Harmdirrende Løkke: »Jeg kan som menneske mærke, at det får mit blod til at koge«

Dagens overblik: Statsminister Lars Løkke møder pressen med stribevis af historier. Søren Gade er »meget glad« for sen aftale. Og Dansk Folkeparti vil indrykke annoncer i Rumænien. Hele dit overblik her.

»Jeg bliver harmdirrende arrig over, at der kommer nogle rumænere til Danmark og begår kriminalitet,« siger statsministeren i interview med Politiken. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Vi er nået til fredag og dermed ugens sidste overflyvning af de vigtigste politiske nyheder.

Både Venstre og Alternativet holder i dag pressemøder som afslutning på partiernes sommergruppemøder, men det er regeringspartiet Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der har sat sig tungt på dagens dagsorden.

Du får overblikket herunder.

Politiken skriver, hvordan Løkke i dag vil fremlægge en såkaldt rimelighedspakke for Venstres folketingsgruppe. Med pakken vil Løkke blandt andet arbejde for, at kriminelle EU-borgere kan udvises.

Der er nemlig brug for mere rimelighed i EU-systemet, forklarer statsministeren med et citat, der ikke lader tvivl tilbage:

»Vi er nødt til at få rimeligheden tilbage i et borgernært perspektiv. De ting, vi går og slår os på. Jeg kan mærke det på mig selv. Jeg bliver harmdirrende arrig over, at der kommer nogle rumænere til Danmark og begår kriminalitet. De skal udvises til Rumænien. Rumænien rækker hånden op og siger, at de gerne vil have dem tilbage. Men vi kan ikke sende dem tilbage, fordi vi har lavet et europæisk regelsæt i et krydsfelt mellem EU og Europarådet, der gør, at det ikke kan lade sig gøre. Jeg kan som menneske mærke, at det får mit blod til at koge«.

Rimelighedspakke er lidt et kludetæppe af nye og gamle forslag. Med Politikens ord:

En kalejdoskopisk plan af kendt og mindre kendt stof. Noget kompliceret EU-jura om forordninger om dagpenge og direktiver om udstationeringsregler. Blandt det mere folkeligt debatterede er den danske grænsekontrol, hvis formelle juridiske udgangspunkt fra for halvandet år siden stille og roligt er fordampet.

Du finder interviewet med statsministeren – der i øvrigt ringer til Politiken en time og seks minutter senere end aftalt – her. Det er ikke let at være journalist.

Gades sene møde med Løkke

Forud for pressemødet har Venstre også givet svar på et af de mest presserende spørgsmål for partiet gennem den seneste tid.

Efter heftig intern kritik og lækkede mails har regeringen nu lagt sig fast på en ny model for at låne penge til den almene boligsektor i Danmark.

Det siger Venstres gruppeformand, Søren Gade, til dagbladet Børsen.

Frem for at ændre alle almene boliglån til statslån vil regeringen nu i stedet nøjes med at omlægge 90 pct. af lånene og lade realkreditsektoren beholde de resterende 10 pct. Samtidig skal realkreditsektoren fortsat stå for vurderinger og administration af lånene.

»Jeg er meget glad for det. Os, der synes, det var et uliberalt forslag, kan nu se os selv i spejlet igen,« siger Gade til avisen.

Netop Søren Gades kritik af regeringens forslag vakte for halvanden måned opsigt, da han i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer klandrede sin egen regering for at føre »socialistisk« politik.

Efterfølgende blandede flere Venstre-politikere sig i debatten, som førte til, at forslaget på et gruppemøde kort før sommerferien blev skudt til hjørne.

Både Ekstra Bladet og TV 2 kunne således offentliggøre interne mails, der viste særdeles stor utilfreds med det oprindelige udspil, som transportminister Ole Birk Olesen (LA) havde offentliggjort.

Uddannelses- og forskningsordfører Jakob Engel-Schmidt (V) var således igang med at finde sin underkæbe, mens han dengang gik til tasterne med støtte til Gades modstand mod forslaget:

»Kære alle. Jeg er stadig ved at finde min underkæbe, for at sætte den på plads. Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse. Forløbet - eller manglen på enhver form for samme, er grotesk i imponerende høj potens,«

Nå, men det er alt sammen vand under broen nu.

Du kan læse nyheden i Børsen her. Avisen har også en længere baggrund om, hvordan Gade og Løkke mødtes flere gange i den forgangne uge for at finde en løsning.

Du får et uddrag af indledningen på den historie her:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde lige været ude at cykle en tur, da Venstres gruppeformand Søren Gade onsdag klokken 20.30 i denne uge kom forbi statsministerens embedsbolig Marienborg nord for København.

Efter en times snak blev den kontroversielle statsbank ændret, Lars Løkke Rasmussen fik det afklaret med sit departement, og lidt før midnat kunne Søren Gade køre fra Marienborg med den sejr, at han havde fået ændret den statsbank, han så åbenmundet har kritiseret.

Resten af den glimrende baggrund finder du her (kræver abonnement)

Hos Ekstra Bladet forklarer politisk kommentator Hans Engell i øvrigt, at Gades »sejr« måske ikke er så stor endda.

»Søren Gade er kommet ud på dybt vand, sagen skal jo have en løsning. Lars Løkke bøjede jo ikke af på statslånene uanset, hvad Gade sagde. Så er Gade jo nødt til at sige, som han gør. Du kan jo ikke have en gruppeformand, som ligger i åbenlys konflikt med sin statsminister. Så ville gruppeformanden have været nødt til at gå. Så det handler om at få ro på bagsmækken.«

Du finder hele Engells udlægning her.

Rystet formand

På sit sommergruppemøde kommer Venstre også til at præsentere nye tiltag i forhold til grænsekontrollen.

Regeringen vil således ifølge TV2s oplysninger lade militæret overtage dele af arbejdet med grænsekontrollen fra politiet.

Tiltaget sker for at frigøre politibetjente, som derved kan komme hjem i kredsene, og for nogles vedkommende til den verserende bandekonflikt i København.

TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, siger om forslaget:

»Det er en stor beslutning, og det er noget, man har kredset om i flere omgange. Men det er jo kontroversielt, fordi man langt ind i de etablerede partier opfatter det som lidt 'udansk' at have soldater gående rundt i gadebilledet.«

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, siger:

»Jeg er rystet, fordi det er meget udansk at sætte militæret ind til at løse civilopgaver. Vi er stadigvæk i fredstid, på trods af bandekrigen, og derfor er jeg noget overrasket over, at man vælger at bruge militæret til at løse nogle politiopgaver.«

Læs hele historien hos TV2 her.

Fredag fremlægger justitsminister Søren Pape Poulsen desuden (K) regeringens udspil til at komme bandekonflikten til livs.

Regeringen vil ifølge TV 2 og Ritzaus oplysninger blandt andet tilføre 15 millioner årligt til politiets forebyggende arbejde i særligt udsatte områder. De 15 millioner kroner svarer til 20-25 nye medarbejdere hos politiet.

Mere om det her.

Burka-striden

Venstre kommer også til at skulle diskutere burkaforbud i forbindelse med sommergruppemødet.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, vil fredag forsøge at overbevise sine liberale partifæller om, at partiet bør gå ind for et forbud mod ansigtsdækkende beklædning. Det skriver både Berlingske og Jyllands-Posten i dag.

»Jeg er 100 procent sikker på, at der kommer et burka- og niqabforbud i Danmark. Spørgsmålet er bare hvornår,« siger Knuth til Berlingske.

I juli 2016 blåstemplede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at den belgiske stat er i sin gode ret til at forbyde kvinder at bære ansigtsdækkende beklædning offentlige steder. Domstolen mener, at forbuddet kan sikre den sociale sammenhængskraft, der er »en nødvendighed i et demokratisk samfund«.

Spørgsmålet om et burkaforbud deler Venstres gruppe, skriver både Berlingske og Jyllands-Posten. Du finder historierne henholdsvis her og her (begge kræver abonnement).

Elbæks livstilfredshed

Nu skal det ikke handle om Venstre det hele. Og derfor får du også her nyt fra Alternativet, der som bekendt også holder sommergruppemøde.

I dag præsenterer Alternativet ifølge Information sit bud på, hvordan samfundets fremgang fremover bør måles.

I stedet for BNP skal der tages højde for sociale og klimamæssige faktorer såsom drivhusgasudledning, livstilfredshed og fællesskaber, når der udvikles politik i Danmark, mener partiet.

»Det er BNP 2.0,« siger partiets politiske leder, Uffe Elbæk, der blandt andet er inspireret af IMF, Verdensbanken, FN, EU og OECD, der alle arbejder på og med at opstille modeller for, hvordan man indregner sociale og miljømæssige faktorer, når man vil måle fremgang og værdi.

Torben M. Andersen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, er positiv over for ideen:

»Indikatorerne, de stiller op, giver god mening. De er ikke så alternative, men derfor kan de godt være vigtige,« siger professoren til avisen i den historie, du kan læse her.

Her er fire historier, du bestemt også bør kende til i dag.

1: Venstre står til at miste stemmer ved efterårets kommunalvalg, og det vil gøre det svært at holde fast i partiets mange borgmesterposter, lyder vurderingen både fra eksperter og internt i partiet i dagens Berlingske.

Samtidig spirer nye lokale alliancer mellem S og DF frem, og det kan også koste regeringspartiet dyrt, hedder det.

Læs mere om det kommende kommunalvalgsdrama her.

2: Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil tage et opgør med de muslimske friskoler i Danmark. S-formanden lægger i BT op til konkrete forhandlinger med regeringen, DF og andre partier, der vil være med.

»Når vi lægger forslaget frem, så er det med et ønske om at lukke de muslimske friskoler,«, siger Mette Frederiksen til avisen.

Socialdemokratiets konkrete forslag er, at man skal fjerne statstilskuddet til friskoler, der har en andel af elever med udenlandsk baggrund på over 50 procent. Det vil sandsynligvis automatisk lukke skolerne, hvoraf en række har mere end 90 procent elever med baggrund fra ikke-vestlige lande.

Partiets udlændinge- og integrationsordfører, Dan Jørgensen, har tidligere fortalt om forslaget til Berlingske her.

3: Dansk Folkeparti opfordrer til avisannoncer i Rumænien, som skal reklamere med de hårdere straffe for tiggeri i Danmark. Det forklarer partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, til Radio24syv.

»Så kan vi forklare, at vi har strammet op over for udenlandske hjemløse. Alle er enige om, at de udenlandske tiggere er uønskede, og det kan de så få at vide i annoncerne.«

»Så behøver de ikke bruge ressourcer på at tage til Danmark. Så kan de jo så tage et andet sted hen og tjene til dagen og vejen,« siger Martin Henriksen til Radio24syv.

Mere her.

4: Hverken Alternativet eller andre kommunalpolitikere skal bestemme, om de ældre skal spise vegetarisk.

Sådan lyder bandbullen fra ældreminister Thyra Frank (LA), efter at Alternativets spidskandidat i København, Niko Grünfeld, i gårsdagens Politiken foreslog at indføre en vegetardag for alle institutioner og personer, der får mad leveret af kommunen - altså også på plejehjem og hos de ældre, der får kørt mad til deres private adresse.

»Det er lige før, jeg ikke kan forstå det. Der er slet ingen tvivl i mit sind om, at det her vil betyde, at de ældre virkelig for alvor føler sig tilsidesat«, siger Thyra Frank.

Historien finder du i dagens trykte udgave af Politiken.

Dagens portræt

I Weekendavisen tegner journalist og forfatter Morten Beiter et personligt portræt af den seneste tids mest omtalte minister, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Du får indledningen herunder og må finde resten i den trykte udgave.

Det første, jeg erindrer om Esben Lunde Larsen, var hans sko.

Ikke et par helt almindelige sko i Vestjylland for ti år siden, ikke engang i byrådssalen på første sal i rådhuset i Ringkøbing, hvor jeg fik øje på dem. De var sorte og havde lange spidse snuder, der mindede lidt om de sporer, der spændes på en kamphane.

Det var bæltgående sko made for walking, sådan billedlig talt, op ad karrierestigen. Ikke sko, man ville bryde sig om at komme i vejen for.

Resten af ham var en smalskuldret, landsbydegneagtig splejs, belæst og kløgtig uden tvivl, men med noget sært skidtvigtigt, arrogant over sig, som mindede mig om et eller andet, jeg i første omgang ikke kunne komme på. Vi var nogle stykker, der var mødt frem for at se den nye storkommunes byråd i funktion og for tavst at protestere mod et eller andet, om det var lukningen af en børnehave eller bebyggelsen af et grønt område, husker jeg ærlig talt ikke, men jeg glemmer aldrig det hånlige blik, han sendte os, da han gik forbi tilhørerpladserne.

Dagens tegning

Politikens tegner Philip Ytournel ser nærmere på både bandekonflikt og royal konflikt i dagens avis.

Fik du læst?

Der hersker et selvværdsproblem blandt minoriteter i Danmark, mener Pola Rojan Bagger, der selv kom til landet som tre-årig som søn af kurdiske forældre. Frem for at synke ned i resignation over debatten om danskhed, bør alle ranke ryggen, lyder hans opråb.

Læs interviewet hos Berlingske her (kræver abonnement).

Det sker i dag

12:15 Venstre holder pressemøde i kølvandet på partiets sommergruppemøde.

13:00 Alternativet holder pressemøde efter partiets sommergruppemøde.

Det var det.

Ha' en god weekend.