»Han er en lille ynkelig person og en kyniker ud over alle grænser«

Dagens overblik: Pia Kjærsgaard sender bredside mod tidligere PET-chef, minister er klar med bøder til mobbeskoler, og så er der kasketblanding i landbruget. Du får hele dit politiske overblik her.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard under Folketingets åbning tirsdag d. 4. oktober 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-mandag-morgen og velkommen ugens første politiske morgenpost.

Her får du atter hele dit overblik over alt det, du skal vide om dansk politik i dag - samt en hurtig gennemgang af de vigtigste historier fra weekenden.

Vi skal i dag forbi »det største, der er sket inden for mobbeområdet«, en sammenblanding af kasketter hos Landbrug & Fødevarer samt en konservativ ordfører, som har vundet en pris.

Vi begynder dog dagens gennemgang på forsiden af Jyllands-Posten, hvor Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), kalder det »dybt pinligt«, at tidligere PET-chef Jakob Scharf i ny og særdeles omtalt bog »forsøger at vaske hænder« i den såkaldte Christiania-sag.

Først helt kort om bogen:

Københavns Byret nedlagde torsdag efter ønske fra Politiets Efterretningstjeneste fogedforbud mod bogen 'Syv år for PET'.

Bogen er en blanding af et interview med Jakob Scharf og andre kilder samt forfatter og Politiken-journalist Morten Skjoldagers egne beskrivelser af flere konkrete sager.

Natten til lørdag nedlagde byretten et nyt fogedforbud mod offentliggørelse af materiale. Det var blandt andet på baggrund af, at Ekstra Bladet og Radio24syv havde adgang til indholdet af bogen.

Søndag valgte Politiken at offentliggøre hele baduljen som særtillæg til den trykte avis. Ansvarshavende chefredaktør for avisen, Christian Jensen, forklarer her, hvorfor man valgte den tilgang.

Og på Facebook skrev justitsminister Søren Pind, hvorfor han ikke ligefrem syntes, det var en god ide.

Berlingske har i øvrigt læst bogen. Du kan læse en gennemgang her.

En lille ynkelig person

Og nu vender vi tilbage til Pia Kjærsgaard og Jyllands-Posten.

Et kapitel i bogen omhandler nemlig den omstridte sag om Kjærsgaards aflyste besøg i 2012 på Christiania. I bogen forklarer Jakob Scharf ifølge Jyllands-Posten, at ikke fortryder, at han dengang fik en medarbejder til at se Pia Kjærsgaard kalender igennem med henblik på at finde en dato, hvor Folketingets Retsudvalg kunne besøge fristaden, og hvor Kjærsgaard samtidigt ikke havde mulighed for at deltage.

Sagen var senere med til fælde Scharf, og den kostede daværende justitsminister Morten Bødskov jobbet. Den daværende PET-chefs udlægning får hårde med på vejen fra Kjærsgaard.

»Det er dybt pinligt, at Jakob Scharf bruger bogen til at vaske hænder og rense sig selv i en sag, der var med til at fælde ham. Det tror jeg ikke vil lykkes. Han er en lille ynkelig person og en kyniker ud over alle grænser, og det har han alle dage været,« siger hun til avisen. Læs hele den historie her.

Flere medier har dag nyheder om bogen. Du får dem i overskriftform her.

1: Tidligere FBI-agent: Afsløringer i PET-bog kan give problemer. Læs mere hos Politiken.

2: Jurister kritiserer Politikens udgivelse af PET-bog. Læs mere hos Information.

3: Forbrød Jakob Scharf sig mod sin tavshedspligt?. Læs mere hos Berlingske.

Og så ikke mere 'Syv år for PET' i denne omgang. Vi ser nærmere på, hvad der ellers er af politiske nyheder nedenfor.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Det største, der er sket inden for mobbeområdet

Berlingske skriver i dag, hvordan elever, der bliver mobbet, skal kunne klage over skolen, hvis skolen ikke gør nok for at forhindre mobning.

Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil give mulighed for at sanktionere skolerne med påbud og bøder, fortæller ministeren til avisen.

»Det handler ikke om at slå bestemte institutioner i hovedet, men erfaringer fra Sverige og Norge viser, at et klageorgan med sanktionsmuligheder medvirker til en stærkere lokal forebyggelse af mobning.«

Danske Skoleelevers formand, Jens Vase, er godt tilfreds.

»Det er det største, der er sket inden for mobbeområdet i løbet af de seneste mange år,« siger han til avisen.

Du kan læse hele historien her. Og her kan du læse et interview med Ellen Trane Nørby om tiltaget.

Kasketblanding

Information skriver i dag, hvordan ledende medlemmer af Landbrug & Fødevarer forrige år var med til at uddele knap 100 mio. kroner til Landbrug & Fødevarer og dets partnerselskab fra landbrugets største fond.

Det er, skriver avisen, tilsyneladende snarere reglen end undtagelsen, at bestyrelsesmedlemmer i fonden deler penge ud til organisationer, de selv repræsenterer.

»Det er en utilstedelig sammenblanding af kasketter,« siger Knut Gotfredsen, formand for Transparency International Danmark, til avisen.

Du kan læse hele historien her - hvis du har abonnement altså.

De 60 procent

Landets kommuner kunne få langt flere i job - og kommunerne gør de de ledige en bjørnetjeneste ved ikke at kræve, at de arbejder.

Det mener  Danmarks Arbejdsgiverforening (DA) på forsiden af dagens Politiken.

Meldingen fra DA kommer, efter man har set, hvor  mange kontanthjælpsmodtagere der, efter kommunernes vurdering, har så lille en arbejdsevne, at de skal fritages for den nye 225-timers regel.

Den omdiskuterede regel betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal finde 225 timers almindeligt arbejde på et år, hvis de skal have fuld kontanthjælp. Men kommunerne kan give dispensation, hvis de mener, at  det er umuligt for den ledige at finde de timer som følge af f.eks. sygdom eller sociale problemer. Og det har i snit 60 procent fået.

»Der er for mange, som bliver unødigt skærmet, når man undtager dem for chancen for en tilknytning til arbejdsmarkedet«, siger chefkonsulent i DA, Maria Bille Høeg, til avisen.

Læs hele historien her.

To korte nyheder, du også skal have med i dag

1: Samme dag som Mærsk offentliggjorde beslutning om at skrotte to skibe på åben strand i Indien, bad Danmarks Rederiforening om støtte til Mærsk fra miljøminister Esben Lunde Larsen (V), hvis medier skulle finde på at kritisere beslutningen.

Du kan læse dele af brevet samt ministerens skriftlige svar i Politiken.

2: Reglerne om undersøgelseskommissioner gør det vanskeligt at stille embedsmænd og ministre til ansvar for med vilje at have handlet ulovligt. Det siger bogaktuelle journalist Jesper Tynell i dagens Information.

Regeringen har i øvrigt nedsat et udvalg til at se på reglerne. Hele historien her.

Dagens citat

»Grundlæggende er jeg imod, at man som asylansøger overhovedet må arbejde, mens man søger asyl. Der skal ikke ret meget fantasi til at forestille sig, at hvis man sidder i Bangladesh, hvor gennemsnitslønnen er 2000 kroner i måneden, så kan man hurtigt se en gevinst i at rejse til Danmark og søge asyl - også selv om man godt er klar over, at man ikke får asyl her i Danmark.«

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjbjerg (V) til TV MIDTVEST. Se indslaget her.

Dagens debatindlæg

»Jeg er maskinmester, og jeg betaler topskat. Faktisk har det været en motivationsfaktor for mig, for min topskat skal blandt andet gå til folkebiblioteket, som er medvirkende til, at jeg overhovedet blev maskinmester.«

Ahmad Mahmoud, maskinmester, i Berlingske.

Tre historier fra weekenden du ikke må misse

1: Hun var en af de markante unge, borgerlige stemmer – konservativ rådmand på Frederiksberg, ansat i CEPOS og blogger hos Berlingske og Jyllands-Posten.

Men i 2013 trak Mie Harder sig fuldstændig fra den offentlige debat, begyndte at læse til psykoterapeut og fik job som mentor for folk på samfundets bund. Hvad har hun lært?

Berlingske har spurgt hende. Du kan læse interviewet her.

2: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har haft svært ved at læse og har store vanskeligheder med stavning og grammatik. Det fortalte han i weekenden i et interview i Politiken.

»Jeg har aldrig fået stillet en diagnose, men jeg har en form for ordblindhed. Jeg har haft meget, meget svært ved at læse. Det lærte jeg. Det skal man jo. Og jeg har en høj læsehastighed i dag. Men jeg har svært ved at huske, hvad et ord betyder. Og jeg har meget, meget svært ved at stave mig gennem et ord. Det kan jeg ikke. Jeg kan heller ikke se, hvordan det skal udtales, eller hvad det betyder. På dansk og engelsk. Sådan er det også i dag«, fortæller han til avisen.

Læs det lange interview - »Jeg kunne ikke sige fotokopimaskine. Jeg sagde kotofopimaskine« - her.

3: Justitsminister Søren Pind (V) ændrer kurs og forhandler med forligspartierne om en ændring af den kontroversielle offentlighedslov. Det skrev Politiken i weekenden.

Søren Pind vil ikke sige, hvad han konkret er parat til at ændre, men han bekræfter, at regeringen er indstillet på at finde en aftale med partierne bag aftalen:

»I modsætning til de forhandlinger, som i øjeblikket foregår i fuld offentlighed, så prøver vi faktisk på at opnå et resultat. Det går sådan set stille og roligt fremad«. Læs hele nyheden her.

Og Morten Østergaards (R) beklagelse til samme avis her:

»Jeg vil stærkt beklage, at offentlighedsloven blev indrettet, som den gjorde med vores stemmer og endda med os som regeringsparti«

Weekendens valg

Weekendens analyse

»Det er ikke tidligere set, at en S-formand satte sig over til DF-formanden og småsnakkede. Ikke før Mette Frederiksen blev formand. Helle Thorning-Schmidt gjorde det ikke, Mogens Lykketoft gjorde det absolut ikke, og Poul Nyrup Rasmussen kunne end ikke drømme om at sætte sig ved siden af Pia Kjærsgaard, som var DF-formand dengang.«

Politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, Elisabet Svane, skriver: Nu er det officielt mellem S og DF.

Weekendens tegning

Politiken-tegner Philip Ytournel kommer med bud på, hvad de forskellige partier ville have hængende som bagtæppe i folketingssalen.

Weekendens citat

»Politik er ligesom pølseproduktion. Det er ikke særligt pænt at se på, men det er det færdige resultat, der tæller. Og sådan vil vi have det i dette efterår.«

Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, forholder sig i Berlingske til en ny meningsmåling, der sender partiet ned under valgresultatet fra 2015. Mere om det hos Berlingske her.

Dagens fod

Vi siger tillykke fra Politiko.

Dagens tredjepersonsomtale

Fik du læst?

Når Magnus Heunicke klikker sig ind på Lars Løkkes hjemmeside, ser han ren »reklame« og »propaganda.«

Politiko.dk så fredag nærmere på regeringen.dk, som flere kritiserer for at tegne et liiidt for pænt billede af Løkkes ministre.

Læs den historie her.

Det sker i dag

10:00 Møde i Udenrigspolitisk Nævn

12:00 Storbritanniens premierminister, Theresa May, besøger i dag statsminister Lars Løkke Rasmussen til arbejdsfrokost på Marienborg.

Statsministeren har i en pressemeddelelse udtalt, at han forventer, at Theresa May vil orientere om den britiske regerings foreløbige planer om landets udtræden af EU, lige som han forventer, at de på mødet vil drøfte de to landes samarbejder på områder, som ikke berøres af udmeldelsen

Jakob Ussing, Berlingskes korrespondent i Bruxelles, har i dagens avis en analyse af besøget. Her skriver han, hvordan »det er med en vis bekymring, at man i Statsministeriet har fulgt med i den britiske premierminister Theresa Mays hårdere og hårdere udmeldinger om, hvad briterne kræver af fremtidens forhold mellem EU og Storbritannien.«

13:00: Nordisk råd holder en forsvars- og sikkerheds-politisk konference på Kronborg i Helsingør. Blandt de danske deltagere er forsvarsminister Peter Christensen.

Fra i dag mandag og til lørdag den 15. oktober rejser udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Sydøstasien. På rejsens første del besøger ministeren Vietnam, hvor han mandag til onsdag vil føre politiske samtaler og tage på virksomhedsbesøg i Hanoi og Ho Chi Minh City.