterer de vigtigste og aktuelle udenrigspolitiske emner. Det foregår ved Eigtveds Pakhus ved Udenrigsministeriet.

Politisk morgenpost opdateres løbende. Senest klokken 8.48.