Hvad bliver svaret på Støjbergs brev om »en alvorlig risiko« i Danmark?

Dagens overblik: Bryder den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse med reglerne? Svaret blæser i vinden.

Foto: Thomas Lekfeldt

Her får du dit overblik over dagens politiske historier i de danske medier.

Det er blevet dagen efter dagen, hvor Danmark indførte en 10 dage lang midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, som reaktion på Sveriges beslutning om at øge den svenske grænse- og ID-kontrol.

En beslutning, som sætter sit tydelige præg på samtlige danske medier i dag.

Her forsiderne fra Information, Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske.

Og hos flere medier bliver særligt et spørgsmål vendt:

Er der hold i juraen bag den beslutning, som regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) officielt satte i søen i går ved middagstid, eller bryder Danmark med Schengen-reglerne?

Ifølge Schengen-grænsekodeks artikel 23-25 kan en medlemsstat undtagelsesvis og straks genindføre grænsekontrol ved de indre grænser, »hvis der foreligger en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed, der kræver øjeblikkelig indgriben«.

Og det gør der, mener både statsminister Lars Løkke Rasmussen og udlændingeminister Inger Støjberg (V):

»Derfor vil navnlig de nye svenske krav udgøre en alvorlig risiko for, at et stort antal illegale udlændinge på kort tid ophober sig f.eks. i og omkring København til fare for den offentlige orden og sikkerhed. Det ønsker vi ikke,« sagde Løkke på sit pressemøde i går.

Og i et brev til EU-Kommissionen skrev Inger Støjberg mandag, at:

»Danmark står over for en alvorlig risiko i forhold til den offentlige orden og den indre sikkerhed, fordi et meget stort antal illegale indvandrere kan strande i Københavns-området inden for en kort periode.« Læs hele brevet her.

​»Det er meget enkelt. Det kan man ikke.«

Men er der hold i den vurdering?

Tre eksperter giver et bud:

1: Hos Jyllands-Posten siger EU-ekspert fra SDU - og mand med mange efternavne - Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, at det er tvivlsomt, om den aktuelle situation i Danmark lever op til de meget alvorlige kriterier:

»Konkret taler forordningen, der regulerer det her, om en alvorlig trussel, som kræver øjeblikkelig handling. Det betyder, at det er noget, der kræver, at man letter sig her og nu og får gjort noget ved det,« forklarer han.

Kan man med retten i god behold indføre midlertidig grænsekontrol baseret på en situation, som man tror vil komme?, spørger avisen.

»Det er meget enkelt. Det kan man ikke. Det skal være en konkret trussel, der er rimeligt oppe over. Eksempelvis terror,« lyder svaret. Hele historien her.

2: Hos information påpeger Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning på SDU, at antallet af asylansøgere var faldende i december, og ingen kender endnu konsekvenserne af Sveriges midlertidige grænsekontrol.

»Hvis bekymringen ikke viser sig at holde stik – og lige nu er der vist ingen oplysninger om strømme af flygtninge og migranter til Danmark – så vil der ikke være grundlag for at forlænge kontrollen, selv om den kun udøves som stikprøvekontrol.«

»Det kan selvfølgelig ændre sig, når vinteren er ovre, og det bliver lidt mindre anstrengende og lidt mindre farligt som flygtning at rejse over Middelhavet og bevæge sig op igennem Europa. Men i øjeblikket kommer der jo ikke særligt mange asylansøgere til Danmark, og det danske trusselsbillede er ikke forandret, så der er ikke nogen begrundelse.« Hele den historie her.

3: Hos Politiken siger professor Marlene Wind fra Københavns Universitets Institut for Statskundskab til gengæld, at Danmark og andre EU-lande formentlig det næste år - lovligt - vil kunne have perioder med grænsekontrol. Det skyldes, at Schengen-systemet ifølge Wind reelt er brudt så meget sammen, at vi ikke behøver at dokumentere specifikke trusler.

»Alle er nu indstillet på, at migrantproblemet kun kan løses af EUs stats- og regeringschefer. Ingen vil for alvor udfordre Danmark og forsøge at banke os på plads med EU-jura,« siger hun i Politikens trykte udgave.

Og hvad bliver svaret til Støjberg og Løkke så?

Det må vi vente på.

»Kommissionen vil nu som i alle sager vurdere, om disse tiltag er nødvendige og forholdsmæssige og vil derefter informere de danske myndigheder. Men vurderingen er ikke klar endnu, da vi først modtog notifikationen i morges (mandag, red.),« siger talskvinde for kommissionen Tove Ernst til Berlingske. Læs mere her.

En lille detalje

En time og fem minutter inden Løkkes pressemøde, hvor han talte om »en alvorlig risiko for, at et stort antal illegale udlændinge på kort tid ophober sig«, fastslog Venstres vikarierende politiske ordfører Jacob Jensen (V) til Politikens netavis, at de svenske tiltag - det såkaldt transportøransvar og den medfølgende id-kontrol - IKKE havde medført tumultagtige scener:

»Det store billede er, at det er foregået stille og roligt, og at man har været godt forberedt på det her,« sagde han her. Den udtalelse er både Politiken og Jyllands-Posten faldet over i dagens spalter.

DF er slet ikke tilfreds

Både Politiken og TV 2 har været på grænsetjek i nattens mulm og mørke, og det viser sig, at flere overgange ikke er bevogtet. TV 2 fandt fire ubemandede overgange, mens Politiken talte fem.

Det får hos TV 2 Dansk Folkeparti til at kræve handling:

»Det duer bare ikke. Hvis man er menneskesmugler eller har andre lyssky hensigter, så skal man vide, at der er risiko for at blive stoppet, uanset hvilken grænseovergang man vælger at køre igennem,« siger partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen, her.

Tre analyser om grænsekontrol

1: »Det kan godt være, at begrebet grænsekontrol på Christiansborg sender et signal om handlekraft, men ude i virkeligheden er det uklart, hvad den midlertidige grænsekontrol ved grænsen til Tyskland i praksis vil betyde, ligesom det ikke står klart, hvad der konkret har fået regeringen til at tage beslutningen.«

Politisk redaktør hos Politiken, Jesper Thobo-Carlsen. Hele analysen her.

2: »Selv hvis den nye danske og svenske grænsekontrol på længere sigt skulle afholde nogle flygtninge fra at søge i retning af Skandinavien, bliver det en svær beslutning at ophæve kontrollen igen. Især for en statsminister, som før valget bebudede færre flygtninge og siden kun har fået flere. Beslutningen om en tilbagerulning skal helst bunde i en forventning om, at asyltallet ikke som konsekvens pludselig vil stige dramatisk igen.«

Marchen Neel Gjertsen, politisk analytiker hos Jyllands-Posten. Hele det skriv får du her.

3: »Sagt uden overdrivelse står statsministeren i en svær position. Med sine løfter fra valgkampen om hurtigt at bremse for tilstrømningen af flygtninge og migranter - kombineret med hans senere løfter om, at han vil sikre ro og orden i Danmark - har han politisk set ikke råd til at, at der hober sig mange nye flygtninge og migranter op i Danmark.«

Thomas Larsen, politisk kommentator hos Berlingske, her.

Kommer der mere grænsekontrol?

Måske.

Ifølge Jyllands-Posten har transportminister Hans Christian Schmidt (V) allerede før jul sendt breve til både den tyske forbundsregering og delstatsregeringen. I brevene bad man om tysk støtte til om at håndtere det såkaldte transportøransvar.

Transportøransvar pålægger bus- og togselskaber at kontrollere passagerers identitet. Men svaret lader vente på sig, skriver avisen.

Sent mandag aften oplyste Transportministeriet således, at man endnu ikke har fået returpost sydfra.

På sit pressemøde mandag sagde Løkke dog, at Danmark kan indføre transportøransvar »med ganske kort varsel« også uden tysk hjælp.

Dagens citat

»Skal man tro de forskellige liberale politikere, går jeg nu og fiser den af og nyder tilværelsen på samfundets regning uden hverken anger eller dårlig samvittighed.«

Læserbrev fra Søren Østergaard, som blev fyret fra sit job i august og siden ikke har kunnet finde nyt arbejde. Set i Politikens printavis.

Dagens citat II

»I politiet siger vi, at det er »noget for vores næse.« Og så går vi efter det. Det er noget, vi er opdraget med.«

Lederen for Politets Udlændingekontrol, Palle Linné, svarer i Berlingske på, hvilke biler eller bilister politiet går efter.

Og hvad sker der ellers på den politiske scene i dag?

Ikke så meget andet.

Politiken følger dog op på mandagens historie om, at Frederiksberg Kommune vil omgå dele af skolereformen. Det viser sig, at flere kommuner pønser på det samme.

Den historie kan du finde i dagens trykte udgave.