Hans Engell: Blodlugtende Søren Gade har indledt ny formandskrig i Venstre

Dagens overblik: Uroen fortsætter i Venstre, hvor Søren Gade ifølge Hans Engell lugter blod og har åbnet et formandsopgør. Helle Thorning mener, at hun kunne have vundet næste valg, hvis hun var blevet som S-formand, og så beskyldes Søren Pind for at være »curlingfar«.

Foto: Liselotte Sabroe. Der er i dag d. 28. februar 2017 møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag ventes behandlet. Mødet indledes med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) spørgetime. Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen og Venstres Søren Gade. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen!

Er du vågnet op i et vådt telt i Roskilde, så får du her den politiske morgenpost at varme dig på. Er du ikke, så får du alligevel hele dit overblik over dansk politik lige her.

Vi begynder med uroen i Venstre, der fortsætter for fuld udblæsning på trods af et krisemøde i går.

Berlingske har lavet en rekonstruktion af det en time og tyve minutter lange telefonmøde, som langt fra fik lagt en dæmper på utilfredsheden i folketingsgruppen.

De sure miner skyldes, at regeringen uden at informere Venstres folketingsmedlemmer har foreslået at indføre statslån for 180 mia. kr. til Danmarks 570.000 almene boliger.

Det fik i sidste uge den magtfulde gruppeformand Søren Gade til at skrive et vredt debatindlæg Dagbladet Holstebro-Struer, hvor han anklagede regeringen for at »føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører«.

Efterfølgende har flere medlemmer i interne mails, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, fortsat en voldsom kritik af ledelsen for dels at ville indføre statslån, men især for at forholde gruppen information og indsigt i den sag og mange tidligere sager.

Statslånene fik bægeret til at flyde over, og på gårsdagens telefonmøde fortsatte den krasse kritik af ledelsen.

Især de tidligere V-ministre Søren Gade, Eva Kjer Hansen og Hans Christian Schmidt gav sammen med finansordfører Jacob Jensen udryk for deres utilfredshed, lyder det fra kilder til Berlingske.

»Frustrationen var helt gennemgående i dag,« som en kilde udtrykker det.

»Specielt Løkke er ikke til at få noget som helst ud af i forhold til, hvad regeringen konkluderer, hvad andre partier gør, og hvad der vedtages i udvalgene (regerings interne udvalg, red.). Derfor er vi i folketingsgruppen rundt på gulvet for at sige det rent ud,« siger en anden kilde.

En bred kreds af kritikere sagde direkte, at de vil forbeholde sig retten at stemme imod forslaget, hvis det kommer til afstemning i sin nuværende form.

Folketingsgruppen blev da også enige om, at forslaget nu sparkes til hjørne hen over sommeren.

Du kan læse en fyldig rekonstruktion fra krisemødet her.

Her kan du læse et interview med politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) efter mødet.

Ny formandskamp i Venstre?

Det har flere steder været spekuleret i, hvorvidt uroen bunder i en ny opblussen af den standhaftige snak om formandskamp i partiet. Er Søren Gade ved at rasle med sablen over for kronprins Kristian Jensen?

Spørger man Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, så er svaret et rungende ja.

Han skriver i en analyse, at Søren Gade har »lugtet blod«, og at »så startede formandskrigen igen«. Han skriver videre, at Løkke »overhovedet ikke har styr på sin egen folketingsgruppe, og at Venstre på ingen måde står samlet bag næstformand Kristian Jensen.

»Søren Gade blev ikke minister, men formand for Venstres gruppe, og på den post har han i takt med tiden mere lignet en mand, der var på vej mod andre mål uden for Borgen end kandidat til formandsposten i Venstre. Det har virket, som om Gade allerede har hejst det hvide flag over for Kristian Jensen. Gårsdagens ballade viser, at sådan er det ikke.«

Hans Engell skriver, at Gades kritik i Dagbladet Holstebro-Struer uden at nævne Kristian Jensens navn er rettet direkte mod Venstres næstformand og kronprins.

Ifølge Engell rammer Gade Kristian Jensen hårdt på flere punkter og får insinueret, at Jensens politiske kompas er i uorden, at han er ikke liberal, og at han er »en svagpissende finansminister«, der »lader sig drive rundt af embedsværket«.

»Søren Gade er ikke nogen ringe kriger og tilmed en god skytte. Han ved godt, hvornår han skal sætte et modangreb ind. Meget tyder på, at Kristian Jensen ikke skal være helt så sikker på, at han får formandsposten forærende som for nogle måneder siden. Nok kalder Gade finansministeren for ' Venstres kommende formand'. Men det lyder mere som en trussel end en velkomst,« skriver Engell.

Analysen er endnu ikke online.

Hos Altinget har også Venstre-kender Jarl Cordua skrevet om det ulmende formandsopgør. Han ser Søren Gades angreb anderledes end Hans Engell.

»Er der så tale om et oprør mod Kristian Jensen? Ikke mod hans formandsstol den dag, hvor det bliver aktuelt. Søren Gade omtaler konsekvent Jensen som ”vor kommende formand”. Det er snarere et oprør mod regeringens beslutningsmaskine, hvor man ”kører tingene som en direktion”, som det er blevet formuleret. I den beslutningsmaskine er Finansministeriet det store tandhjul. Men noget tyder på, at de centrale Venstrepolitikere, der styrer den økonomiske politik i Ø-udvalget, har svært ved at sige fra undervejs. De glemmer i al fald folketingsgruppen.«

Læs om det her.

Søren Gade: Jeg skal ikke belæres om Venstres politik

Søren Gade sagde i går efter mødet til Ritzau, at han fortsat er meget imod forslaget om statslån og understregede, at det ikke er Venstres politik.

»Jeg er noget overrasket over, at jeg skal belæres om, hvad der er Venstres politik. Jeg tror sådan set, at jeg er udmærket i sync med rigtig mange Venstre-vælgere, som er overraskede over, at der skal laves en statsbank,« siger Gade.

På spørgsmålet om, hvorvidt hans angreb er et forsøg på at åbne formandskampen i Venstre igen, svarer Søren Gade:

»Det har intet - aldeles intet - på sig. Det her handler om, at rigtig mange venstrefolk hører om et forslag, som ikke er normal Venstre-politik, nemlig statsbanker,« siger Gade.

Du kan læse hele interviewet med Søren Gade i Ekstra Bladet her.

Og så forlader vi den historie for i dag med Roald Als tegning i Politiken:

Helle Thorning: Jeg kunne have vundet næste valg

Vi iler videre til Børsen, der har interviewet den tidligere socialdemokratiske statsminister, Helle Thorning Schmidt, om at være leder i en stor organisation som Red Barnet international.

Her kommer de også ind på hendes tanker om politik i dag. Helle Thorning-Schmidt trak sig som bekendt som formand for Socialdemokratiet på valgnatten 18. juni 2015, da det stod klart, at hun havde tabt magten til Lars Løkke Rasmussen (V).

Og mens hun siger, at hun i dag er færdig inden for den politiske branche og i Socialdemokratiet, så fortæller hun, at hun mener, at hun var blevet statsminister igen, hvis hun var blevet som formand for Socialdemokratiet.

»Jeg er glad for, at jeg tog beslutningen om at træde af som formand. Det havde jeg ikke behøvet, og jeg tror da egentlig også, at hvis jeg var blevet, kunne jeg sikkert godt have vundet næste valg igen,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun fortæller også, at hun i dag har lagt en stategi om ikke at blande sig i Mette Frederiksen og Socialdemokratiets gøren og laden i dansk politik.

Men hun håber, fortæller hun, at hendes gamle parti vinder næste valg.

Du kan læse om hendes tanker om dansk politik her (kræver abonnement) og et stort interview om at være leder her (kræver også abonnement).

DF-ordfører i ny krig med Esben Lunde

Vi springer tilbage til Ekstra Bladet, hvor kampen mellem miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen, igen har taget fat.

I april var beskyldte Ib Poulsen ad flere omgange Lunde Larsen for at lyve i sagen om de såkaldte kvotekonger - der støvsuger havets fiskekvoter - og først da Lunde Larsen gik ud med en offentlig undskyldning, valgte Dansk Folkeparti at frede ministeren, der endte med en næse.

Nu er den så gal igen. Ib Poulsen har i vrede forladt et møde i en ny sag om kvotekonger, og han føler sig »latterliggjort« af Esben Lunde Larsen.

»Han gjorde grin med mig, og samtidig er der slet ikke leveret, hverken i ord eller ånd, i forhold til fiskeriaftalen og kvotekongernes betaling til arbejdsmiljø,« siger Ib Poulsen.

Ib Poulsen mener, at Esben Lunde lader kvotekongerne slippe for billigt på bekostning af de små fiskere i en ny model til indbetaling til bedre arbejdsmiljø i fiskeribranchen.

Ib Poulsen siger desuden, at der ikke er sket »en nævneværdig forandring fra før, at Esben Lunde kom med den store undskyldning,« i ministerens måde at behandle forligskredsen, som han ellers lovede ved sin store undskyldning,

Også Socialdemokratiet er sure på Esben Lunde Larsen, der til Ekstra Bladet siger, at han anser DFs opførsel som et »mediestunt«.

Du kan læse hans skriftlige svar og hele historien her.

I ghettoen er det nu flest ikke-vestlige unge, der bliver studenter

Videre til Berlingske, der kan fortælle, at andelen af ikke-vestlige unge i landets ghettoområder, der får en studentereksamen, for første gang nu er højere end andelen af etnisk danske studenter, der bor samme sted.

39 procent af de unge med ikke-vestlig baggrund, der er bosat i et ghettoområde, har studentereksamen, når de er fyldt 20 år, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. I 2008 var det lige knap hver femte – 19 procent – af de ikke-vestlige unge i ghettoerne, der gennemførte en gymnasial uddannelse, mens det var lidt mere end hver fjerde – 27 procent – af de danske unge.

Seniorforsker ved SFI Vibeke Jakobsen, der forsker i integration i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet, oplever, at ikke-vestlige forældre er blevet mere opmærksomme på, at deres børn skal uddanne sig.

»Mange af forældrene er kommet hertil uden uddannelse og kan have svært ved at få job. De vil gerne have, at deres børn klarer sig godt, og derfor er der kommet et større fokus på og en forståelse for, at uddannelse er vigtigt i det danske samfund. Etniske minoriteter tager generelt mere uddannelse, end de gjorde før i tiden, og de fokuserer også mere på gymnasiet. Især etniske minoritetspiger er sprunget frem,« siger Vibeke Jakobsen.

Historien vækker glæde hos både regeringen og hos Socialdemokratiet.

Læs mere om det her.

Seks hurtige nyheder, du også skal have med

1) Dansk Folkepart kritiserer Inger Støjberg for mørklægning af forhandlinger om den terrordømte dansk-marokkaner Said Mansour. Helt ekstraordinært har udlændinge- og integrationsministeren tilbageholdt oplysninger for samtlige medlemmer af Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg på et lukket og dermed fortroligt samråd i sidste uge om sagen.

Inger Støjberg ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag.

»Jeg kan dog generelt sige, at jeg i den seneste tid desværre har konstateret, at oplysninger, som jeg har givet til Udlændinge- og Integrationsudvalget i fortrolig form, er blevet lækket til pressen,« siger Inger Støjberg i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Du kan læse om det her (kræver abonnement).

2) På fem år har de studerende på universiteterne nedbragt overskridelsen af den normerede studietid med 3,9 måneder. Og det er meget opmuntrende, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til Jyllands-Posten.

Det kan du læse om her.

3) Mere om Søren Pind. Han bliver i Berlingske beskyldt af CBS for at opføre sig som en »curlingfar«.

Det skyldes, at Pind fremover vil lade det være op til de studerende selv, om de vil op til gruppeeksamen i store opgaver.

Læs om det her.

4) Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er klar med et forslag til nye regler, der skal forhindre en ny skandale om misbrug af udbytteskat. Skat er tidligere blevet svindlet for 12,3 mia. kr. i udbytteskat, og det skal nu være slut.

Men reglerne vil kun lukke for den mest åbenlyse svindel, mener ekspert.

Det gør han i Børsen, og det kan du læse her (kræver abonnement).

5) Dansk Arbejdsgiverforening opfordrer i Politiken politikerne til at tiltrække flere uddannede udlændinge fra lande uden for EU, som skal komme til Danmark for at arbejde og bo med deres familier.

Både DF og S er skeptiske.

Læs om det her.

6) Enhedslisten beskylder forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at vildlede Folketinget i sagen om mulig tortur på Asad-basen i Irak. Enhedslisten kalder nu ministeren i samråd.

Det kan du læse om i Information.

Dagens debat

Kan man finde i Berlingske, hvor Liberal Alliances Henrik Dahl har skrevet om det, han mener er månedens vigtigste historie.

Det drejer sig om en historie i Jyllands-Posten fra 10. juni om, at tredje generation af indvandrere også hænger med karaktererne i folkeskolen.

»Jeg nægter kategorisk at tro, at indvandrere fra ikke-vestlige lande er mere uintelligente end andre mennesker. Jeg nægter. Og derfor bliver der kun andre forklaringer end de biologiske tilbage. Det må være attituden til at gå i skole og uddanne sig, den er gal med. Eller attituden til at arbejde hårdt og målbevidst. Eller attituden til at tale og forstå dansk. Det kan ingen sige med sikkerhed, og det er sådan set også ligegyldigt. Bundlinjen er: Indvandrere og efterkommere må sadle om. Tage skeen i den anden hånd. Begynde på en frisk. Skifte strategi og tilgang. De har en udfordring. Og den må de leve op til,« skriver Henrik Dahl.

Du kan læse det hele her.

Dagens halløjsaet

Henrik Dahl har i øvrigt selv kommenteret sit debatindlæg på Facebook, hvor han undrer sig over, at historien ikke har fået mere opmærksomhed »midt i alt halløjsaet over Integrationsministerens embedsførelse«.

Dagens ups

Dagens store hoved

Kenneth Kristensen Berth har på Facebook kommenteret på Socialdemokratiets forslag fra i går om, at partiet vil indføre asyllejre i Afrika.

Han har til den lejlighed taget et billede af Socialdemokratiets Peter Hummelgaard, hvor det ser ud som om, at Hummelgaard står foran et af de der skøre spejle i Tivoli, der forvrænger ens krop - og i det her tilfælde hoved.

Det sker i dag

Der er en mindre samrådsbonanza i dag.

9.00 Ældreminister Thyra Frank (LA) skal i åbent samråd, hvor hun skal redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at sikre et reelt løft af ældreplejen i lyset af nye tal, der viser, at kommunernes serviceudgifter på ældreområdet samlet set kun er stegt med 600 millioner kroner i forhold til 2015, selvom Finansloven for 2016 og frem indeholdt en værdighedsmilliard, der var øremærket til ældreområdet.

9.45 Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i åbent samråd om terrorfinansiering gennem momssvindel i Danmark.

13.30 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) er kaldt i åbent samråd om samarbejdet mellem politiet og SKAT vedrørende inddrivelse af bøder.

14.30 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i åbent samråd om at sende kriminelle rumænske statsborgere til afsoning i Rumænien.