»Hans problem er, at han tidligere har talt lodret usandt«

Dagens overblik: Anders Samuelsen er kommet ned fra sit træ på grund af et godt tilbud, Liberal Alliance og de Konservative fisker efter tunge ministerier, og Søren Espersen svarer ret sent. Hele dit overblik her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Vi er nået til tirsdag i en hektisk uge i dansk politik, og her får du dit daglige overblik over alt, hvad der er værd at vide om dansk politik i dag.

Både Liberal Alliance og de Konservative udtrykte i går ønske om at træde ind i regeringen, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen i weekenden officielt sendte en invitation i deres retning.

Men før en eventuel ny regering kan præsenteres på Amalienborg, skal der i de kommende dage først forhandles et nyt regeringsgrundlag, der stiller alle partierne tilfredse. Dernæst skal ministerposterne fordeles.

Både et kommende regeringsgrundlag samt bud på kommende ministerier samt ministre bliver der sat fokus på i landets medier i dag, så det kaster vi os straks ud i at se nærmere på.

Vi begynder med en ting, der IKKE kommer til at stå i det kommende grundlag for regeringen.

I går gjorde Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, det således klart, at hans tidligere ufravigelige krav om en sænkelse af topskatten på fem procentpoint ikke længere er ultimativt.

Da LA-lederen forlod Marienborg og Lars Løkke Rasmussen mandag eftermiddag hed det:

»Min forventning er ikke, at der kommer til at stå topskattelettelse på fem procentpoint i et nyt regeringsgrundlag,« sagde han.

Samuelsens problem

Anders Samuelsen har som bekendt flere gange truet med at vælte Løkkes regering, hvis hans parti ikke fik en sænkning af topskatten. I flere medier forklarer LA-lederen, at der ikke er tale om løftebrud fra hans side, selvom det ultimative krav nu ikke kommer igennem.

I går aftes forklarede han for eksempel til TV 2:

»Jeg har sagt, at hvis der ikke kom fem procents beskæring af topskatten hele vejen op, så vil Venstre-regeringen ikke kunne fortsætte. Og det gør den heller ikke.«

»Virkeligheden er, at jeg kravlede op i træet for at få indflydelse på én milliard kroner af det samlede statsbudget. Nu kravler jeg ned af træet, fordi jeg har fået et tilbud om at få indflydelse på 1000 milliarder, altså hele nationalbudgettet.«

Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør, køber dog ikke helt den udlægning fra Samuelsen.

»Hans problem er, at han tidligere har talt lodret usandt om, hvad der ville ske, hvis han ikke fik sine topskattelettelser og samtidig udelukket, at det handlede om, at han ville have ministerbiler. Han har sagt, at for ham var det helt afgørende, at han skulle have topskattelettelsen. Nu siger han, at det ikke er afgørende, bare han kan få ministerposter,« siger han til TV-stationen. Du kan læse den vurdering her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Opbrudte ministerier

Venstre, Liberal Alliance og de Konservative skal som bekendt i løbet af den kommende tid forsøge at nå til enighed om et nyt regeringsgrundlag samt, hvilke ministerposter de enkelte partier skal have.

Og der er nok at tage fat på for på en række områder har de tre partier gennem de seneste år været rygende uenige. Det gælder for eksempel offentlighedsloven, som Liberal Alliance er modstander af, mens de to andre bakker op om den, og det gælder det helt centrale spørgsmål om EU-politikken, hvor Liberal Alliance modsat Venstre anbefalede et nej ved folkeafstemningen om ophævelsen af retsforbeholdet.

Politiken giver dig i dag et overblik over de skår, der skal klinkes inden regeringssamarbejdet. Dem finder du her.

Men også når det kommer til ministerposter, skal der findes en løsning, som alle kan se sig i. Og det kan betyde, at vi kommer til at se en række nye ministerier, kan man læse i en analyse i Politiken i dag.

»Mandag morgen blev flere embedsmænd kaldt til stormøde med departemenscheferne i deres ministerier. Her lød beskeden, at flere ministerier risikerer at blive brudt op og sammensat anderledes,« hedder det således i dagens spalter.

Avisen skriver desuden, at hver parti fisker efter et økonomisk ministerium.

Ifølge Politikens kilder med kendskab til processen er K interesseret i Justitsministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet til henholdsvis Søren Pape og Brian Mikkelsen. Det efterlader Skatteministeriet eller et muligt nyt økonomiministerium til Liberal Alliance, men det kan der blive ændret på. I Venstre-kredse spekuleres der i, om finansminister Claus Hjort Frederiksen kan være på vej ud. I det lys skal Løkke finde en ny finansminister, som angiveligt vil blive fra egne rækker, da man helst ser netop den centrale post på Venstre-hænder, hedder det i en analyse, som du kan læse her.

Papes fejl

Antallet af ministre til de enkelte partier bliver også en ting, der skal diskuteres i de kommende dage. Og her må Søren Pape allerede erkende, at han måske var for hurtigt ude med sit krav.

Da han ankom til Marienborg sagde han i første omgang:

»Bare at have to (ministerposter, red.) og komme gående som et par er lige svagt nok. Derfor mere end to.«

Altså mindst tre?, lød spørgsmålet fra en journalist:

»Ja, det kan man også sige,« sagde Søren Pape Poulsen.

Efter et ekstraordinært møde i den konservative folketingsgruppe erkendte han dog over for TV 2, at det skulle han ikke have sagt.

Det er vel blevet en stor historie, fordi du dermed spiller en trumf af hænde. De ting, man normalt tager i et fortroligt rum, taler du åbent om her.

»Ja, så skulle jeg måske ikke have gjort det.«

Det var en fejl?

»Ja, det var en fejl. Jeg laver store fejl,« sagde Søren Pape Poulsen smilende. Du kan se klippet og læse historien hos TV 2 her.

»Du har engang sagt sådan og sådan«

Også hos Jyllands-Posten må Pape i dag erkende, at tidligere udmeldinger skal tages med et gran salt. Sidste år mente Søren Pape Poulsen nemlig, at de Konservative var for små til at gå i regering.

Men selvom partiet ikke er blevet større siden, så gælder den udmelding ikke længere.

Du laver gerne en kovending, hvis det kan redde det borgerlige Danmark?

»Ja, dét gør jeg gerne. Det er vigtigere, end at man kan sige ”du har engang sagt sådan og sådan”. Det tager jeg gerne på mig,« siger han i en historie, som du kan læse i sin helhed her (kræver abonnement)

Berlingskes Politiko tegnede mandag et miniportræt af de folketingsmedlemmer i de to partier, der må formodes at være inde i billedet til en ministerpost. Dem kan du læse om her. (kræver abonnement)

Dansk Folkepartis magt

Da Løkke gjorde det klart, at han ville invitere LA og K med i regering, lød der straks glade toner fra Dansk Folkeparti, som kommer til at stå på sidelinjen.

På Twitter skrev næstformand Søren Espersen for eksempel.

Også partiformand Kristian Thulesen Dahl mener, at partiet står gunstigt, hvis den nye regering bliver en realitet.

Til TV 2 sagde han mandag aften

»Det er altid meget behageligt at sidde med de afgørende mandater. Så kommer vi i en situation, hvor vi kan give dem flertallet. Det betyder, at hver gang de kommer med et udspil, så kan vi vurdere, hvor er det rigtigst for os at sætte ind for at få mest mulig af Dansk Folkepartis politik igennem,.«

Du kan læse hele interviewet her.

Den nye politiskole i Herning dumper på økonomi

Vi forlader historierne om en kommende regering for en stund og ser nærmere på en anden historie, som også fylder i dag.

Det bringer os til Jyllands-Posten, der nu kan føje et nyt kapitel til sagen om den nye politiskole, som regeringen har valgt skal ligge i Herning. For ifølge Rigspolitiets kriterier, vil det være økonomisk »utilfredsstillende« at bygge den nye politiskole. Det viser beregninger, som avisen har foretaget.

De nye oplysninger får ifølge Socialdemokratiet regeringens valg af Herning til at »smuldre«, og også Dansk Folkeparti er stærkt kritiske.

»Det er godt nok tankevækkende. Jeg synes afgjort, at man skal forsøge at finde en løsning, som kan ligge i eksisterende bygninger,« siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Valget af Herning har mødt massiv modstand internt i Venstre, og adskillige borgmestre har kritiseret valget for at være truffet på forhånd.

I Venstres folketingsgruppe har det ifølge Jyllands-Posten ligeledes været drøftet, om valget af Hernings skyldes en ’tak for sidst’ til Hernings borgmester Lars Krarup, der stod last og brast med Lars Løkke Rasmussen under formandsopgøret i Venstre i 2014.

Justitsminister Søren Pind har ikke ønsket at kommentere historien.

Du kan læse historien her.

Her kan du løse om Lars Krarup og Lars Løkkes nære forhold.

Dagens analyse

»Ud fra en nøgtern betragtning må det konstateres, at Løkke mere end nogensinde får brug for at trække på Claus Hjort Frederiksen.«

Hos Berlingske forklarer politisk kommentator Thomas Larsen, hvorfor Løkke bør beholde sin nuværende finansminister i en kommende regering.

Du kan læse den hele her. (kræver abonnement)

Dagens citat

»Jeg tror på, at hvis de giver Dansk Folkeparti den store forkromede flygtningeplan, de længes efter, så vil de også være parate til lempelser på skatteområdet. Det er nu, de har en historisk mulighed for at få sådan en plan. Derfor tror jeg, at vi kommer til at se et regeringsgrundlag, hvor de får deres mur nede ved grænsen, hvor flygtninge vil blive sendt hjem igen, så snart det er sikkert, og kriminelle udlændinge udvises med det samme.«

I BT forklarer Asger Aamund, hvordan Liberal Alliance kan få Dansk Folkeparti til at acceptere skattelettelser. Artiklen er ikke online endnu.

Dagens tegning

Politiken-tegner Philip Ytournel ser på et navn til den kommende regering. Det ender formentlig nok med et andet.

Dagens husk at tjekke datoen

Dansk Folkepartis Søren Espersen svarede i går på et tweet. Som var sendt 15. nov 2015.

Det sker i dag

13:00 Der er udvidet spørgetime med statsministeren samt lovbehandling i salen. På dagsordenen er blandt andet behandling af forslag til lov om aktiv socialpolitik og barselsloven.

13:30 Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal et smut i samråd om produktionsmetoder i tredjelande. Ministrene skal svare på, hvordan de vil sikre, at offentlige indkøb ikke sker fra producenter med uacceptable arbejdsforhold.

15:00 Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er kaldt i åbent samråd om kvoteflygtninge. Ministeren er blandt andet blevet bedt om at redegøre for, hvorvidt den nuværende flygtningesituation kræver mere eller mindre internationalt samarbejde. Samtidig skal Støjberg redegøre for, hvorfor regeringen i FN-regi underskriver målsætninger om, at der på verdensplan skal tages imod flere kvoteflygtninge, mens man i den nationale politik advokerer for, at Danmark skal ud af FN's kvoteflygtningeordning.

Hele dagen: Efter at Liberal Alliance og De Konservative mandag udtrykte ønske om at komme med i en ny trekløver-regering med Venstre, begynder processen med at udarbejde et nyt regeringsgrundlag i dag. Der er ikke sat nogen deadline på arbejdet