Hjort om omdiskuteret rapport: »Berlingskes dækning af den har jo været helt ude i skoven«

Dagens overblik: Claus Hjort Frederiksen vil give Forsvarets Efterretningstjeneste mere magt. FCK-spiller får hård kritik fra Pape: »Det er noget af det mest usmagelige, jeg længe har hørt«. Og så er Esben Lunde »lettet«. Hele dit politiske overblik her.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er ikke helt tilfreds med en historie i Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Velkommen til den politiske morgenpost, der samler alt det, du skal vide om dansk politik ét sted.

Vi begynder dagens gennemgang i Berlingske, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) trods advarsler lægger op til at give Forsvarets Efterretningstjeneste mere magt.

»Fremtidens krige kommer til at foregå på cyberområdet, hvor hele samfund lammes. Det skræmmer mig, det perspektiv,« siger han til avisen.

I den seneste vurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) blev cybertruslen fra kriminelle og fra fremmede stater som Rusland vurderet som »meget høj«. Truslen blev også beskrevet i en ny evaluering af Center for Cybersikkerhed (CFCS) – en enhed under FE, der har til opgave at beskytte den digitale infrastruktur i Danmark.

I interviewet kommenterer Claus Hjort Frederiksen for første gang rapporten, og han bebuder, at CFCS efter hans opfattelse skal have udvidede muligheder i kampen mod cyberspionage og -kriminalitet.

»Jeg tænker, at Center for Cybersikkerhed skal have flere beføjelser, for jeg tror, det er vor tids største trussel mod vores samfund, vi står over for her.«

»Det er jo helt på månen«

I Berlingske i sidste uge advarede flere eksperter om, at man vil give efterretningstjenesten adgang til f.eks. danskernes patientjournaler og e-mail mellem folketingsmedlemmer, hvis overvejelserne i rapporten bliver til virkelighed.

Er det ikke en bekymring, det er værd at lytte til, når du lægger op til at øge beføjelserne?, spørger Berlingske ministeren.

»Jeg blev meget forbløffet over den debat, der har kørt omkring rapporten, og Berlingskes dækning af den har jo været helt ude i skoven. Forsvaret skal beskytte Danmark mod angreb udefra. Selvfølgelig skal vi ikke læse om hr. Pedersens tarmproblemer i hans journal. Det var den opfattelse, man fik, og det er jo helt på månen,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Men det er vel en reel bekymring, eksperterne gav udtryk for. Tilsynet med Efterretningstjenesterne har før kritiseret Center for Cybersikkerhed for ulovlige søgninger, og nu lægges der op til at give centeret hjemmel til at overvåge intern aktivitet. Kan du ikke forstå, at bekymringen er der?

»Helt ærligt? Nej, det kan jeg ikke forstå.«

Du kan læse hele interviewet her (kræver abonnement).

Og så skal vi se på, hvad der ellers er af politiske nyheder i dag.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Fisk

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik i går frataget ansvaret for fiskeriområdet.

Fiskeriområdet blev i stedet overdraget til Karen Ellemann (V), som nu kan bryste sig af at være minister for ligestilling, nordiske anliggender og
fisk. En kombination, der hører til blandt de mere sjældne på den politiske scene.

Esben Lunde Larsen var ellers kaldt i samråd på torsdag om den omdiskuterede sag om de såkaldte kvotekonger, som netop ligger under fiskeriområdet.

Sagen om kvotekongerne - velhavende fiskere, der sidder på en stor del af fiskekvoterne og på den måde skaber monopollignende tilstande - har i årets løb skabt dyb splid mellem ministeren og flere af fiskeriordførerne i Folketinget, og Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har blandt andet beskyldt ministeren for at lyve over for Folketinget.

Du kan læse hele nyheden hos Berlingske her. Her finder du også de otte hovedanklager, som førte til, at Esben Lunde Larsen nu ikke længere skal være den ansvarlige minister for fiskeriområdet. Sidstnævnte kræver abonnement.

Den opsigtsvækkende omrokering, som Dansk Folkeparti betegner som en »decideret fyring«, har naturligvis affødt en del analyser. Du får en kort gennemgang herunder.

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen:

»For Lunde er det her endnu en møgsag føjet til CVet, men alternativet havde måske været værre. Hvis Løkke ikke selv havde omrokeret fiskeriområdet, kunne det være endt med, at DF ville foretage en offentlig henrettelse af Lunde ved at trække støtten til ham. Så er det alligevel mere nådigt at blive degraderet af sin egen statsminister.«

DR Nyheders politiske korrespondent, Christine Cordsen.

»Statsministeren står i en situation , hvor han har brug for at forbedre forholdet til Dansk Folkeparti, inden en sæson hvor han skal have en masse politik igennem. Derfor har han ønsket at komme med en udstrakt hånd og fjerne en minister, der overhovedet ikke kunne få samarbejdet til at fungere med DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

»At overflytningen af fiskeriområdet er en alvorlig begmand til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, kan der ikke herske tvivl om. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beskrev ganske vist i en pressemeddelelse mandag eftermiddag, at fiskeribranchen er "stærkt udfordret" af brexit, og at der derfor skal større fokus på internationale alliancer. Men den udfordring har været kendt i over et år.«

Politisk redaktør på Politiken Anders Bæksgaard og politisk reporter Carl Emil Arnfred:

»Løkkes manøvre ser ved første øjekast ud til at virke i forhold til Dansk Folkeparti. Meldingerne fra DF er positive og fiskeriordfører Ib Poulsen er tilfreds med »fyringen«, som han selv kalder det. Dermed tyder det på, at Løkke foreløbigt undgår, at forholdet til støttepartiet går helt i fisk.«

Politisk kommentator Jarl Cordua hos Altinget.dk.

»Karen Ellemann får en mærkelig palet med noget nordisk samarbejde, noget ligestilling og noget fisk. Tillykke til fiskerne, som nu får et nyt fiskeriministerium. Det er lidt spøjst, at sådan et relativt lille erhverv pludselig får deres eget ministerium.«

Chefredaktør på Jysk Fynske Medier, Troels Mylenberg:

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen udtalte i øvrigt i går til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, der som det eneste medie fik et regulært interview, at han er »lettet«. Han ser ikke omrokeringen som kritik af sit arbejde, og han afviser, at der er tale om en degradering:

»Nej, det er der overhovedet ikke tale om. Jeg ser det som en meget pragmatisk løsning.«

Og så ikke mere fisk i denne omgang.

Bandekritik

Mens bandekrigen raser i Københavns gader, langer politifolk nu i Berlingske ud efter deres øverste chef – rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

De anklager ham for ikke at fortælle hele sandheden om politiets indsats mod banderne til politikerne på Christiansborg.

»Jeg og mine kolleger håber, at vi snart ser en anden i spidsen for dansk politi, da tilliden, til at vores øverste chef fortæller det reelle billede af situationen, ganske enkelt ikke er til stede længere,« siger Torben Ryttergaard, der er enhedstillidsmand i den største afdeling på politigården i København, Operativ Special Afdeling, hvorunder den såkaldte bandeenhed også ligger.

Baggrunden for kritikken er bl.a. udtalelser fra rigspolitichefen i weekenden, der bød på flere skyderier. Søndag udtalte Jens Henrik Højbjerg bl.a. til TV 2, at »vi har de værktøjer, ressourcer og erfaringer, der skal til. Vi har hver gang, der har været noget lignende, været i stand til at få det stoppet, og vi har også styr nok på denne situation til, at vi får det igen.«

Også på Christiansborg er der utilfredshed med de foreløbige meldinger fra Rigspolitiets ledelse.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kalder den eskalerende bandekonflikt for »vanvittig alvorlig« og mangler fortsat at blive overbevist om, at politiet har de nødvendige værktøjer til at håndtere skyderierne.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen eller rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Til Ritzau siger Pape tirsdag morgen, at han bakker fuldt op om Højbjerg og afviser kritikken som »faktuel forkert og misvisende«.

»Det billede, der i disse dage bliver tegnet af, at rigspolitichefen ikke skulle have fortalt om de vanskelige tider, som dansk politi går igennem, er faktuelt forkert og misvisende,« lyder det fra ministeren.

Du finder hele historien her.

Likes

Mens det ikke er lykkes for Berlingske at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen, har Information til gengæld fået ministeren i tale til en anden historie.

Avisen har gennemgået FCK-spilleren Uros Matics Instagram-profil og konstateret, at midtbaneprofilen i flere tilfælde har »liket« billeder fra en ledende skikkelse i hooliganmiljøet, som lægger billeder af hooligantræning op på det sociale medie.

Søren Pape Poulsen kaldet likesne fra Uros Matic »en personalesag for FCK«, men:

»Når det så er sagt, vil jeg sige: Det er så usympatisk, at det halve kunne være nok. Det er jo klart, at hvis hooligans ser, at spillere synes, at det, de gør, er fedt, så får vi aldrig stoppet det her. Det er noget af det mest usmagelige, jeg længe har hørt.«

Historien kommer i kølvandet på weekendens opgør mellem Brøndby og FC København, hvor en række FCK-hooligans angreb politiet.

Information har forelagt FCK-pressechef Jes Mortensen Uros Matics likes til København Hooligans på Instagram.

»Vi mener ikke, at vi har spillere, som støtter hooliganisme. Det, Uros har sagt til mig, er, at det her er en person, han har mødt en enkelt gang privat, og så har han liket nogle af hans billeder. Han har ikke lagt mere i det. Fra klubbens side har vi ikke tænkt os at blande os i, hvad folk liker på sociale medier, så længe indholdet er lovligt.«

Du finder hele den historie her (kræver abonnement)

Dagens interview

De gamle regeringsbærende partier overflødiggør sig selv, hvis ikke de er i stand til at tage et opgør med Finansministeriets magt.

Det siger de Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, i et interview med Information, hvor den tidligere minister ser tilbage på magten

»Finansministeriets koordinerende rolle har taget overhånd. Det betyder, at det et langt stykke hen ad vejen er Finansministeriets faglighed og logik, som dikterer,« siger Martin Lidegaard.

Du finder helt interviewet her (kræver abonnement).

Tre korte nyheder, du også skal have med i dag

1: EU-kommissær Margrethe Vestager frygter, at vores demokrati vil blive »privatiseret« på tjenester som Facebook og Google. Den store politiske udfordring er ifølge hende at sikre, at borgerne oplever at være i kontrol. Det fortæller hun i et interview med Politiken.

»En ting er, at vi er vant til at få personlige reklamer, som matcher vores søgemønster, hvor vi er i vores liv, om vi har små børn, der bruger bleer, eller store, der skal ud at rejse. Noget andet er, hvis man bruger de samme mekanismer til politisk at målrette budskaber, som du får i din indbakke eller i din nyhedsstrøm«, siger hun.

Interviewet er ikke på nettet endnu, men kan findes i kultursektionen.

2: Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) vil etablere søparker i Københavns søer og lukke ned for biler på dele af Øster Søgade. Det fortæller hun mere om i Berlingske her (kræver abonnement).

3: Alene inden for det seneste år har 11.000 nye østarbejdere fundet arbejde i Danmark, så der i øjeblikket er 121.000 østarbejdere i landet. Det viser tal fra Jobindsats.dk, som Fagbladet 3F har trukket - og som Politiken i dag beskriver.

Dansk Byggeri er tilfreds, men fagforbundet 3F ser stadig løndumping som et problem. Du finder det hele her.

Det sker i dag

På den politiske front: Ikke så meget.