»Hvis alle partier i Folketinget var som DF, ville det være svært at regere et land«

Morgenpost fra Folkemødet: Der er knas i samarbejdet i den blå familie, Politikens rundspørge om Henrik Sass Larsen har skabt vrede i S-baglandet, og så har de røde partiledere skrevet et brev til Løkke. Vi giver dig hele det politiske overblik - og alt det bedste fra Folkemødet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på Folkemødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Godmorgen og velkommen til dag 2 på Folkemødet 2016.

Her i morgenposten, der i dag skrives fra Sandvig lidt uden for Allinge, får du hele det politiske overblik, der klæder dig på til dagen på Bornholm – eller til dagen på arbejde et hvilket som helst andet sted i landet, i øvrigt.

DMI varsler kraftigt regnvejr i dag over Bornholm. Det er dagens dårlige nyhed. Til gengæld ser det ifølge samme DMI lige akkurat ud til, at et polsk uvejr misser Bornholm og Folkemødet.

Nå, men nok om dagens vejrforhold på øen i Østersøen. Nu skal vi se på de politiske historier, der præger dagens medier - og der er mange.

Vi begynder i Berlingske, som har snakket med en række centrale kilder, der beskriver, hvordan samarbejdet mellem de blå partier et år efter valget er alvorligt udfordret og præget af manglende tillid og fortrolighed.

For eksempel er de ugentlige møder mellem de fire blå partier præget af, at partierne holder deres kort tæt til kroppen, at man ikke advarer hinanden om afgørende begivenheder, og at man mest af alt bare gentager allerede kendte synspunkter.

»Det er ren proforma,« siger en kilde.

En anden kalder møderne »beskæftigelsesterapi for travle mennesker«.

Derudover kan avisen berette, at Dansk Folkeparti føler sig forbigået i flere forhandlinger, og derfor har skruet bissen på overfor regeringen.

Og det vækker irritation i Venstre, som også kan aflæses i dette citat fra Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen.

»De opfører sig lidt som ham den irriterende type i andelsboligforeningen, som brokker sig over alt fra kælder til loft, men som da sandelig ikke har tid til at være formand, når der skal vælges sådan en. Hvis alle partier i Folketinget var som DF, ville det være svært at regere et land,« siger Jan E. Jørgensen.

Også i forholdet til de Konservative og Liberal Alliance er der knas i forholdet.

Læs hvad det er i hele historien, som du får lige her.

Regeringen vil have værn mod EU-borgeres ret til danske ydelser

EU har tidligere kendt et dansk optjeningsprincip for børnechecken i strid med EU-reglerne. Men det stopper ikke udenrigsminister Kristian Jensen.

På forsiden af Jyllands-Posten i dag bedyrer han, at det skal være sværere for EU-borgere at få adgang til danske velfærdsydelser. Jensen vil have yderligere værn.

Han understreger, at regeringen ikke er klar med et konkret forslag over de sociale ydelser, som vandrende arbejdstagere først efter nogen tid skal have ret til i Danmark. Men ifølge Jyllands-Posten nævner han – udover børnepenge – både »kontanthjælp og dagpenge«.

»Hvis en dansk lønmodtager først kan få dagpenge, når han har optjent retten til det gennem betaling til en dansk a-kasse, bør det samme gælde for folk, der kommer fra andre EU-lande,« siger udenrigsministeren.

Socialdemokraterne støtter målet om flere optjeningsprincipper, og mens DF kræver yderligere stramninger, kalder de Radikale udmeldingen for »utidig«.

Læs den historie her.

Rødt brev til Løkke

Lars Løkke Rasmussen har fået post. Og i den (sikkert store) bunke ligger der et brev fra en samlet rød blok, der vil have regeringen til at lande en aftale om tiltag mod social kontrol i indvandrermiljøer - allerede inden sommerferien.

Det er Berlingske, der kan fortælle historien, hvor partilederne fra Socialdemokraterne, de Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet opfordrer Løkke til at indkalde til forhandlinger nu, som i lige nu, for at finde en måde at sætte ind mod den undertrykkelse, vold og sociale kontrol af kvinder, der finder sted i visse dele af indvandrermiljøet i Danmark.

»Der er ikke behov for at udsætte forhandlingerne. Vi skal finde brugbare løsninger til gavn for de unge mennesker, der hver dag lever i social kontrol,« står der i brevet, der er underskrevet af Mette Frederiksen (S), Morten Østergaard (R), Pia Olsen Dyhr (SF), Pernille Skipper (Ø) og Uffe Elbæk (Å).

S-formand Mette Frederiksen uddyber over for Berlingske:

»Derfor foreslår vi, at regeringen laver en slutspurt på det her felt,« lyder det fra Socialdemokraternes formand .«

Læs hende uddybe endnu mere, og se hvad Venstre svarer i artiklen, som du kan læse lige her.

Sass-rundspørge skaber S-vrede

Videre til Politiken, hvor avisen er kommet i modvind hos en række socialdemokratiske borgmestre. Ikke for noget, der er skrevet på lederplads, men fordi avisens politiske journalister har sendt en rundspørge til godt 900 socialdemokratiske lokalformænd, kommunal- og regionsrådspolitikere. Emnet var partiets magtfulde gruppeformand på Christiansborg, Henrik Sass Larsen.

Han er på det seneste kommet med en række opsigtsvækkende udmeldinger, og dem ville Politiken gerne høre baglandets holdninger til ved at foretage en rundspørge. En fremgangsmåde, Politiken jævnligt bruger, skriver avisen.

Men i stedet for en masse besvarelser er der i stedet kommet en artikel på netavisen piopio.dk, hvor tre S-borgmestre langer kraftigt ud efter Politiken. Og én, manden med borgmesterkæden i Fredericia, Jacob Bjerregaard, kalder rundspørgen et »bevis på, at dansk journalistik er i dyb krise«.

Blot 178 af de adspurgte baglandsfolk har svaret på rundspørgen, som Politiken derfor understreger ikke er statistisk repræsentativ. Lidt flere – af dem, der har svaret – erklærer sig uenig med Henrik Sass Larsen i hans udsagn om, at humanismen er med til at undergrave store dele af velfærdssamfundet, hvis ikke der kommer styr på antallet af indvandrere, som han i slutningen af maj sagde til Politiken.

Internt notat: Rødt kort til Landbrugspakken

Berlingske er kommet i besiddelse af et internt dokument, der viser, at blå bloks landbrugspakke risikerer at få det røde kort af EU-Kommissionen, fordi pakken skal finaniseres med midler, der bl.a. er øremærket økologi, natur og ny teknologi.

»Det påpeges, at Landdistriktsprogrammet skal godkendes af EU-Kommissionen, hvilket kan blive vanskeligt på grund af den store andel af midler til kvælstofreducerende indsatser samt den ændrede balance mellem hovedindsatsområder,« konstaterer embedsmænd i materialet – et såkaldt »kvælstofcover« – til mødet i regeringens magtfulde økonomiudvalg 10. december 2015.

Berlingske kunne onsdag fortælle, at der i oplysninger fra embedsværket til regeringen blev taget kraftigere forbehold for indholdet af landbrugspakken, end der samtidig blev givet udtryk for over for Folketinget og offentligheden. Blandt andet blev der advaret mod de regnemetoder, der fremstillede landbrugspakken som overvejende miljøvenlig. Men de kraftigste advarsler blev aldrig videregivet til Folketinget.

Advarslerne i det interne notat blev ifølge Socialdemokraternes miljø- og fødevareordfører, Simon Kollerup, aldrig præsenteret for partiet under forhandlingerne.

»Det bliver mere og mere tydeligt, at regeringen aktivt har forholdt Folketinget centrale advarsler,« siger han.

Du kan læse mere om den historie her, og se Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens svar.

Dan Park stifter ny pris på Folkemødet

18.30 fredag uddeler Dan Park Komiteen for første gang sin nyindstiftede pris, Jernkorset, uden for Trykkefrihedsselskabets stand på Folkemødet. En af Komiteens medlemmer Uwe Max fortæller, at komiteen med overrækkelsen ønsker at sætte fokus på den indskrænkede kunstneriske frihed i Vesten.

»Der bliver gjort et stort nummer ud af, at de russiske systemkritikere fra Pussy Riots optræder på Folkemødet på grund af deres kamp for ytringsfriheden i Rusland. Vi i Dan Park Komiteen ønsker at gøre opmærksom på, at man også i Vesten - i dette tilfælde Sverige - burer kunstnere inde,« siger han til Berlingske.

Hermed henviser Uwe Max blandt andet til, at Dan Park i 2014 fik seks måneders ubetinget fængsel for at sprede "had" på grund af billeder, som retten fandt krænkende. Dommen indbefattede tilintetgørelsen af nogle af billederne. Blandt billederne var et, der forestillede tre svenskere med afrikansk baggrund med løkke om halsen, en katolsk biskop der modtog fellatio af en ung dreng og et af Jesus, der har sex med Muhammed.

Ytringsfrihedsprisen består af et autentisk jernkors fra Første Verdenskrig; en preussisk militær orden tegnet af arkitekten Karl Friedrich Schinkel. Udover korset får prismodtageren en halv liter øl fra Svaneke Bryghus . Tidligere har blandt andet Adolf Hitler og Ernest Jünger modtaget prisen.

Uwe Max siger til Berlingske, at han blandt gæsterne forventer at se medlemmer af Trykkefrihedsselskabet og kunstneren Kristian von Hornsleth. Hornsleth opgav at udstille Dan Parks billeder på sit galleri efter at have modtaget dødstrusler.

Historien er ikke online og kan kun læsese her i morgenposten.

»Vi råber ikke så ofte ud ad vinduet længere«

I vores serie her på politiko.dk om de politiske partier et år efter valget, er vi i dag nået til Dansk Folkeparti.
Her jubler Kristian Thulesen Dahl over grænsekontrollen, mens Berlingskes politiske kommentatorThomas Larsen blandt andet siger følgende:
»Og så har det forløbne år på lange stræk faktisk været en skuffelse for DF.«
Se hvad der har været partiets optur og nedtur, og hvilken karakter Danmarks næststørste parti får her.
I morgen kommer sidste kapitel med Socialdemokraterne.

Pia Olsen Dyhr gør boet op: De Radikale skulle have haft langt mere modstand

Og vi bliver i Politiken. Avisen sætter nemlig i dagens avis fokus på SF og partiets turbulente periode under og efter regeringsdeltagelsen. Et emne, der lige efter valget ifølge Politiken var »tabubelagt« for SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

Men nu har Olsen Dyhr taget sig mod til, som Politiken skriver. Og det er blevet tid til det første samlede interview om de fejl, erfaringer og bristede forhåbninger, som regeringsdebuten indebar.

Og Pia Olsen Dyhr kommer rundt om mange emner; lærerlockouten, selskabsskattelettelserne, Thorning og det meget tætte bånd, der var mellem S og SF. Et bånd, der ifølge SF-formanden var så tæt, at for mange danskere ikke kunne se forskel på de to partier.

Og så kommer Pia Olsen Dyhr også ind på de Radikale. Partiet, der med Margrethe Vestager i spidsen ifølge efterrationaliseringerne fra regeringsforhandlingerne nærmest åd S. Og ikke mindst SF. Og som ifølge flere iagttagere umuliggjorde et frugtbart samarbejde de tre partier imellem.

Ifølge Pia Olsen Dyhr skulle Villy Søvndal, Thor Möger Pedersen og Ole Sohn, der var SFs folk i regeringsforhandlingerne, sammen med S have presset de Radikale langt mere, siger hun til Politiken:

»Man burde have presset de radikale meget mere i regeringsforhandlingerne. Måske skulle de Radikale slet ikke have været med i regeringen. På den måde kunne man have søgt andre flertal,« siger SFs formand i det glimrende interview i Politiken, der i skrivende stund ikke er online.

»Donald Trump-type« skal dække en flanke mod højre

Og sørme om vi ikke napper en enkelt ting mere fra Politiken.

Den handler om Dansk Folkeparti og partiets EU-politik. Og, ikke mindst, om EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, der ifølge DFs pressechef, Søren Søndergaard, er Dansk Folkepartis egen »lille Donald Trump-type«.

Berth er i øvrigt den eneste nuværende MFer på Christiansborg, der åbent støtter republikanske Donald Trump i kampen om at blive USAs næste præsident.

Af Politiken fremgår det, at flere i partiet dog uden for citat indrømmer, at der har været tale om »spredt fægtning« og en vis »tvivl om positionen« i spørgsmålet om den fremtidige tilknytning til EU siden valget.

Og man kan også læse, at de til tider mener, at Berth går for vidt, fordi han udtrykker en større EU-skepsis end Messerschmidt, Thulesen Dahl og andre ledende medlemmer. Ifølge Politiken har Berth derfor fået at vide, at han godt må vælge ikke at sige noget, hvis en journalist ringer.

Men, skriver Politiken. Berth udfylder også en vigtig opgave, idet det blandt andet er ham, der skal dække en flanke mod højre og det nye parti Nye Borgerlige.

Heller ikke den artikel er online.

Statsansatte siger op efter udflytning

Videre til et nyt kapitel i sagen om udflytning af statslige arbejdspladser. DR Nyheder har nemlig lavet en rundspørge blandt samtlige styrelser og nævn, der står overfor en flytning, som viser, at opsigelserne vælter ind.

Ifølge rundspørgen har 683 ud af 3.843 allerede sagt deres job - eller er blevet opsagt - som konsekvens af regeringens store udflytningsplan.

Udover det vurderer kontorchefer og tillidsrepræsentanter ifølge DR Nyheder, at mange flere vil sige op, når den endelige deadline for udflytningen kommer.

Blandt andet frygter Børnerådet, at ingen af deres ansatte vil flytte med til Billund.

»Alle var dybt chokerede over meldingen om, at vi skal til Billund. Vi har indtil videre kun mistet én medarbejder, efter at beskeden kom, men resten har givet udtryk for, at de nok heller ikke vil med, « siger Per Larsen, som er formand for Børnerådet.

Den historie kan du læse her, hvor du også kan se en rigtig fin grafik over, hvor mange der indtil videre har sagt op, fordi de ikke vil flytte fra hovedstaden.

3 af de korte

1) Ifølge Jyllands-Posten er der nu »tvivl om regeringens flygtningeplan«. Det sker, efter at Danmarks Statistik har undersøgt, hvordan det er gået de irakiske og afghanske krigsflygtninge, som kom til Danmark i perioden fra 1999-2001. Analysen viser, at blot 3 af 10 irakere – og 4 af 10 afghanere – var i arbejde efter 10 år, skriver avisen. Læs mere her.

2) Landsskatteretten har afgjort, at der skal betales moms, når det er manden, der er årsag til, at et par ikke kan få børn. Men den afgørelse skal hurtigst muligt ændres, skriver Politiken i dag, at et bredt flertal på Christiansborg mener. Mænd skal ikke betale moms for fertilitetsbehandling, når kvinder heller ikke skal, mener samtlige sundhedsordførere. Historien er ikke online.

3) Stramninger i levevilkårene for asylsøgere og flygtninge virker på tilstrømningen. Efter megen debat om, hvorvidt det overhovedet har nogen effekt af den art at stramme, viser en undersøgelse fra Rockwool Fonden ifølge Jyllands-Posten, at det virker. I gennemsnit betyder en stramning i flygtningepolitikken et fald i tilstrømningen af flygtninge på 6 pct, skriver avisen.

…og en enkelt kort mere

Vi skal også lige nå forbi Jyllands-Postens historie på side 8. Den handler om Arktis og en analyse, der lader vente på sig.

En omfattende analyse fra Forsvarsministeriet om forsvarets fremtidige opgaver i Arktis, som skulle have været på plads allerede i 2014, er nemlig stærkt forsinket. Rapporten skal udstikke den fremtidige kurs i Arktis og blev sat i gang allerede i 2013 af daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Men ifølge Jyllands-Posten kan hverken Udenrigsministeriet eller Forsvarsministeriet oplyse, hvornår den er klar. Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, besøger i dag Ilulissat i Grønland sammen med den danske udenrigsminister Kristian Jensen.

Det skete på Folkemødet

I går havde vi en vaskeægte verdenspremiere her på politiko.dk, da vi lancerede den politiske aftenpost.

Hver aften opsummmerer vi alt det vigtige, det sjove, det skæve og de bedste billeder, tweets og videoer fra Folkemødet.

I går kunne du blandt andet se Alternativet danse Folkemødet i gang, men også læse om, at en mand spyttede mod Pia Kjærsgaard og om og festens mor og far.

Få det hele med lige her.

Dagens tweet

Er i virkeligheden fra i går, men når Morten Messerschmidt på Folkemødet kan løfte sløret for, at Dansk Folkeparti er gået over til østerssuppe som hofret - måske i stedet for frikadeller? - så skal det med i morgenposten.

Stilhed før stormen i Allinge

Det sker i dag

10:00 USA's udenrigsminister besøger Danmark og Grønland

USA's udenrigsminister, John Kerry, fortsætter i dag sit besøg i Danmark, hvor han og udenrigsminister Kristian Jensen (V) begge besøger Grønland. Målet for besøget er et fokus på klimaforandringer. Klokken 10.00 besøger John Kerry desuden Amalienborg, hvor han modtages af både dronning Margrethe og kronprins Frederik.
Og derudover foregår det meste i #dkpol i dag i Allinge til Folkemødet. Her er et udpluk af dagens arrangementer:

Folkemødet på Bornholm fortsætter i dag med både politikere og interesseorganisationer. I dag er de russiske aktivister fra Pussy Riot blandt andre på Bornholm.

Blandt dagens arrangementer er desuden følgende:

- Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager imod øens skoleelever til en snak om uddannelse, vækst og Danmarks fremtid. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, byder velkommen klokken 10.

- Liberal Alliances partiformand Anders Samuelsen (LA) holder formandstale på Folkemødets hovedscene fra 11.00 - 11.30.

- Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder formandstale på Folkemødets hovedscene fra 14.00 -14.30.

- EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager og DR's EU-korrespondent Ole Ryborg mødes til en snak om, hvorvidt Margrethe Vestager er en kedelig bureaukrat eller EU's kvindelige svar på James Bond. Europa-Kommissionen står for arrangementet, som løber fra 9-9.45.

- Alt for damers chefredaktør Tina Nikolaisen interviewer den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen (S) fra 9.30-10.00. Mette Frederiksen bliver blandt andet spurgt, hvorvidt staten skal udskyde behandlingen af børnene fra børnehjemmet Godhavn.

- Politikens nytiltrådte chefredaktør Christian Jensen interviewer Mette Frederiksen (S) om rigets tilstand klokken 15.30.

- Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper (EL) holder formandstale på Folkemødets hovedscene fra 17.00 - 17.30.