Har Thorning mindre på tapetet end normalt?

Dagens overblik: Regeringen har udtømt sin dagsorden, mener Venstre. Bedøm selv her. Og læs, hvordan de Radikale skaber jubel hos Socialdemokraterne, og hvordan Søren Krarup har været i gemmerne.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det er blevet torsdag, og her er dit overblik over dagens politiske historier:

Borgerlige stemmer har længe efterlyst et valg med den begrundelse, at regeringen er færdig, slut, finito med sit politiske arbejde.

Så sent som i tirsdags ærgrede V-formand Lars Løkke Rasmussen sig over, at intet tyder på, at vi er tæt på et valg.

»Desværre, kunne man måske sige, for regeringen er ved at have udtømt sin dagsorden,« sagde han.

Men passer det?

Godt nok har regeringen ikke de samme store, økonomiske reformer på bedding som i begyndelsen af valgperioden, men ser man alene på antallet af lovforslag, så har Thornings ministerhold aktuelt flere tiltag på programmet end på samme tidspunkt sidste år - omend færre end de første to år ved magten.

Det viser en optælling, som Politiko.dk har foretaget.

Vi iler videre til dagens andre politiske historier.

Ellen Trane trodser

På Folketingets hjemmeside kan man læse følgende:

»Venstre mener ikke, at aktiv dødshjælp skal legaliseres. En legalisering vil skabe en gråzone, hvor det i nogle tilfælde vil være uklart, om den enkelte reelt ønsker at dø eller ej....«

Men nu vil Venstres Ellen Trane Nørby åbne for muligheden for lægeassisteret dødshjælp i Danmark. Det skriver Kristeligt Dagblad.

»Det er mit klare indtryk, at alt for mange syge og gamle borgere lider alt for længe og helt unødigt, siger hun til avisen.

Radikale åbner - Socialdemokraterne jubler

Hos Socialdemokraterne er der torsdagjubel i Politiken.

»Jeg opfatter dette her som en meget befriende åbning, i forhold til at vi kan finde en fælles løsning mellem Socialdemokraterne og de Radikale«, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S), formand for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, til avisen.

Årsagen til den udmelding skal findes hos de Radikales nummer to, uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen. I et interview med DK4 fastslog hun i mandags, at den nuværende toårige dagpengeperiode ikke er mejslet i granit. Og til Politiken siger hun:

»Vi er selvfølgelig ikke afvisende over for at kigge på det, hvis ting kan laves på en bedre og mere fleksibel måde«.

Men altså først, når Dagpengekommissionen har afleveret sine anbefalinger.

Søren Krarup støver sit argument af

I sommeren 2013 skrev fhv. sognepræst og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Søren Krarup en kronik i dagbladet Information. Her kaldte han udlændingeloven af 1983 for »den største nationale katastrofe i Danmark i det 20. århundrede«. Besættelsen den 9. april 1940 måtte i den henseende nøjes med andenpladsen.

Små to år og et terrorangreb i København senere har Krarup været i gemmerne og fundet det argument frem igen. Denne gang bliver det udbygget med et angreb på den »unge og i mine øjne umodne Morten Østergaard«, men pointen er den samme:

»I dag siger jeg, at udlændingeloven af 1983 sammen med 9. april 1940 er den store katastrofe i det 20. århundredes danmarkshistorie - og naturligvis større end 9. april, fordi der dengang kom en befrielse, mens indvandringen vil fortsætte og fortsætte og ende med at slå Danmark endeligt i stykker,« skriver Søren Krarup i kronikken i Berlingske.

Hele baggrunden for loven kan du i øvrigt læse her.

Fire med Kommunernes Landsforening

Kommunernes Landsforening (KL) holder i dag og i morgen Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg. Over 1.500 kommunalpolitikere, embedsfolk og landspolitikere deltager, og sådan en begivenhed kaster som oftest lidt nyheder af sig. Fire af dem ser vi på her:

1: KL og Danske Regioner undersøger for tiden muligheden for en fusion, men måske er det ikke lykken, at de to slår pjalterne sammen. I Politiken giver 18 borgmestre, herunder Michael Ziegler (K) og Mette Touborg (SF), således seks grunde til, at de to ikke bør forenes.

»Hvis fusionstoget begynder at tromle hen over det kommunale landkort, frygter vi, at de små og mellemstore kommuner bliver mast. At det bliver det regionale Danmark og de store kommuner, der tager over i den nye fælles organisation,« skriver de 18 politikere, der deler den massive byline.

2: Regeringen investerer milliarder af kroner i hurtigere togforbindelser. Men ifølge KL glemmer den ofte, at der også bor danskere uden for de større byer. Derfor mener organisationen, at 15 procent af togfondens 28,5 milliarder kroner skal bruges på lokale og regionale vej- eller togprojekter. Berlingske Nyhedsbureau skriver den.

3: I Jyllands-Posten kræver kommunerne penge til at fjerne faldefærdige bygninger ude på landet. Regningen for den slags løber op i 3-4 mia. kr.

4: Og tilbage i Politiken ønsker KL et opgør med taxametersystemet på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Står det til KL, skal institutionerne fremover tildeles penge bl.a. på baggrund af, hvad elever og studerende lærer, og om de kan bruge uddannelsen til noget

Andre nyheder fra i dag:

1: Politikere har i årevis påstået, at det, der er godt for hovedstaden, er godt for hele landet. Det har de gjort med henvisning til en rapport fra
2004. Men kan man nu det? Hos Jyllands-Posten nedtoner en række eksperter Københavns betydning.

By, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) og Københavns overborgmester, Frank Jensen, mailsvarer på kritikken. Det gør de i avisen.

2: Det danske atomaffald skal alligevel ikke graves ned i et slutdepot. Det er en dyr model, påpeger eksperter.

3: Indenrigsministeriet gav med assistance fra Justitsministeriet ifølge eksperter forkerte skriftlige oplysninger til pressen. Berlingske skriver den.

4: En uvildig advokatundersøgelse skal afdække Sundhedsstyrelsens rolle i sag om fejlbehandlinger foretaget af en hjerneskadet psykiater, mener et politisk flertal. Den finder du hos DR.

Det sker i dag:

9.00: Folketingets Europaudvalg holder offentlig høring om »presset på EUs grundlæggende værdier«. Udvalget har i den forbindelse bl.a. inviteret Europarådets menneskerettighedskommissær og direktøren for EUs såkaldte agentur for grundlæggende rettigheder til at deltage.

17.00: Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mødes med udenrigsministrene fra de nordisk-baltiske lande. Den forsamling kalder sig NB8.

I dag og i morgen  er der ikke møder i Folketingssalen på grund af KLs topmøde, hvor mange af Borgens politikere står i døren til festen.

Politisk morgenpost er senest opdateret 10.00.

TV: Thomas Larsen: Thorning øjner vækstsucces