»Henrik Sass lyder fuldstændig ligesom Pia Kjærgaard«

Dagens overblik: Kristian Jensen viser muskler over for kommunerne, de Radikale er uforstående over for Henrik Sass Larsen, og så begynder en sag i Landsretten i dag, der er »en håndgranat« under en af Støjbergs nøglestramninger.

Foto: Kasper Palsnovog Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til en ny omgang politisk morgenpost efter en velfortjent påskepause.

Selvom politikerne har haft travlt med at vise billeder af æggetrilning og andre påsketraditioner, er der masser af gode politiske nyheder at kaste sig over i dag.

Vi begynder i Politiken, hvor finansminister Kristian Jensen (V) gør klar til det årlige slag med kommunerne op til forsommeren, hvor næste års økonomi for de 98 kommuner bliver fastlagt.

I år slår ministeren ned på kommunernes anlægsudgifter, som ifølge Kristian Jensen er blevet for høje. Det skyldes, at der er fuld fart på dansk økonomi og bygge- og anlægsbranchen, der ifølge Jensen mangler hænder og er udfordret af flaskehalse.

Derfor vil han have kommunerne til at bruge færre penge på blandt andet at renovere og bygge skoler, daginstitutioner og veje.

»Vi havde i kriseårene et behov for at øge anlægsrammen i den offentlige sektor for at holde hånden under en lang række virksomheder og en lang række jobs. Men nu er vi på vej ind i den modsatte situation med højkonjunktur«, siger Kristian Jensen.

Avisen har talt med flere kommuner, der ikke synes, det er nogen god idé, som Kristian Jensen smider på bordet.

Læs mere om det og hele interviewet med Kristian Jensens ønske om mådehold fra kommunerne lige her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Antallet af fattige i Danmark er fordoblet siden 2002

Videre til Information, der bringer en opgørelse over udviklingen i antallet af fattige i Danmark.

Den viser, at der er sket mere end en fordobling i antallet af fattige danskere fra 18.650 personer i 2002 til 44.141 i 2015. Fra 2014 til 2015 steg antallet med 10 procent.

Ifølge centrum-venstre-tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skyldes de flere fattige dels lavere ydelser til kontanthjælpsmodtagere og udlændinge, som VK-regeringen indførte i begyndelsen af 00’erne, dels at flere unge ryger under grænsen.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, mener, at den stigende fattigdom skal afhjælpes med at afskaffe fattigdomsydelserne, fokusere på uddannelse og skabe arbejdspladser.

Omvendt mener Enhedslistens Pelle Dragsted, at Leif Lahn og hans kolleger fra den tidligere SR-regering skal se indad, efter den indførte lavere kontanthjælp til uddannelsesparate unge og gennemført en reform af efterlønnen.

»Der hviler et meget tungt ansvar på den tidligere regering,« siger Dragsted.

Læs hele historien i Information her.

Henrik Sass lyder som Pia Kjærsgaard - og Martin Henriksen

I Ekstra Bladet følger avisen op på et interview med Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der i et interview i mandagens avis bl.a. sagde, at Danmark er nødt til at regulere antallet af udlændinge, der kommer til Danmark, og der skal sættes faste grænser for antal.

»Socialdemokratiet er der, hvor vi siger, at grænsen er nået for, hvor mange der kan komme, og at man også er villig til at tage nogle ret drastiske beslutninger for at begrænse antallet af udlændinge i Danmark. Nogle af os har ment det her i lang tid, men det har taget lang tid for mange at nå derhen,« sagde han til Ekstra Bladet.

I dag siger Socialdemokratiets tidligere så tætte allierede, de Radikale, at Henrik Sass Larsen i interviewet lyder som Dansk Folkeparti.

»Sass lyder fuldstændig som Martin Henriksen og DF. Jeg kan ikke høre forskel,« siger de Radikales Sofie Carsten Nielsen.

Også den tidligere SFer og i dag ivrige debattør Özlem Cekic ser lige linjer fra Sass til DF.

»Sass lyder fuldstændig ligesom Pia Kjærgaard,« siger hun.

Du kan læse historien her.

Flygtningechef: Politikerne giver de forkerte svar

Videre til Jyllands-Posten, der har et stort interview med den afgående chef for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

Her kritiserer han politikerne for at give de forkerte svar på den flygtningekrise, han kun spår til at blive værre.

»Vi står i en situation, hvor flygtningetallet i verden bare stiger og stiger, men beslutningstagerne finder ingen holdbare løsninger på problemet,« siger han og fortsætter: »Så jeg forstår godt, at danskerne og de europæiske befolkninger er frygtsomme og nervøse for, at vi ikke kan styre udviklingen. Og jeg forstår godt, at villigheden til at tage imod bliver mindre,« siger Kamm.

Problemet er ifølge ham ikke udfordringens omfang, men at politikerne ikke har formået at give de rigtige svar.

»I politik bruger man helst tiden på at skubbe aberne hen til nogle andre. Det er i stor stil det, vi har set. Vi står med et globalt problem, og politikerne har ageret efter snævre nationale interesser. Og de interesser er temmelig kortsigtede. I Danmark har man grebet til værktøj, der slet ikke løser problemet. Man reducerer flygtningenes økonomi og strammer retten til familiesammenføring, så det ikke er attraktivt at komme hertil. Men det gør de andre lande så også. Tillykke med det,« siger Kamm.

Han mener samtidig, at Danmark og EU vil være mindst ligeså uforberedte på en stor flygtningestrøm som i 2015, hvis aftalen med Tyrkiet om at bremse strømme derfra ophører.

Læs hele interviewet med Andreas Kamm her.

I øvrigt blev over 8.000 migranter samlet op af Middelhavet i påsken. Det kan du læse her.

Her kan du læse en reportage, fra da Inger Støjberg var på jagt over Middelhavet i militærfly efter migranter.

DF prøver igen at forbyde tørklæder i offentligt rum

Vi bliver i Jyllands-Posten og går til et forslag fra Dansk Folkeparti. Partiet har nemlig justeret sit forslag fra sidste år om forbud mod religiøs hovedbeklædning i folkeskolen.

Nu vil DF forbyde samtlige medarbejdere i staten, kommunerne og regionerne at bruge alle former for religiøs hovedbeklædning. F.eks. muslimske tørklæder, fez, turban, jødiske kalotter eller katolske nonneslør, skal væk fra det offentlig rum, og det er »først og fremmest at ramme muslimske tørklæder og markante islamiske symboler i det offentlige rum«, lyder det fra DFs udlændingeordfører, Martin Henriksen.

»For at undgå diskussionen om, hvorvidt det er i strid med konventioner eller religionsfriheden, har vi valgt at indrette forslaget, så det rammer alle religiøse hovedbeklædninger. Dermed er vi sikre på, at det er juridisk holdbart,« siger Martin Henriksen.

Du kan læse den historie her.

I Berlingske er der i dag et interview med den britisk-amerikanske læge og debattør - og muslim - Qanta Ahmed, der hylder en afgørelse fra EU-domstolen om, at arbejdsgivere må forbyde deres ansatte at bære religiøst tørklæde. Vesten er nemlig nødt til at forhindre islamisters forsøg på at opbygge parallelle samfund, siger hun.

Det kan du læse her.

Tre hurtige nyheder, der er gode at få med

1) Kvinder stemmer nu mere end mænd. Og det er godt nyt for de røde partier og knap så godt for de blå. For kvinder stemmer generelt mere på partier til venstre for midten.

Det kan du læse i dagens Berlingske eller lige her.

2) Kræftpartienter venter for lang tid på behandling på Rigshospitalet, og det skyldes, at lægerne bruger længere tid på at betjene regionens nye it-system, det allerede så udskældte Sundhedsplatformen. Det skriver Politiken.

3) I 2045 vil op mod hver femte borger i ø-kommuner som Læsø, Samsø og Ærø have fejret 80-års fødselsdag, men i København vil det gælde for færre end hver 20. borger. Forskellen mellem by og land, ung og gammel bliver større og større, skriver Jyllands-Posten.

Dagens analyse 1

Berlingskes politiske redaktør, Kasper Kildegaard, har skrevet en analyse om en retssag, der begynder i dag, og som er en »håndgranat under en af Støjbergs stramninger«.

Det handler om regeringens lov om, at flygtninge først kan få familiesammenføring efter tre år. Den sag kommer i dag for Landsretten, der skal afgøre, om regeringens indgreb er for vidtrækkende og i strid med retten til et familieliv, som menneskerettighederne tildeler borgerne.

Uanset hvordan dommen falder om flere måneder, vil det kunne sætte reringen under pres, lyder det fra Kildegaard.

»Det vil være et slag for regeringen, hvis de flygtninge, der har sagsøgt udlændingemyndighederne, får medhold i, at deres rettigheder er blevet krænket – og det i forhold til en af de absolut mest centrale og betydningsfulde stramninger overhovedet. Regeringen vil være tvunget til at rette ind og forholde sig til, hvad den så vil gøre, og her kan den ende i et krydspres mellem på den ene side Dansk Folkeparti, der næppe vil have nogen større forståelse for at bøje af, og juraen på den anden side. Regeringen vil formentlig forsøge at finde på en ny, kreativ løsning, der har samme effekt; bare uden juridiske problemer. Men det er tvivlsomt, om det kan lade sig gøre,« skriver Kildegaard.

Læs hele analysen her.

Dagens analyse 2

Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen, har skrevet en analyse om Liberal Alliance, der i næste uge holder landsmøde for at gøre status efter et turbulent år med ultimative trusler og regeringsdannelse.

Internt i partiet vil stemningen dog være langt bedre, end de fleste tror, skriver Larsen.

»Ser vi på Berlingske Barometer, har Liberal Alliance i dag støtte fra ca. 6 procent af vælgerne. Det er en nedgang i forhold til de 7,5 procent, som stemte på partiet ved valget i 2015. Men det er ingen katastrofe, og eftersom der formentlig er ca. to år til næste folketingsvalg, er der ganske god tid til at ændre på billedet. LA-ledelsen tror på, at tallene kan rettes op og høstede et lille, men vigtigt rygstød, da partiet ved Skolevalg 2017 i begyndelsen af februar blev landets tredjestørste med 13,5 procent af stemmerne. I øvrigt hentet fra en særdeles blå ungdom,« skriver han.

Læs analysen her.

Dagens debat

Finder vi ligeledes i Berlingske, hvor Liberal Alliances Henrik Dahl skriver hvordan, det ikke går i længden, at indvandrere fra ikke-vestlige lande koster staten 30 mia. kroner om året, som en opgørelse fra Finansministeriet viste forleden.

»At spendere over 30 milliarder kroner årligt på en afgrænset befolkningsgruppe går ikke i længden. For det første af den simple årsag, at det er lige lovlig dyrt. Selv for et rigt land som Danmark,« skriver Dahl.

Læs det indlæg her.

Det sker i dag

13.00 Møde i folketingssalen. Bland andet vil SFs Karsten Hønge spørge beskæftigelsesministeren om regeringens planer om at hæve pensionsalderen. Se hele programmet her.

13.00 Undervisningsministeren Merete Riisager (LA) skal i samråd om, hvilke muligheder unge med nedsat funktionsevne har for videre uddannelse.

14.00 Merete Riisager skal en time senere igen i samråd denne gang om stigningen af elever på fri- og privatskoler.

15.00 Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) er kaldt i åbent samråd, hvor hun skal redegøre for, hvorfor regeringen nu skrotter de eneste to mærkbare forebyggelsesinitiativer, som regeringen fremlagde i august 2016 som en del af Kræftplan IV, nemlig rygeforbud på erhvervsskoler, herunder hvordan regeringen nu agter at nå sin egen målsætning om en røgfri generation i 2030.

16.45 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), fungerende sundhedsministeren Karen Ellemann (V) og ældreministeren Thyra Frank (LA) skal i åbent samråd om konsekvenserne af konkursramte plejefirmaer som for eksempel ambulanceselskabet BIOS.