»Helvede kommer til at fryse til is, før vi kan samarbejde med Socialdemokratiet her«

Dagens overblik: Dansk Folkeparti forlover sig med blå partier i stedet for S op til kommunalvalg, Løkke samler global koalition imod Trump, og så er Anders Samuelsen tavs om tilbageholdt dansker i Tyrkiet. Få dit politiske overblik her.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til denne uges midtvejspost, hvor du som alle hverdage får dit fulde overblik over dansk politik.

I dag begynder vi på forsiden af Jyllands-Posten, som har talt med 96 ud af de 98 kommunale spidskandidater fra Dansk Folkeparti. Avisen har spurgt, hvilke partier DF vil danne alliance og valgforbund med op til kommunalvalget i november.

Gennem det seneste år er der opstået et tæt parløb mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet på Christiansborg, som har blokeret for flere af regeringens tiltag bl.a. en højere pensionsalder og en lavere topskat. De to partiformænd, Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen, har samtidig begge opfordret deres lokalrødder til at udbrede det tætte parløb til kommunalbestyrelserne landet over, men det er der ikke meget, der tyder på, vil komme til at ske.

Jyllands-Postens rundspørge viser nemlig, at 66 af de 96 DF-spidskandidater har indgået eller forventer at indgå et valgforbund med et eller flere partier fra blå blok, især Venstre.

Kun i fire kommuner er DF og S gået sammen i valgforbund, som betyder, at det ene parti kan benytte overskydende stemmer hos det andet til at sikre et ekstra mandat - altså at en stemme på et parti i et valgforbund kan være en stemme på et andet i samarbejdet.

Spidskandidaterne nævner især, at Socialdemokratiet ude i kommunerne ligger langt fra den strammere kurs på udlændingepolitikken, som S-formand Mette Frederiksen har indført, og at det udelukker et samarbejde.

»Helvede kommer til at fryse til is, før vi kan samarbejde med Socialdemokratiet her,« siger Kenneth Kristensen Berth (DF), folketingsmedlem og spidskandidat i konservativt ledede Vallensbæk.

Du kan læse mere om den historie her. Og her kan du læse en rigtig god baggrund om emnet (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Løkke samler global koalition mod Trumps klimapolitik

Vi springer til Berlingske, der kan fortælle, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag vil præsentere en plan på FNs generalforsamling i New York, der går imod USAs præsident Donald Trumps klimapolitik.

Løkke vil med en koalition uden om Trump fastholde amerikanske storbyer i aftaler om at bekæmpe klimaforandringer, efter at Trump har meldt USA ud af Paris-aftalerne om bekæmpelse af klimaforandringer.

Aftalen forpligter 91 storbyer rundt om i verden til at overholde en række af de mål, der er lagt fast i Paris-aftalerne og i FNs 17 verdensmål.

Med i Lars Løkke Rasmussens klima-koalition er amerikanske storbyer som Houston, Los Angeles, San Francisco, New York og Chicago foruden storbyer i Indien og i Kina.

Alle har meldt klart ud, at de ikke er interesserede i at forlade Paris-aftalerne, som præsident Trump har gjort. Og på grund af den amerikanske delstatsstruktur kan de amerikanske byer i vidt omfang gå enegang uden om Det Hvide Hus.

»Den transatlantiske relation er jo ikke bare en regnbue, der ender i Det Hvide Hus. Det er også det, vi har fået syn for sagn på – at præsidenten trods alt ikke er almægtig. Sådan var det selvfølgelig også før, men nu er vi blevet ekstra meget opmærksomme på det. Vi har en lang række delstater som f.eks. Californien og Texas, der vil noget andet på klimaområdet«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Du kan læse mere om Løkkes klimakoalition her.

Anders Samuelsen tavs om anholdt dansker i Tyrkiet

Vi bliver i Berlingske, men flyver fra New York til Tyrkiet, hvor en 37-årig dansk statsborger har fået forbud mod at rejse ud af landet på ubestemt tid og nu har været fanget i landet i 58 dage.

Den danske skolelærer og familiefar - der kom til Danmark som 22-årig fra Tyrkiet - fortæller, at han var rejst til landet for at besøge sine forældre. Men de tyrkiske myndigheder mistænker ham for at have forbindelser til den politiske organisation PKK, der er på terrorlisten i Tyrkiet, EU og USA.

»Jeg er tilbageholdt og venter bare på at komme hjem til min kone, mine børn og min dagligdag i Danmark,« siger Erkan, der ikke ønsker sit navn frem af frygt for repressalier.

De danske myndigheder oplyser til Berlingske, at de »presser på« for at få sagen løst. Berlingske har bedt om en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), men han er trods flere henvendelser ikke vendt tilbage.

Anders Samuelsens ageren i sagen undrer det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S), som selv har tyrkisk baggrund.

»Jeg kunne godt tænke mig, at Samuelsen (udenrigsminister Anders Samuelsen, red.) var mere tydelig. At han besøgte Tyrkiet og gjorde det klart, at det ikke er acceptabelt at de fastholder folk for ting, de har skrevet på Facebook eller lignende. Det har store, personlige konsekvenser. Det er et kæmpe problem, at man bare kan forsvinde, uden at nogen bliver orienteret om det,« siger han.

Den historie kan du læse her.

Imens i New York

Anders Samuelsen er i New York, hvor han bl.a. har været ude at løbe fire miles med den britiske udenrigsminister Boris Johnson.

Frank Jensen skrotter omdiskuteret byggeri

Efter måneders diskussioner dropper Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), nu det stærkt omdiskuterede byggeri af 2.500 nye boliger på Amager Fælled.

Det sker, fordi han ikke længere har flertal bag byggeriet, fordi Venstre og Konservative vil have undersøgt, om byggeriet kan flyttes til et andet sted i kommunen.

Det vil Frank Jensen nu kigge nærmere på, skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse onsdag morgen.

»Mit budskab er, at nu trækker vi en streg i sandet. Der er ikke længere flertal, som ønsker byggeri på Ørestad Fælled. Det bliver jeg nødt til at lytte på,« siger Frank Jensen i pressemeddelelsen.

Læs mere her.

Derfor siger Kristian Jensen nej til ny skat på Facebook og Google

I går skrev Politiken, at finansminister Kristian Jensen (V) er imod et forslag fra Frankrig om at beskatte omsætningen hos firmaer som Google og Facebook.

I dag forklarer han i et interview i både Politiken og Berlingske hvorfor.

Han forsikrer, at skepsissen ikke betyder, at Danmark vil stå i vejen for at stramme reglerne over for IT-giganterne.

»Jeg støtter, at der kommer en skrap lovgivning omkring skatteunddragelse - også for IT-giganter. Det har Danmark gjort hele vejen igennem, og vi har presset på for, at der kom en så klar lovgivning som muligt. Vi er så bare ikke enige i, at det franske forslag løser problemet,« siger han til Berlingske.

Fem lidt hurtigere - men vigtige - nyhedsnedslag på en onsdag

1) Et nyt forskningsprojekt, hvor 1.000 lokalpolitikere har deltaget, viser ifølge Information, at politikerne ignorerer fakta og ikke ændrer deres holdninger, selv om der er evidens for det modsatte synspunkt.

Forskergruppen har dog også foretaget samme undersøgelse blandt almindelige vælgere, og her er de nået frem til helt samme resultat. Læs mere her.

2) Et bredt flertal uden om regeringen vil allerede fra 1. januar 2018 annullere det produktivitetskrav, der betyder, at landets hospitaler hvert år skal producere to procent mere for de samme penge.

Men på et samråd i går slog sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fast, at hun ikke har tænkt sig at efterleve flertallet, skriver Ritzau.

3) Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) udsendte tirsdag en pressemeddelelse, der fik fem kommuner til at ånde lettet op. De var nemlig inde i spillet til at skulle huse Danmarks atomaffald, der ligger opmagasineret på Forskningscenter Risø ved Roskilde, men nu skal atomaffaldet blive der de næste 30-50 år, fortalte Pind i pressemeddelelsen.

Læs mere om den historie i Jyllands-Posten.

4) De danske landmænd kritiserer regeringen for, at udflytningen af Landbrugsstyrelsen til Sønderborg i forbindelse med regeringens udflytning af 3.900 statslige arbejdspladser koster landmændene dyrt. Det skriver Politiken.

Udflytningen betyder, at landmændene får deres støtte for sent, lyder det fra Landbrug og Fødevarers landsformand, Martin Merrild, der langer kraftigt ud efter Venstre.

Læs den historie her.

5) Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) nye lov mod »griske flygtninge« har begrænset betydning. Det skriver hendes eget ministerium i bemærkningerne til lovforslaget, skriver Information.

»Det er Udlændinge- og Integrationsministeriets vurdering, at forslaget vil have begrænset praktisk betydning, da der alene vil være tale om et fåtal af sager.«

Læs mere om det her (kræver abonnement).

Dagens bilnyt

Det store tema i denne uges morgenposter har været forhandlingerne om en lavere skat på biler, som ifølge Dansk Folkeparti er kørt fast, som man siger. Her får du kort dagens seneste nyheder på området.

I Børsen kan du læse, at Dansk Folkeparti for første gang sætter konkrete ord på, hvad de mener, når de snakker om, at en lavere registreringsafgift skal tage hensyn til bilens sikkerhed og brændstoføkonomi.

Mens regeringen har spillet ud med en flad skat på 100 procent på alle biler, vil DF have en progressionsgrænse, et såkaldt knæk, der ifølge finansordfører René Christensen »eksempelvis kan være på 400.000 kr.«

»Jeg ser ikke noget til hinder for, at vi kan få en afgift på pænt under 100 pct. for biler, der er monteret med moderne sikkerhedsudstyr, og som kan køre rigtigt langt på literen,« siger han.

Læs den historie i Børsen (kræver abonnement).

Ekstra Bladet skriver, at både Venstre og de Konservative er klar til at opgive regeringens udspil og acceptere DFs udspil. Det siger en regeringskilde til avisen.

Men da alle tre regeringspartier har vetoret på et udspil fra regeringen, blokerer Liberal Alliance forhandlingerne, lyder det fra kilden, der også siger, at DF lige nu er ved at »opdrage« på LA, ligesom det skete med de Konservative under VK-regeringen i 00erne.

Artiklen er ikke online.

Som det sidste i dagens bilnyt får du en analyse fra BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, som skriver, at det ikke nødvendigvis er et retvisende billede, at forhandlingerne om registreringsafgiften tilsyneladende er gået i stå.

»Mens der analyseres på, hvad det vil være et tegn på, hvis en sænkelse af registreringsafgiften falder på gulvet, peger kilder på, at man i virkeligheden er tæt på en aftale. Det står i kontrast til DFs melding om, at forhandlingerne er gået i stå. Der er ikke en aftale, før alle parter har opnået en enslydende virkelighedsopfattelse. Men man må spekulere over, hvorfor den er så forskellig nu,« skriver hun.

Analysen er endnu ikke online.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor forbundsformænd i fagforeningerne 3F og FOA, Per Christensen og Dennis Kristensen, skriver, at 100.000 står til at blive efterladt på perronen, mens fremtiden suser forbi«.

»Vi kan ikke opretholde og udvikle det velfærdssamfund, vi sætter så stor pris på, hvis vi ikke sikrer, at de mennesker, der holder hjulene i gang, hele tiden udvikler sig og bliver bedre til deres jobs – til gavn for os alle. Det er helt afgørende for Danmarks muligheder, at vi alle får mulighed for at leve op til de stigende krav og er hurtige til at omstille os, så vi er klar til de nye udfordringer i den globale konkurrence. Derfor er det afgørende nødvendigt at have en attraktiv voksen- og efteruddannelse. Vi har slet ikke råd til at lade være. Problemet er, at tendensen går stik modsat. Dugfriske tal viser for eksempel, at der de seneste fem år desværre har været et markant fald i antallet af amu-kursister.«

Læs mere om de dugfriske tal i indlægget her.

Det sker i dag

9.30 Offentlig høring om sømilitære udfordringer og ubåde.

Forsvarsudvalget holder høring i Landstingssalen på Christiansborg. Temaet er de sømilitære udfordringer i Østersøområdet, herunder med særligt fokus på ubåde og minelægning. Blandt andre forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vil holde oplæg, og du kan se hele programmet - som er åbent for offentligheden - her.

11.30 Åbent samråd med børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Børne- og socialminister Mai Mercado (KF) er kaldt i samråd om faldet i antallet af visitationer til døgnbehandling for stofmisbrugere.

Lars Løkke Rasmussen holder tale på FNs generalforsamling i New York i løbet af dagen lokal tid.